Halvårsoppsummering 6. divisjon

6. divisjon består av fire avdelinger, men den ene avdelingen er fra nord, og ikke relevant for oss. De to beste lagene i hver avdeling rykker opp.
I utgangspunktet rykker kun tabelljumboene til 7. divisjon, men ettersom EIK 2 ligger under nedrykksstreken i 3. divisjon, betyr det at det nest-svakeste laget i de fire avdelingene, med svakest koeffisient (poeng/kamper) også rykker ned.

Skånevik har trukket laget, og dermed forsvinner ett nedrykkslag fra avdeling 4. Nest-jumbo Falkeid har foreløpig den laveste koeffisienten (0,44), med fire poeng på ni kamper, så om det står seg slik er det kun det nederste laget i de tre sør-puljene som rykker ned.


⚠Overraskelsen: Kvitsøy. Norges minste kommune målt i areal, og Rogalands nest minste målt i antall innbyggere. Likevel har det forblåste øysamfunnet et fotballag på voldsom opptur.

Et intenst opprykksdrama i fjor høst så ut til å ende med fortsatt tilværelse på laveste nivå, men som så ofte før i disse lave divisjonene avgjøres opprykkskampen på et kontor etter sesongslutt, og dermed fikk Kvitsøy opprykket mange mente de fortjente. I 6. divisjon har ikke laget fornektet seg, men tvert om inntatt tabelltopp etter halvspilt sesong.

Sammen med Finnøy har de seks poeng ned til nærmeste forfølger, og mye skal gå galt om ikke de to øykommunene får hvert sitt lag i 5. divisjon neste år.😲Skuffelsen: Nedrykkslagene fra i fjor. Vi vet at 6. divisjonsfotball er kun uviktig hobby for de aller fleste, og at fotball på dette nivået skal være mest kos. Men det er noe galt med divisjonssystemet vårt, når lagene som havner sist i 6. divisjon ikke rykker ned.

Grunnet ymse strykninger og kontorforretninger er samtlige lag som havnet nederst på tabellen av de som fullførte 2017-sesongen, fremdeles med i 6. divisjon i år. Helleland, Tasta 2, Pol og Nedstrand. For de to sistnevnte skyldes det at lag i deres avdeling trakk seg eller ble kastet ut underveis i sesongen. Likevel er det noe som stinker.

Kanskje er det for mange lag i 6. divisjon? Det er hvert fall for få i 7. divisjon.


👤Profilen: Ionut-Andrei Ivascu er et helt ubeskrevet blad for lokalfotballen, men er toppscorer i 6. divisjon med 13 mål for Pardis, ett mål mer enn Kvitsøys notoriske måltyv Glenn Ivan Pedersen. Fikk et par kamper for Paradis i fjor, men har slått til for fullt i år.

Fjorårets lagkamerat, Michael Sivertsen, forteller på Twitter at Ivascu er en tidligere semi-proff fra Romania, og har en skuddfot som tåler sammenlikning med den rumenske legenden Gheorge Hagi.


Austrått 2
Ligger på andreplass i avdeling 2, og får et rotterace i høst med både Figgjo og Julabygda halsende poenget bak dem. Det ligger an til en voldsom thriller her om den siste opprykksplassen bak suverene Klebe.
Spesielt Figgjo er klare på de ønsker opprykk.

Austråtts fordel er at A-laget i 5. divisjon seiler mot et bombesikkert opprykk, og kan i teorien koste på seg å låne ned noen ekstra spillere om det kniper for B-laget i sesongavslutningen.

Den aldrende lokalfotballprofilen Frode Handeland, med fortid i Sandnes, Sandnes Ulf og Sandved, har fremdeles krutt i støvlene, og har scoret sju mål i vår.


Bakke
Ligger på sjuendeplass av ti lag i avdeling 1, men det er tett nedover på tabellen. Har fem poeng til Tonstad under streken, men kun tre poeng ned til Lye på nest siste plass – tross én kamp mer spilt.

Poengfangsten i denne avdelingen er så god at det neppe blir mer enn ett lag som rykker ned uansett.


