Før kampen: Midtbygdens IL – Ålgård FK

I kveld er det igjen duket for historieskriving når ÅFK drar til Tau for å møte MIL for aller første gang i seriesammenheng. Mens Ålgård er tilbake på vinnersporet igjen etter en sterk seier over Varhaug, fikk kveldens verter bank av Bryne 2 forrige runde og er dermed ute etter å slå tilbake. Nok et helt åpent oppgjør i 4. divisjon avdeling 1 sparkes i gang kl. 19.00.

Reiste seg
Før kampen mot Varhaug forrige uke lå Ålgård helt sist på tabellen, etter fire kamper uten seier. Oppgjøret mot laget fra Jæren var derfor meget viktig med tanke på poeng og for å snu ting rundt før det åpnet seg en luke til lagene over.

Første halvtimen av kampen var jevn, med et par sjanser til begge lag. Men det siste kvarteret tok Ålgård mer over og scoret to ganger. Og da hjemmelaget økte til 3-0 bare fem-seks minutter ut i andre omgang, var kampen så godt som punktert. Varhaug reduserte én gang, men ikke altfor lenge etterpå scoret Ålgård igjen og fjernet med det all tvil. Sluttresultatet ble 4-1.

– Synes vi spilte en bra kamp og viser at vi har bra toppnivå. Samtidig har vi sett at vi kan vinne og tape mot alle lag. Jeg synes vi følger kampplanen, og så er det veldig bra å ha Sindre og Henrik med igjen, sier ÅFK-trener Bo Andersen, som var fornøyd med tre poeng etter to strake tap.

Sindre (Abrahamsen Karlsen) og Henrik (Kommedal) var begge ute i de to kampene som endte i nederlag, og viste i sitt comeback akkurat hvilken viktig rolle de har i dette unge ÅFK-laget.

Mens Karlsen bidro med trygghet på midten, danset Kommedal seg forbi det som var av grønnkledde jærbuer og leverte varene offensivt. På 2-0 fikk Halldor Broddi Thorsteinsson sette ballen i åpen kasse etter et nydelig forarbeid av Kommedal, mens 3-0 kom etter et straffespark som Amir Habibi scoret på etter at Kommedal hadde blitt tatt i feltet. Og helt til slutt fikk han score selv, og ble med det den store helten, noe han også ble forrige gang Ålgård vant, mot Sola 2 tilbake i april.

Enda begge bare er 22 år er Karlsen og Kommedal to av få i dette laget som har erfaring fra spill på høyere nivå, og i tillegg er de omtrent de eneste som bidrar med litt kontinuitet, i en garderobe som har sett mange spillere komme og gå de siste årene. Det fører naturligvis til at det faller litt mer ansvar på deres skuldre.

– Det er et ungt lag, og da er jeg en av dem som må ta ansvar. Det er noe jeg har gått og ventet på, og jeg er glad for at det skjer nå. Jeg har alltid hatt lyst til å spille så mye som mulig, og nå kan jeg det, sa Karlsen til Gjesdalbuen etter kampen.

Sindre Abrahamsen Karlsen (18) er den fjerde tenåringen som får tillit fra start for ÅFK i årets seriespill. FOTO: Øyvind Ulland Sandsmark
(Sindre Abrahamsen Karlsen fikk en god del kamper i 2. div i 2014 og 3. div i 2015, og er nå en viktig del av spillergruppen med sin erfaring. Foto: Øyvind Ulland Sandsmark/Gjesdalbuen)

Selv om Henrik Kommedal var den store spilleren offensivt må vi ikke glemme toppscorer Vetle Birkedal, som nok en gang gjorde et fint mål da han fra 20 meter vendte opp og avsluttet i nota til 1-0. Birkedal, som kom tilbake til moderklubben i vinter, etter et opphold i Sandnes Ulf, er nå oppe i fem mål på seks kamper denne sesongen.

– Vetle har gjort det veldig bra. Jeg er veldig glad for at han valgte å komme hjem å få fast spilletid, sier trener Bo Andersen, som håper også andre Ålgård-gutter ser en mulighet i det å komme hjem, slik unge Birkedal har.

For det har vært en tendens de siste årene til at unge, lovende spillere har valgt å dra fra Ålgård for å prøve seg i større klubber som Bryne, Sandnes Ulf og Viking fremfor å bli. Det er jo selvsagt bra at spillere er gode nok for større klubber, men samtidig kan A-laget til Ålgård nå være i ferd med å bli en god nok arena for disse spillerne, spesielt i forhold til det å spille for rekruttlaget til enten Sandnes Ulf eller Bryne som jo også ligger i fjerdedivisjon. Og da hadde det jo vært kjekt om flere hadde gjort som Marius Halvorsen og Vetle Birkedal og tatt på seg den sorte drakten igjen.

