Før kampen: Bogafjell IL – Ålgård FK

ÅFK ga fra seg en 2-0 ledelse for andre gang på rad da Bryne 2 kjempet seg tilbake i oppgjøret på Solås mandag. Men det er ingen tid til å henge med leppa. Allerede i kveld er det ny kamp, mot … Bogafjell?

Noe på gang
Selv om det jo er surt å gi fra seg en 2-0 ledelse – i hvert fall når det skjer i andre kamp på rad – bør ikke ÅFK bruke så altfor lang tid på dvele over hva som gikk galt. Det vil si, jo, de må selvsagt gå gjennom det slik at det kan unngås i fremtiden, men det jeg vil frem til er at det finnes såpass med positive ting å ta med seg at det – i mine øyne – gjør opp for det negative.

For det unge Ålgård-laget fortsetter å imponere meg. Jada, det er langt igjen til de er modne for spill på et høyere nivå og det finnes absolutt ting å jobbe med, men det er noe med dem om dagen, noe lekent. Og det virker som at Bo Andersen trykker på de rette knappene, for å bruke det forenklede begrepet.

Oppgjøret mot Bryne 2 startet rolig. Bra med folk hadde møtt opp på Stadion denne kvelden, og jeg vil påstå de etter hvert ble servert en underholdende kamp.

De første ti minuttene ble det en del balltrilling, noe Ålgård FK er i ferd med å bli gode på. Mange initiativ og spillere som ville ha ballen gjorde at laget etter hvert også kom seg fremover i banen, og da Zabi Habibullah kom seg rundt på kanten og slo inn lavt foran mål etter 7-8 minuttet, kunne det ha blitt farlig hadde bare noen ÅFK-spillere fullført sine løp inn i boksen.

Kampen fortsatte i samme spor også de neste ti minuttene, men Bryne 2 spilte seg sakte til et lite overtak. Etter et kvarter kom gjestene seg til to brukbare sjanser. Først etter at de kom seg noe lett rundt på høyrekanten og fikk slått ut i feltet hvor Jonatan Braut Brunes sto og fikk prøvd seg. Så etter et skudd fra distanse fra Simen Kydland. Begge avslutningene gikk utenfor.

Etter 20 minutter smalt det på Stadion. Litt ut av intet slo danske Oliver Henneberg Bech et perfekt innlegg inn bak stopperne fra sin venstrekant. Der kom Christer Bauge Sivertsen svevende med beina først, og styrte ballen elegant i mål. En herlig scoring!

Etter dette forsøkte Bryne seg mot Ålgårds mål to ganger på to minutt, men igjen ble det for upresist, og i stedet kontret hjemmelaget. Vetle Birkedal, den lille løpsmaskinen, sprang i fra halve Jæren, kom seg alene med keeper og scoret iskaldt, og leverte en saltomortale som dessert. Plutselig sto det 2-0 til hjemmelaget. Folk lo og jublet på tribunen. Fotballen varmet i det kalde været.

Og akkurat Vetle Birkedal kan fort bli en publikumsyndling på Solås. Den litt spinkle karen som har vært i Sandnes Ulf de to siste sesongene har i hvert fall alt som skal til for å bli det. Han gir alt i dueller, løper i det uendelig – og ikke minst i fra de fleste – og viser en lekenhet og teknikk som er en hver fotballsupporters drøm. I grunn minner han meg om en ung Erik Nevland.

18-åringen kunne blitt tomålsscorer bare fem minutter etter han satte sin første. Igjen brukte han farten sin til å løpe fra fortvilte Bryne-spillere, men denne gang gikk avslutningen over fra skrått hold. God sjanse, men heller ikke denne gang var det folk med på løp inn i boksen, noe som skjedde altfor ofte utover i kampen.

Bryne 2 var upresise i pasningspillet og slo en del langt etter hjemmelagets to scoringer. Men gjestene tok likevel mer og mer over, og kom til et par svære sjanser. Markus Eiane, som var god, hadde to stykker han nok burde scoret på. Men selv om det meste foregikk med Bryne 2 i angrep de siste 10-15 minuttene, ble det ikke flere mål og stillingen 2-0 holdt seg til pause.

I tillegg til Vetle Birkedal er det verdt å trekke frem Amir Habibi, som tidvis var strålende mot Bryne 2. Trønderen er flink til å vende bort motspillere og skaffe seg rom, er en god ballfordeler og er hele tiden spillbar for lagkameratene. En veldig viktig spiller for laget.

Ti minutter ut i andre omgang fikk Bryne 2 en spiller utvist. Slik jeg forstod det fikk Elias Elamari rødt kort for språkbruk, noe som jo virker i det strengeste laget. Det var snakk om noe fair play-greier i forbindelse med en skadet spiller og dropp av ballen, men for å være helt ærlig tror jeg ikke det var mange på tribunen som fikk med seg hva det gikk i.

