Før kampen: Ålgård FK – Vaulen

Ålgård gikk på en skikkelig smell i den historiske naboduellen mot Bogafjell forrige uke. Nå venter Vaulen, som jager sine første bortepoeng for året.

Smell mot Bogafjell

Det gikk ikke som det skulle da Ålgård dro den korte veien til Bogafjell, og det var Rune Stakkelands lag som til slutt gikk seirende ut av det som var tidenes første seriemøte mellom de to lagene. Ekstra bittert for ÅFK var det at vinnermålet kom på et straffespark like før dommer blåste av kampen.

– Jeg var slett ikke fornøyd med innsatsen mot Bogafjell, og det var ikke spillerne heller, sier ÅFK-trener Bo Andersen, som håper laget tar lærdom av dette og viser en helt annen innstilling i kampene fremover.

For etter en god kamp mandagen i forveien, hvor det ble 2-2 mot et sterkt Bryne 2, og spillerne kjempet for hverandre og viste en herlig innsats, var det et steg tilbake i oppgjøret på Sandnes sist torsdag.

ÅFK startet likevel best, og presset hjemmelaget hardt det første kvarteret. Men selv om de kanskje hadde et lite spillemessig overtak, greide de ikke å skape en eneste målsjanse i første omgang. Bogafjell fikk derimot en kjempemulighet, men som vanlig sto Marius Halvorsen i veien da vertene kom alene gjennom. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0.

I andre omgang åpnet det seg litt mer opp, men det var ikke før fem minutter gjensto at Ålgård fikk sin største sjanse i kampen, da Oliver Henneberg Bech avsluttet rett på keeper. Da ingen av lagene så ut til å finne veien til nettmaskene i løpet av de siste førtifem heller, gikk det mot 0-0 og poengdeling. Men så var det dette med å spille til fløyta går, da.

Fotballkamper spilles i 90 minutter pluss tilleggstid, og kampen er ikke over før dommer blåser for aller siste gang. Og hvor mange ganger har vi ikke sett at når man først har en dårlig dag på jobb, som ÅFK i dette tilfellet, så har det meste en tendens til gå skeis – when it rains it pours.

På overtid fikk Bogafjell straffe. Dette satte Tore Selvik i mål. Selvfølgelig. Og dermed kunne hjemmelaget slippe jubelen løs, og ta steget forbi Ålgård på tabellen.

Les fyldig sak fra kampen i Gjesdalbuen: Straffedrama på overtid

Referat på ÅFKs hjemmesider: Tapte på Bogafjell

Ålgård spilte to kamper på fire dager forrige uke, og også denne gang blir det under en uke mellom kampene, da Varhaug kommer til Ålgård allerede førstkommende tirsdag. Men Bo Andersen ser ikke på det som noe problem.

– Vi liker å spille kamper og tar dem som de kommer. Vi er klar, og gleder oss til fredag og tirsdag, som begge er hjemmekamper, så dette ser vi frem til.

Nå venter først Vaulen, klubben Bo Andersen var trener for i tre sesonger.

(Amir Habibi og de andre ÅFK-spillerne må finne frem en helt annen innstilling enn mot Bogafjell skal det bli poeng mot Vaulen. Foto: Bjarte Espedokken/Gjesdalbuen)

Bryllup til besvær

Vaulen har fått en helt ok start på årets sesong. To seire, begge på hjemmebane, og tre tap har det blitt, noe som foreløpig plasserer dem to plasser over Ålgård på tabellen, med ett poeng mer.

Forrige serierunde slo de Lura 1-0 hjemme, og tidligere har de slått Eiger 3-1 på Vaulenbanen. Tapene har kommet mot Moi, Bryne 2 og Bogafjell.

Alexander Surdal Nilsen, som var Vaulens toppscorer i 2015 og 2016, to av årene Bo Andersen ledet laget, gifter seg til helgen og er dermed ikke disponibel til denne kampen.

Den anvendelige spilleren har ikke vært med i troppen så langt i sesongen, men han tar med seg broren, juniorspiller Thomas Surdal Arnesen, som har vært med på benken, og ikke minst keeper Eric Ordaz, i bryllupsfeiringen – sistnevnte en viktig brikke i dette Vaulen-laget.

Med Ordaz ute er det grunn til å tro at det blir unge Endre Lien som vokter buret mot Ålgård. Juniorspilleren fikk elleve kamper i fjerdedivisjon i fjor, både da førstekeeper Eric Ordaz var ute med skade og ikke minst da han måtte vikariere som spiss på grunn av store utfordringer med skader og forfall i troppen.

