Tabelltips 5.- 6.- og 7. divisjon

Her er årets vinnere, tapere og middelhavsfarere blant de 80 svakeste lagene i lokalfotballen.

I år som i fjor har jeg tippet tabellposisjon i åtte avdelinger i de tre laveste divisjonene. Årets utgave er mer detaljert, mer nøye og akkurat like presis som fjorårets.

Jeg har vært i kontakt med representanter for de aller fleste fotballklubbene jeg omtaler, og det har vært fantastisk stoff å jobbe med. Det er et enormt spenn i ambisjoner fra lag til lag og klubb til klubb, men oppsiktsvekkende mange klubber, trenere og spillere har en tanke, en idé og et mål om å utvikle lag og enkeltspillere i positiv retning.

Mange forteller om unge spillere som er på vei opp på A-laget, mange snakker om gamle veteraner som nekter å gi seg, og om målrettet treningsarbeid, om lysten til å vinne fotballkamper og drømmen om å rykke opp.

Sesongoppkjøringen med blod og svette går mot slutten for i år. Nå begynner snart moroa. Lokaloppgjør, hatoppgjør, opprykkskamper, nedrykkskamper, vakre scoringer, pinlige selvmål, horrible dommeravgjørelser og håpløse utvisninger.

Dette er min hyllest til alt det deilige arbeidet som gjøres i både store og små breddeklubber i regionen vår.
Hvordan det ender trenger dere ikke lure på. Fasiten følger under her, men la veien være målet.

God sesong, og lykke til til alle involverte!

5. divisjon avdeling 1

_MGA0201Dirdals Petter Brattebø.

Mange av lagene i avdelingen går igjen fra fjorårets rekordjevne avdeling 1, der over halvparten av lagene var med i kampen om andreplass og opprykk til langt utpå høsten.

Sokndal eneste nedrykkslag fra divisjonen over, mens Brusand og Dirdal kommer opp fra 6. divisjon. Geografisk strekker lagene seg gjennom åtte kommuner og to fylker. Åpner med Oltedal – Forsand mandag 4. april.

Grunnet serieomleggingen blir det neste år totalt 48 lag fordelt på fire avdelinger på dette nivået, mot 36 lag og tre avdelinger i år. Det spilles kvalifisering mellom vinner av hver 5. divisjons avdeling og dårligste plasserte lag i hver 4 divisjonsavdeling, som ikke rykker direkte ned. Kvalifiseringskampene blir avgjort ved loddtrekning. Nedrykket er avhengig av hvor mange lag fra Rogaland som rykker ned fra 3. divisjon. Antall lag som rykker ned vil variere fra 5 til 13 lag (RFK opererer med 4-10, men dette kan ikke stemme om det skal tre lag opp fra 6. divisjon).

1. Austrått 2
Endte på tredjeplass i 5. divisjon avdeling 1 i fjor, kun fire poeng bak Eiger 2 som snappet den andre opprykksplassen. Ble nummer fire i avdeling 2 året før det, og har endt på øvre halvdel de fire sesongene laget har vært i 5. divisjon.

Ledes av Thomas Hagen som også er i trenerteamet på A-laget, og har veldig fin flyt av spillere mellom de to lagene. Skulle det knipe med spillere en sjelden gang kan de plukke fra C-laget i 7. divisjon som er en ren kompisgjeng på utsiden av brødrene Hagens prosjekt.

Austråtts seniorgruppe er ikke svakere i år enn i fjor, så det er ingen grunn til å tro noe annet enn at Austrått er med der oppe også i år.

2. Sokndal
Rykket ned fra 4. divisjon avdeling 1 i fjor etter å ha gått skyhøyt ut i sosiale medier før sesongstart. Gjorde en god vårsesong, men sprakk som en ballong på høsten. Vant ikke én eneste kamp etter 3-0-seieren borte mot Figgjo 21. mai, og endte dermed på skarve 12 poeng, tre færre enn nettopp Figgjo som beholdt plassen i 4. divisjon.

Nytt trenerteam av året er Alf Torsten Pettersen og Trygve Eia. Borte siden sist er Adrian Egeland som har reist til Australia for å studere, Jone Bu Mathisen som er tilbake i EIKs trenerteam og keeperen Hugo Netland som har gitt seg. Har slått Tonstad 9-1, Bakke 3-0 og Feda/Gyland 4-1, men tapt hele 1-5 for Kvinesdal fra 5. divisjon i Agder.

3. Nærbø 2
Var blant de mange lagene som hadde los på opprykk i fjor høst, men sprakk på slutten, og endte til slutt som nummer syv i avdeling 1. Mistet Bjørnar Nærland til Orre og den gode keeper Pawel Lopacki til Sauda, men fått ned Tomas Olseth og mannen med Jærens beste venstrefot, Rune M. Torland, fra A-laget i 4. divisjon. Odd Gaute Frøyland og Eirik Austad gjør også comeback på fotballbanen.

Laget har slått Klebe 3-2, SIF 5-0 og Ganddal 4-2 i vinter, men tapt 2-5 for Vigrestad og 0-2 for Finnøy i tillegg til 0-4 for klubbens eget A-lag. Det er ingen utveksling av spillere mellom A- og B-laget gjennom sesongen, og dermed er troppen mer statisk enn hva tilfellet er for rekruttlag flest.

Dette er et av stadig flere lag i lavere divisjoner som øker oppmerksomheten rundt lokalfotballen ved å legge ut videohøydepunkt fra kampene på YouTube.

4. Klebe
Ble nummer ni i avdeling 1 i fjor, og fortsetter å spille vesentlig mye dårligere borte enn hjemme med 7-1-3 på sentralidrettsanlegget på Kleppe, mot 2-2-7 på utebane. Dette er en trend som har vedvart noen år.

Var svake på vårsesongen i fjor med blant annet fem tap på sesongens seks første kamper, men fikk inn endel nye spillere etter halvspilt sesong, og avsluttet med å vinne fem av sesongens seks siste oppgjør. Har spilt 2-2 mot Vigrestad, slått Ganddal 3-2 og Finnøy 2-1, samt tapt 2-3 for både SIF og Nærbø 2 i vinter.

Rapporteres å ha en uvanlig bred og god tropp i år, og får for første gang rekruttering fra egen klubb ettersom de nå har flere gode tenåringer som trener med A-laget, og som det knyttes forhåpninger til inn mot en ny sesong. Se opp for 16-åringen Simon Tønnesen som har stort toppscorer-potensial.

5. Bakke
Lag fra Sira i Flekkefjord kommune. Tilhører egentlig Agder, men spiller i Rogaland fotballkrets. Ble nummer fire i avdeling 1 de to siste sesongene, men poengavstanden til opprykksplass var halvert i fjor sammenliknet med 2014.

På forsesongen i fjor opplevde klubben endel utskiftninger i A-troppen, mens det i år har vært tilnærmet stille på overgangsfronten. Eneste spiller ut er Mikael Vikeså som har tatt steget opp til Moi i 4. divisjon.

Enkelte sentrale spillere som slet med langtidsskader i fjor er tilbake for fullt i år, og det gir håp om at klubben kan befeste sin posisjon i toppen av divisjonen. Har tapt 0-3 for Sokndal i vinter.

6. Ganddal
Havnet under nedrykksstreken i 5. divisjon avdeling 2 i fjor med 22 poeng, ett færre enn Pol på trygg grunn, men beholdt likevel plassen. Årsaken var, ifølge Svein Gunnar Hermansen i Rogaland fotballkrets, at det var for få lag totalt i serien i fjor, og Ganddal var da det minst dårlige laget som skulle ha rykket ned. Rykket opp fra 6. divisjon i forfjor.

Har foretatt store endringer i vinter, og fått inn tidligere Bryne-keeper Karl Fredrik Røsland som ny hovedtrener. Seriøsiteten og treningsmengdene er økt, og det rapporteres å bære frukter allerede. Klubbens langsiktige mål er å etablere seg i 3. divisjon.

Toppscoreren fra 2014, Tarald Krogedal, kommer tilbake fra Sandved, mens Shlomi Gerbi, som sist spilte i Riska i 2011, også er klar. Krogedal er bra på dette nivået, og Gerbi har erfaring fra både 4.- og 3. divisjon som blir bra å ha om han kommer i matchform. Ganddal skal forsøke å være et spillende lag i år, og det kan bli tøft nok i 5. divisjons knokkelkamper, men ser ut til å ha en fin go i laget nå. Har tapt 2-3 for Klebe og 1-2 for Nærbø 2, spilt 1-1 mot Vigrestad og slått SIF 8-0 og Finnøy 3-2 i vinter.

7. Oltedal
Hadde godt nok lag til å rykke opp i fjor, men rotet det til for seg selv på høsten, og endte til slutt på sjetteplass – langt unna opprykkslagene. Klart svekket fra i fjor etter at midtbanespiller Christer Eide Hansen og midtstopper Torgeir Line har valgt 7. divisjons-fotball i moderklubben Ålgård.

Keeper Sean Thorkildsen har også gitt seg, men han hadde mye fravær i fjor, og spilte kun rundt halvparten av kampene. Roger Selvikvåg er hentet hjem fra Gjesdal FK, og selv om han ikke kan erstatte Thorkildsen på keeperferdighetene utgjør han og Kim André Gåsland en finfin keeperduo på dette nivået. Fremdeles en fin miks i laget av lokale oltedøler og et par Ålgård-gutter.

Notoriske David Nevland på topp er lagets store attraksjon med sin emorme målteft, og ikke minst frekke chipavslutninger. Dessverre skal han slite med motivasjonen, og kan komme til å gi seg før sesongstart. Han har ikke spilt de siste to treningskampene. Forsvinner han vil det være et stort tap for Oltedal. Petter Nødland Berntsen, som spiller med pacemaker, har trent godt i vinter og regnes nå tilbake for fullt etter å ha mistet store deler av forrige sesong etter hjertestans. Får med seg lillebror Jakob Nødland Berntsen som kommer fra Ålgård 3. Begge de to har tidligere vært i Stabæks ungdomsavdeling.

