Halvårsoppsummering 4. divisjon

Fra de to 4. divisjons-puljene rykker avdelingsvinnerne opp til 3.divisjon. Nedrykket er litt mer komplisert. Tre lag rykker direkte ned i 5. div; siste lag i hver avdeling, samt dårligst lag i forhold til antall poeng/kamper (koeffisient).
Ytterligere nedrykk øker proporsjonalt med antall lag som rykker ned fra 3.divisjon. Ettersom EIK 2 ligger under streken i 3. divisjon er det per tid to lag som rykker ned fra hver 4. divisjonsavdeling. Begge avdelingene består av 14 lag.


⚠Overraskelsen: Vidar 2.
Vidars A-lag i 2. divisjon sliter litt, men det må bli gjort en god jobb i klubbens ungdomsavdeling.
Et lag bestående av stort sett tenåringer rykket i fjor opp fra 5. divisjon, og har på direkten tatt plass på øvre halvdel av 4. divisjon. Det er imponerende!


😲Skuffelsen: Ålgård FK.
Vi må snart slutte å la oss skuffe av Ålgård, men per dags dato ser dette ut som det nye luftslottet som sprengtes i lokalfotballen. Har gjennomgått tidenes generasjonsskifte, og ny-trener Bo Andersen har brukt våren til å bygge et nytt lag.

Det har han kun lyktes delvis med, og nå kan 5. divisjonsfotball mot Figgjo, Oltedal og Dirdal vente i 2019. Den tanken er nesten ikke til å holde ut for de gamle karene på Nye Ålgård stadion.


👤Profilen: Steffen Stegavik. Hele Jærens håndballyndling, Camilla Herrems mann, som har skutt Nærbø til eliteserien, har brukt sommerpausen til å spille fotball for Sola og Sola 2. Meldte overgang fra Strindheim like rundt sesongstart.
Har erfaring fra 2. divisjon. Holder skyhøyt 4. divisjonsnivå, og får de beste skussmål fra sin nye klubb for de holdninger og den aura han utstråler som idrettsutøver.

Det blir spennende å se hvor langt utpå høsten lokalfotballpublikummet får beholde ham før liten ball inne i Nye Loen stjeler all hans tid.

Steffen Stegavik for Sola 2 mot Nærbø. (Foto. Tarjei Sel, Jærbladet)

Bogafjell
Tok kun nest flest poeng i sin 5. divisjonsavdeling i fjor, men rykket likevel opp ettersom Forus og Gausel var ilagt poengtrekk grunnet en episode fra 2016-sesongen. Et lag med stort aldersspenn fra tidligere eliteseriespillere som Rune Stakkeland (eks Viking, Bryne og Lillestrøm) og Rune Gjerde (eks Lillestrøm, Aalesund og Molde), til den relativt unge klubbens første kull (2001-årgangen) som kommer opp fra egen barne- og ungdomsavdeling.

Det kommer opp en del talentfulle spillere på Bogafjell, men foreløpig er det kanskje litt for tidlig for å kunne etablere seg i 4. divisjon. Står med fire seirer og 12 poeng på sesongens 13 første kamper, og er med det helt sist i avdeling 1. Har imidlertid kun ett poeng opp til trygg grunn, og tre poeng til Ålgård på 10. plass.

Er avhengig av at rutinerte spillere som Tore Bjerk og spillende assistenttrener Trond Erik Bertelsen holder seg skadefrie, og kan tilføre ungguttene den roen de trenger.

Markus Svela har akkurat scoret for Sola 2 mot Bogafjell (Foto: Frode Olsen)


Bryne 2
Det virker litt som om Bryne ønsker å fortsette i fjerdedivisjon med andrelaget framfor å rykke opp. Den forsterkede fjerdedivisjonen er tydeligvis en god nok utviklingsarena for unge Bryne-gutter, reisebelastningen er betydelig mindre enn i tredje.

Ungutter har fått mye spilletid og har fått lov til å gjøre feil og lære av dette i fjerdedivisjon. Resultatene har variert mye i juni og det er blitt rotet bort en del poeng på urutinert vis.

