Før kampen: Lura – Ålgård

Ålgård tok tre viktige poeng mot et godt Eiger-lag forrige fredag. Nå venter Lura, og en kamp som potensielt kan bli et langt steg ut av bunnstriden – for begge lag.

Men det startet dårlig for Ålgård da laget fra Eigerøy var på besøk. Etter bare fem minutter hadde Marius Halvorsen allerede vært i full strekk, ballen hadde vært innom tverrliggeren og Eiger hadde scoret. Elion Shatri var mannen som satte ballen i mål for gjestene, etter en corner.

Og Eiger var det førende laget i store deler av første omgang, uten at de greide drepe kampen med enda en scoring. Først på tampen av omgangen kom Ålgård med. Først headet Einar Øvstebø et frispark like over, så dukket den lille magikeren Henrik Kommedal opp. Sindre Abrahamsen Karlsen spilte spissen gjennom, og alene med keeper var han nådeløs og satte inn utligningen.

Etter dette kom Ålgård mer med og skapte noen farligheter til, uten at det resulterte i noe.

Like før pause ble det ropt på straffe i begge leirer. Først da Henrik Kommedal ble taklet i det han skulle avslutte, så da Matias L. Løydning gikk i bakken for gjestene. Men uten VAR tilgjengelig fikk ingen av lagene muligheten til å prøve seg fra ellevemeteren. Noe kanskje Eiger følte seg mest snytt for. Lagene gikk dermed til pause på stillingen 1-1.

Da rundt timen var gjennomført på Nye Ålgård stadion, fikk publikum nok en gang se hvor viktig Henrik Kommedal er i ferd med å gjøre seg for dette ÅFK-laget. Et langt oppspill fra Marius Halvorsen, en Eiger-keeper på bærtur og en smart spiss. Slikt blir det mål av, og Ålgård hadde snudd kampen. 2-1.

Fem minutter senere punkterte hjemmelaget oppgjøret, selvsagt med Henrik Kommedal, da han nok en gang var iskald i avslutningsøyeblikket. 3-1. Det som skjedde etter det, beskriver Ålgård best selv i sitt eget referat:

«Etter dette surnet de diplomatiske forbindelsene mellom Gjesdal og Eigersund, og resten av kampen var preget av kriging.»

En sterk seier var det, og med det har Ålgård to strake seire i serien for første gang siden starten av oktober i fjor, da Skjold og Nærbø ble slått etter hverandre.

Sak i Gjesdalbuen: Hattrick-helten: – Jeg føler meg helt fin

Referat Ålgård FK: Kommedal torpederte Eiger

Sak i Dalane Tidene: Ny bortebanefadese for Eiger

Fortsetter Ålgård den gode trenden de nå er inne i og vinner også i kveld, vil de kunne distansere seg og få en åtte poengs luke på de to bunnlagene Moi og Bogafjell. Skulle de to gå på nye tap, vel å merke. Dette kan være gull verdt nå like før sommerferien, og vil gi klubben et mye bedre utgangspunkt før høstsesongen enn det det så ut som for bare noen uker siden. I siste kamp før ferien er det Klepp som kommer til Solås. Det er også en kamp Ålgård kan vinne. Men Klepp har kapasitet til å slå absolutt alle i denne avdelingen – noe det jo for så vidt kan se ut som de fleste har – så tre poeng mot Lura vil smake særdeles godt.

Marius Halvorsen fikk mye å gjøre på Nye Ålgård stadion mandag kveld. Den tidligere Bryne-målvakten var ikke helt fornøyd med å måtte dele poengene med sin tidligere klubb. Foto: Kirsten Håland
(Marius Halvorsen måtte i aksjon et par ganger mot Eiger, og bidro sterkt til at alle poengene ble igjen på Solås. Foto: Kirsten Håland/Gjesdalbuen)

Opp- og nedturer på Lura
Så sent som i 2010 spilte Lura sammen med C-laget til Ålgård i femtedivisjon. Det året vant C-laget pulja, mens Lura ble nummer fire. Året etter rykket de opp til fjerdedivisjon og i 2015 opp til tredje, hvor de ble til de rykket ned i fjor. Etter fjorårssesongen ble det gjort store utskiftninger i Sandnes-klubben, og flere spillere i tillegg til trenerne er byttet ut.

Kåre Nyggard har sammen med forsvarsspiller Ole André Nordahl tatt over treneransvaret fra suksessduoen Øystein Elvestad og Michael Bekke, som i løpet av et par år tok Lura fra å være et middelmådig fjerdedivisjons-lag til å spille i tredjedivisjon. Elvestad og Bekke er nå i Sola FK.