Bjerkreim
Har endelig snudd klubbens mangeårige negative spiral, begynt å vinne kamper, og klatret litt på tabellen. Er nummer fem i avdeling 1, og har kun fire poeng opp til opprykksplass. Dermed er det mye i potten for ultraengasjerte Paul Wandless og hans disipler.

Varierer veldig i prestasjoner og resultat, men det blir spennende å se om taktikkene fra Football Manager kan løfte Bjerkreim tilbake til 5. divisjon allerede neste sesong.


Brodd 3
Brodd Polonia kalles laget, og det med rette. Troppen består utelukkende av spillere med polske navn, og toppes av tidligere A-lagsspiller Kamil Chmielowski.

Rykket opp fra 7. divisjon på første forsøk i fjor, og har stabilisert seg i 6. divisjon i år. Står med 12 poeng på bare sju kamper. Det gir en sjuendeplass på tabellen, men veien oppover er langt kortere enn nedover.

Havner nok et sted mellom tredje- og sjuendeplass.


Eiger 3
Rykket opp fra 7. divisjon i fjor, og har tatt nivået i 6. divisjon på direkten. Med kanskje muligens divisjonens bredeste tropp, ligger de på sjetteplass av ti lag i avdeling 1.

Kort vei både ned og opp på tabellen, men det skal en stor forvandling til i høst om dette laget skal blande seg inn i enten opp-eller nedrykksstrid.


Figgjo:
Etter mange år med sammenhengende middelmådighet har Figgjos A-lag vært gjennom to nedrykk de siste to sesongene, og plutselig er en gammel storhet i lokalfotballmålestokk redusert til et 6. divisjonslag. Det bestemte klubbledelsen seg for å gjøre noe med, og den gamle A-lagslegenden Jan Terje Hetland ble hentet inn. Det er vel bare Bjarne Berntsen som har et større navn i klubben, men mange år har gått siden Hetland sist var fotballtrener.
Inntil 2016 trente han Ålgårds hardsatsende damehåndballag. Noe av den treningskulturen forsøker han nå å overføre til et lag som har manglet mye de siste årene.

Inn har kommet Fabiano Kristiansen, og store deler av stammen fra i fjor er beholdt, men likevel ser det ikke ut til at opprykket kommer automatisk.

Til sommerpausen ligger laget på tredjeplass, ett poeng bak Austrått 2 på opprykksplass. Har tapt to kamper, mot nettopp Austrått 2 og den suverene serieleder Klebe.


Finnøy:
Har tatt nye steg fra fjorårets tredjeplass, og er nå på opprykksplass med 21 poeng, like mange som lederlaget Kvitsøy. Nettopp Kvitsøy ble slått 1-0 i vårens siste serierunde hjemme på Leikvoll.

Lagets meget engasjerte trener, Erik Torger Flesjå-Johansen, har fått opp lagånden, fått litt flere spillere å velge mellom, deriblant en stamme fra Halsnøy som er bra, samt skapt litt mer positivitet rundt A-laget blant øykommunens befolkning.

Står overfor noen utfordringer før høstsesongen ettersom toppscorer Torjus Halsne (fem mål i vår) forsvinner til Sogndal, mens keeper Benjamin Ciuciu returnerer hjem til Romania.


Forus og Gausel 2
Sjetteplass av ni lag gir ingen trygg plassering i avdeling 2. Sju poeng på åtte kamper er heller ikke betryggende, men de tre lagene bak på tabellen har kun fire og tre poeng hver – riktig nok med én og to kamper færre spilt.

Har slått bunnlagene Hjelmeland og Suldal, og å gjenta det i høst blir nøkkelen til overlevelse.


Helleland
Slet med og stille lag før årets sesong ble sparket igang, men klarte til slutt og skrape sammen et lag. Havnet sist i 6 divisjon i fjord med fikk beholde plassen. Kjemper for å unngå sisteplassen også i år, og ligger tredje sist i avdeling 1 med ni poeng til tross for at dette er eneste lag i avdelingen som har spilt ti kamper.

