Torsdag. Southbound. Seriestart. Hei, Hå!

I dag er det bare å få unna jobben så fort det lar seg gjøre før jeg hiver meg i stasjonsvogna og suser sørover på firogførtien. Destinasjon: Nærbø. Anledning: Seriestart i fjerdedivisjon!

I kveld sparkes serien i gang igjen, og kunstgresset i Nye Loen skal være vertskap for det som fort kan bli et underholdende oppgjør mellom Nærbø og Ålgård. Men allerede før dommeren blåser i fløyta i kveld har ÅFK rukket å spille sin første tellende kamp for sesongen.

For to uker siden, i et fryktelig snøvær, tok de imot Vardeneset til første kvalifiseringsrunde i NM. Det endte med 1-3 tap, men det unge mannskapet viste lovende takter mot et til vanlig så solid VBK – som nå er klare for første runde i cupen etter at de i går kveld slo ut erkefienden Brodd.

Hjemvendte Vetle Birkedal var blant de beste på ÅFK denne marskvelden, og unggutten løp utrettelig på topp gjennom hele kampen. Med litt mer tur og dyktighet kunne han satt inn både ett og to mål, men det ble bare nesten denne gang. Forhåpentligvis er sikte stilt inn enda mer presist til i kveld. På midtbanen spilte Amir Habibi en god kamp, og trønderen viste at han kommer til å bli en sentral brikke i årets lag. Mens flere av juniorene levert gode prestasjoner.

LRM_EXPORT_20180327_000826.jpg
Vetle Birkedal løpte ved flere anledninger fra forsvaret til VBK.

Ålgård har hatt for vane å starte på nytt hver sesong de siste årene, og også foran denne sesongen har man vært gjennom en «makeover»-prosess. Men om noen føler det har vært noe halvhjertede forsøk tidligere, kan det se ut som klubben på Solås har hanket inn både Sinnasnekkeren, Hellstrøm og Hallgeir fra Luksusfellen for å ordne opp denne gang. Det vil si, når jeg tenker meg om så er det kanskje ikke den gjengen ÅFK hadde hatt mest brukt for, ettersom de verken sliter med huset (den nye flotte stadion), maten (Jæderpølser) eller økonomien (som skal være sunn og god). Men, ny styreleder, ny daglig leder, ny hovedtrener/spiller- og trenerutvikler og en nyrenovert A-lagstropp som inkludere klassesigneringen Marius Halvorsen, må da kunne kalles en grundig gjennomført makeover, uansett hvem som har stått bak.

På Nærbø er det på høy tid at fotballen stjeler litt overskrifter fra håndballen. Tommy André Velde ga seg som trener etter sesongen i fjor, like etter det som ble en høydramatisk avslutning. Laget sikret nemlig plassen i divisjonen i aller siste serierunde etter at de kjørte sin egen versjon av Vikings legendariske «Mirakelet i Haugesund». Vard sine rekrutter ble slått på overtid, og ikke nok med at laget redde seg selv, men de fikset også kvalifiseringsspill for naborival Varhaug – på bekostning av nettopp Vard 2 som i år spiller i femtedivisjon.

Inn som ny trener har Magnar Vigrestad kommet. Han har tidligere trent både Klepp og Hinnas damelag. Tidligere Ålgård-spiller Bjørn Erik Taksdal, som både har vært spiller og spillende trener i Nærbø, har tatt på seg oppgaven å lede Varhaug fremover, og blir dermed ikke å finne i den blå- og hvitstripete trøya i år.

I sesongoppkjøringen har Ålgård én seier, ett tap og én uavgjort mot kolleger fra fjerdedivisjon. I de tre kampene de har møtt lag fra tredjedivisjon har det blitt tap i samtlige. En god del enkle baklengsmål har det blitt, noe som må lukes bort nå som alvoret starter, men laget har også vist frem godt spill. For Nærbø sin del har oppkjøringen utelukkende vært preget av mål, mål og mere mål. Man snakker kamper med ishockeyresultat (Hei, Farmers!) av typen 6-5, 7-4, 6-0 og 4-2. Tar man med seg noe fra dette må det jo være at vi kan forvente like mange mål mellom lagene som da de møttes i fjor.