Inn kommer også Preben Egeland fra Hana 2 som også har bred erfaring fra lavere divisjoner på Jæren, samt 16-åringen Jørgen Rege som er tatt opp i A-stallen etter å ha spilt aldersbestemt fotball for et samarbeidslag i Dirdal siste året. Troppen er breiere enn på veldig lenge. Slått Forsand (4-2), Sviland (9-3 og 7-2) og Dirdal (4-3) i vinter, men tapt for Kåsen (0-1). Møter erkerival Dirdal i finalen i Gjestal cup førstkommende lørdag.

8. Brusand
Eneste herrelag i lokalfotballen med kvinnelig trener i fjor, men Karin Herredsvela og medtrener Morten Sundvor ledet sitt lag til opprykk som første seniorlag i Rogaland i fjor høst. Etter ni strake hjemmeseirer og 6-2-1 borte ble det opprykk med hele 15 poengs margin i 6. divisjon avdeling 1. Slo Madla 2 2-1, men tapte 0-2 hjemme for Haugesunds-laget Hemmingstad i KM-finalene, og misset i kampen om kretsmesterskapet.

Likevel er trenerduoen byttet ut med hovedtrener Odd Sigve Omland og assistent Johan Haugstad. Begge de to trenerne er også i spillertroppen, det til tross for at Omland blir 45 i år. Det fleste spillerne er i slutten av tenårene eller i starten av 20-årene.

Har fått inn Alain Fabrice Ndayshimiye, som i fjor spilte i Hana. John André White har sluttet, men ellers er troppen uendret. Sterk 5-1-seier nylig over Kåsen i en treningskamp der motstanderen pådro seg to straffespark og to røde kort. Har og tapt 2-5 for Varhaug i treningskamp.

9. Vigrestad
Var det svakeste laget som ikke havnet under nedrykksstreken i avdeling 1 i fjor etter å ha rykket ned fra 4. divisjon året i forveien. Klar negativ utvikling for Vidar Nisjas moderklubb.

Trener Svein Harald Vigrestad er en rutinert ringrev som bør ha forutsetninger for å heve laget. Over halve førsteelleveren består av veldig unge gutter som har blitt ett år eldre siden i fjor, og i tillegg har de noen mer rutinerte karer i troppen.

Har fått inn Alexander Solberg Håland som spilte juniorfotball i Varhaug i fjor, men allerede har spilt i 4. divisjon for Vigrestad og 5. divisjon for Brusand tidligere sesonger.

Kapteinen Ruben Vold har røket korsbåndet for tredje gang på tre år, og blir ute hele sesongen. 5-2 over Nærbø 2, 1-1 mot Ganddal, 2-2 mot Klebe, 0-3 for SIF og 2-4 for Finnøy er de varierende resultatene fra vinterens treningskamper.

Bjarne Mæland jr., som gikk til Nærbø foran forrige sesong, kom tilbake i løpet av fjoråret. Asbjørn Nakken Aanestad kom også inn fra 4. divisjonsspill i Varhaug i fjor, og forventes å score mye mål i år.

10. Dirdal
Rykket opp fra 6. divisjon avdeling 1 i fjor som nummer to, ti poeng bak Brusand, og seks poeng foran nærmeste utfordrer. Et av de lagene i lavere divisjoner som har den beste rammen rundt kampene sine, med godt besøk på hovedtribunen.

Regner med rekordoppmøte når rivalene fra nabobygda Oltedal kommer på besøk 20. mai. Vi får en forsmak på det oppgjøret når naboklubbene møtes i finalen i Gjestal cup førstkommende lørdag. Har et sammensveiset lag med fin miks av gamle veteraner og ungt pågangsmot. Bjørnar Gilje og Eirik Øvstebø har lagt opp fra laget som rykket opp i fjor, mens Einar Øvstebø har meldt overgang til Hana. Svein Vidar Øvstebø er ny på laget.

Den tyske innflytteren og veteranen Tim Isermann er med i trenerteamet som assistenttrener, men fortsetter å spille dersom helsa holder. De tre brødrene Brattebø står for mye av lagets offensive arsenal, og Jørgen noterte seg for hele 20 seriemål i fjor. Dirdal skal få det tøft med å berge plassen, selv om målet er å bli i 5. divisjon. Tap for Våganes (1-3) som de herjet med i serien i fjor høst, samt Oltedal (3-4) seier over Sviland (4-2) og Forsand (2-1 og 3-1) i vinter.

11. Forsand
Endte noe overraskende på en femteplass i fjor tross store utskiftninger i stallen. I fjor gikk flere ut, men enda flere kom inn. I år er det derimot annerledes med to-tre etablerte spillere på vei ut.

Keeper Helge Bjørheim har flyttet til nordfylket, og skal være aktuell for Steffen Iversens Haugar. Han blir det største tapet. I tillegg har Niklas Svensson flyttet hjem til Sverige, og Jørg Gausland forsvunnet ut. Har tapt 2-4 for Oltedal, samt 1-3 og 1-2 for Dirdal, men slått 7. divisjonslaget Sviland 4-0 i vinter.

12. Hellvik
Ble nummer åtte i avdeling 1 i fjor etter å ha ligget på opprykksplass etter halvspilt sesong. Hadde likevel god margin ned til nedrykksstreken.

Har fått nytt kunstgras, noe som har gitt hele idrettslaget et skikkelig løft. A-laget er jevnt over 20 spillere på hver trening, deriblant tre-fire nye unggutter fra egen ungdomsavdeling.

Nye spillere i år er Tommy Tengesdal (Helleland) og Daniel Bendiksen (EIK III), samt keeper Jahn Otto Waldeland som er tilbake for fullt i år, og kanskje er en av divisjonens beste burvoktere. Trener Kenneth Pedersen fortsetter, og har i år fått med seg Åsmund Andersen rundt laget.

Tapte 0-2 for Eiger II, 1-4 for EIK III og 2-3 for Hovsherad i treningskamper. De to sistnevnte er 7. divisjonslag, så dette lover ikke all verdens. Men spilte 1-1 mot 5. divisjonslaget Kåsen, og slo Helleland fra 6. divisjon 7-0.

 

5. divisjon avdeling 2
henry damsgaard
Kåsen-trener Henry Damsgård og fotballleder Stian Bru (foto: Tarjei Sel). 

Ekstremt mange nedrykkskandidater i denne avdelingen, som i fjor da det var seks lag i bunnstriden i avdeling 2. Og med to opprykkslag fra 6. divisjon, samt Kåsen som egentlig rykket ned men fikk plassen tilbake som en ringvirkning av at Larvik Turn trakk seg fra 3. divisjon, er det mange som skal slåss for å unngå bunnplassene.

I toppen er trolig to-tre lag som kommer til å skille seg ut. Mye Stavanger-lag her, men med Mastra og Kåsen inne strekker avdelingen seg gjennom fire kommuner. Hele fem rene seniorklubber uten barne- og ungdomsavdeling. Åpnes 7. april med full runde der ti av tolv lag er involvert.

Grunnet serieomleggingen blir det neste år totalt 48 lag fordelt på fire avdelinger på dette nivået, mot 36 lag og tre avdelinger i år. Det spilles kvalifisering mellom vinner av hver 5. divisjons avdeling og dårligste plasserte lag i hver 4 divisjonsavdeling, som ikke rykker direkte ned. Kvalifiseringskampene blir avgjort med loddtrekning.

Nedrykket er avhengig av hvor mange lag fra Rogaland som rykker ned fra 3. divisjon. Antall lag som rykker ned vil variere fra 5 til 13 lag (RFK opererer med 4-10, men dette kan ikke stemme om det skal tre lag opp fra 6. divisjon).

1. Tasta
Skulle rykke opp i fjor, men endte på fjerdeplass i avdeling 2, 13 poeng bak opprykksplassen. Trener Anfinn Nilsen har forvunnet til Sunde, og inn kommer Geir D. Lunde som har årelang erfaring som trener for flere lag i regionen. Lunde er en ringrev som til tross for at han ikke lyktes med å etablere Madla i 3. divisjon, har gjort en god jobb med å løfte klubben noen hakk før han og klubben ble enige om å avvikle samarbeidet etter det som så ut som et nedrykk i fjor høst.

Har ikke mistet noen spillere siden i fjor sommer da Jon Chr.Harestad gikk til Vidar. Har fått ny keeper i Anders Mannes fra Kopervik, mens fjorårets engelske keeper Tom Agnew flytter hjem før sesongstart. Mama-Hamid Mohammed, som fikk noen innhopp for Vaulen i 3. divisjon i fjor, kommer inn, og det samme gjør Thomas Wilberg fra Vardeneset. Har en del talentfulle unggutter, men de beste Tasta-guttene spiller fremdeles i andre klubber høyere oppe i divisjonssystemet.

Har slått Pol 4-2, Jarl 3-0, spilt 2-2 mot Buøy samt tapt 1-5 for Hundvåg og 0-2 for Sundes sterke 4. divisjonslag i vinter.

2. SIF
Fjorårets famøse sammenslåingslag mellom SIF og Siddis 2 markerte det foreløpige bunnpunktet i historien til ærverdige Stavanger idrettsforening. Unngikk nedrykk med 24 poeng og niendeplass i avdeling 2, men med 11 røde og 46 gule kort på 22 kamper er det vel bare å ønske god bedring. Og bedring er det å spore.

En haug med SIF-gutter som ikke var med i fjor har signalisert at de ønsker å returnere til klubben, og flere av dem er allerede registrert overgang på: Jone Gravdal Karlsen har kommet hjem fra Randaberg og Sveinung Selås har kommet fra Vaulen. Begge har erfaring fra 3.- og 4. divisjon, og bør være solide forsterkninger for dette laget. I tillegg returnerer blant andre Rakavan Jeevaharan fra Forus og Gausel, Thomas Egeli fra Baune og Håvard Solberg Nielsen fra militærtjeneste. Klubbens 16-åringer ble kretsmestere som 15-åringer i fjor etter suveren seier i den såkalte eliteserien i Rogaland, og klubben stiller elitelag i 15-årsklassen også i år.

Her ligger det selvsagt et enormt potensial, men det er vel kun et tidsspørsmål før de beste spillerne finner ut at en klubb hvis A-lag ligger i bunn av 5. divisjon ikke er et blivende sted. Foreløpig hospiterer de hos Vikings utviklingsgruppe, i stedet for eget A-lag. Det er nok klokt.