Har fire poeng ned til Tonstad, som ligger nederst med én kamp færre spilt. Alexander Sleveland, lillebror til EIKs Chris, viser fin scoringsteft og er avdelingens toppscorer med ni mål på fem kamper etter hjemkomsten fra Eiger i vinter.


Hjelmeland
Ligger tredje sist i den ni lag store avdeling to, men er a poeng med Våganes på plassen bak, og ett poeng foran bunnlaget Suldal. Koeffisienten (0,57) er såpass svak her at to lag står i nedrykksfare, og Hjelmeland kan fort bli ett av dem. 1-1 borte mot den suverene tabelleder Klebe i tredje serierunde var tilnærmet en bragd.

Nå venter Suldal i første kamp etter ferien, og taperen av den kampen er i alvorlig trøbbel.


Hognestad
Rykket opp etter mye fram og tilbake og Lodve Hauglands gutter har tatt det nye nivået med storm. Ble utspilt i den historiske naboduellen mot Orre, men har ellers vunnet fire bortekamper. Hjemmetap på Hognestad stadion mot Bjerkreim og Hovsherad gjør at laget ikke leder tabellen midtveis. I siste kamp før ferien ble nabobygda Undheim slått 3-2.

Er en fin miks av rutinerte og unge spillere som i likhet med bygda har blomstret etter at anlegget ble oppgradert med nytt klubbhus. Engasjementet og den relativt store troppen kan gi opprykk til femtedivisjon.

Stian Emil Pettersen er klubbens kaptein og motor på midtbanen sammen med Erik Undheim. Fredrik Byberg, Kristoffer Vold Kvia og Tormod Nedrebø er målgjørere.

 

Kan Lodve Hauglands gutter rykke opp to år på rad?

 


Hovsherad
Hvilken forvandling den tidligere Eigertreneren Gunnar Hundsnes har fått til for den lille bygda. Opprykk fra 7. divisjon i 2016 etter fem strake sesonger på laveste nivå. Sjetteplass i 6. divisjon i fjor. Og nå suveren tabelltopp i avdeling 1 til sommerpausen. Har fem poeng til Undheim under opprykksplass, og en stor mulighet til å sikre seg 5. divisjonsspill for første gang siden 2008.

Mye av æren må tilskrives Sindre Røyland, som med sine ni scoringer er toppscorer i avdelingen. Også broren Adrian Røyland kom tilbake etter et kort opphold i Moi og må sies å være en av de viktigste spillerne i laget.

Skal også nevnes at de slo fjerdedivisjonslaget Moi ut av OBOScupen med en solid 6-3 seier.


Hundvåg 2
Fire poeng på åtte kamper gir nest siste plass i avdeling 3. Nederst ligger Tasta 2 uten poeng, så sisteplassen unngår trolig Hundvåg, men likevel er koeffisienten såpass lav (0,5) at nedrykksfaren er akutt.

Eneste lag innen rekkevidde oppover tabellen er Sola 3 med to poeng mer.


Julebygda
Har et strålende lag som rykket opp og ble kretsmester i 7. divisjon i fjor, og kjemper om opprykk til 5. divisjon i år.

Ligger på fjerdeplass i avdeling 2, men er kun ett poeng bak Austrått 2 på den siste opprykksplassen.
Figgjo vil også være med i kampen om den plassen.


Klebe
Et av flere lag som har gjennomgått en extreme make-over fra i fjor. Ble da bare nummer fem i divisjonen, men etter halvspilt vårsesong leder laget avdeling 2 suverent.

Har 22 poeng på åtte kamper, og selv om Figgjo og Julabygda har én kamp færre spilt skal det mye til om hele forspranget på sju poeng spises opp i høst.

Telemarkingen Hans Gjerde står med 11 mål på sju kamper i vår, og er både divisjonens redningsmann og bedehus-lagets frelser. Olav Eide har også scoret seks seriemål, og sammen står de to bak nøyaktig halvparten av lederlagets scoringer i år.


