Seks som kan ta steget

Fra lokale klubber har jeg plukket ut seks tenåringer jeg mener har det lille ekstra som gjør at de en dag kan bli toppfotballspillere.

Det aller deiligste med lokalfotball er når man plutselig får øynene opp for en ung, talentfull spiller som har gått gradene i sin lokale klubb, og som slår gjennom på A-laget før en av toppklubbene snapper ham opp. Innimellom popper det opp for et slikt sjeldent talent som har fått utvikle seg i ro og mak i egen klubb, tatt steg for steg og blitt plukket opp fra ungdomsavdelingen til klubbens A-lag.

Første gang jeg oppdaget en slik spiller var i 2004. En nedrykkskamp i 3. divisjon mellom Figgjo og Madla. Premissene for kampen var klare. Vinneren beholdt plassen, mens taperen rykket ned. Bjarne Berntsen var trener for Figgjo, Ingve Bøe for Madla, men det var en kommende stjerne som stjal hele showet. På stillingen 2-2 helt på tampen stakk Birkir Bjarnason gjennom to ganger, og avgjorde til 4-2 for Figgjo. Etterpå snakket alle om den blonde, hurtige konfirmanten. I dag er han proff i Italia og spiller fast for et av de beste landslagene i Europa akkurat for øyeblikket.

I mellomtiden har jeg vært heldig å få se noen lokale talenter utfolde seg nede i divisjonene. Spillere som siden har blitt snappet opp av toppklubber. Pål Vestly Heigre  og Vegard Skjørestad i Hana, Eirik Jakobsen i Vardeneset, Jon-Helge Tveita i SIF, Eirik Schulze i Mandalskameratene og ikke minst Fredrik Torsteinbø i Vidar. For å nevne noen.

De siste par årene synes jeg imidlertid det har gått lenger mellom hver gang de store talentene dukker opp. Det er mange gode, unge spillere, men få som ser ut til å ha toppspillerpotensial. Det henger delvis sammen med at Viking, Sandnes Ulf og Bryne følger godt med på hva som rører seg. Storklubbene har stort sett full kontroll og henter talentene i tidlig alder. Dermed blir det bare de nest beste, eller såkalte «late bloomers,» igjen til breddeklubbene lenger nede i divisjonssystemet.

Likevel finnes de der ute. Spillere som kan ha en eliteseriespiller i seg, eller i det minste en 1. divisjonsspiller. Vi vet at 2.- og 3. divisjon er fulle av rutinerte spillere med både erfaring og kapasitet til å spille høyere oppe, men som grunnet tilfeldigheter eller manglende ambisjoner ikke gjør det. Jeg har derfor hoppet over alle de som er voksne, og konsentrert meg om dem som fremdeles holder junioralder. De som har noe uoppdaget over seg. De som kan utvikle seg og blomstre i framtiden. Også blant dem er det flere spennende spillere i mange ulike klubber. For å ta et eksempel så jeg senest lørdag et Sola-lag med tre-fire meget spennende tenåringer. Ingen kan si her og nå hvilken tenåring som når lengst, men de seks jeg har landet på er spillere som har en x-faktor – det lille ekstra som skiller dem fra mengden.

Alle seks kommer aldri til å bli toppspillere, men at minst én av disse har både de fysiske og mentale forutsetningene for å ta steget opp og bli eliteseriespiller er jeg tett opptil hundre prosent sikker på:

Marius Halvorsen (16), Ålgård
A726F427-5828-4E5C-B3FA-424B63FF93E1@lyse.net(
Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Keeper som til tross for sin lave alder allerede har stått 16 seriekamper i 2. divisjon i år. Står på aldersbestemt landslag, og var på Brede Hangelands Statoil-akademi i fjor. Har trent jevnlig med Sandnes Ulfs A-lag helt siden han var 15 år. Var før det en del av Viking-keepertrener Kurt Hegres keeperfamilie, men der var han ikke lenger velkommen da han i fjor takket ja til å trene med konkurrenten Sandnes Ulf. Årets sesong har vist at det er beintøft for en 16-åring å stå tilnærmet fast i 2. divisjon, og Halvorsen har gjort sine feil han som resten av Ålgård-laget, men det er overhodet ikke ungguttens feil at laget rykker ned til 3. divisjon. Tøft gjort av trener Tommy Bergersen å gi Halvorsen så mye tillit, den erfaringen tar keepertalentet garantert med seg videre i karrieren, og det kan til i ytterste konsekvens være avgjørende for at han blir Ålgård fotballklubbs neste eliteserieprodukt. Er en allroundkeeper med sterk fysikk og gode igangsettinger med ballen i hendene. Spesielt god én mot én og på nærskudd. Har som alle andre unge keepere litt å gå på både hva angår teknikk og timing i feltet.

