Stopp sesongen nå, Marius Lode!

marius lode-2
                                                               Foto: Tarjei Sel / Jærbladet.

Marius Lode er ingen jukser, men han må ta den straffen han får. Jeg mener resten av 2015-sesongen bør gå uten den dopingtatte 22-åringen.

For ordens skyld: Jeg har ingen kjennskap til ritalin eller dets effekt. Jeg må forholde meg til Bryne-lege Arne Christian Njærheim sin uttalelse under gårsdagens pressekonferanse, og støtter meg til at den dosen ritalin som Marius Lode tok to døgn før kampen mot Sogndal ikke ga ham noen fordeler ute på banen. De mest konspiratoriske vil sikkert stille spørsmål ved Bryne-legens motiv for å uttale seg slik, men jeg velger å støtte meg til fagmannen i denne saken. Legger vi det til grunn har vi følgende sak:

Marius Lode gjorde en stor tabbe, og må betale for det i form av ett års utestengelse fra fotballen. 22-åringen hadde ikke til hensikt å prestere bedre på fotballbanen. Altså har det ikke vært snakk om bevisst juks. Den som bevisst jukser trenger aldri komme tilbake på idrettsbanen for min del. Marius Lode gleder jeg meg til å se i Bryne-drakt igjen – men ikke før i 2017.

Har Lode bare vært uheldig?

Nei. Han har brukt et legemiddel han ikke hadde resept på, og som ikke forskriftsmessig var foreskrevet til ham. Han har brukt et legemiddel uten å konferere med klubblegen først. Og han «glemte» tydeligvis at han er en 24-timersutøver og en rollemodell. Altså at alt han gjør er en del av hans rolle som profilert Bryne-spiller. Norske universitet er fulle av studenter som bruker ritalin og sterkere stoffer for å prestere bedre, men de færreste av studentene er profesjonelle idrettsutøvere eller forbilder for barn og unge på hele Jæren.

Ett år virket strengt første gang jeg så avgjørelsen. Bryne kaller det midtstopperen har gjort for et øyeblikks ubetenksomhet, men Lode selv sier dette er en avgjørelse han har tatt i samråd med familien. Altså er det mer enn en øyeblikksavgjørelse som ligger bak. Tankene går tilbake til 2006 da en lokal 3. divisjonsspiller ble tatt i doping. En storaksjon mot 3. divisjonsklubbene endte med at én spiller fra lokalfotballen ble avslørt. Vedkommende hadde tatt slankepiller i den hensikt å gå fortere ned i vekt. Forfengelighet var motiv for ønsket om vektreduksjon, spilleren visste ikke at innholdet i pillene sto på dopinglisten, og i motsetning til Lode hadde han heller ingen klubblege han kunne rådføre seg med. Han fikk to års utestengelse fra all organisert idrett. Da ser plutselig ikke Lodes ettårige utestengelse så streng ut. Forskjellen er at i tilfellet fra 2006 la ikke spilleren kortene på bordet da han fikk muligheten, men ventet til det var for sent.

Finnes det formildende omstendigheter?

Ja. Marius Lode er ingen jukser. At medikamentene ikke ble tatt i den hensikt å prestere bedre på fotballbanen er formildende. At medikamentene ikke hadde prestasjonsfremmende effekt er formildende. Og at Lode selv opplyste dopingjegerne om tabletten han hadde tatt kan være formildende. Ifølge Bryne FK ble Lode testet spesiefikt mot ritalin fordi han selv hadde ført dette opp på egenmeldingsskjemaet han leverte inn i forbindelse med dopingprøven 13. mai. Hadde ikke spilleren selv informert om dette ville forholdet neppe blitt avdekket. Saken hadde aldri blitt kjent. Det finnes helt sikkert mørketall, særlig når vi leser i Aftenbladet at norske fotballspillere kun testes to-tre ganger i året, og om det ikke er direkte formildende at Lode kunne gått klar, så må det hvert fall tale til hans fordel at han var ærlig i møte med dopingjegerne.

Brynes håndtering av saken

Jeg synes Bryne fotballklubb har håndtert denne saken helt rett. Jeg leser i kommentarfeltene at enkelte mener Marius Lode burde få sparken. Slik jeg tolker Bryne-ledelsen er de enige i at Lode må utestenges, og at han må ta sin straff, men de er uenige i hva som er riktig straff for den handlingen han har begått. Det er en ærlig sak. Jeg klarer ikke se at Bryne bagatelliserer dette, eller at klubben burde gjøre noe annerledes. Jeg ser ingen unnskyldninger eller forsøk på bortforklaringer, kun en nøktern framstilling av saken og dens konsekvenser. Bryne ser alvoret i denne saken, og det har de gitt tydelig uttrykk for.

Marius Lode må mest sannsynlig belage seg på ett år uten organisert aktivitet, og han er på utgående kontrakt. Bryne er i en vanskelig økonomisk situasjon, og må i utgangspunktet bruke de midlene de har til rådighet på spillere som kan bidra på banen i 2016. Lode kan neppe komme tilbake før i 2017. Likevel håper jeg de finner rom for Lode i sine framtidsplaner. Han er en god spiller i Obosligaen, og ironisk nok er det som skiller ham fra å være en toppspiller, først og fremst manglende ro og konsentrasjon på banen. Dessuten er han en såkalt kjernekar. Alle som har vært i og rundt Bryne sier det samme. God holdninger, profesjonell utøver, treningsvillig og ambisiøs er beskrivelsene som går igjen. 2016 blir et annus horriblis i Lodes fotballkarriere, men i 2017 håper jeg han slår knallhardt tilbake.

Stopp sesongen her, Lode

I teorien kan Lode spiller både mot Levanger borte på søndag og mot Follo hjemme neste uke i påvente av at han og Bryne bestemmer seg for om de vil anke lengden på straffen han fikk. Bestemmer de seg for å anke rekker han trolig hele sesongavslutningen før han blir utestengt. Jeg tviler på det er verdt det.

Om Lode spiller de siste kampene, presterer bra, og er med på å berge plassen for Bryne har han selvsagt vist karakter og mental styrke. Jeg tror det er en drøy pris å betale. For det første er det ingen garanti for at han klarer å prestere under de rådende forhold. Det var tøft gjort å være tilstede på pressekonferansen i går, men vi så en tydelig preget 22-åring som virkelig innser alvoret i det han har rotet seg opp i. Spill i Obosligaen nå i høst vil føre til mer oppmerksomhet, flere mediesaker og mer støy rundt Lode og Bryne. Gutten trenger ro nå, og klubben trenger sportslig fokus.

I tillegg handler det om hvilke signaler man sender ut. Lode skal ha en straff, kanskje er ett år for strengt, men han skal uansett utestenges. Derfor mener jeg det mest riktige er å stoppe hans sesong her og nå. Da viser Bryne og Lode at de tar uriktig bruk av medisiner på alvor.

1 hendelser på “Stopp sesongen nå, Marius Lode!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.