Kvitsøy:
Ligger på topp med kun to tap og 21 poeng etter halvspilt sesong, like mange som tabelltoer Finnøy. Har seks poeng ned til SIF 2 på første utfordrerplass, og da skal mye til for at ikke det blir 5. divisjon neste år. Men også i fjor lå Kvitsøy godt an til sommerferien, men gikk da på en skikkelig høstsprekk.

Opprykk ble det likevel, flere uker etter sesongslutt, og veldig overraskende er Kvitsøy i ferd med å seile gjennom 6. divisjon såre enkelt.

Beholder alle spillerne, kanskje med unntak av Markus Hognestad, som skal være på vei ut i den store verden.


Lye IL
Har en hengekamp mot tabellnabo Bakke, men to seire på syv kamper gjør at høsten fort kan bli en kamp for å overleve i divisjonen. Er avhengige av at Atle Egeland fortsetter å bøtte inn mål.
Egeland, som spiller innebandy i eliteserien for Sandnes, står med sju hittil i år, og var sentral da laget tok et sterkt bortepoeng mot Orre i siste kamp før ferien.


Laget består i stor grad av Lye-gutter, gultrøyene har ikke hatt samme grad av rekruttering av spillere utenfra som naboklubbene Hognestad og Undheim.


Lura 2
Ligger på femteplass i avdeling 2 med seks poengs margin til både opp- og nedrykksstrid, så ligger trygt plasser. Har egentlig en tropp på 30-40 spillere på papiret, men kun halvparten har vært tilgjengelige. Blir fort sånn i høst også.

Avhengig av god hjelp fra A-laget for å konkurrere mot topplagene, slik de fikk da de spilte 4-4 mot opprykkskandidat Austrått 2, men uten dem er dette laget en middelhavsfarer slik tabellen viser.


Orre
Orre måtte ta den tunge veien ned i sjettedivisjon før årets sesong og var en av de store favorittene til å rykke opp igjen til femte. Det har vært en tyngre jobb enn ventet for den nye trenerduoen Olav Wiig og Svein Andresen. Spesielt på hjemmebane har poengfangsten vært mager foran den trofaste lappespisende gjengen i scoringsklubben.

Vant det historiske oppgjøret mot Hognestad, men 3-3 hjemme mot Lye holder ikke dersom laget skal tilbake til femtedivisjon.

Veteranene Morten Ellingsen, Rune Grødeland og Lars Stangeland er med for fullt igjen, og laget har også spillere som Tord Rasmussen Lande og Yaroslav Komisarchuk til å støtte seg på i en eventuell opprykkskamp.

Orre henger med i Rogalandscupen og får besøk av Sørmarkå i mellomrunden.


Paradis
Ligger trygt plassert på femteplass i avdeling 3 uten å bli innblandet verken i opp- eller nedrykk.

Den rumenske storscorer, Ionut-Andrei Ivascu er allerede nevnt, og forøvrig er laget med opprinnelse fra Stavangers kurdiske miljø noe ujevnt besatt.


Pol
Anti-heltene fra Tasta, de såkalte «polakkane» ser ut til å ha hevet seg fra fjorårets nesten-nedrykk, og snuser nå så smått på opprykkskamp. Ligger på fjerdeplass i avdeling 3, men har hele sju poeng opp til plassen som gir 5. divisjonsspill neste år. Det er sikkert like greit.

Mangeårig Pol-måltyv Odd Rune Karlsen er på vei mot sin mest aktive sesong siden 2015, og har puttet sju mål på seks kamper.


Sola 3
Innblandet i nedrykksstrid i avdeling 3. Har kun seks poeng fra åtte kamper, og dersom de blir tatt igjen bakfra av Hundvåg, er det kun et godt poengsnitt som kan redde dem.  En koeffisient på 0,75 er bra nok per dags dato, men det blir spennende å se hvordan det ser ut utover høsten.

Sola 3 er forøvrig det eneste av fjorårets opprykkslag fra 7. divisjon, som sliter i bunn av 6. divisjon i år.


Stavanger 2
SIF 2 har seks poeng opp til de to øylagene som styrer mot opprykk i avdeling 3, men tredjeplass er en grei plassering for et lag som uansett er forhindret fra å rykke opp på grunn av A-lagets håpløse plassering i divisjonssystemet.