Runar Høiland (18), Frøyland
bakken h?iland-2(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
En meget solid spiller. Fotballmessig kanskje den med det største potensialet av disse seks. Har spilt fast i 3. divisjon i flere sesonger allerede, og har blitt en krumtapp i Frøyland-laget enten han spiller midtstopper eller defensivt anker på midtbanen. Er ikke utpreget stor, men er fysisk sterk, god spenst og tar mye plass på banen. Imponerende timing i dueller både i luften og langs bakken, og er fornuftig også med ball. Fysisk og fotballmessig har han få svake sider, og egentlig alle forutsetninger for å lykkes, men skal han klare å ta det steget Marius Lode har tatt fra Frøyland til Brynes førstelag må han også ville det selv. Jeg vet at hans mest meritterte lagkamerat, Ragnvald Soma, er fra seg av begeistring for talentet gutten har. Enkelte rundt klubben mener imidlertid at han ikke har de holdningene som skal til for å nå langt. 18-åringen skal blant annet ha takket nei både til spill på kretslaget og til prøvespill i Bryne. Om dette stemmer bør noen gode rådgivere hviske unggutten et par kloke ord i øret, for dette er et talent Rogalands-fotballen verken kan eller vil gå glipp av.

Chris Sleveland (17), EIK
EIK - Stabæk 2 4-2 Chris Sleveland, Kenneth Grande
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Midtbanespiller som debuterte for A-laget med én kamp i fjor, og har plusset på med ni obligatoriske kamper i år. Spiller på et av tidenes beste EIK-lag, og får derfor mindre spilletid enn han hadde fortjent, men er en liten juvel fra Helleland som klubbledelsen har lovet å ta godt vare på. Ikke utpreget høy, men har lange, syltynne styltebein som ser ut som de kan knekke i første duell. De lange beina der vet imidlertid hvordan de skal behandle ballen på en elegant måte. Veldig fin touch, godt blikk for spillet og med litt mer tempo og fysikk kan denne gutten nå langt. Spilte elleve minutter mot Vikings A-lag i 3. runde i cupen i mai, og rakk å vise fram fin ro med ballen.

Vetle Hellestø (16), Sola
Vetle Hellest?5(Foto: Charlotte Mæland / Solabladet)
Offensiv midtbanespiller fra Tjelta som scoret for A-laget allerede som 15-åring i fjor, og har nytt veldig godt av å spille på et suverent lag med meget gode lagkamerater denne sesongen. Trener Maurice Ross har klokkertro på unggutten, og mange rundt klubben mener Viking og Sandnes Ulf bør få øynene opp for 16-åringen. Kom inn for Folkets lag mot Viking nylig, og selv om han ikke dominerte i banespillet viste han i små glimt hva som bor i ham. Kloke offensive spillere som både er kreative med ball og målfarlige vil det alltid være bruk for på en fotballbane. Er liten og sped, og må jobbe med å bli både sterkere fysisk, samt både tøffere og mer aggressiv i duellene. Det blir enda viktigere i 2. divisjon neste sesong. Så lenge han lar de store guttene herje med seg får han kun vist glimtvis hvilken fin spillertype han er. God nærteknikk, flink til å kombinere med medspillere, og stadig på jakt etter gode posisjoner for å score eller spille fri lagkamerater.

Morten Bjørlo (19), Staal
Morten Bjørlo EMK-2 
(Foto: Elin Moen Karlsen / Strandbuen)
En ekstremt spillende midtbanemann med veldig fint driv, teknisk finesse og godt blikk for spillet. Kan drible av motspillere, men er aller best når han stadig leter etter de små smutthullene der han kan stikke gjennom medspillere lenger framme i banen. Mangler litt på fysikken, og falt fullstendig gjennom mot Viking da han startet for Folkets lag nylig, men i 3. divisjon har han vært en gigant denne høsten. Og jeg mister ikke troen på unge spillere på bakgrunn av én svak omgang. Kan meget vel ta et nytt kvantesprang neste år, men må kutte ut den sutrete tonen ute på banen. Per dags dato den beste spilleren av de seks som her er nevnt, men er førsteårssenior allerede når neste sesong sparkes i gang, og det finnes minst like stort potensial blant flere av de andre spillerne. Det er ikke ofte at spillere som dominerer i 3. divisjon som tenåringer blir veldig lenge i klubbene sine før de snappes opp, men det kan godt tenkes at et mellomsteg i 2. divisjon er rett vei å gå for Bjørlo i første omgang.

Per Henrik Nag (18), Vidar
FullSizeRender-2
(Foto: FK Vidar)
En annerledes spisstype som det ikke finnes veldig mange av. Lang, tynn og ser veldig keitete ut ved første øyekast, men har en ballbehandling som mest av alt minner om Peter Crouchs glansdager. Virker å være treg på de første meterne, og har til gode å slå ut i full blomst ennå, men står med to mål på 12 A-kamper for Vidar, noe som må være godkjent. Kan bli en nøkkelspiller på Lassa neste år, og gjøre seg interessant for større klubber som følge av det. Har et tungt skudd, men trenger å finpusse avslutningsbiten. Holdningene og de fysiske forutsetningene er de riktige, og i tillegg har han altså denne x-faktoren som kan ta ham langt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.