Cupen 1945

Cupen – den gang i 1945

Fotballen ruller så smått igjen, selv om det fortsatt er tid igjen til treningskampene ser dagens lys. Viking sesongdebuterer 1. februar hjemme på kunstgresset mot nykommeren

i 2. divisjon, Sola, og så går det slag i slag.

Alvoret gjør sitt inntog med 1. kvalifiserende runde i cupen. Kretsens beste klubber slipper kvaliken, endel klubber karrer seg videre til 1. ordinære runde – og et stort antall må fortsatt se cupen fra tribunen.

Jeg vil ta dere med tilbake til sesongen 1945 – det første cupmesterskapet etter krigen.

Da så 1. kval. runde slik ut for Rogalandslagene – og i det første fredsåret var lysten på fotball stor etter fem år under tysk herredømme:

Ålgård – Stål, Sauda – Buøy, Sandnes AIL – Brodd, Trygg – Klepp, Jarl – Vidar,

Bryne – Bjergsted, Hetland – Nærbø, Egersund – Byhaugen, Kopervik – Ulf, Vard – Ølen,

mens SIF, Viking og Djerv 1919 hadde fått walk over.

Sikkert flere ukjente fotballnavn for våre lesere her. Da må jeg minne om – fordi svært mange ikke er klar over idrettshistorien i vårt land i mellomkrigsårene – at i årene 1924 – 1940/45 hadde vi to idrettsforbund i Norge. Det var Landsforbundet for idrett (dagens Norges Idrettsforbund), og AIF (Arbeidernes Idrettsforbund). Etter krigen og sammenslåingen av de to forbundene, forsvant flere av AIF-klubbene, men noen bestod:

Stål – lever i beste velgående på Jørpeland, men i navnet brukes nå to A’er – altså Staal. Sauda IL og Sauda AIL gikk sammen, og ble Sauda IL, Trygg fra Kjelvene var en AIF-klubb – en av de beste – og Sandnes AIL endret navnet til Saif. Bjergsted mønstret spillere fra Star under Jøssingfotballen under krigen, og hadde dessuten Magnus Johannessen og Karl Svendsen fra AIF – og begge disse spilte på AIF-landslaget.

Hetland IF var en AIF-klubb, og ble Arbeidermestre i 1928 ved å slå Ørn, Trondheim, i finalen, og Byhaugen fra – ja, nettopp fra Byhaugen i Stavanger, arrangerte etter krigen den populære «Fredsmarsjen» hvor folk fra hele landet gikk turmarsj i glede over at det var blitt fred!

Men tilbake til cupen 1945: SIF og Viking nådde lengst i mesterskapet som samlet 344 klubber. Begge de to Stavangerlagene kom til 4. runde – SIF ble slått 3-2 i Bergen mot Årstad, og Viking tapte hele 6-0 mot Lisleby på bortebane.

I finalen møttes Fredrikstad og Lyn. 34 162 tilskuere så den første finalen på Ullevaal stadion, resultatet ble 1-1. I den andre kampen – da i Sarpsborg – ble det igjen 1-1, og i den tredje og avgjørende kampen var der 31 412 tilskuere på Bislett. Nå ble resultatet 4-0 til lyn.

Gratulerer Viking!

Stemningen på Viking stadion søndag var stor, og det med rette. Det er ikke hver dag at byens ledende klubb rykker opp til toppfotballen – rett og slett fordi det er nettopp der at Viking stort sett har befunnet seg. Begeistringen skyldes nok også at det slett ikke var slik at det stod i stjernene – eller et annet sted – at det skulle bli opprykk. Det var først i de siste serierundene at vi kunne mer eller mindre tro på at det skulle lykkes opp å rykke opp igjen i første forsøk. Til det har Viking vært for ujevne – tap mot bunnlaget Florø, mot Nest-Sotra, mot Tromsdalen, mot Ulf, mot begge lederlagene Mjøndalen og Aalesund, for å nevne noen, var ikke egnet til å inngi tillit.
På sitt beste var Viking utvilsomt det beste laget i divisjonen, helt uten tvil. Men det var så ujevnt prestert, at det på ingen måte var klart at det skulle bli opprykk. Så var innkjøpene tildels dyktige, og her vil jeg nok mene at æren for det skal Bjarne Berntsen ha. Særlig kjøpet av Jonny Furdal var bra – og vi kan bare lure på hvorfor ikke Brann fikk ham inn i sin spillerstall.
Gratulerer til Viking, gratulerer til fotballpublikummet. Over 16000 tilskuere – hvilket annet arrangement enn fotballen, enn Viking, makte å samle så mange tilskuere her i distriktet?
Med Randaberg-buen Eirik Henningsen i spissen for den daglige ledelsen, bør Viking makte igjen å komme tilbake til posisjonen fra storhetstiden. Parolen bør nok bli at de pengene som skal brukes, må forut være godt plassert i lommeboka! Det er en god leveregel – for fotballklubber såvel som for oss andre. Noen gjentakelse av det som skjedde forut for nedrykket vil nok Henningsen sørge for ikke skjer igjen.