Markus Eiane, Scott Vatne, Jonatan Braut Brunes og Sander Ystanes har vært lagets unge bærebjelker. Kristian Heimdal Magnusson var lenge lagets senioralibi, men etter 11 av 13 kamper ble han i sommer frigitt til Øystese i 3. divisjon.

Trener Even Sel kommer ikke til å «toppe» laget for å kjempe om opprykk og er helt sikkert fornøyd med en topp fire plassering til slutt.

Kristian Heimdal Magnusson startet 11 av 13 kamper for Bryne II. Nå har han meldt overgang til Øystese i 3. divisjon. (Foto: Tarjei Sel, Jærbladet)

 Eiger FK
Et lag som har hatt sterk hjemmeform, og er før sommeren ubeseiret i «Hålå». Borteresultatene har derimot vært litt for varierende, hvor de kamp etter kamp har tapt mot betraktelig svakere motstand.

Høydepunktet så langt i sesongen må være cupkampen mot EIK, der det måtte settes opp flere midlertidige tribuner for at de skulle kunne hanskes med tilskuerantallet. Elion Shatri har vært Eigers viktigste spiller så langt, og har notert seg med 8 mål, mens kapteinen Jan Terje Søyland viser også i år at han er blandt de beste midtstopperne i fjerdedivisjon.

Eiger håper nok å kunne utfordre både Riska og Frøyland om opprykket, og da kan første kamp etter ferien, borte mot sistnevnte være en av sesongens viktigste kamper.

(Foto: Jan-Tore Hovland, Dalane-Tidende)

Frøyland IL
Etter en varierende start har Frøyland hatt skikkelig bra flyt i juni. Hvittrøyene ønsker seg tilbake til tredjedivisjon og har som et av få lag et uttalt mål om opprykk. Preben Hellvik har vært sesongens store spiller, Geir Dahle Høyland har også funnet formen den siste tida.
Brødrene Kleppa har imponert og også scoret åtte mål for faren Asgeir sitt lag så langt, i tillegg har den unge nye sisteskansen, Morten Helmen, levert bra bakerst hos FIL.

Frøyland har en jevn og god stall og har klart seg bra mot alle lag til tross for langtidsskader på blant annet Sam Danby og Tommy Tønnesen.


FIL skal spille åtte hjemmekamper og fem borte i høst, laget har ennå ikke tapt hjemme. Til tross for en småstygg smell mot bunnlaget Moi rett før ferien må Asgeir Kleppas gutter finne seg i å være storfavoritt til opprykksplassen fra fjerdedivisjon avd 1 i høst.

Jone Kleppa starter studier Kristiansand og blir ikke like tilgjengelig for spill i den hvite drakta i høst.

Preben Hellvik er sesongens store spiller for Frøyland så langt. Her scorer han fra 30 meter mot Nærbø. (Foto: Tarjei Sel, Jærbladet)

Hana IL
Har, noe skuffende, rotet seg inn i nedrykkskamp. Ligger på 11. plass i avdeling 2, kun fire poeng over streken. I tillegg flørter lagets stjernespiller og toppscorer, Eirik Larsson, med både Viking, Sandnes Ulf og Vidar.

Roderick van Iwaarden, som har vært så viktig for Hana foregående sesonger, har kun spilt fem kamper i vår.

Møter bunnkollega Rosseland hjemme på Fjedlet i første seriekamp etter ferien, det er viktig å unngå tap her.

Er videre i Rogalandscupen etter å ha slått puljekollega Voll 4-1.

(Foto: Torstein Skretting, Sandnesposten.)

 


Hør ekspertenes vurderinger om 4. divisjon i andre episode av Lokalfotball-podden


Hinna IL
Åpnet sesongen med fire strake serietap, og så ut som en soleklar dumpekandidat ved inngangen til mai måned. Men så snudde det brått. 6-0-seier over Vedavåg ble fulgt opp av 6-1 mot Vidar 2, og siden har det fortsatt omtrent i det sporet.

Nå står Hinna med 7-1-1 på de siste ni kampene, og til tross for marerittstarten gir det en fjerdeplass i avdeling 2. 22 poeng er likevel sju, ti og elleve poeng bak de tre lederlaget, og gjør således Hinna til det beste laget som ikke er med i opprykkskampen.