Fyldig sak i Gjesdalbuen: Før var de småpiltene på A-laget. Mot Varhaug var Sindre og Henrik konger.

Referat fra Ålgård FK: Solid seier mot Varhaug.

Med seieren gjorde Ålgård FK et lite byks opp fra 14. plass til 11. plass, men det er fortsatt såpass jevnt at en ny seier kan ta laget helt opp til en 5. plass.

Nå er det igjen duket for bortekamp og jakt på årets første seier hjemmefra. Denne gang venter et lag med to meget giftige spisser, en splitter ny tribune og en lokalfotball-blogger på trenerbenken.

Ferjetur
Turen går altså til Tau og Midtbygdens IL, et lag Ålgård FK aldri har møtt i seriesammenheng tidligere.

Før kveldens oppgjør står begge lag med åtte poeng, men på grunn av at MILs kamper mot Bogafjell og Sola 2 har blitt flyttet, står kveldens hjemmelag med to mindre spilte kamper enn ÅFK.

Laget startet sesongen med to sterke seire før det ble to uavgjorte etterfulgt av et braktap hjemme mot rekruttlaget til Bryne forrige runde.

– Bryne 2 ble noen hakk for gode for oss og vant fortjent. Samtidig er vi misfornøyd med å slippe inn seks mål den kampen, men lite vi får gjort med det nå, sier MIL-trener Oddbjørn Mihle Strand.

Treneren er likevel ikke misfornøyd med sesongstarten, hvor de har møtt bra motstand:

– Sesongstarten har vært preget av tøffe kamper og vi er veldig fornøyde med å ha slått både Lura og Klepp som er spådd å kjempe i toppen. Mot Nærbø og Riska utlignet vi i sluttminuttene og bør vel teknisk sett være fornøyd med det, men med litt bedre uttelling borte mot Nærbø så hadde vi fått tre poeng der også. Men alt i alt ok fornøyd, men nå må vi på vinnersporet igjen.

MIL har en stor tropp, og til tross for et par langtidsskader har de ikke noen problem med å stille sterkt i kveld. Ålgård har som kjent en spillergruppe hvor det knapt er en spiller over 22-23 år, noe som har vist seg å by på utfordringer. Også kveldens hjemmelag har mange unggutter i troppen, men har i tillegg en del erfarne herrer.

– Troppen er stor ja, og det er god miks av spillere fra 17 til 35 år. Spesielt 2000-kullet begynte å prege startoppstillingen i fjor og her har vi mange spennende spillere. Vi har mange som har vært med i mange år og som klatrer godt på adelskalenderen. Samtidig har det nok vært et lite generasjonsskifte de siste tre årene, og en del spillere har kommet til, men det er også ganske mange som har vært med i lang tid, sier lokalfotball-entusiasten Mihle Strand.

Midtbygdens spilte også i fjor i 4. divisjon avd 1, hvor de endte på 8. plass. Da var de involverte i noen svært målrike kamper. Blant annet vant de 10-1 over Havørn, 7-1 over Sola 2 og 8-1 over Klepp borte. I tillegg tapte de 7-3 for EIK 2 hjemme og vant 5-3 over Sola 2 borte.

I 2016 vant laget sin avdeling i fjerdedivisjon, men rykket ikke opp på grunn av omrokeringene i divisjonssystemet. Laget har holdt seg på dette nivået siden de rykket opp fra femtedivisjon i 2010.

Om ikke altfor lenge, ca. ett år, tror jeg, er Ryfast klar. Da vil årevis med ferjeavhengighet være over for MIL, og man slipper å stille klokka etter rutetabellene til Norled. Rent økonomisk er det ikke godt å si hvor mye det kommer til å koste å kjøre gjennom den nye nye tunnelen kontra det som har gått i lomma til fergemenn opp gjennom åra, men disse flotte veiprosjektene har en tendens til å bli dyre og skal jo betales ned, så se ikke bort ifra at det blir lite penger å spare.

Men det kommer vel en EL-minibuss snart, og da snakker vi penger spart.

Fordelen med å ligge litt isolert i vakre Ryfylke er at man får ha sponsorer og til en viss grad spillere i fred, noe som igjen kan bidra til å legge godt til rette for en bra satsing. Men så betyr jo det også at det er en del færre spillere å ta av, og skulle man ønske å hente noen utenfra er det for MIL sin del omtrent bare spillermarkedet på Jørpeland som har noe å tilby. Da er det bra de to naboklubbene har et godt samarbeid – noe historikken med spillere som har gått på kryss og tvers av klubbene tyder på.

