Randabergs «cupeventyr» i 1964

I kommende uke er det igjen cupkamper på programmet i norsk fotball. Det er alltid en viss spenning med cupen, det er «Askeladdens» sjanse til å sette et såkalt storlag utenfor. Og vi har fått det i år også – flere tippeligalag har forsvunnet. Start tapte med 0-4 mot Vindbjart, Tromsø tapte 1-2 for Senja, Lillestrøm røk ut for naboene fra Strømmen , for å nevne noen. Av våre lokale lag forsvant Sandnes Ulf etter 2-3 mot Arendal – og Sandneslaget holdt dermed en dårlig vane vedlike, FK Haugesund tapte 1-4 for Fyllingsdalen – ja, det er nesten så vi ikke vet om vi skal le eller grine….!

Det er Viking vi må stole på i år også. Vikingene har slått Ålgård 7-0, Varegg 9-0, og Arendal 5-3. Nå står Kristiansund for tur – på bortebane. Hjemmelaget har slått Surnadal

5-0, Stjørdals Blink 2-1 og Bærum 1-0. Om de i et heldig øyeblikk er gode nok til å slå ut Viking, skal være usagt. Viking har tapt sine to siste seriekamper mot Vålerengen og Lillestrøm, men burde normalt være gode nok til å sette Kristiansund på plass. I så fall bør det bli hjemmekamp i 5. runde, kvartfinalen.

Randaberg har ikke hatt for vane å skape de store overskriftene i cupen. Et unntak kan trygt gjøres: I 1964 kom laget til 3. runde og det var litt av en rekord: Randaberg hadde aldri tidligere kommet lengre enn til cupens 1. runde!

Randaberg hadde for første gang ansatt en lønnet trener, Sverre Fredriksen, som har fått et godt ettermæle i klubben. Etter foregående sesong var laget rykket ned i 4. divisjon, men det er viktig å føye til at divisjonsbetegnelsene den gang og dag i dag er to forskjellige ting.

Det var en begivenhet at Randaberg kom til 3. runde. I skøyteløp het det i tidligere tider – den gang folk var interessert i denne idretten – at på 1500 m var 3. runden den vanskelige. I fotball er det selvsagt ikke slik – i år har vi jo sett at både 1. og 2. runde kan være vanskelige nok for enkelte av våre topplag.

Randaberg møtte i 1. runde Jarl og vant 1-0. I dag er Jarl i 5. divisjon,men den gang var Jarl et av våre bedre lag her i kretsen. I 2. runde var Vidar motstander, og Randaberg vant 1-0 etter scoring av Børge Eltervåg. Åstein Viste var banens beste spiller og dominerte midtbanen. Også Nils Tvedt – som var kommet fra Bergen til Randaberg samme året, var sentral sammen med Odd Stokdal.

I 3. runde gikk turen til Sandefjord mot et hjemmelag som tilhørte toppen i norsk fotball i disse årene. Sandefjord var bl. i cupfinalen mot Viking – tap 1-2 – fem år før, og hadde store fotballnavn som Thorbjørn Svendsen, Yngve Karlsen og Hans Sperre – sistnevnte mangeårig norsk mester i badminton bl.a. – på laget. Denne trioen var også på norske landslag, med Thorbjørn Svendsen på topp med 104 A-landskamper.

Randaberg tok ledelsen 1-0 på en scoring av Bjørn Tunge. Sandefjord scoret to ganger og ledet 2-1 da Randaberg fikk straffespark – som Reidar Goa tok.

  • Jeg husker godt det straffesparket, sier Reidar Goa i dag. – Ballen smalt i den ene stolpen, spratt over til motsatt stolpe og deretter i hendene på en overrasket keeper. Men mål ble det ikke!

Selv om Randaberg i lange perioder hadde taket på kampen, var det Sandefjord som scoret nok en gang, og vant kampen 3-1.

Ifølge Sandefjords Thorbjørn Svendsen og Yngve Karlsen var firkløveret Reidar Goa, Ragnar Goa, Nils Tvedt og Bjørn Tunge de beste hos gjestene, som hadde fått følge av «halve Randaberg» til hvalfangerbyen Sandefjord.

Og vi tar med oss laget som spilte i Sandefjord: Ola Randeberg, Ragnar Goa, Sverre M. Viste, Nils Tvedt, Reidar Goa, Tor Sande, Leif Gilje, Mons Randeberg, Bjørn Tunge, Åstein Viste og Børge Eltervåg.

(Kilde: Boken «Fra graslyng til millionbedrift».

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.