For ser vi tilbake på de to innbyrdes møtene i 2017 så ser man fort at det ble god underholdning. Første kamp endte med 6-1 seier til Nærbø hjemme på eget gress. Det ble delt ut totalt åtte gule kort og to røde, begge utvisningen sto ÅFK for, og Martin Skeie imponerte med fire scoringer. Ålgård fikk derimot sin revansje på tampen av sesongen. Da Nærbø kom på besøk ble de sendt hjem igjen med 2-6 i bagasjen. Seks gule kort, frisparkscoring fra distanse og trøyekasting var noen av det som ble servert den iskalde oktoberkvelden. Verdt å merk seg at av ÅFK’s fem målscorere den gang, er fire dratt vider til henholdsvis Gjesdal FK, Frøyland og Lura.

Martin Skeie ser ut til å være på hugget også i år. Forrige sesong scoret han hele 23 mål på 12 seriekamper, hvorav nevnte fire mot Ålgård og hele seks borte mot Avaldsnes. Jeg registrere at han har puttet litt i vinter også og anbefaler Ålgård-forsvaret å være på vakt.

Når det kommer til ÅFK er jeg spent på å se hva Vetle Birkedal, Amir Habibi og de andre kan få til i kveld. En positiv kamp mot Vardeneset som inneholdt mye å bygge videre på, skal følges opp mot det som i utgangspunktet skal være svakere motstand. Det kan ende opp som et bananskall, men det kan like gjerne ende i nok en god kamp, bare med tre poeng i tillegg.

Danske Oliver Henneberg Bech er et uskrevet blad i lokalfotballen, men han er med i troppen og kan få sin debut for Ålgård i kveld. Spilleren kom litt ut av intet, og det blir spennende å følge med på hva den unge herremannen har å bidra med.

Kortstokken:
Tar jeg ikke helt feil så var Nærbø det laget med neste flest kort i fjerdedivisjon avdeling to i fjor, så det kan bli et brutalt møte med voksenfotballen for mange av debutantene til Ålgård. ÅFK var ikke snillest i klassen de heller forrige sesong, men mange av de mest ivrige kortsamlerne har dratt andre steder for å spille. Med overivrige spillere som i sesongstarten fort kan fremstå som kyr som nettopp har blitt sluppet ut på beite, må vi nok regne med et par kort også i kveld.

Spådom:
Det er vanskelig å spå noe som helst når det er snakk om første serierunde, men jeg drister meg likevel til å garantere mål. Nærbø virker å være like gode til å score som de er dårlige til å forsvare seg, skal man ta resultatene i vinter i betraktning, og Ålgård har hatt sine utfordringer bakover også de. I tillegg endte jo de to møtene i fjor med 15 scoringer, så her blir jeg MEGET overrasket om vi drar hjem uten å ha fått sett et eneste mål. Med andre ord er det bare å møte opp i Nye Loen kl. 19.00.

Gjesdalbuen kjører en fin sak i dag for de som vil ha litt ekte journalistikk.

Tidligere møter:
Ålgård – Nærbø 6-2, 06.10.2017
Nærbø – Ålgård 6-1, 09.06.2017

Ingen flere møter siden syttitallet.

I 2017 ble Ålgårds Christer Reinertsen utvist mot Nærbø. (Foto: Frode Olsen/Gjesdalbuen)


Spillere inn Ålgård:
Marius Halvorsen (Bryne), Vetle Birkedal (Sandnes Ulf), Einar Øvstebø (Hana), Gisle Skjæveland (Varhaug) Samir Habibi, Oliver Henneberg Bech (Danmark), Martin Eidsaa (junior), Tim Skjæveland (junior), Mathias Szanto (junior), Markus E. Sælevik (junior), Marius B. Fardan (junior), Oliver E. Sælevik (junior)

Spillere ut Ålgård:
Kenneth Espedal (Figgjo), Benjamin S. Ravndal (Madla), Christer Reinertsen (Gjesdal FK), Alexander Viland (Lagt opp?), Daniel Eide Hansen (Gjesdal FK), Ezekiel Bala (Rosseland), Espen Nygaard (Lura), Ezmet Ekber (Gjesdal FK), Jonas Vølstad Fjeldsbø (Austrått), Daniel Wold (Gjesdal FK), Gunnar Valsson (Gjesdal FK), Christer Eide Hansen (Gjesdal FK), Aslak Ravndal (Frøyland)

Har ikke rukket å få noen skikkelig oversikt over Nærbø, men Dino Milesevic (Rosseland) og Kjetil Olsen (Træff, Egersund) ser hvert fall ut til å være nye spillere inn. Bjørn Erik Taksdal er som tidligere nevnt blitt trener i Varhaug. Jærbladet har en god oversikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.