Mer sentralisering i fotballen

Mer sentralisering i fotballen

Første helgen i mars samles fotballfolket til sitt forbundsting. I Oslo. Tidligere ble «tinget» avholdt på en rekke forskjellige steder – i flere år bl.a. på Maritim Hotel i Haugesund. I 1917 da Stavanger fikk landets første gressbane – Stavanger stadion – ble «tinget» lagt til Stavanger. Nå blir det som oftest i Oslo, og er nok bare et tegn på den sentraliseringen som foregår innenfor vårt største særforbund – i likhet med samfunnet forøvrig, dessverre.
«Tinget» har i årevis vært slik at alle klubber innenfor NFF hadde anledning til å bli representert på norsk fotballs viktigste talerstol. Altfor mange klubber i altfor mange år har unnlatt å møte på «tinget», men det har likevel opp gjennom årene vært en rekke «fargeklatter» som har satt sitt preg på talerlistene.
Sentraliseringen er lett å få øye på. Jeg nevner f.eks. at Rogaland Fotballkrets har skiftet navn til «NFF Rogaland». Uten at det overhodet ble diskutert blant kretsens klubber hvilket syn de hadde til navneendringen. Heller ikke kretsstyret bidro med motforestillinger – kretsens ledelse bøyde sine hoder og lot «maktå» på Ullevaal stadion bestemme.
På kommende forbundsting har forbundsstyret foreslått en radikal endring av representasjonsretten. Klubbene i vår øverste serie – og det gjelder både menn og kvinner – skal kunne representeres av to representanter, 1. og 2. divisjon av en representant. Så er det slutt. Nei, ikke helt – kretsene skal bli representert av fem representanter fra klubbene, som kretsene selv velger ut. Ifølge forbundsstyret vil dette bety en styrking av demokratiet ved en bedre representasjon. At breddeklubbene på denne måtene i stor grad vil forsvinne fra tingsalen, gir Norsk Toppfotball blaffen i. Ja, du leste rett – i dag er det blitt slik at det kun er utad at Norges Fotballforbund styrer og steller. Det er Norsk Toppfotball hvor kun toppklubbene er med, som bestemmer. Bjarne Berntsen, fra Viking og Figgjo, er f.eks. leder for Norsk Toppfotball samtidig som han er visepresident i Norges Fotballforbund. Bukken og havresekken, heter det vel egentlig.
Breddeklubbene har den nødvendige makten – foreløpig – til å sette en stopper for utviklingen. Men det forutsetter at de møter på «tinget». Da vil de fortsatt ha flertallet. Men det blir vel slik på NFFs ting som det er på kretsens ting – det er pinlig å se den manglende oppslutning fra breddeklubbene. Og på kretstingene er det breddeklubber de aller fleste.
Et apropos i denne forbindelse: Skal Randaberg-fotballen være med på kretsens ting i Stavanger 11. mars, og/eller på NFFs ting 4. og 5. mars?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.