Kaptein Mikal Mæle har vært svært viktig for dette laget og er lagets toppscorer sammen lynhurtige Cairo Lima. Sistnevnte har glimrende arbeidsforhold i bakrommet i fjerdedivisjon og er trolig moden for å prøve seg i høyere divisjoner.


Hundvåg FK
Jørgen Tengesdals gutter har ikke fått det til å stemme hittil i sesongen. Ni poeng på 13 kamper gir nest siste-plass i avdeling 2. Det står tre poeng opp til Skjold over streken, men sju ned til fortapte Vedavåg på sisteplass.

5-0-seieren borte mot Rosseland i midten av juni kunne minne om en friskmelding, men på de to siste kampene før sommerferien har det blitt totalt 0-16.

Sjokkerte lokalfotballmiljøet da de ikke greide å stille lag borte mot topplaget Åkra 9. juni.


Klepp IL
Har, som i de siste sesongene, vist høyt toppnivå og ganske labert bunnivå. Klepp har slitt med skader på nøkkelspillere som Hugo Waaland, Runar Andersen og Leif Malmin gjennom hele vårsesesongen, men nye spennende spillere har tatt steget opp og levert i deres fravær.

Unge Ådne Berge har imponert stort i midtforsvaret, Tommy Espenes har også vist seg fram med scoringer.

Sven Andrè Kyvik scorer like ofte som han spiller kamp og bakerst har Fredrik Vigre reddet noen poeng for de grønnkledde. Kaptein Jarle Madland har også bidratt med rutine bak og matchvinnerscoring.

Klepp kommer til å kjempe blant topp 5-lagene helt inn, men har neppe lyst å ta steget opp til tredjedivisjon neste år. Forsterker laget med Marius Hegelstad fra Vigrestad.

Sven André Kyvik er Klepps toppscorer så langt. (Foto: Tarjei Sel, Jærbladet)

Lura IL
Rykket ned fra 3. divisjon i fjor og har i perioder sett ut som de er på vei ned enda et hakk. Veldig varierende resultater med alt fra 5-0-seier hjemme over Klepp til 8-3-tap borte mot Nærbø.

Mistet både trenerteam og flere spillere før sesongen, så noe opprykkskamp har det aldri vært snakk om. Hadde nok likevel litt høyere ambisjoner enn å kjempe i bunn av tabellen for andre år på rad. Lagets toppscorere er Alf Jakob Aano og Espen Nygaard, med henholdsvis 5 og 4 scoringer. Dersom de blir værende i klubben må de to nok finne veien til målet litt oftere utover høsten skal Lura klatre ut av nedrykksstriden.

Toppscorer Alf J Aano har vært linket til andre klubber i sommer. (Foto: Frode Olsen, Sandnesposten)

Midtbygdens IL
Ligger plassert midt på tabellen og har variert i prestasjonene. Står med 5 seiere, 3 uavgjorte og 4 tap. Startet sesongen sterkt med solide seire mot Lura og Klepp, men har etter hvert sluppet inn for mange mål.

Har sluppet inn 5. mest mål i deres avdeling, men har til gjengjeld scoret 3. mest. Har en solid spissrekke med Lars Edvard Danielsen, Eirik Jøssang og Asgeir Austigard som bidrar med mål og rutine. Austigard var ønsket av Staal Jørpeland i sommer, men valgte å bli i MIL.

Laget mister noen spillere til Staal Jørpeland 2 og til studier. Per nå ingen inn.

Asgeir Austigard scorer mye mål for MIL (Foto: Linda Tungland, Strandbuen)

Moi IL
Etter en feilfri sesong i fjor har ikke Kristian Holtes menn fått den starten på sesongen de hadde håpet på, og befinner seg i bunnstriden med bare 12 poeng. Det som man kanskje har merket best er at fjorårets toppskårer Joakim Ødegård ikke har kommet like godt i gang i år og står med 6 mål, hvor han kun brukte 2 kamper på å sette samme antall i fjor.