Mangeårig SIF-mann, Bjørn Karlsen, har overtatt trenervervet etter daglig leder Karl Johan Tørkli. Fra det nylig avholdte årsmøte rapporteres det om god økonomikontroll, og det er også positive nyheter i et idrettslag der det motsatte har vært nærmere normen de siste årene.

A-laget har uttalte opprykksambisjoner igjen i år, men 0-8 for Ganddal (5. divisjon) og 0-5 for Nærbø (4. divisjon) i vinter imponerer ingen, men 3-0-seirer over både Vigrestad og Klebe, samt 4-2 over Finnøy lover bedre. 1-2-tapet for sterke Midtbygden i semifinalen av Kviaserien er heller ikke noe å gremmes over.

3. Buøy
Spilte i 3. divisjon i 2010, og opprykkskvalifisering til 2. divisjon i 2003, men etter å ha blitt desidert sist i 4. divisjon avdeling 2 i fjor med kun 17 poeng er Buøys A-lag i 5. divisjon for første gang siden opprykket i 2000.

Siste to sesongers trener, Talat Abunima, er erstattet av Jon Arne Ramsland som har lang erfaring som trener i lokalfotballen, og gjorde en veldig god jobb blant annet med ungdomslag i Viking i flere sesonger. Får med seg tidligere Buøy-trener, og keepertrener i Viking, Kjetil Østbø.

Inn på laget kommer Daniel Elgar fra Pol som har 3. divisjonserfaring fra Havørn i ungdommen og Mads Ekrheim fra Hundvåg som spilte aldersbestemt fotball under Ramsland i Viking. Sindre Meringsdal fra Vanse på Lista kommer også inn, men ifølge mine papirer har han kun erfaring fra aldersbestemt- og rekruttlagsfotball i Farsund tidligere.

Daniel Vatland (Vaulen), Anders Berntsen (Våganes), Michael Sivertsen (Paradis), Werner Hansen (trappet ned til B-laget) og Thomas Ohm (Hinna junior) har gitt seg. Litt variabelt treningsoppmøte i vinter, men med et skikkelig opplegg og 22 spillere i troppen er dette en opprykkskandidat.

Har spilt 2-2 mot Tasta som ser ut til å bli en utfordrer, slått Øvre Steinar 3-0, Hana 5-4 og tapt hele 1-6 for Hundvåg. Veldig varierende resultater her altså.

4. Øvre Steinar
Blir gjentakelse fra i fjor dette, men Yukari Kayalar er landsbyen i Tyrkia der veldig mange av tyrkerne i Stavanger har sitt opphav. Direkte oversatt betyr Yukari Kayalar altså Øvre Steinar.

Trenerteamet består av de to tidligere 3. divisjonsspillerne Serdar Kalayci og Ali Kilinc. Kilinc, som har vært på prøvespill både i Sandnes Ulf og Strømsgodset med flere tidligere i karrieren, kom fra Brodd i fjor, men fikk sesongen ødelagt av en stygg kneskade. Kommer forhåpentligvis tilbake på banen igjen i løpet av året. Kalayci har flørtet med nettopp gamleklubben Brodd i vinter, men skal ha bestemt seg for å bli i Øvre Steinar. Lillebror Abdullah Kilinc er frisk av sin kneskade, og har returnert til Brodd. Keeper Yasin Duman og midtbanemann Kamil Chmielovski gir seg. Veteran og klubbnomade Fouad Billa kommer inn, og det samme gjør Henrik Langdalen fra Brodd. Det er hvert fall halvannen forsterkning på dette nivået.

Tyrkerne liker ikke å trene når det er kaldt i været, så tradisjonen tro har treningsoppmøtet vært så som så i vinter. Har tapt 0-3 for Buøy, som rykket ned fra 4. divisjon i fjor, og 1-4 for Jarl som rykket opp til 4. divisjon, men slo 7. divisjonslaget Sørmarkå 6-2 og har spilt 4-4 mot 7. divisjonslaget Stavanger Titan.

Ble nummer tre i avdeling 2 i fjor, og var det beste laget som ikke rykket opp, men endte hele ni poeng bak Jarl som spiller i 4. divisjon i år. Kommer nok til å være med der oppe i år også.

5. Muskel
Gamlingene i Muskel blir ikke yngre med åra, men den delvis meritterte gjengen biter godt fra seg fremdeles. Ble nummer fem i avdeling 2 i fjor med like mange poeng til opprykk som til nedrykk. Har nok ingen ambisjoner om å spille i 4. divisjon, og passer best omkring midten.

Selv om de drar på årene er det mange gode spillere her. Kjetil Rødahl (tidligere FK Haugesund) og Helge Veen (tidligere Ulf) er fremdeles store på dette nivået.

Etter rapportene har treningsoppmøtet vært svakt i vinter, men det er håp om å bli mannsterke til seriestart. Roger Os har forlatt laget til fordel for Bogafjell.

6. Paradis
Rykket opp fra 6. divisjon avdeling 2 i fjor etter å ha blitt nummer to, ett poeng bak avdelingsvinner Madla 2, og fire foran treer Hundvåg 2. Ble første gang registrert i divisjonsfotballen i 2012, rykket opp fra 7. divisjon i 2013 og brukte altså to nye sesonger i 6. divisjon.

Talat Abunima er ny trener av året, han har en solid CV som spiller og trener i lokalfotballen gjennom mange år, men fikk det ikke til som Buøy-trener i fjor, og rykket ned til 5. divisjon.

Laget Abunima nå tar over består i hovedsak av spillere med utenlandsk opphav. Den nye treneren ønsker å endre innstillingen i troppen fra kompisgjeng til et samlet fotballag.

Nye spillere inn er An Ngo Dinh (Forus og Gausel), Even Stredet (Forus & Gausel), Michael Sivertsen (Buøy), Adams Yussif (Forus og Gausel) og Ronny Høiland (Siddis FK). Mohamed Abunima gikk til Buøy foran forrige sesong, men kom tilbake i løpet av året, og sammen med spillere som Dinh og Yunus Talay utgjør han lagets mest spennende enkeltspillere.

Paradis spilte i fjor hjemmekampene sine på den minste av banene på Midjord, men flytter i år til Siffen.

Vinterens treningskamper har gitt 4-4 mot avdelingskollega Kåsen, 5-1 over Siddis 2 og 4-1 over Hjelmeland. De to sistnevnte spiller i lavere divisjoner.

7. Kåsen
Rykket i utgangsunktet ned så det sang fra 5. divisjon avdeling 1 i fjor etter kun 12 poeng på 22 kamper og hele 13 poeng opp til trygg grunn, men da Fram Larvik trakk sitt lag fra 3. divisjon avdeling 5 satte det i gang en karusell som til slutt endte med at Kåsen fikk beholde plassen i divisjonen likevel.

Skal i år forsøke seg i avdeling 2. Klubbledelsen mener selv at de har et idrettslag som hører hjemme i 4. divisjon, og for å få ut eget potensial har de hentet inn mangeårig Klepp-trener Henry Damsgård som ny hovedtrener i år. Med seg får han Kjetil Austrått.

Siden i fjor har André Hansen forlatt klubben til fordel for Voll og 4. divisjon. Inn kommer veteranen Bjørn Tore Søyland som har 2. divisjonserfaring fra Klepp i forrige tiår, Anders Skrudland jr. som spilte juniorfotball i Bryne i fjor, samt Sindri Snær Bjørnsson, Fredrik Larsen og Sindre Tjøtta, som alle tre spilte juniorfotball i Klepp i fjor.

Målet er å spille i 4. divisjon innen 2020. Seier over Voll (5-3) i treningskamp nå i mars lover godt. Har også slått Oltedal 1-0, Undheim 3-2 og spilt 4-4 mot Paradis og 1-1 mot Hellvik. 1-5-tapet for Brusand trekker kraftig ned.

8. Ild
Som nyopprykket lag ble ettlagsklubben nummer sju i avdeling 2 i fjor, men var bare tre poeng over nedrykksstreken i det som var en jevn nedre halvdel.

Ble stiftet i 2007 av en kompisgjeng fra Hordaland, men har nå flere spillere også fra denne regionen. Bytter hjemmebane fra Hompen på Buøy til Siffen i år.

9. Mastra
Ble nummer åtte i avdeling 2 i fjor, to poeng foran Ganddal som i utgangspunktet havnet under nedrykksstreken. Jone Østbø gir seg som hovedtrener, og erstattes av Bjarne Aske.

De tidligere Vidar-spillerne Anders Bjørnsen og Eivind Hausken er blant spillerne med mest spennende CV. Aller best er kanskje Christer Corneliussen som i år vender tilbake til rollen som spillende assistenttrener etter et pauseår i fjor.

Èn spiller er hentet opp fra egen ungdomsavdeling, men flere har reist ut i militærtjeneste, og etterlatt seg en noe tynn tropp. Rykket ned fra 4. divisjon i 2014 og har som mål å etablere seg i 5. divisjon snarere enn å rykke opp. 2-2 mot Pol i treningskamp.

10. Vardeneset 2
Ettersom ett av sjuerlagene fra forrige sesong vokste seg for store i vinter og meldte Vardeneset 3 på i 7. divisjon foran denne sesongen har VBK tre seniorlag i seriesystemet i år. Det er i utgangspunktet en styrke, men B-laget i 5. divisjon havner litt i skvis. De nest beste på A-laget, noen fra juniorlaget og noen lånespillere fra C-laget skal utgjøre laget. Det skaper utfordring med tanke på å være samspilte nok, men det er også en kabal som skal gå opp med tanke på spillernes tilgjengelighet.

Man skal unngå kampkollisjoner, sikre en stabil treningshverdag og samtidig holde seg innenfor reglementet for hvor mange spillere som kan sendes opp og ned mellom lagene. Havnet midt på tabellen i avdeling 2 i fjor.

11. Madla 2
Har beholdt noen av spillerne som i fjor rykket opp fra 6. divisjon avdeling 2, men mange av disse er dyttet ned i et nystartet lag i 7. divisjon da klubben ønsket å bruke 5. divisjon som en arena for de neste beste spillerne fra A-laget.

