Viking ute av cupen

Om seier og tap i cupens sluttkamper

Det kom som en overraskelse da Viking ble slått ut av årets cupmesterskap torsdag. Viking hadde fått finaleplassen nesten «givende» – å møte Sarpsborg fra nederste del av TL-tabellen i semifinalen, og det endog på hjemmebane – stort mer kunne ikke Jåttå forvente. Likevel – på tross av at de hadde ballen mest, de fleste sjansene, så gikk det ikke. Sarpsborg hadde gjort hjemmeleksa, tettet godt til bakover og satset på et av sine sporadiske angrep – som bare heller sjelden var farlige. Samtidig som Viking både var udyktige og uheldige…!

Sarpsborg-fotballen så dagens lys i 1903 da Sarpsborg FK ble stiftet. De to store klubbene i Østfold-byen, Sarpsborg FK og Sparta – sistnevnte i Arbeidernes Idrettsforbund fram til 1945 – har til sammen vunnet sju cupmesterskap – det siste i 1952 da Sparta slo Solberg i finalen.

I nyere tid ble flere klubber enige om et felles lag, men suksessen ble noe blandet. Det løsnet da Sarpsborg 08 så dagens lys. En november-søndag i 2015 får vi altså se sarpingene på Ullevaal….

Første gang et lag fra Stavanger og omegn var i cupens semifinale var i 1912 da SIF møtte Fram Larvik og tapte 2-4. Da hadde siffane i kvarten slått Drafn fra Drammen med 4-1. SIF var i semifinalen også to år senere, men da vant Frigg fra Oslo 5-1. Frigg ble forøvrig Norgesmestre ved å slå Gjøvik Lyn 4-2 i finalen. SIF hadde slått Brann i kvartfinalen med hele 8-1 og i det cupåret ble det satt runderekord i 1. runde da Drafn slo Grane Arendal med 17-0.

SIF – Stavanger Idrettsforening – var i semifinalen også i 1929 da laget tapte 0-4 for Ørn fra Horten. Siffane var vårt beste lag i denne tidsepoken, men så kom Viking……..

Første gang det ble spilt semifinale i Stavanger var i 1932 da Viking slo Lyn fra Oslo med

3-2 etter ekstraomganger. I ordinær tid stod det 1-1. I finalen vant Mjøndalen 3-1 over Viking, i en kamp som pressen mente var tidenes beste cupfinale. Det året var en stor sesong for bruntrøyene fra Nedre Eiker – de tapte ikke en eneste serie eller cupkamp….!

Apropos 1933 – Viking tapte riktignok cupfinalen, men de fikk sine tre første spillere på A-landslaget: Brødrene Arthur og Reidar Kvammen samt Bernhard Lund spilte mot Tyskland i Magdeburg, en kamp som endte 2-2. Året etter kom også William Danielsen med på A-landslaget – også han en glimrende spiller, og et navn som har satt spor etter seg både i Viking og i NFF.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.