Stoler på at dommeren gjorde det riktige, i en situasjon hvor det oppstod mye kjefting både på banen og sidelinjen.

Etter en times spill var Vetle Birkedal på farten igjen, og skapte en fin mulighet for seg selv og laget. Men som nevnt tidligere var det det altfor lite trykk i Brynes 16-meter fra Ålgård sin side, noe som gjorde at angrepet ebbet ut i ingenting.

Like etter slår Amir Habibi en strøken corner rett på pannebrasken til Markus Sælevik som header like over. En stor mulighet til å punktere kampen, istedenfor tar gjesten over.

Markus Eiane header inn et hjørnespark, og Bryne får sin fortjente redusering etter 65 minutter. Gjestene kjørte kampen herfra, men ÅFK jobbet godt og tok et par overganger da sjansen bydde seg.

Vetle Birkedal kom seg nok en gang til en brukbar sjanse ved hjelp av farten etter 70 minutter, men igjen gikk avslutningen over. Et par minutter etter header målscorer Markus Eiane i tverrliggeren for Bryne 2, og på returen satte en meget god Jonatan Braut Brunes ballen i mål.

De to målscorerne til Bryne 2 var bra. Markus Eiane viste seg som en lur spiss som kom til en drøss med sjanser, og Jonatan Braut Brunes leverte godt på midten, og viste ved flere anledning frem en god venstrefot.

Mer scoringer ble det derimot ikke og dermed endte det 2-2, og Ålgård gikk for andre kamp på rad av banen med ett poeng etter å ha hatt alle tre langt nede i lomma.

Isolert sett så er det et svakhetstegn at man slipper både Bryne 2 og Riska inn i kampen igjen etter å ha ledet med to mål, men samtidig er det viktig å understreke at begge disse lagene i utgangspunktet er noen hakk bedre enn ÅFK.

Spillemessig viser Ålgård i perioder at de har noe på gang, og når det kommer til innsatsen gutta legger ned, viljen til å jobbe for hverandre, scorer de meget høyt. Fortsetter ÅFK som de gjorde tidvis mot Bryne 2, samtidig som de tar en del flere løp inn i boks, skal Bogafjell få kjørt seg, det er det ingen tvil om.

Bak fra venstre: Sindre A. Karlsen, Oliver E. Sælevik, Markus E. Sælevik, Klaus Merkesdal, Gisle Skjæveland, Einar Øvstebø, Martin Eidsaa, Marius Halvorsen, Vikar Valsson og Sven Næsse. Foran fra venstre: Henrik Kommedal, Christer Bauge Sivertsen, Tim Skjæveland, Vetle Birkedal, Mitar Tomasevic, Zabi Habibullah, Samir Habibi, Halldor Broddi Thorsteinsson, Mathias Szanto, Torben Nysted, Kasper Skjæveland og Amir Habibi. Ilijaz Krantic, Oliver Henneberg Bech og Marius B. Fardan var ikke tilstede da bildet ble tatt. FOTO: Kirsten Håland
(Denne gjengen har noe på gang! Bak fra venstre: Sindre A. Karlsen, Oliver E. Sælevik, Markus E. Sælevik, Klaus Merkesdal, Gisle Skjæveland, Einar Øvstebø, Martin Eidsaa, Marius Halvorsen, Vikar Valsson og Sven Næsse. Foran fra venstre: Henrik Kommedal, Christer Bauge Sivertsen, Tim Skjæveland, Vetle Birkedal, Mitar Tomasevic, Zabi Habibullah, Samir Habibi, Halldor Broddi Thorsteinsson, Mathias Szanto, Torben Nysted, Kasper Skjæveland og Amir Habibi. Ilijaz Krantic, Oliver Henneberg Bech og Marius B. Fardan var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Kirsten Håland/Gjesdalbuen)

Hva? Hvordan? Når?
Hvis man skrur tiden tilbake til 2012, tror jeg ikke det finnes en sjel som hadde trodd at Ålgård FK et par år senere skulle kjøre forbi Figgen og Bråstein, ta av E39 ved Bogafjell, fortsette ned mot Stokkalandsvatnet, kjøre inn på parkeringsplassen til det flotte idrettsanlegget som ligger der og så trø inn i garderoben for å gjøre seg klar til seriekamp mot … Bogafjell. Byggefeltet på Sandnes som er spikret opp av tømrere fra nettopp Ålgård.

At dette faktisk skjer er jo et resultat av at pilene mildt sagt har pekt i ulik retning for klubbene de siste årene. Mens ambisjonsnivået på Ålgård var skyhøyt, og drømmen var å gjøre som de daværende divisjonskollegaene Åsane, Nest-Sotra og Jerv, som nå spiller i Obos-ligaen sammen med Viking, var målet for Bogafjell å skape en god utviklingsarena for de unge gutten fra 2001-generasjone så fort som mulig.