Ettersom A-laget er i akutt nedrykksfare i 5. divisjon, kan dette laget gå med i dragsuget, og havne i laveste divisjon til tross for en plassering høyt på øvre halvdel.


Suldal
Jone Utbjoas tre scoringer i 4-0-seieren over Våganes i siste serierunde før sommerpausen berget et håp om å bevare plassen etter en vårsesong som har vært aldeles begredelig for talentmaskinen langt inne i Ryfylke. Har nå kun ett poeng opp til Hjelmeland og Våganes på plassene foran, og att på til én kamp færre spilt.

Muligheten for å klatre vekk fra bunnplassen er der, men skal nedrykk unngås må også poengsnittet være bra. Suldal må kort og godt begynne å vinne fotballkamper om det ikke skal bli spill i 7. divisjon i 2019.

Har et ungt og urutinert lag, og er avhengige av å ha med sine få spillere med rutine i høstens nøkkelkamper. I motsetning til mange andre dumpekandidater er Suldal relativt tette bakover (kun seks minusmål på seks kamper), og det kan bli redningen i høst.


Tasta 2
Håpløs vår med åtte strake tap, desidert sisteplass i avdeling 3, og alle prognoser om et soleklart nedrykk. Halvparten av vårens tap endte med stygge sifre, mens den siste halvparten var mer knepne. 26 minusmål er mye.


Tonstad
Den tredje dumpekandidaten på rad. Ligger aller sist i avdeling 1 med én seier og fem poeng på ni kamper, samt 18 minusmål. To poeng opp til Lye, som har én kamp mer spilt.

Ligger utsatt til både tabellmessig og med tanke på poengsnittet. Veldig variert lag både aldersmessig og spillemessig, og det må tas tak i laget om det ikke skal bli 7 divisjonsspill i 2019.


Undheim
De gulblåe frå «Den grøna bygdå» har vunnet fire av fire på hjemmebane denne sesongen. Det legger et godt grunnlag for en høstsesong i opprykkskampen, Undheim tar i mot opprykksjagende Hovsherad og Hognestad hjemme på eget kunstgress på slutten av sesongen.

Oddbjørn Brauts lag er en fin miks av rutinert og og ungt, men ble nok litt for “rutinerte” da laget slapp inn tre før pause borte mot et litt lettere Hognestad-lag i siste kamp før ferien.

Marius Undheim er lagets stjerne og kan avgjøre kamper på egenhånd når han har dagen.


Vaulen 2
Ett av fem helt jevne lag som ligger midt på treet i avdeling 3 uten særlig mulighet for verken opp- eller nedrykk. Innehar sjetteplassen i øyeblikket, men her er det ett og to poeng som skiller noen plasser opp eller ned.


Våganes
Ligger i umiddelbar nedrykksfare med kun fire poeng på sju kamper, og nest sisteplass i avdeling 2. Gjorde livet ekstra vanskelig for seg selv ved å tape 0-4 for tabelljumbo Suldal i siste seriekamp før sommerferien. Suldal har til gjengjeld én kamp færre spilt. På plassen foran Våganes ligger Hjelmeland, men der er det bare målforskjellen som skiller.

Koeffisienten (0,57) er også utrygg med tanke på den siste nedsrykksplassen fra divisjonen. Minst ett av disse tre lagene rykker ned.Halvårsoppsummeringen er et samarbeidsprosjekt mellom bloggere og ansvarlige for lokalfotball.no.
Lars Fisketjøn
Oddbjørn Mihle Strand
Marius Lund
Sander Bilstad
Gunnar U. Stangeland
Ørjan Grødem
Nils-Ove Støbakk

Vi har tatt for oss alle lag i Sør-Rogaland, noen grundigere enn andre.
Tips om overganger, funfacts og relevant info om lag mottas med takk i kommentarfeltet under, bloggposten oppdateres.


Les også:
Halvårsoppsummering 3. divisjon
Halvårsoppsummering 4. divisjon
Halvårsoppsummering 7. divisjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.