Selv om det ikke har vært mye å skryte av bakover på banen skal det nevnes at dette ikke skyldes Mois sisteskanse, Daniel Emil Åvedal, som har stått bra i flere kamper og bidratt med at Moi ikke har falt helt av. Når sant skal sies er det ikke mye som skal gjøres for at Moi skal få en god opptur på høstsesongen, og dette viste de også i med en sterk seier i siste kamp før ferien mot Frøyland.

Joakim Ødegård har noe lave scoringsrate i fjerdedivisjon sammenlignet med fjorårssesongen i femtedivisjon. (Foto: Kristian Nygård Digre, Dalane-Tidende)


Nærbø IL
0-0-6 og 3-23 i målforskjell på bortebanen forteller alt om hvor skoen trykker hos Nærbø. Bortekomplekset alene gjør at laget ikke er blant de fem øverste som kjemper om opprykk.
Hjemme i Loen har det vært scoringsbonanza riktig vei. 29 scorede mål og kun 13 innslupne har gjort at laget har tatt 16 av 21 poeng på eget kunstgress.

Martin Skeie har som i fjor bøttet inn scoringer, 13 så langt på like mange kamper.

Bakerst har Magne Mikal Mæland og Simon Stapnes vært gode, Mjåtveit-brødrene Gaute og Rune har bidratt både med scoringer og målgivende.

Finner Magnar Vigrestad ut av borteformen kan det gå mot en spennende høst for de blåhvite, fortsetter motgangen kan laget fort blande seg inn i nedrykksstriden.

Magne Mikal Mæland har vært god og viktig for Nærbø denne sesongen. (Foto: Tarjei Sel, Jærbladet)Randaberg IL
Lagets som ble nummer to og nesten rykket opp i fjor har slitt denne sesongen. Flere forlot laget etter fjoråret, og det er mye ungt som preger RIL om dagen.

Norgesmesterne Erik Nevland og Madiou Konate har snøret på seg skoene og bidratt i et par kamper, og i tillegg har de flere rutinerte spillere som Eirik Bjørnø og Kjell Håland med fortsatt, noe som nok er grunnen til at det ikke har gått helt skeis med laget fra persillebygda.

Poengene har blitt tatt hjemme, hvor statistikken er 5-1-1, men i de to siste hjemmekampene har de blitt slått 6-1 av Djerv 1919 og spilt 0-0 mot tabelljumbo Vedavåg.

Borte er det helt natta, og 6 kamper har endt med 6 tap. Bør være gode nok til å holde seg, men det kan bli en spennende høst også på Randaberg.

Eirik Bjørnø har vært Randabergs viktigste spiller så langt i sesongen. (Foto: Sigbjørn Berentsen, Bygdebladet)

Riska FK
Laget fra Hommersåk har imponert så langt og ligger på 1. plass i avdeling 1. Gikk på sitt første serietap på over et år borte mot Eiger, i en kamp halve laget var ute med skade, men til tross for litt skadetrøbbel denne våren har laget sanket poeng jevnt og trutt og gikk inn i sommerferien som et solid innslag i opprykkskampen.

Men så signerte Vetle Myhre for Bryne. Toppscoreren, som står med 22 mål på 12 kamper i serien blir utvilsomt et stort savn, og dette svekker sjansene for et Riska-opprykk betraktelig, selv om laget har flere gode spillere.

Riska starter høstsesongen med å møte Bryne 2.

Toppscorer Vetle Lunde Myhre har meldt overgang til Bryne. (Foto: Frode Olsen, Sandnesposten.)


Rosseland BK
Terminlista til Rosseland var snill i starten og tyngre etterhvert, men at laget skulle gå fra syv strake uten tap til seks strake tap var det ikke mange som hadde spådd.
De oransje har hatt en utfordring på keeperplassen etter at Dino Milesevic ga seg rett før seriestart, jevne kamper har ofte bikket feil vei som følge av dette.

Skadeutsatte Cato Hansen og Ezekiel Bala var veldig viktige for poengfangsten i første del av vårsesongen, midtstopperne Tommy Eide Møster og Petter Aarrestad Time har også vært svært sentrale i begge ender av banen.