Det er flust av spillere i Madla, så det skal ikke være vanskelig å stille lag, men jeg er usikker på hvor slagkraftig det blir med et A-lag som skal kjempe for å unngå nedrykk fra 3. divisjon, og et elitelag som skal slåss mot de beste i kretsen. Avhengig av at kompisgjengen som trener sammen og driver laget leverer også på dette nivået.

12. Pol
Spillende trener Anders Solgård har forsvunnet til Kvitsøy, og midtstopper Daniel Elgar har byttet til Buøy. Dette er solide tap. Fjorårets assistenttrener Joachim Radlgruber tar over roret.

Inn har kommet Ståle Kolnes (Tasta junior), Kenneth Løyning, Eric Fuglesten (Madla junior), Ole Andreas Middelthon (Vardeneset junior) og Bendik Clementsen (Vardeneset junior). Ingen av disse har erfaring fra seniornivå, men representerer en yngre linje enn hva Pol har hatt tidligere.

Har slått Siddis 2 5-1, tapt 2-4 for Tasta og spilt 2-2 mot Mastra i vinter. Endte på tiendeplass i avdeling 2 i fjor, ett poeng foran Ganddal etter enormt viktig seier «borte» mot erkerival Tasta i siste serierunde.

 

6. divisjon avdeling 1
_MGA0012
Våganes.

Den eneste 6. divisjonsavdelingen i landet som strekker seg over tre fylker. Enorme reiseavstander etter at Moster fra Bømlo i Hordaland takket ja til å spille i denne avdelingen.

Som om det ikke var nok med Tonstad fra Agder, og åtte lag godt spredt rundt om i Rogaland fra Våganes i nord til Helleland i sør.

Trolig tre topplag, noen få middelhavsfarere og en haug med lag som ser svake ut. Våganes og Bjerkreim kommer ned fra 5. divisjon, mens Riska 2 og Frøyland 2 kommer opp fra 7. divisjon.

Moster og Helleland skulle egentlig rykket ned etter forrige sesong, og Hana 2 har kanskje trukket laget allerede før de skal åpne avdelingen hjemme mot Undheim 2. april. Samme dag tar også Moster imot Tonstad.

Grunnet serieomleggingen blir det neste år totalt 40 lag fordelt på fire avdelinger i 6. divisjon, mot 30 lag og tre avdelinger i år. Da kommer mellom fire og ti lag ned fra 5. divisjon.

Eventuelt nedrykk fra 6. divisjon avhenger av hvor mange lag som rykker ned fra 5. divisjon (mellom fire og ti lag). Rykker 10 lag ned fra 5. divisjon, betyr det mest sannsynlig vanlig nedrykk. Med fem 7. divisjonsavdelinger betyr det i så fall at tierne i hver avdeling, samt de to svakeste nierne rykker ned. Rykker fire lag ned fra 5. divisjon, rykker ingen lag ned fra 6. divisjon.

(NB! Informasjonen fra Rogaland fotballkrets er verken utfyllende eller presis. Dette er min tolkning etter grundig hjelp fra tallknuseren og lokalfotballentusiasten bak Twitter-navnet @30_Christian).  Vinneren av hver 6. divisjonsavdeling rykker direkte opp.

1. Riska 2
Riska stilte hele fire seniorlag i fjor, men dette er A-lagets rekruttlag bestående av lovende juniorer og reserver fra 3. divisjon. Denne gjengen var mer enn god nok for opprykk fra 7. divisjon avdeling 1. Vant avdelingen med 39 poeng, seks flere enn Finnøy på plassen bak. Målforskjell 85-16 er imponerende. 10-3 over Frøyland 2 og 6-4 over Åkra 2 sikret også et velfortjent kretsmesterskap.

Nå er Riskas A-tropp tynnere enn i fjor, og flere av ungguttene på rekruttlaget må ta større ansvar på A-laget, noe som går utover kvaliteten på 6. divisjonslaget. Likevel skal dette være godt nok til å være med oppe i toppen i denne avdelingen.

2. Våganes
Ble den store skuffelsen i fjor da nedrykk fra 5. divisjon i 2014 var nær ved å bli fulgt opp av nedrykk også fra 6. divisjon avdeling 1 i 2015. Endte på åttendeplass av ti lag, med like få poeng (19) som Helleland under streken, men med bedre målforskjell.
Jeg så dem borte mot Dirdal på høsten, og da så det ut som et litt uinspirert og tilfeldig sammenrasket lag.

Nå er nytt trenerteam på plass med Ronnie Millwall Andersen som hovedtrener og Thomas Holmen som assistent. Det rapporteres om mer seriøse treninger, større treningsoppmøte og sterk motivasjon til å bedre resultatene fra i fjor.

To 15-åringer i mål, og totalt åtte juniorer som er med både på A-laget og juniorlaget skal danne grunnlag for bedre spillerutvikling i Våganes framover, og færre spillere utenfra.

Har hentet inn Anders Berntsen fra Buøy, bror av Vidar-kaptein Daniel Berntsen, samt Bjarna Madaus fra Surnadal, Daniel Heymering som sist spilte for Forus og Gausel 2 i 2013, førsteårssenior Ørjan Larsen med bakgrunn fra aldersbestemt fotball i Flekkefjord og 5. divisjosnspill i Tonstad – samt et par spillere fra Bergen og Østlandet i tillegg.
Dessuten kommer duoen Rune Våga og Ingvar Torheim fra 7. divisjonsklubben Sørmarkå som også spiller sine hjemmekamper på Våganes-banen.

Ni spillere har også forlatt klubben siden sist. Har i vinter slått Dirdal 3-1 og Figgjo fra 4. divisjon 5-4.

3. Frøyland 2
Strålende seriespill i fjor der de vant 7. divisjon avdeling 3 med åtte poeng ned til tabelltoer Ålgård 3. Rykket dermed opp til 6. divisjon akkurat som forventet, men fikk grisebank i kampen om kretsmesterskapet etter at de tapte hele 3-10 for Riska 2 i semifinalen.

Stian Bore og Johannes Vagle er flyttet opp i A-troppen, noe som svekker rekruttlaget voldsomt. Klubbens store, egenproduserte stjerne, Runar Høiland, har trent med Frøyland 2 i vår, men ender nok opp i 3. divisjon når alvoret braker løs. I motsatt fall vil han selvsagt være en massiv forsterkning på dette nivået.

Uansett Høiland eller ikke skal dette laget være godt nok for en tabellplassering på øvre halvdel.

4. Tonstad
Agder-klubben rykket ned fra 5. divisjon avdeling 1 i Rogaland i 2014, og stabiliserte seg i 6. divisjon i 2015 med fjerdeplass i avdeling 1.

I fjor som i forfjor var resultatene hjemme (5-1-3) oppsiktsvekkende bedre enn borte (1-1-7), og nå står Tonstad med kun to borteseirer på siste to sesonger. Det er uvisst om det skyldes at laget reiser ut av Sirdal med svekket tropp, eller om det er motstanderne som ikke klarer lokke med seg sine beste menn til fjells.

Har tapt 1-9 for Sokndal i treningskamp. Har ikke svart på henvendelser fra lokalfotball.no.

5. Lye
Rykket opp fra 7. divisjon i 2014, og etablerte seg i 6. divisjon med en sjetteplass av ti lag i avdeling 1 i fjor. Hadde dog kun fire poeng ned til lagene under nedrykksstreken.

Foran årets sesong er laget forsterket med Sindre Slethei som spilte juniorfotball for Frøylands juniorlag og Julian Eia Toks som hadde flere innhopp for EIK 2 i 4. divisjon i fjor. Resten av laget er veldig ungt, og helt avhengige av at gjengen som spiller innebandy i 1. divisjon bidrar også på fotballbanen når hallsesongen er over.

Lye har i vinter tapt 0-3 for Tasta 2 som rykket opp fra 7. divisjon i fjor, samt 1-3 for Madla junior 2, men også spilt 2-2 mot sterke Tjensvoll og slått Undheim 3-2 og Forus og Gausels juniorlag 8-1.

6. Undheim
Tilbakesteg i fjor da toppkamp i 2014 ble til bunnkamp i 2015. Endte til slutt som nummer sju av ti lag, ett poeng over nedrykksstreken i avdeling 1.

Til seriestart har klubben flunkende ny kunstgrasbane som står klar på Undheim stadion, og alle vet hvilket løft det kan gi en fotballklubb. Sture Refsnes Bø kommer hjem til Undheim etter å ha spilt aldersbestemt fotball i Bryne de siste sesongene.

Startet fjoråret med et sjuerlag i juniorserien, men måtte trekke laget grunnet lite folk, og flyttet de som hadde motivasjon opp i A-troppen. Har derfor et ungt lag med åtte-ni juniorer.

Har i vinter spilt 4-4 mot fjorårets topplag Tjensvoll og 2-2 mot Tasta 2 som rykket opp fra 7. divisjon i fjor, samt tapt for Madla junior 2 (1-3), Kåsen (2-3) og Lye (2-3).

Trener Egel Storevik, som har lang fartstid i lokalfotballen både på herre- og kvinnesiden, fortsetter som i fjor.

7. Moster
Det er relativt absurd at et lag fra Mosterhamn på Bømlo i Sunnhordland kommune skal reise til Helleland og Tonstad for å spille kamper i 6. divisjon i Rogaland, men det er altså konsekvensen av at Larvik Turn trakk sitt lag fra 3. divisjon avdeling 5. Det satte igang en kjedereaksjon som til slutt førte til at Moster, som egentlig rykket ned fra 6. divisjon avdeling 3 (Haugland-puljen) i Rogaland i fjor, fikk tilbud om å ta den ledige plassen som oppsto i avdeling 1 i år. Både klubbens trenere, spillere og supportere reagerte på denne nyheten med glede, og takket velvillig ja tross store reiseavstander.

Turen fra Mosterhamn til Helleland er på 329 kilometer, og innebærer én båttur og tre undersjøiske tunneler. Total reisetid er sju timer, og så kommer oppvarming og spilletid i tillegg. Da er man altså oppe i 10 timers reis for en 6. divisjonskamp – og dette skal gjentas annen hver uke gjennom sesongen. Den korteste turen er til Våganes, og har en reisetid på fem og en halv time. Det er ren galskap, men jeg hyller det. Det viser en idrettsglede og en lyst til å spille fotball som går utenpå mye av det man ser ellers i sporten.

