Krise i Zurich og på Randaberg

Hvis du lover at du ikke skal fortelle det videre, så skal jeg betro deg at – ja, jeg har altså en gang hilst på Sepp Blatter. Akkurat – det er han jeg mener: Presidenten i FIFA – det verdensomspennende fotballforbundet med hovedsete i Zurich i Sveits. Som jevnt og trutt har ødelagt sitt omdømme med mer eller mindre lugubre transaksjoner – eller korrupsjon, for å bruke tydelig tale. Jeg var i 17 år med i det europeiske fotballforbundet UEFA – i Referee Inspectors Panel – og reiste Europa rundt for å representere UEFA på alle de kampene som UEFA hadde hånd om. Det være seg landskamper, Mesterligaen, turneringer og kamper helt ned til de yngste – inkludert kvinnefotball.

I forbindelse med en kamp i 1999 i UEFA-cupen som turneringen het den gang, var jeg i Zurich som UEFAs representant for å observere den polske kamplederen i kampen

FC Zurich – Newcastle. Under oppholdet ble vi – dommertrioen og UEFAs to representanter – invitert til FIFAs hovedkontor. Jeg skal medgi at jeg syntes det var stas å få hilse på Sepp Blatter som var valgt som FIFAs nye president året før. Vennlig og høflig tok han i mot oss, og vi fikk et positivt inntrykk av fotballens øverste leder i denne vår verden.

Dessverre har tiden vist oss at det var «smørsiden» Blatter viste. Riktignok er han ikke blant de 14 som nå er tatt for korrupsjon og hvitvasking av penger, men trolig har vi ennå ikke fått se det siste kapitlet i denne tragiske saken. Tragisk for fotballen, tragisk for de mange av oss som lever og ånder for denne delen av idrettens verden. Tragisk også fordi fotballen er lokomotivet innenfor verdens idrettsliv, og da blir det trist når kjeltringer beriker seg med tvilsomme transaksjoner.

Om Sepp Blatter også denne gang går helt fri, gjenstår å se. Vålandsgutten og SIF-gutten Per Ravn Omdal som var visepresident i UEFA, var aldri i tvil om at det ville vært en fordel hvis Sepp Blatter forsvant fra sitt presidentverv. Men – vår form for kultur i Europa, er dessverre helt ulik det som er kultur på den økonomiske sektor i Afrika, i Sør-Amerika, i Asia – «brune konvolutter» skifter eier gjennom sene nattetimer, og så blir valget slik avsender og mottaker av konvoluttene ønsker. Derfor blir trolig Sepp Blatter gjenvalgt nok en gang. Han er populær Sepp Blatter blant disse som skal gjenvelge ham fra land utenfor Europa.

Hvis han da ikke kan komme til å trekke seg for å unngå straff – det antydes som en løsning. Selv om også det vil gjøre at vi sitter igjen med en dårlig følelse.

Men alt dette visste jeg lite om den dagen i Zurich da jeg fikk hilse på selveste Sepp Blatter.

Om det er krise i FIFA, så er det også krise i Randaberg. Skjønt det kan vel diskuteres om ordet krise kan brukes i forbindelse med fotball. Likevel – ingenting er mer riktig enn en fotballtabell. Den lyver ikke – der er du akkurat så god eller dårlig som tabellen viser. For øyeblikket er Randaberg på bunnen av 3. divisjon, og ingen i «den grønne landsbyen» er begeistret for en slik plassering.

Nei, jeg har ingen enkel løsning for å få laget oppover på tabellen. Men en ting er jeg sikker på: Det er spillerne ute på banen som må gjøre jobben. Erik Fuglestad på benken kan bidra, men svette og slit det må spillerne bidra med!

Så enkel, men dog så vanskelig er oppgaven for spillerne. I alle fall hvis de vil unngå nedrykk til 4.divisjon etter årets sesong!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.