Adle kan snofla

«Adle kan snofla» var tittelen på en bok som Stavanger-dikteren Gottfred Borghammer ga ut for ganske mange år siden. Tittelen er aktuell i dag også – og det gjelder også innenfor fotball. Riktignok er det korrekt at Viking har alt i egne hender – seire over Mjøndalen borte og Kongsvinger hjemme, borger for det. Men det er mye ujevnt i denne serien, og det inkluderer også Viking. At det ble seier over Ullensaker Kisa søndag, kom som hjelp fra et sted høyere oppe – men i disse trange KrF-tider er de også å regne med.
«Ujevnt» er slagordet i denne serien. Viking går inn i rekken av lag som det er vanskelig å forutsi – det samme er Mjøndalen og Aalesund som begge er mye opp og ned. Aalesund er mest ned i disse tider, etter å ha hatt en god start. Men –ADLE KAN SNOFLA.
To av disse skal opp. Jeg tror det blir Mjøndalen og Viking, for Aalesund tar sjelden poeng nå. Viking har alt i egne hender, og det betyr også at de er selv ansvarlige for å mislykkes helt.
Serieavslutningen gjør seg gjeldende i de øvrige divisjonene. I 2. divisjon gledet Vidar seg med å ta fem strake seire i avslutningen, og berget ny kontrakt. Bryne har store forventninger hvert år, og det vil røyne på i lengden – det er tid for å slå til og rykke opp. I år var de mange poeng fra en slik opplevelse. Verst var det for EIK i Egersund som hadde en god høst og som hadde kvalik innen rekkevide – men tøyset muligheten bort i de to siste serierundene. Vard rykker ned – jeg vil tro at vi må flere tiår tilbake i historien for å finne Vard på nivå 4….!
Randaberg vil trolig berge plassen i 4. divisjon. Hvis Hundvåg taper i kveld – mandag – er det definitivt klart at det blir 4. divisjon neste år også. Randaberg har en kamp igjen – borte mot bunnlaget Vedavåg som har vært sikre på nedrykk det siste halve året…….!
Så får det bli en diskusjon om en klubb som Randaberg skal være fornøyd med å befinne seg i 4. divisjon. Det er tross alt nivå 5, når vi skal være ærlige…..!

Viking skaper problemer for seg selv

Selv om det spilles veldig mange kamper rundt om på fotballbanene i vårt distrikt, så er det toppkampene som er temaet. I Haugesund gjør FK Haugesund det bra, er i medaljestriden , og er fylkets ledende klubb for tiden. Viking har kun ett mål for øye: Opprykk til Eliteserien omgående!
Det har så langt gått stort sett bra – dog med litt motbakke tidvis. Men de to siste kampene mot Florø og Tromsdalen har skapt rystelser i Vikingleiren. Begge kampene burde vært overkommelige oppgaver, men begge har gitt tap. Dermed er en plass blant tabellens to første lag plutselig blitt usikker – i øyeblikket ligger Viking fire poeng etter både Aalesund og Mjøndalen. Begge disse to lagene er like ujevne som Viking, så her kan det meste skje – og et ekstra spenningsmoment er det at Viking skal møte begge disse på bortebane. Den første, mot Aalesund, spilles forøvrig 23. oktober kl. 1900.
Dertil kommer som nevnt Mjøndalen 4. november – kl. 1200 – og de to siste motstanderne er Ullensaker Kisa 28. oktober og Kongsvinger hjemme på Jåttå 11. november kl. 1300.
Det er et håp også i «et hengjande snøre» som kvalikkampene er. Da får Viking i første kamp hjemmekamp mot lag nr. 6 som i øyeblikket er Ullensaker Kisa. Går det bra blir det kamp mot vinneren av den andre kvalikkampen, og går også den bra blir det kamp mot lag nr. 14 i Eliteserien!
For de som måtte mene at det ser ikke helt lett ut dette, har unektelig et poeng.
Et ekstra poeng er det at Sandnes Ulf er snublende nær en kvalikplass etter god innsats i flere kamper nå. Det betyr at et oppgjør mellom Viking – Ulf kan bli et moment i kvalifiseringen.
Og i kveld mandag kl. 2000 spiller Randaberg mot Sandnes Ulf 2 om tre uhyre viktige poeng for å unngå nedrykk.