Klubben har en litt artig historie bak seg også, da den hadde sin storhetstid på 80-tallet da Mons Ivar Mjelde var spillende trener. Var også oppe i toppen av 4.divisjon med avdøde eks-agent Terje Simonsen og Kjetil Løvvik på som primus motorer og bakmenn rundt 2003/2004.

Slo seg sammen med Stord, og tok navnet Stord/Moster et par sesonger før hele prosjektet sprakk. Sportslig har nok denne gjengen lite å komme med. Laget består i hovedsak av unge, lokale gutter fra Mosterhamn som tok fattige 12 poeng på 16 kamper, og endte sist av de 11 lagene som fullførte sesongen i avdeling 3 i fjor. Avsluttet riktignok med 2-2-1 på de fem siste kampene, og det er en god trend å ta med seg inn i en ny sesong.

Kan nok ta en del poeng hjemme da mange lag på dette nivået skal få slite med å stille full tropp på så lange borteturer, men skal få trøbbel under kampene i Rogaland.

8. Helleland
For mange lag rykket i utgangspunktet ned fra 5. divisjon i fjor, og derfor fikk Ganddal tilbud om å beholde sin plass til tross for at de havnet under streken. Dermed fikk også Helleland tilbake sin plass i 6. divisjon til tross for at de i fjor endte på nedrykk i avdeling 1 med 19 poeng. Det var like mange som Våganes over streken, men på svakere målforskjell. Det var tett og jevnt i bunnen av denne avdelingen. Klubben havnet forøvrig under streken også i 2014, den gang med kun 11 poeng, men fikk da plassen i divisjonen tilbake fordi bedre plasserte lag trakk seg foran 2015-sesongen.

Tradisjonelt sliter Helleland med å hente inn forsterkninger utenfra, men til årets sesong er to spillere signert inn. Jonas Arntsen er hentet tilbake til klubben han spilte for i 2013 og 2014 etter en sesong i Akershus-klubben Nordby IL i i 6. divisjons i Oslo fotballkrets i fjor.

Glenn B. Strømstad fra Eiger signert inn, en mann som spilte relativt ofte for Eiger 2-laget som rykket opp fra 5. divisjon i fjor. Tommy Tengesdal har forlatt klubben til fordel for Hellvik.

Årets sesong blir nok også en kamp for å overleve, men det er mange svake lag nedi der, og jeg gir klubben som har fostret opp både EIKs Chris- og Eigers Stian Sleveland en fair sjanse til å berge seg.

9. Bjerkreim
Havnet desidert sist i 4. divisjon i 2013, men beholdt da plassen på grunn av strykninger i andre klubber. Rykket deretter ned som en stein i 2014, og rant rett gjennom 5. divisjon i fjor etter å ha tatt kun sju poeng og havnet aller sist igjen.

Etter de siste tre sesongene står klubben som spilte i 3. divisjon forrige gang i 2007 med kun 6 seirer på se siste 66 seriekampene. Det er uhyggelige tall. Jøran Vinningland har gått til Steffen Iversens Haugar siden forrige sesong.

Ryktes å ha en veldig tynn tropp. Har ikke besvart henvendelser fra lokalfotball.no.

10. Hana 2
Endte på femteplass i denne avdelingen i fjor. Har slitt veldig med å få folk på trening i vinter, og flere ulike klubber melder at de har hentet inn spillere fra dette laget.

Kjernen i laget er gamle A- og juniorspillere fra Hana som nå har trappet ned. Ryktene om at laget trekkes har gått noen uker nå. Strykninger dukker ofte opp utover i sesongen, og når det ser skrint ut allerede før seriestart tyder det på trøbbel.

 

6. divisjon avdeling 2
Ronny Maeland
Ryfylke-duellen Hjelmeland – Suldal (foto: Magnar Riveland / Strandbuen).

Finnøy, Hjelmeland og Suldal er landsbylagene i denne ellers rene Stavanger-puljen. Finnøy og Tasta 2 kommer fra divisjonen under, mens bohemene fra Storhaug kommer ned fra 5. divisjon.

Sesongen starter med Storhaug – Suldal 1. april.

Grunnet serieomleggingen blir det neste år totalt 40 lag fordelt på fire avdelinger i 6. divisjon, mot 30 lag og tre avdelinger i år. Da kommer mellom fire og ti lag ned fra 5. divisjon. Eventuelt nedrykk fra 6. divisjon avhenger av hvor mange lag som rykker ned fra 5. divisjon (mellom fire og ti lag).

Rykker 10 lag ned fra 5. divisjon, betyr det mest sannsynlig vanlig nedrykk. Med fem 7. divisjonsavdelinger betyr det i så fall at tierne i hver avdeling, samt de to svakeste nierne rykker ned.

Rykker fire lag ned fra 5. divisjon, rykker ingen lag ned fra 6. divisjon. (NB! Informasjonen fra Rogaland fotballkrets er verken utfyllende eller presis. Dette er min tolkning etter grundig hjelp fra tallknuseren og lokalfotballentusiasten bak Twitter-navnet @30_Christian).

Vinneren av hver 6. divisjonsavdeling rykker direkte opp.

1. Tjensvoll
Hadde opprykksambisjoner i fjor som i forfjor, men endte på tredjeplass med seks poeng opp til Dirdal som knep den siste opprykksplassen i 6. divisjon avdeling 1.

Foran årets sesong har de hentet inn Trond Røed som sto fast for Hana i 4. divisjon hele høstsesongen i fjor. Den viktigste forsterkningen er likevel Daniel Bersaas Jacobsen som spilte fast for Avaldsnes i 4. divisjon i fjor, og i tillegg er klubben i dialog med et par andre spillere.

Mohammed «Hammi» Chamdid scoret hele 24 mål i fjor, og blir selvsagt viktig. Flere klubber har ligget langflate etter ham i vinter, men han valgte å bli i Sørmarka idrettsanlegg der han sammen med Stian Sigvaldsen og Emir Demirovic utgjør lagets beste spillere.

Tjensvoll har slått Tasta 2 4-2, Madla junior 2 3-1 og spilt uavgjort mot Lye og Undheim i vinterens treningskamper. Den langsiktige planen er å rykke opp til 5. divisjon, og gjerne videre etter det.

Trener Zekrija Hashani kom inn på høsten i fjor, og får nå sin første sesongoppkjøring med laget.

2. Finnøy
Ble nummer to i 7. divisjon avdeling 1 i fjor bak Riskas suverene rekruttlag, men rykket opp som det nest beste av de fire toerlagene i laveste divisjon i fjor.

Tok færrest poeng (33) av samtlige toere, men spilte også desidert færrest kamper (14), og fikk dermed sin fortjente plass i 6. divisjon. Stord-klubben Tiger i avdeling 4 tok flere poeng i snitt, og rykket også opp.

Har tapt 2-3 for Ganddal, 1-2 for Klebe og 2-4 for SIF, men slått Nærbø 2 2-0 og Vigrestad 4-2 i vinter. Alle disse lagene holder til i divisjonen over. Klubbens mål er å gå rett gjennom 6. divisjon og opp i 5. divisjon. Lagets mest kjente spiller er fremdeles spillende assistenttrener Henrik Grannes.

3. Hundvåg 2
Var med i opprykkskampen i 6. divisjon avdeling 2 lenge i fjor, men til slutt var det Paradis som knep den siste plassen, og gikk opp sammen med Madla 2. Hundvåg 2 endte til slutt fire poeng bak.

Har mistet to sentrale spillere i år, der en skal spille for A-laget og den andre har lagt opp. Til gjengjeld er det kommet inn tre-fire nye spillere som styrker konkurransesituasjonen om en plass på laget.

Laget har en klar målsetting om å rykke opp, og har endret profil fra å være et rent sosialt lag der alle fikk like mye spilletid, til i år å være mer seriøse og sportslig fokusert. Opprettet i fjor et samarbeid med A-laget, og kommer også i år til å låne to-tre spillere fra de nest beste i 4. divisjon.

4. Tasta 2
Imponerte i fjor da de cruiset gjennom 7. divisjon avdeling 2, og slo forhåndsfavoritten EIK 3 i kampen om opprykk. Endte til slutt fire poeng foran. Har i vinter spilt 2-2 mot Undheim, slått Lye (3-0) og Madla junior 2 (2-0), samt tapt for Tjensvoll (2-4).

Dette er en gruppe som er helt separat fra A-lag og juniorlag, og som er selvforsynt med spillere fra en omkring 25-mannstropp bestående av spillere i alderen 25 til 35 år med opphav fra 10-12 ulike nasjoner. Klarer de å fortsette den gode trenden fra i fjor er ikke denne avdelingen sterkere enn at det kan bli ny fight i toppen av tabellen.

Utfordringen de siste sesongene har vært å ha en stabil keeper fra uke til uke, samt banekapasiteten på Stemmen som gjør at det blir få muligheter for trening gjennom sesongen. Det står ikke på de individuelle ferdighetene i laget sett opp mot nivået i divisjonen. Pål Kvia Jakobsen med solide 29 mål i fjor blir en viktig mann.

5. Forus og Gausel 2
Endte på fjerdeplass i denne avdelingen i fjor etter opprykk fra 7. divisjon i 2014. Dette er et rent kompislag, men etter at A-laget i klubben fikk ny trener denne vinteren er det åpnet for et samarbeid om lån av spillere mellom lagene ved behov. Det kan gi et par 4. divisjonsspillere i 6. divisjon i enkeltkamper.

Troppen er omkring 25 spillere, og treningsoppmøtet er tålig bra. Lange innkast er lagets spesialitet. Troppen består i hovedsak av ekte Forus-gutter, og ambisjonen er å ikke rykke opp og møte tøffere motstand, samt ikke rykke ned i laveste divisjon der antall kamper ofte er færre.

6. Storhaug
Endte aller sist i 5. divisjon avdeling 2 i fjor med 17 poeng på 22 kamper, og rykket dermed ned etter å ha vært nære nedrykk også sesongen forut. Hevder selv å være et 5. divisonslag med et kort vikariat i 6. divisjon i år, men det skal bli tøft nok å spille seg opp igjen på første forsøk.

