To fra Hardy

TO FRA HARDY
Jeg vil ta dere med noen år tilbake i tid – til 1930-tallet. Vi flytter oss til Bergen, og jeg starter med å stille et spørsmål som jeg lurte på om noen av dere kan svare på.
I 1935 ble en av semifinalene i cupen spilt i Bergen. 17 000 tilskuere så semifinalen på Brann stadion hvor Fredrikstad vant 3 – 0. Nei, jeg spør ikke om hvem som laget målene
mitt spørsmål er dette- HVILKEN KLUBB VAR DET FREDRIKSTAD SPILTE MOT OG VANT 3-0.
Svaret er – Fredrikstads motstander i semifinalen i 1935 var SK Hardy. Dette var en klubb fra Bergen, stiftet i 1915. I en periode på 30-tallet var Hardy Bergens beste fotballklubb. De hadde sin hjemmebane på Krohnsminde, hadde sitt utspring fra området Nygård, og flyttet litt rundt ettersom hvor medlemmene befant seg. I 1980-årene gikk det nedover med klubben. Siden har det gått litt opp og ned, og i dag har Hardy neppe noe lag i serien. Hordaland Fotballkrets opplyser at klubben ikke er oppløst, men er såkalt hvilende.

Men la oss ikke glemme at Hardy hadde to spillere med på BRONSELAGET i OL i 1936. Brann var ikke representert på Bronselaget, og jeg nevner også at Viking kun hadde en spiller med. Lyn hadde fem spillere med, seks om vi tar med reserven Fredrik Fingen Horn. To lag som var med og dominerte på 30-tallet var Mjøndalen med tanksenteren Einar Gubbe Andersen som frontfigur. Det andre laget som dominerte var Fredrikstad, men hverken Mjøndalen eller Fredrikstad hadde spillere med på landslaget.
Misnøyen var stor både i Buskerud og i Østfold, og det ble berammet en kamp mellom landslaget og Mjøndalen før avreisen til Stockholm hvor landslaget skulle ha sin siste prøve før OL. Mjøndalen spilte som det gjaldt livet, sier rapportene, og vant 1-0 etter scoring av nevnte Einar Gubbe Andersen. Men landslagssjefen Asbjørn Halvorsen ga ikke etter for værhaner eller bedrevitere, han hadde sitt opplegg og fulgte det.
Norge slo Sverige 4-3 i Stockholm i den såkalte testkampen etter å ha ledet 4-1. Dette var Reidar Kvammens store kamp, han laget tre av de de fire norske målene.

Men tilbake til SK Hardy. MAGDALON MONSEN var den ene fra Hardy, spilte ofte sidehalf, selv om han selv likte seg best som ving eller indreløper. Han var en typisk kjuagutt, kjapp i replikken og lett i humøret, heter det.

I dag vil jeg tro at det neppe ville vært mulig å bli med på landslaget i en OL eller VM-turnering uten en viss erfaring fra landslagsfotball. Men hverken Magdalon Monsen eller Odd Frantzen hadde spilt på landslaget før avreisen til OL.

Magdalon Monsen var ikke med i den opprinnelige lagoppstillingen for Bronselaget, men skader i laget gjorde at han debuterte på landslaget i bronsefinalen mot Polen.

ODD FRANTZEN var bergenser og spilte i hele sin aktive tid for Hardy. Han debuterte som 17-åring på Hardy, og ble tatt med i troppen til OL. Han debuterte på landslaget i den berømmelige kampen mot Tyskland som Norge vant 2-0 på Post stadion. Kort tid før avspark fikk arrangøren beskjed om at denne kampen ville de store gutta se – det var gullmedaljer i fotball tyskerne aller mest ville ha. Derfor kom både Hitler, Goebbels, Rudolf Hess og Gøring på tribunen. Men de ble skuffet, Norge vant 2-0 og Magnar Isaksen fra Lyn scoret begge målene. Det var lite populært hos tyskerne, Isaksen hørtes jødisk ut, og på samlekort som kom ut etter kampen, ble Kvammen kreditert målene. I avisene var det derimot korrekt målscorer.

Gullmedaljene i OL gikk til Italia, sølvet til Østerrike. Norge slo Tyrkia 4-0, Tyskland 2-0, så ble det tap 1-2 for Italia – og i kampen om bronsemedaljene vant Norge 3-2 over Polen med 95 000 tilskuere på tribunen.

Odd Frantzens styrke var å spille sine lagkamerater gode. Han spilte på høyresiden i angrepet, med Reidar Kvammen som indreløper. Disse to fant hverandre godt – både på og utenfor banen, har Reidar Kvammen sagt meg. Han understrekte at Frantzen hadde stor betydning for hans eget spill.

Odd Frantzen var også med på landslaget under VM i 1938 i Frankrike. Om landslaget i 1938 har Kvammen fortalt meg at selv om Bronselaget var et godt lag, var VM-laget det beste han noen gang spilte på.

Odd Frantzen har fått en gate i Bergen oppkalt etter seg, Odd Frantzens plass, i det området hvor SK Hardy hadde sitt tilhold. Odd Frantzen ble drept i 1977 i en voldsepisode, 64 år gammel, av to ruspåvirkede ungdommer.
Hovedmannen ble idømt 5 års fengsel, og den andre halvannet år.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.