– Bogafjell er et ungt idrettslag i et ungt boligfelt. Når vi startet i 2012 var vi en god gjeng med rutinerte spillere som hadde som mål å få Bogafjell oppover i divisjonssystemet slik at neste generasjon skulle få et godt tilbud når de ble juniorer/seniorer. Med godt kameratskap og god treningskultur har vi klart å klatre forholdsvis fort oppover i systemet. Nå har vi kommet der vi ønsker å være, akkurat tidsnok til å gi vår talentfulle 2001-årgang et attraktivt tilbud, forteller lagets trener Rune Stakkeland om lagets reise så langt.

Bogafjell stilte med 7er lag fra 2002-2005 og så fra 2009 til 2011, mens det er, som Stakkeland sier, fra 2012 av, og de to opprykkene på rad, som er starten på «nye» Bogafjell.

Fotballen i den relativt ferske bydelen har vokst i rekordfart, og medlemstallet øker og øker. Dette byr da selvsagt på utfordringer, som mange andre også kan kjenne seg igjen i, når det kommer til banekapasitet. Og mens andre lag i divisjonen trener både tre, fire og flere ganger i uken, må Stakkelands gutter nøye seg med litt mindre.

– Pr. i dag har ikke Bogafjells A-lag mulighet til å trene mer enn to ganger i uken pluss kamp, da banekapasiteten er sprengt.

Laget i hvitt, som er i ferd med å gjennomgå et generasjonsskifte, består av en god blanding av unge og «gamle» spillere, de aller fleste bosatt på fjedle eller i nærheten. De mest kjente er nok de to trenerne Trond Erik Bertelsen og Rune Stakkeland, som begge har erfaring fra spill på øverste nivå i landet.

 

Glade Bogafjell-spillere feiret opprykk til 4. divisjon med å knuse Austrått 2 hele 8-0. FOTO: Rune Eikeland
(Bogafjell etter at opprykket var sikret i fjor. Foto: Rune Eikeland/Sandnesposten)

Selv om det stort sett har vært oppturer for klubben siden 2012, og de vant hele 14 av 18 kamper i fjor, har de fått kjenne på hverdagen i «nye» 4. divisjon. Det ble tap i sesongens fire første kamper før det endelig løsnet og ble 3-1 seier over Vaulen hjemme forrige uke. Når det er sagt, kom tapene mot sterk motstand i et toppet Sola 2, Bryne 2 og Riska, i tillegg til Varhaug som også har hatt en god start på sesongen.

– 4.divisjon er som gamle 3.divisjon. Det kreves mye for å henge med. Det er stor forskjell på 4. og 5. div. Vi har definitivt fått merke nivåforskjellen. Uansett hvordan det går med oss vil årets sesong være god læring for våre unge spillere, sier Stakkeland, som også legger til:

– Bogafjell kommer garantert til å markere seg i Sandnes-fotballen i årene fremover. Rekrutteringen til A-laget vil være enorm de neste 5-10 årene.

(Trond Erik Bertelsen, som har syv år bak seg i Viking og også har vært innom landslaget, er i dag spillende assistenttrener i Bogafjell.)


Kortstokken
Ålgård-spillerne Sindre Karlsen og Vikar Valsson har to gule kort hver. På Bogafjell har Jone Helgøy tre (soner først når man har fått fire) mens sjefen sjøl, Rune Stakkeland, står med to.


Spådommer
Ålgård FK bør selvsagt være favoritter i hundre av hundre kamper når Bogafjell er motstander, men så enkelt er det dessverre ikke. Saken er den at lagene spiller i samme divisjon, og ingen kamper i denne pulja er enkle. Bogafjell har fått en tøff start og tapt mot lag Ålgård har slått og spilt uavgjort mot, men kveldens verter fikk en god opplevelse sist kamp med å slå Vaulen, som de mest sannsynlig kommer til å kjempe mot i bunn av tabellen. Jeg utelukker ikke at de kan overraske og stikke av med alle poengene også i dag, men…

Jeg holder likevel ÅFK som favoritter, rett og slett fordi jeg tror de er bedre (litt breialt å si det uten å ha sett Bogafjell). Legger de ned like mye innsats som mot Bryne 2 på mandag, og i tillegg kommer med litt mer trykk i boksen, tror jeg på mål også i kveld, og jeg holder en knapp på ettmålsseier til laget i sort.

God kamp … på Bogafjell!

Når: I kveld kl. 20.00
Hvor: Bogafjellbanen
Dommer: Sabri Cetintas (Sandnes Ulf)
Form: Bogafjell T-T-T-S, Ålgård T-S-U-U

Lagene har aldri møtt hverandre i seriesammenheng før.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.