Er påmeldt med lag både i ordinær seriespill og i sjuerserien, men gikk allerede i januar ut og søkte etter både spillere og (spillende) trenere. Fjorårets trener, Ronny Mæland, trapper ned til sjuerfotball, og erstattes av Inge Eirik Skogland. Sistnevnte har tidligere hatt trenerverv i klubber som Skjold og Avaldsnes.

Har også fått inn et par spillere over vinteren, og beholdt store deler av laget som rykket ned i fjor. Ifølge egen beskrivelse består spillergruppen av spillere i alderen 25-35 år der det sosiale er viktig, men det likevel er seriøst nok til at det blir givende å spille. Ikke noe dårlig mål det for en kompisklubb i 6. divisjon. Klubben ble forøvrig stiftet på utestedet Krokodillen på Nytorget i Stavanger i 1977.

7. Suldal
Fjorårets store fotballfest fant sted i juni da Viking tok turen til Prestavikjo for å møte de lokale heltene til vennskapskamp. Suldal var forsterket med sine mange spillere som nå spiller i større klubber rundt omkring i fylket, deriblant store, sterke Ådne Nærheim som var med på å spille Tysvær-klubben Stegaberg opp i 4. divisjon i fjor.

Nå kommer Nærheim hjem igjen til Suldal etter tre sesonger i eksil, og blir en forsterkning. Ble nummer fem av åtte lag som avsluttet 6. divisjon avdeling 2 i fjor tross kun 16 poeng på 14 kamper. Mistet Torjus Steine til Vard, Gjermund Halgunset til Vidar og John Herman Ås til Vaulen foran høstsesongen i fjor, men har beholdt stammen i laget siden den gang, og fått opp et par ungdommer med potensial fra egen klubb.

Vinterens treningskamper har gitt seier 5-2 over divisjonskollega Hjelmeland, og uavgjort mot 5. divisjonsklubben Etne.

8. Vaulen 2
Har hatt nedadgående kurve, og femteplassen blant ti lag i 2014 ble til nest siste plass av åtte lag i fjor. Tok 14 poeng, og kun Siddis 2 var svakere. Foran årets sesong har laget fått inn en ny mann i Sekou Henry Sheriff, som de har store forhåpninger til at skal være en betydelig forsterkning i 6. divisjon.

Tom-Are Svenning og Stian Seipæjærvi har tatt over treneransvaret etter Stian Myklebust og Inge Moy, men begge fjorårets trenere fortsetter som spillere.  I utgangspunktet er dette en kompisgjeng som spiller sammen helt uavhengig av klubbens øvrige lag, men det kan tenkes at spillere fra A-laget eller juniorlaget bidrar ved behov.

Av lagets mest meritterte spillere er Ole Bjørn Bredesen, omskolert tanksenter Tom Arne Bø Pedersen og Stian Lima, som alle har bred erfaring fra 3. divisjon med Vaulen. I tillegg er Viking-oppmann Stian Refvik, som fikk et innhopp for de mørkeblå i treningskampen mot Suldal i fjor sommer, med her.

Lagledelsen håper også at futsal-landslagspiller Børge Våge får tid til å være med i løpet av sesongen. På papiret er dette et lag som burde vært mer enn godt nok til å ende langt høyere oppe på tabellen.

9. Siddis 2
Endte sist av de åtte lagene som fullførte denne avdelingen i fjor etter å ha tatt kun ni poeng på 14 kamper. Berget plassen fordi Havørn 2 og Sunde 2 trakk lagene i fjor, men tok også fem poeng flere enn da de havnet nest sist i samme avdeling i 2014.

Har fått en litt annen drive i laget i årets forsesong med med veldig mange nye spillere inn, og stor vekst i treningsoppmøtet. Tapte imidlertid 1-5 for både Pol og Paradis i treningskamper i vinter, så det spørs om den nye spiriten viser igjen på resultatene.

10. Hjelmeland
Endte på sjetteplass av åtte lag i denne avdelingen i fjor, med like mange poeng som Suldal på plassen foran. Tapte 1-4 for Paradis i treningskamp i vinter.

Lagets polske trener, Marcin Wodka, kommuniserer med spillerne på engelsk. Superveteran Ronny Mæland (41) la opp foran forrige sesong, men kom tilbake for å være med å redde laget før høsten i fjor. Sammen med et par unggutter som også kom inn på sommeren løftet han laget noe, og ga trener Wodka håp om framgang foran årets sesong. Har ikke svart på henvendelser fra lokalfotball.no.

 

7. divisjon avdeling 1
OS-Gjesdal FK-ny-2
Gjesdal FK (foto: Privat)

Åtte lag fra fem ulike kommuner mellom Sandnes og Egersund. Verken Klepp 2 eller Varhaug 2 var med i seriespillet i fjor. Ingen nedrykkslag. Åpnes av Klepp 2 – Hovsherad 17. april.

De seks beste lagene fordelt på alle fem avdelinger rykker opp til 6. divisjon.

1. EIK 3
Det såkalte humørlaget i Egersunds IK ble nummer to i 7. divisjon avdeling 2 i fjor, fire poeng bak avdelingsvinner Tasta 2. Dette holdt ikke til opprykk da både Finnøy og Stord-laget Tiger hadde høyere poengsnitt, og rykket opp som de beste toerne i de fire 7. divisjonsavdelingene.

Litt ujevnt sammensatt lag dette, men de beste spillerne har masse erfaring fra 2.- og 3. divisjon. Navnebrødrene Jan Eric Wetteland og Gløpstad, samt Jostein Salvesen for å nevne noen. Legendekeeper Asle Sirevaag hadde også én kamp i fjor. Har slått Hellvik fra 5. divisjon 4-2 i en treningskamp tidligere i vinter.

2. Klepp 2
Klepp hadde i fjor et B-lag i sjuerfotballen, men endte opp med å trekke dette laget. Nå skal det satses på elleverfotball i 7. divisjon. Årsaken til det er at klubben har en stor juniorstall, samt at reservene på A-laget skal ha en kamparena.

Litt avhengig av hvor mange spillere fra A-troppen som blir brukt her kan dette fort bli et lag å regne med i toppen. A-lagstrener Tallak Nærland skal også spille for dette laget, og selv om han ikke blir yngre vil han være en solid mann på dette nivået.

3. Riska 3
I år som i fjor stiller Hommersåk-klubben hele fire lag i seniorfotballen. Dette er laget som i fjor het Riska 2, og endte på fjerdeplass av ti lag i 7. divisjon avdeling 3.

Et rent kompislag bestående av mosjonister og gamle fotballspiller som ordner seg selv uten samarbeid med de øvrige lagene i klubben. Mannskapet er stort sett uendret fra i fjor, og blir å finne på øvre halvdel igjen.

4. Varhaug 2
I fjor spilte Varhaug 2 sjuerfotball der de ble nummer to bak Orre i en jærpulje bestående av sju lag. Første året denne gjengen spilte sjuerfotball, i 2012, ble de kretsmestere.

I år blir det elleverfotball sammen med et par spillere som ikke får spilletid på klubbens A-lag i 4. divisjon, samt en del spillere fra klubbens ungdomsavdeling. Dette gir en god aldersmiks.

5. Julebygda
Michael Vu, som tidligere har juniorkamper for Bryne, tok over trenervervet i fjor sommer. Har fått inn sju nye spillere før årets sesong, de fleste med kamper for andre Sandnes-lag i lavere divisjoner, og noen med bakgrunn fra aldersbestemt fotball i Ulf.

Mest spennende er kanskje tidligere Ulf-gutt Mikal Lode, som spiller håndball for Sandnes HK i 1. divisjon. Har gjort forsøk på å hente inn Mikael Klungtvedt, men han ser ut til å bli i Brodd. Er også i dialog med Sandved-spiller William Rekstad. Endte på femteplass av åtte lag i avdeling 1 i fjor.

6. Gjesdal
Den unge klubben som spiller sine hjemmekamper på Nye Ålgård stadion, men i hovedsak består troppen av spillere fra Gjesdal-bygda, debuterte i fjor som elleverlag med åttendeplass av ti lag i 7. divisjon avdeling 3.

Torkel Fuglestad, som sist spilte for Bjerkreim i 2013, var en av flere spillere som kom til klubben i fjor sommer, og med mål og assister bidro han sterkt til at laget tok tre av sesongens totalt fire seirer på høstsesongen.

Til årets sesong kommer den høyreiste midtstopper/midtbaneanker Anders Pettersen inn, han har 4. divisjonserfaring fra Ålgård 2 senest i 2014. Det er også meldt tre andre spillere på gratishaugen, og i sum ser Gjesdal sterkere ut ved sesongstart i år enn på samme tid i fjor.

Utespiller Roger Selvikvåg har returnert til moderklubben Oltedal der han skal stå i mål i 5. divisjon i år. Laget har i vinter slått Figgjo 2, som endte desidert sist i samme avdeling i fjor.

7. Hovsherad
Endte på sjetteplass av ti lag i 7. divisjon avdeling 3 i fjor med 23 poeng. Det var mange hakk opp fra den begredelige 2014-sesongen da de havnet nest sist. Slet med en veldig tynn tropp i fjor, og stilte med kun 10 mann på banen i to kamper i fjor høst.

To unggutter har kommet inn fra Mois ungdomsavdeling, i tillegg til tre tenåringer fra et lokalt flyktningmottak for mindreårige asylsøkere. De tre skal forhåpentligvis integreres, gli inn i spillergruppen og spille i 2016. Meget sterk seier 3-2-seier borte mot Hellvik i treningskamp i mars.

8. Orstad
Gjorde et kjempebyks i fjor da de etter å ha vært Rogalands svakeste lag i 2014 klatret helt opp på fjerdeplass i 7. divisjon avdeling 1 i fjor. Med 19 poeng var de langt over opprykkslagene som tok over 30, men også ti poeng foran Riska 4 som endte sist av åtte lag.

Utfordringen er at laget tok alle sine seirer på vårsesongen før mange av de beste spillerne dro utenbygds for å studere. Dermed kom høsten med regninger, renter og ikke én eneste seier. Det er ingen god trend å ta med seg inn i en ny sesong.