Rosseland er avhengige av å ta godt med poeng fra nedrykksrivalene i høst, hvis ikke blir det nok en beinhard kamp for å overleve i divisjonen. Laget mister flere unge spillere til studier og militæret i høst, de trenger en stabil og god sisteskanse og må begynne å ta flere poeng på eget kunstgress.

Fjorårets beste spiller, Ola Selliken, har vært skadet store deler av vårsesongen for Rosseland. (Foto: Aslak Ravndal, Jærbladet)


Sandnes Ulf 2
Dette var et bra 3. divisjonslag før serieomleggingen etter 2016-sesongen, men er nå redusert til et ordinært 4. divisjonslag. 9. plass etter 15 poeng bringer dem nærmere bunnen enn topplagene i avdeling 2.

Har seks poeng ned til Hundvåg under streken, og med det store antallet spillere tilgjengelig blir det nok ikke noe problem å holde seg over streken.

De lyseblås A-lag presterer svakt i Obosligaen, og det preger nok hele senioravdelingen i klubben. Stiller jevnt over unge lag.


Sola 2
Et ujevnt besatt lag med tidligere 1. divisjonsspillere som Tom Erik og Vegard Maldal tilgjengelig, samt reserver fra klubbens godt presterende A-lag i 3. divisjon. Har riktig nok én kamp færre spilt, men likevel kun ett poeng mer enn lagene under nedrykksstreken.

Har to poeng færre til sommerpausen i år enn i fjor, men en skikkelig høstspurt bragte laget langt bort fra nedrykksstriden, og helt opp på sjuendeplass, den gang. Det blir interessant om klubben kan spurte like sterkt også denne gang.Varhaug IL
Det unge Varhaug-laget, som slet med å berge plassen i fjor, har tatt noen steg under sin nye trener Bjørn Erik Taksdal. Laget har tilgode å slå noen av topplagene, men har kun tapt mot Ålgård av lagene bak på tabellen.
Det gir gode arbeidsforhold og fin avstand til bunnstriden når høstsesongen sparkes i gang med tre hjemmekamper på rappen i august.

Torben Dvergsdal har vist seg som familiens målsnik, men brødrene Sondre og Ruben kommer også til å bli viktige i høst. Sistnevnte tar plassen i målet for Preben Edland Togstad som har tatt en pause. Anders Mæland tar turen fra Vigrestad og femtedivisjon, den raske og anvendelige spilleren har nok en del scoringer i seg også i fjerdedivisjon.

Mye skal gå galt om Varhaug ikke blir best i Hå  i 2018, laget kan fort kjempe om en plass til neste års NM kvalifisering.

Narve Bø er tilbake i grønt etter langt skadeavbrekk. (Foto: Tarjei Sel, Jærbladet)

 


Vaulen

I fjor lå Vaulen på 7. plass med 19 poeng da lagene tok sommerferie, nå ligger de på 8. plass med 16 poeng. Litt bak skjema, altså, noe som kan bety trøbbel hvis høsten skal bli like utfordrende som i fjor. Da slet nemlig strandløvene voldsomt, og endte til slutt bare 1 poeng foran Varhaug som måtte spille kvalifisering.

Som vanlig har det vært utfordringer knyttet til spillerlogistikken, og laget har vært veldig avhengige av å ha med toppscorer Daniel Lie. Ifølge deres egen oppsummering har 13 av lagets 16 poeng kommet med Lie på banen.

Mange unggutter har også i år fått sjansen, men det spørs om det ikke er de litt eldre traverne som må dra lasset skal de holde seg trygge midt på tabellen utover høsten.Vidar 2
Nyopprykket fra 5. divisjon, og har tatt nivået på direkten. Ligger på 6. plass i avdeling 2, og vi tipper klubbledelsen er meget godt fornøyd med at laget verken er involvert i opp- eller nedrykkskamp foran høstsesongen.

Vidar må mobilisere alle krefter for å holde A-laget i 2. divisjon, og bør være meget fornøyd med at rekruttlaget er såpass godt forspent med gutter fra egen ungdomsavdeling at de kan holde det gående når det drar seg til uti oktober.