Nå er Lura altså tilbake i fjerdedivisjon – dog en mye tøffere utgave av fjerdedivisjon enn den de spilte i sist – hvor de har hatt en utfordrende vår. Men sesongen startet bra. I første kamp, NM-kval. mot topplaget Riska, ble det 5-3 seier, og Espen Nygaard, som i fjor spilte for Ålgård, banket inn tre mål. Men etter dette gikk det tråere, og i starten av mai lå laget som spilte tredjedivisjons-fotball i fjor helt nederst. Klepp fikk så juling 5-0 hjemme på Lura stadion, men på 16. mai var det Lura-gjengen som fikk bank på Nærbø. Hele 8-3 vant Martin Skeie og co. i Loen.

Siden det har de vunnet to og tapt to, og ligger for øyeblikket to plasser bak Ålgård med to poeng færre. Dette kan snu i kveld, og skulle det bli hjemmeseier er det Lura som vil ta et steg ut av nedrykksstriden.

Kvadrat smeller for anledningen til med nattåpent, så her er det muligheter for å gjøre en skikkelig helaften av turen til Lura for tilreisende Ålgård-supportere.

PANGSTART: Lura fikk en optimal start på oppgjøret mot Klepp. Her jubler Jose Alberto Valecillos sammen med kameratene for sin og lagets første scoring for kvelden. Valecillos scoret to mål og la også opp til kampens siste mål. Foto: Frode Olsen
(Lura banket Klepp 5-0 i begynnelsen av mai, men har slitt denne sesongen. Foto: Frode Olsen/Sandnesposten)

Se opp for

Som nevnt spilte lokalfotballens Berbatov, Espen Nygaard, for Ålgård i fjor. Med sine syv scoringer ble han ÅFK-spilleren med nest flest mål i 2017. Man kan vel trygt si at han ikke slo ut i full blomst på Solås, selv om syv mål på tolv kamper ikke er så aller verst. Noe av grunnen kan være skader, noe kan skyldes stadige omrokeringer i et lag på jakt etter sin egen identitet. Men Nygaard viste oss glimtvis hva han kunne, og blant annet Vardeneset-, Nærbø- og Riska-forsvaret fikk tidvis unngjelde. Rå teknikk som kunne finte selv de mest rutinerte opp i pølseboden, et rykk så eksplosivt at det garantert hadde parkert både én, to og tre ganger Ingebrigtsen – i hvert fall de første ti meterne – og et par scoringer som kvalifiserte til rundens mål, var noe av det Sandnes-gutten kunne by på.

Som en hvilken som helst stjernespiss kunne også Nygaard tidvis virke lat og uinteressert. Men så fort han fikk ballen i beina og kom rettvendt én mot én, var scenen satt og «Nygaard og Ball» ble en magisk duo som inviterte til trylleshow.

Selv om det bare har blitt tre scoringer i serien til nå, er Ålgård som alltid svært utsatt for mål imot av tidligere spillere. Så se ikke bort fra at Luras nummer 7 kan gjøre det surt for sine tidligere lagkamerater.

SENTRAL: Espen Nygaard scoret på et langskudd og ble trolig fratatt en sjanse til mål nummer to av dommer Svein Axel Johannesen som skimtes i bakgrunnen. Foto: Frode Olsen
(Espen Nygaard scoret syv mål for Ålgård i fjor. Foto: Frode Olsen/Gjesdalbuen)

Kortstokken

Vikar Valsson, Einar Øvstebø og Markus Egelandsdal Sælevik står med tre gule kort hver for Ålgård.

Alf Jakob Aano og Bjørn Klokkerstuen Kjellesvik står med tre gule kort for hjemmelaget.

Lura-ÅFK

Info

Når: I kveld kl. 19.00
Hvor: Lura stadion
Dommer: Sabri Cetintas (Sandnes Ulf)
Tidligere møter: Ålgård – Lura 1-2 (NM-kval, 2016)
Form: Lura: TSTTS. ÅFK: STTSS.

Husk at lokalfotball.no sender oppgjøret Klepp-Bogafjell direkte i kveld, og vil følge de andre fjerdedivisjonskampene som pågår, tett.

Les mer om den 12. serierunden i 4. div avd 1 her.

Tabellen

 1. Bryne 2 – 23
 2. Riska (12 kamper) – 23
 3. Frøyland – 22
 4. Eiger – 19
 5. Klepp – 18
 6. Varhaug – 18
 7. Vaulen – 16
 8. Midtbygdens (10 kamper) – 15
 9. Ålgård – 14
 10. Nærbø – 13
 11. Lura – 12
 12. Sola 2 – 10
 13. Bogafjell – 9
 14. Moi – 9

Toppscorere

 1. Vetle Myhre (Riska) – 21
 2. Sven André Kyvik (Klepp) – 11
 3. Martin Skeie (Nærbø) – 10
 4. Preben Løvdahl Hellvik (Frøyland) og Torben Dvergsdal (Varhaug) – 9
 5. Henrik Kommedal (Ålgård) – 8

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.