Ny trener av året er Jan Terje Meland, som skal spille selv, og har fått i oppgave å bygge opp A-laget etter flere sesonger i ingemannsland. Det blir ingen enkel oppgave når Frøyland IL er nærmeste nabo. Laget består i hovedsak av unge gutter fra egen bygd, samt noen av deres kompiser utenfra. Se opp for Håkon Sars, som nettopp ble 18 år, og har potensial til å bli en stjerne på dette nivået.

 

7. divisjon avdeling 2
OS-Dirdal-Sviland-2
Sviland (foto: Årstein Gilje / Gjesdalbuen).

Åtte lag fra seks ulike kommuner helt fra øysamfunnene Kvitsøy og Fogn, via Stavanger og Sandnes til Jæren. Sviland kommer ned fra 6. divisjon, mens Voll 2, Hognestad og Paradis 2 er nye i elleverfotballen fra i fjor. Åpner med Voll 2 – Paradis 2 19. april. De seks beste lagene fordelt på alle fem avdelinger rykker opp til 6. divisjon.

1. Lura 2
Endte på tredjeplass i 7. divisjon avdeling 3 i fjor, men hadde så mye som 10 og 18 poeng opp til topplagene Frøyland 2 og Ålgård 3. Stiller sterkere på papiret i år enn i fjor.

Inn med et par unggutter og en gammel helt eller to. Så må de bare møte opp på trening og kamp uke etter uke. Blir nok styrket av en A-lagsspiller og to i noen av kampene.

2. Sviland
Rykket i fjor ned fra 6. divisjon avdeling 1 etter å ha havnet aller sist. Tok 16 poeng, men det var jevnt i bunn av tabellen, og opp til Våganes over streken var det til slutt tre poeng. Spilte i 4. divisjon i 2005, og deretter i 5. divisjon hver sesong fram til 2012, men siden den gang har klubben vært et synkende skip.

Tore Dreyer, som har fortid i Lura og Ganddal, har kommet inn som ny trener i et forsøk på å skape mer seriøse holdninger i A-lagsgruppen, og på sikt løfte klubben tilbake til gammel storhet.

På spillersiden har mange av de som var sentrale i fjor, og fikk mye spilletid, forsvunnet ut. Inn har kommet noen lokale unggutter, samt spillere som har hatt en fotballpause og nå har fått lysten tilbake.

Har tapt 2-4 for Dirdal og 0-4 for Forsand, samt 2-7 og 3-9 for Oltedal i vinterens treningskamper, men alle de tre motstanderne skal i år spille to divisjoner over Sviland.

3. Fogn
Ble nummer seks i 7. divisjon avdeling 1 i fjor, og hadde med det bare Finnøy 2 og Riska 4 bak seg på tabellen. Det var et kraftig tilbakesteg etter å ha vært med og kjempet om opprykk året før.

Latviske Sergejs Kononovs, som trolig har vært Rogaland-fotballens raskeste mann de siste tre sesongene, har gitt seg med fotball og begynt som sprinter i Skjalg i stedet. Debuterte med 7,36 i et innendørsstevne i Sandnes nylig. Trond Arne Borgemyr har spilt lite de siste sesongene, men skal være mer spillesugen i år, og må i så fall regnes som en forsterkning for laget.

Evigunge Sigve Bøe utfordrer Berge Sandangers klubbrekord med 329 kamper, men den største nyheten er på publikumssiden. Ny kiosk skal skape en bedre ramme rundt kampene på øya i Finnøy kommune.

4. Voll 2
Nok en nykommer i elleverfotballen dette. Voll har i år meldt på to lag i herrefotballen, og noe av grunnen til det er at klubbens juniorlag er nedlagt.

Noen av juniorene blir nok å finn på A-laget i 4. divisjon, men med en tropp som er 32 mann stor er det nok god mulighet for å gi alle et kamptilbud nå som klubben stiller to seniorlag. Volls juniorlag havnet i fjor nest sist i den ene av fire avdelinger på nivå to i juniorfotballen.

5. Hognestad
I 2015 hadde klubben seks lag, ett guttelag og fem jentelag, alle fra 12 år og nedover. Sist de brune og oransje hadde et seniorlag i divisjonssystemet var et sjuerlag i 2012, og sist de stilte elleverlag var i 2009 da laget endte på tredjeplass i 7. divisjon avdeling 1.

Troppen består av i overkant av 20 spillere rundt 20 år, de fleste har spilt sin aldersbestemte fotball i Bryne. Brødrene Hadle og Lodve Haugland utgjør trenerteamet med Kåre Hognestd som lagleder. Førstnevnte har fulgt mange av lagets spillere som ungdomstrener i Bryne FK. Idrettslaget holder til i en liten bygd, fire kilometer sør for Bryne.

Med overtakelse av nytt anlegg og bygging av nytt klubbhus er målet å skape et A-lag med godt miljø. Det eneste som mangler nå er en skikkelig keeper. Har i vinter tapt for Sandveds juniorlag, Våganes sitt juniorlag og Randaberg 3, men slått Ganddals juniorer 3-0.

6. Kvitsøy
Det er sterkt av Kvitsøy i det hele tatt å stille elleverlag. Det har de ikke gjort siden 2012, da de ble nummer seks i 7. divisjon avdeling 3. Året etter måtte de trekke seg, og i 2014 og 2015 har det kun vært sjuerfotball. Når det nå opprettes lag igjen er det for å stoppe lekkasjen av spillere til andre lag i de laveste divisjonene.

Stavanger-bosatte Kvitsøy-buer som ønsker å spille på stor bane har de siste sesongene valgt klubber på fastlandet, men nå ønsker moderklubben å beholde dem selv. Dette er et sårbart prosjekt da troppen er tynn, men det kommer opp mellom fire og seks 16-åringer på A-laget.

Klubben stiller heller ikke veteranlag i år fordi veteranene har sagt ja til å bidra på A-laget. I sum gir det en tropp med stort aldersspenn bestående av tenåringer, gjengen som utgjorde fjorårets sjuerlag, og noen av veteranene.

Har fått inn tidligere Vidar-spiller Anders Solgård (33). Han har massevis av erfaring på de fleste nivå fra 2. divisjon og nedover, og var i fjor spillende trener for Pol. Nå har han gjort øybu av seg, og kommer selvsagt til å styrke dette laget voldsomt. Om det er nok spørs imidlertid, 0-10 i treningskamp mot Randaberg 3 er alt annet enn beroligende.

7. Riska 4
«Riskalona» kaller de seg, men så mye tiki taka-fotball er det nok ikke. Med tre seirer og ni poeng på 14 kamper endte de aller sist av åtte lag i 7. divisjon avdeling 1 i fjor.

I år er troppen attpåtil tynn, og mangler keeper. Det ser litt mørkt ut for denne muntre gjengen. Men de har i det minste fått ny trener.

8. Paradis 2
Det blir mange turer ut på landet for guttene i Stavanger-laget Paradis Mesoptamia. Klubben ble stiftet i 2011, og er i stor vekst når de i år allerede kan stille to elleverlag i divisjonssystemet. I fjor spilte Paradis 2 sjuerfotball, men fikk juling i 15 av 16 kamper, og endte aller sist i avdeling 1 med bare tre poeng. Dette laget styrer seg selv, og har lite samarbeid med A-laget.

Like før bloggen ble publisert dukket det opp et rykte om at laget er trukket. Ender nok sist uansett.

 

7. divisjon avdeling 3
Madla 2 - Sola 228
Tormod Alvestad og Madla 2 (foto: Trine Barka Højmark / Solabladet).

Vardeneset 3, Madla 3 og Kåsen 2 er alle nye i elleverfotballen fra i fjor. Ingen nedrykkslag fra 6. divisjon.

Ingen A-lag i denne avdelingen. Ganske sentrumsnær pulje der flesteparten av lagene er fra Stavanger-regionen, mens Kåsen og Mastra utgjør hvert sitt ytterpunkt. Åpner med Mastra 2 – Madla 3 18. april. De seks beste lagene fordelt på alle fem avdelinger rykker opp til 6. divisjon.

1. Vardeneset 3
Stammen i laget er gamle A-lagsspillere, ledet av kjempen Espen Håland. Denne gjengen ble kretsmester i sjuerfotball i fjor etter å ha vunnet avdeling 1, og deretter slått Vaulen 3, Øyane og Orre i KM-sluttspillet. I tillegg har de supplert med en del nye spillere foran årets sesong, blant annet Joachim Nilsen og Stian Tunge fra fjorårets A-lag.

Her finnes masse gode spillere med tung erfaring fra 3. divisjon. Veteran og klubblegende Kjetil Vestbø skal også være med i en innbytterrolle for laget som i hovedsak han selv hadde ansvaret for som A-lagstrener gjennom mange år. Klarer de å mobilisere og stille slagkraftig fra uke til uke kan dette fort bli et opprykkslag.

2. Madla 3
Dette er laget som i fjor var Madlas B-lag, og består av en gjeng spillere som trener for seg selv, og har gjort det i flere år nå. Et par spillere er blitt værende igjen i 5. divisjon, og to-tre spillere kommer til å veksle mellom B- og C-laget, men ellers blir det omtrent samme gjengen som før vinterpausen.

I fjor var den gjengen god nok til å rykke opp fra 6. divisjon avdeling 2. Madla ble sågar puljevinnere, ett poeng foran Paradis og fem foran Hundvåg 2 som misset opprykket. Tapte begge kampene i KM-finalene mot Brusand (1-2) og Haugeunds-laget Hemmingstad (0-3). Var oppe i 5. divisjon også i forfjor, men rykket etter å ha endt aller sist i 5. divisjon avdeling 2 med kun 11 poeng på 22 kamper.

Sameer Kassam er en liten skjult skatt i den jungelen av fotballsparkere våre lavere divisjoner tross alt er, og stiller Madla stabilt med sitt beste mannskap er det en klar opprykkskandidat.

3. Randaberg 3
Endte på åttendeplass av ti lag i 7. divisjon avdeling 2 i fjor, og tok kun 13 poeng på 18 kamper. Seier 10-0 over Kvitsøy og 5-0 over Sunde 2, samt seirer mot både Hognestad og fem ulike juniorlag i Kvia-serien vitner om nye takter i år. Har hentet inn totalt åtte spillere, og mistet to-tre.