Men selv om de mest ambisiøse spillerne på Strandalandet oppigjennom gjerne har dratt til Staal, som holder til i tredjedivisjon og historisk sett har vært det beste laget, er det ikke lengre slik at laget fra Tau nødvendigvis er et så mye dårligere alternativ for alle.

– Per nå har det vært slik at de som er mest ivrige har tatt turen til Staal, ja, men nå når nivået mellom klubbene er slik som det er nå så kan det være like gunstig for en unggutt å spille i MIL hvis alternativet er benken på Jørpeland, sier MIL-treneren.

En som ikke satt på benken hos Staal, men som likevel har tatt turen til Midtbygdens, er Lars Edvard Danielsen. Han bør ÅFK se opp for!

Kortstokken
Hos Ålgård har Vikar Valsson og Einar Øvstebø tre gule kort hver noe som betyr at de må stå over skulle de pådra seg ett til.

For hjemmelaget står forsvarsspiller Jonas Halsne med tre gule kort.

Se opp for
Lars Edvard Danielsen (nr. 30) er en mann ÅFK-forsvaret virkelig skal få bryne seg på. 25-åringen lukter mål, og har allerede puttet fire ganger på fem kamper i serien i år. Danielsen kommer fra spill i Staal, men valgte før sesongen å trappe litt ned. Derfor har turen gått fra Jørpeland til Tau, og spill for Ryfylkes elite.

I 2014 scoret han imponerende 24 mål på 27 kamper for Staal i tredjedivisjon, noe som førte ham til Lassa og spill i Vidar sesongen etter. Der ble han én sesong, før han returnerte til Staal før 2016-sesongen. Nå er det altså MIL som har gleden av hans målteft, og sammen med spissmakker Asgeir Austigard, som puttet 21 ganger på 22 kamper for MIL i fjor, utgjør han et spisspar som kommer til å gjøre livet surt for mange forsvarsspillere utover sesongen.

Lars Edvard Danielsen (t.h.) har signert for MIL. (Arkivfoto)
(Lars Edvard Danielsen, her med ballen i aksjon for Staal. Foto: Strandbuen)

Noen tanker
Siden denne pulja har utviklet seg til rene tippeligaen, utgår de tynnslitte spådommene mine. I stedet vil det fremover heller komme noen tanker, kort både om kampen, ÅFK og 4. divisjon avdeling 1.

Kampen: For Ålgård sin del tror jeg nøkkelen til å vinne ligger i å få det første målet. I de tre kampene (fire inkl. NM) motstanderne har scoret først, har Ålgård tapt. I den forbindelse blir det viktig å holde unna for de to meget målfarlige spissene til MIL.

ÅFK: Ved hjelp av Henrik Kommedal og Sindre Abrahamsen Karlsen reiste Ålgård seg etter to strake tap og slo Varhaug 4-1 sist kamp. En seier som beviste nettopp hvor viktig erfaring er i en ung spillergruppe.

#4div1: Herved omdøpt til Tippeligaen. Det er jevnt, alle slår alle og ingen skiller seg ut verken i topp eller bunn. Ti poeng er det fra Klepp helt øverst til Bogafjell nederst (Klepp med to flere kamper spilt). Til sammenligning er der 21 poeng fra Åkra på topp til Vea på bunn i avdeling 2. Holder det seg slik til etter sommeren kan det bli et drama uten sidestykke til høsten, både i kampen om opprykk og nedrykk.

Info

MIL-ÅFK.jpg

Når: 25.05.18 – kl. 19.00
Hvor: Tau kunstgress
Dommer: Khalil Karrouch (Forus og Gausel Idrettslag)
Tidligere møter: Ingen
Form (fem siste): Midtbygdens: S-S-U-U-T, Ålgård FK: U-U-T-T-S

Tabellen (4. div avd 1) (Etter 7 kamper):

 1.  Klepp – 16 (8 kamper)
 2.  Bryne 2 – 14
 3.  Riska – 13
 4.  Eiger – 10
 5.  Frøyland – 10
 6.  Nærbø – 10 (8 kamper)
 7.  Varhaug – 9
 8.  Sola 2 – 9 (6 kamper)
 9.  Vaulen – 9
 10.  Moi – 9
 11.  Ålgård FK –  8
 12.  Midtbygdens – 8 (5 kamper)
 13.  Lura – 6
 14.  Bogafjell – 6 (6 kamper)

Toppscorerne (4. div avd 1):

 1.  Vetle Myhre (Riska) – 12
 2.  Torben Dvergsdal (Varhaug) – 8
 3.  Martin Skeie (Nærbø), Sven André Kyvik (Klepp) – 7
 4.  Markus Eiane (Bryne 2) – 6
 5.  Preben Løvdahl Hellvik (Frøyland), Vetle Birkedal (ÅFK) – 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.