Voll IL
Vårsesongen til lillebror i Klepp er kanskje den mest oppsiktsvekkende i lokalfotballen dette året. Viggo Mølsters gutter var tippet på nedrykk, men har vist at de kan hamle opp med hvem som helst i avdelingen. Har tidvis vært veldig gode på eget gress, slo opprykksfavoritt FKH 2 og kjørte kampen mot Åkra før de måtte kapitulere mot serielederen.

Med 22 poeng på 13 kamper er kontrakten i divisjonen langt på vei sikret. Selv om formen har vært nedadgående de siste kampene før ferien, kan Voll kose seg sammen lokalfotballens beste speaker, Tore Kåstad, i høst.

Georg Strømstad har funnet scoringsformen og er lagets toppscorer også denne sesongen.

Røk nylig ut av Rogalandscupen etter 1-4 mot divisjonskollega Hana.

Georg Strømstad er toppscorer i Voll. (Foto: Aslak Ravndal, Jærbladet)

Ålgård FK
Ny styreleder, ny daglig leder, ny hovedtrener og en masse nye, lokale spillere. Det har vært gjort en total renovering i ÅFK i 2018, og i stede for å lappe sammen det gamle, som man tidligere har gjort, har man nå mer eller mindre startet med blanke ark.

Med ny hovedtrener og flere nye fjes i A-lagstroppen har resultatene variert (også) denne våren, og med 15 poeng er laget foreløpig på 10. plsss, kun 3 poeng over sisteplassen. 9 av disse poengene er tatt fra de 6 øverste lagene, altså har Ålgård greid seg bedre mot de beste – litt som Robin Hood, som tar fra de rike og gir til de fattige – enn de som de kjemper i bunn med.

For å unngå lokaloppgjør mot Oltedal og Dirdal neste år bør poengfangsten mot lagene som ligger rundt ÅFK på tabellen økes, og første mulighet blir i neste kamp hjemme mot bortesvake Nærbø. Henrik Kommedal, Sindre A. Karlsen, Amir Habibi og Marius Halvorsen har vært og blir nøkkelspillere i kampen for å unngå nedrykk, og i tillegg har nykomling Einar Øvstebø levert godt i midtforsvaret.

Tre mål på sju kamper ble fasiten for Oliver Henneberg Bech i Ålgård. (Foto: Lars Fisketjøn, Gjesdalbuen)

Re-signeringen av Benjamin Stokholm Ravndal, som gikk til Madla før årets sesong, kan vise seg å være meget viktig. Ut har danske Oliver Bech gått, dermed endte det med et halvår på Solås for hans del. Flere av de aller yngste har tidvis imponert, noe som gir håp for fremtiden. Spørsmålet er om det er godt nok til å holde klubben i fjerdedivisjon til man kan begynne å sikte høyere. Svaret får vi i løpet av høsten.


Halvårsoppsummeringen er et samarbeidsprosjekt mellom bloggere og ansvarlige for lokalfotball.no.
Lars Fisketjøn
Oddbjørn Mihle Strand
Marius Lund
Sander Bilstad
Gunnar U. Stangeland
Ørjan Grødem
Nils-Ove Støbakk

Vi har tatt for oss alle lag i Sør-Rogaland, noen grundigere enn andre.
Tips om overganger, funfacts og relevant info om lag mottas med takk i kommentarfeltet under, bloggposten oppdateres.


Les også:
Halvårsoppsummering 3. divisjon
Halvårsoppsummering 6. divisjon
Halvårsoppsummering 7. divisjon
«Sommerferie» – Lokalfotball-podden ep. 2

1 hendelser på “Halvårsoppsummering 4. divisjon”

  1. Du Lars du Lars du Lars………….. ÅFK vårens store skuffelse???? etter alle de forandringene som har vært i klubben som du selv ramser opp, hvordan kan du være skuffet? hvilke forventinger hadde du til ÅFK? Det må jo realistisk sett vær kjempe bra om denne gjengen holder seg i 4.div noe de pr.dags dato gjør. 23 spiller hvor 3 av de ikke er fra Ålgård, med en snitt alder på 18 år? Så hvor kommer skuffelsen fra, kan du forklare litt mer utdypende? hvis de får en dårlig høstsesong kan vi heller være skuffet sammen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.