Spillerne som kommer inn er unge gutter som har spilt enten på A- eller B-laget til Randaberg, men som nå ønsker å trappe ned, samt spillere med bakgrunn fra rekruttlag og/eller aldersbestemt fotball i Madla, Vardeneset og Viking. Flere av disse går rett inn og hever nivået som sentrale førstelagsspillere.

I sum ser dette laget mye skarpere ut enn på samme tid i fjor, og kommer til å være med helt der oppe.

4. Hinna 2
Har lagt vekk det stadig mer misvisende navnet «Golden boys,» og er nå bare Hinna 2. Har nok sine mest gylne år bak seg. Tok kun åtte poeng i fjor, og endte nest sist med kun fortapte Sunde 3 bak seg på tabellen. Årets tropp ser sterkere ut enn i fjor, særlig framover på banen er laget forsterket.

Trener to økter per uke, og har hatt over 20 spillere på trening flere økter. Hovedtrener er Martin Holtskog, assistert av Christian Claussen som også er klubbens nye sportslige leder. Kommer til å spisse laget inn mot seriestarten, og har forsøkt å skape en mer seriøs treningsgruppe enn de senere år. Har et mål om øvre halvdel.

5. Buøy 2
Endte på sjuendeplass av ti lag i 7. divisjon avdeling 2 i fjor, men tok 23 poeng, og la bak seg Randaberg 3, Hinna 2 og Sunde. Rykket ned fra 6. divisjon i 2014.

Dette er et rent kompislag som har holdt på noen sesonger nå. Kommer til å låne litt spillere fra både A-laget og juniorlaget ved behov. Har supplert fjorårets tropp med et par spillere som har trappet ned fra A-laget, samt noen hjemvendte studenter.

Tre treningskamper har laget spilt, alle mot 6. divisjonslag, og alle har endt med seier.

6. Kåsen 2
Nok et lag som spilte sjuerfotball i år, og som tar steget opp på stor bane i år. Endte i fjor på tredjeplass i sjuerfotballens avdeling 4, kun slått av Øyane og Vidar 4 i en avdeling med sju lag. Slet kraftig med å stille lag i fjor, men landet alltid på beina.

Med Henry Damgård inn som ny A-lagstrener kom også ønsket om å satse på to elleverlag i klubben, mye fordi A-laget har hatt pågang av spillere som ønsker å spille. Dermed blir det godt samarbeid mellom lagene, slik at de som får lite spilletid i 5. divisjon kan spille her.

Kåsen-rekruttene har to trenere. Den ene er Alexander Handal Helland som har vært med sjuerlaget noen år nå, og den andre er A-lagsspiller Ahmed Jama Musagoni som nå kommer ned for å være et bindeledd mellom de to seniorlagene i klubben.

7. Sunde 2
Etter at en kompisgjeng spilte Sunde 2 opp i 6. divisjon i fjor skulle klubbens A-gruppe overta, og skape et rekruttlag til 4. divisjonslaget. Det endte i stedet med at laget ble trukket etter halvspilt serie og kun én seier på grunn av stor skadebelastning fordelt på alle klubbens tre seniorlag.

Det laget som rykket opp i 2014 startet i fjor på ny som Sunde 3 i 7. divisjon, men endte opp med å bli Rogalands dårligste fotballag i fjor med kun én seier og tre poeng på hele 18 kamper. Sunde har i år gått tilbake til to elleverlag, men skal også ha to lag i sjuerserien.

Vanskelig å si om årets utgave blir like bra som 2014-utgaven, eller like svake som 2015-utgaven. 0-5-tap for Randaberg 3 og 2-5 for Sørmarkå i vinter kan tyde på det siste.

8. Mastra 2
Med på trenersiden er Peter Loffeld, en nederlandsk Raymond Verheijen-entusiast med stor kunnskap om fysisk trening, og bakgrunn fra Brynes fysiske team i Adeccoligaen.

Skulle spille i 7. divisjon avdeling 1 i fjor, men trakk laget underveis. Har ikke svart på henvendelser. Og det viser seg nå at de har trekt laget fra årets serie.

 

7. divisjon avdeling 4
Madla 2 - Sola 23
Sola 3 (foto: Trine Barka Højmark / Solabladet).

Ganddal 2 og Sola 3 er nye av året i seriesystemet. Ingen nedrykkslag. Alle lagene fra et lite geografisk område som strekker seg fra Stavanger til Gjesdal. Åpner med Ålgård 3 – Sola 3 og Figgjo 2 – Sandved 2 12. april.

De seks beste lagene fordelt på alle fem avdelinger rykker opp til 6. divisjon.

1. Ålgård 3
Hvorfor laget er påmeldt som Ålgård 3 er ikke godt å vite all den tid Ålgård kun stiller to seniorlag i årets seriespill. Dette laget ser stjernespekket ut på dette nivået, og har spillere med erfaring fra alle divisjoner fra 2.- og nedover. Spe på med et par A-lagsspillere i ny og ned, og vips så har du en soleklar opprykksfavoritt.

Har foran årets sesong hentet inn Christer Eide Hansen som var meget god for Oltedal i 5. divisjon i fjor, og sammen med bror Daniel utgjør en enorm duo. Har også fått Torgeir Line fra Oltedal og Christer Reinertsen fra Figgjo. Med ryktene om at David Nevland er i ferd med å forlate 5. divisjonslaget Oltedal er det ikke unaturlig å spekulere i om storscoreren med barten dukker opp her i løpet av sesongen, og i så fall blir ikke akkurat favorittstempelet mindre.

Det mest oppsiktsvekkende med dette laget er at det kanskje er norsk rekord i brødrepar da hele ti av spillerne (fem par) har sin bror på samme lag. Endte på andreplass i 7. divisjon avdeling 3 i fjor, åtte poeng bak suverene Frøyland 2. Poengsummen var ikke god nok til å rykke opp som beste toer.

2. Sola 3
Dette er laget som inntil i fjor spilte i 4. divisjon under ledelse av Geir Arild Andersen. Et aldrende stjernegalleri med spillere som har mye erfaring fra Solas A-lag og andre klubber.

Både Fredrik Paulsen med bakgrunn fra dansk fotball, Håvard Frafjord med bakgrunn fra walisisk proffotball og Gary Lineker-kopien Kurt Arne Nilssen kan dukke opp her. Stiller de et stabilt godt lag er dette en sterk kandidat til opprykksplassen.

3. Sørmarkå
Ambisiøs gjeng som debuterte i seriesystemet i fjor med en noe skuffende fjerdeplass i 7. divisjon avdeling 3, langt unna opprykksplassen de før sesongen gikk ut og sa de hadde lyst på. I år er det på ny opprykksambisjoner i den lilla gjengen, og for å nå målet toppes laget i større grad enn i fjor.

Rune Våga og Ingvar Torheim har gått til Våganes som deler bane med Sørmarkå, og er kun to av relativt mange spillere som har forlatt laget over vinteren. Men de ivrige «Markå»-trenerne Erik Dalen og assistent Morten Skogland ligger ikke på latsiden. Inn har kommet Tommy Skjæveland som hadde 4. divisjonskamper for Austrått i fjor, samt tre andre spillere fra lavere divisjoner. 2-2 mot Hinna 2, 5-2 mot Sunde 2 og 2-6 for 5. divisjonslaget Øvre Steinar i vinter.

4. Stavanger Titan
Gjorde en god sesong i fjor, og endte på tredjeplass med like mange poeng som EIK 3 – og fire poeng bak opprykkslaget Tasta 2. Det var klubbens andre tredjeplass på rad. Spillergruppen, i hovedsak spillere med somalisk bakgrunn, er den samme som i fjor, og målsettingen er opprykk også i år.

5. Austrått 3
Ble nummer tre i 7. divisjon avdeling 1 i fjor, men var veldig langt bak opprykkslagene Riska 3 (19 poeng) og Finnøy (13 poeng) likevel. Dette er et rent kompislag som kun en sjelden gang veksler spillere med Austrått 2 i 5. divisjon.

Toppscorer Kenneth Thu, som scoret 17 mål i fjor, er skadet fram til sommeren, og det svekker laget som har ambisjoner om en plass på øvre halvdel.

6. Sandved 2
Kun målforskjellen reddet fjorårets Sandved 2 fra å bli tabelljumbo i 7. divisjon avdeling 3 i fjor, og kun Figgjo 2 var svakere av de ti lagene i puljen. Men årets utgave er et ganske nytt lag dannet med utgangspunkt i en gjeng som begynte å spille løkkefotball på Sandved i fjor sommer.

I desember ble det opprettet kontakt mellom klubben og løkkeguttene, og dermed så et nytt lag dagens lys. Mange tidligere aktive fotballspillere blant dem, men flere er rustne. Et tøft lag som har lyst til å rykke opp.

7. Ganddal 2
Helt nytt lag av året. På lengre sikt er intensjonen at dette skal bli et rekruttlag for A-laget, men i år består spillergruppen av tidligere A-lagsspillere som ønsker å trappe ned, og nye spillere utenfra.

Laget blir supplert av juniorer som da får matching på seniornivå. Her er ambisjonen i hovedsak å etablere laget, og gjøre en god figur.

8. Figgjo 2
Endte aller sist av ti lag i 7. divisjon avdeling 3 i fjor med skarve 13 poeng på 18 kamper. Det var et stort tilbakesteg fra fjerdeplassen i 2014.

Siden sist har Leiv Ove Bollestad gitt seg som trener, og Stian Stenlund har overtatt.  Utfordringen i fjor var mangel på keeper, samt store utskiftninger i laget.

Hele 36 spillere var på banen i løpet av sesongen. Aldersspennet er stort, helt fra ganske unge spillere til dem oppi 40 år. Samarbeid med A-laget gir de nest beste i 4. divisjon kamptrening, og styrker 7. divisjonslaget.

Det har også kommet inn et par nye spillere, slik at treningsoppmøtet og kvaliteten på øktene er blitt bedre. Men de tapte for Gjesdal i treningskamp i februar, og det er vel et tegn på at årets Figgjo 2 ikke er så mye bedre enn fjorårets. Treningskamp mot Julebygda i morgen og Hjelmeland neste tirsdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.