Heller ikke i år ser utfordringene rundt forfall ut til å holde seg unna strandløvene. Ifølge Vaulens egne hjemmesider har de nærmest et helt lag utilgjengelig til kampen mot Ålgård. Fjorårets to toppscorere, Daniel Lie og Jørgen Helland, er begge ute. Førstnevnte, den tidligere VBK-spilleren Lie, er bortreist, mens Helland er på jobb. I tillegg er det et par mann ute med skade, og noen som er usikre – av ulike grunner.

vv.PNG

I fjor holdt lignende utfordringer på å koste laget plassen i fjerdedivisjon, og fornyet kontrakt ble ikke sikret før i nest siste serierunde. Forhåpentligvis får laget orden på spillerlogistikken slik at de slipper å havne i samme situasjon i år, for det er en tøffer pulje å overleve i denne gangen.

Litt spesielt blir dette oppgjøret, da det er Ålgård-trener Bo Andersens gamle klubb som kommer på besøk til Solås. Flere av spillerne fra hans tid som sjef for de oransje er fortsatt med, men selv om Andersen sier han nok kjenner Vaulen litt bedre enn de andre lagene ÅFK møter, tror han ikke at akkurat det kommer til å bli avgjørende. Dansken, som har gått fra å være strandløve på Vaulen til å bli fjellape på Ålgård, sier at han hadde en fantastisk tid i Stavanger-klubben.

(Alexander Surdal Nilsen blir ikke med til Ålgård siden han skal gifte seg. Gratulerer så mye. Foto: Vaulen.com)

Kortstokken

ÅFKs Vikar Valsson står med tre gule og må passe seg så han ikke får sitt fjerde og må sone kampen mot Varhaug neste tirsdag. Hos Vaulen har Even Sandøy Nærum tre gule, så også han må prøve å unngå kort med løvetannsfarge.

Se opp for

Når Ceu Lian Khar (trøye nummer 10) scorer, vinner Vaulen. I hvert fall så langt i sesongen. To mål mot Eiger og eneste målscorer i 1-0 seieren over Lura gjør at den offensive midtbanemannen har vært en viktig bidragsyter for laget sitt. Khar, som faktisk fyller 23 år på kampdagen, har tidligere vært innom både Viking, Brodd og Sunde.

Faktisk er det bare Khar som har scoret mål for Vaulen denne sesongen av spillerne som blir med til Solås i morgen.

(Ceu Lian Khar. Foto: Vaulen.com)

Spådom

Det er nok litt tidlig ennå å si at Ålgård FK begynne å vinne fotballkamper. Men de bør absolutt starte å sanke trepoengere snarest. For selv om det er en rekordjevn pulje, hvor kun seks poeng skiller ÅFK på bunn og Bryne 2 på topp, kan det bli tungt fremover om det ikke skulle bli en seier igjen snart.

Men dette er en pulje hvor alle kan slå alle, derfor er det ingen grunn til å rope krise ennå. Ta bare eksempelet Lura – Klepp. Lura lå helt sist med tre poeng før lagene møttes mandag. Klepp lå helt øverst. Lura vant 5-0.

Selv om det er kjekt når det er såpass jevnt, spesielt hvis det forblir slik utover sesongen, er det også litt skummelt med tanke på at små marginer kan bli avgjørende for opprykk og/eller nedrykk. Et straffe imot på overtid, et toppet rekruttlag eller et par misbrukte sjanser kan bety alt eller ingenting.

I kampen mot 80-års jubilant Vaulen, bør ÅFK ha gode muligheter for tre poeng – så lenge de tar med seg innsatsen fra Bryne 2-kampen ut på banen. Som nevnt er det et Vaulen preget av forfall som kommer til Solås, og gjestene må klare seg uten noen av sine farligste angrepsspillere. For Ålgård sin del er fortsatt ikke Henrik Kommedal med i troppen, men det meldes at han kan være klar til Varhaug-kampen tirsdag.

Jeg har tro på nok en tett og jevn kamp der første målet blir viktig og kanskje til og med avgjørende. ÅFK må være påskrudd i begge bokser, og spillerne kan ikke komme haltende etter når Vetle Birkedal og andre fosser fremover i banen. Helhjertede løp helt inn og fokus på dødball imot blir nøkkelen. Klok av skade bør også Ålgård passe seg for avspark, der har Vaulen vist seg farlige før. Drister meg til å spå en 2-1 seier til hjemmelaget.

Vel møtt til kamp! Det er meldt strålende sol denne inneklemte fredagen i mai.

Skulle du av en eller annen grunn ikke ha mulighet til å dra på kamp, anbefaler jeg å følge de to klubbenes Twitter-konto, hvis du har den slags. Lagene sliter kanskje sportslig, men når det kommer til tvitring leveres det på høyt nivå hos begge.

ÅFK-Vaulen.jpg

Når: fredag 11.05.18, kl. 19.00

Hvor: Nye Ålgård stadion

Dommer: Olaf Andre Frøyland, Frøyland IL

Tidligere møter: Vaulen-ÅFK 3-3 (2017), ÅFK-Vaulen 1-1 (2017), Vaulen-ÅFK 2-2 (2002), ÅFK-Vaulen 6-2 (2002)

Form (fem siste): ÅFK: T-S-U-U-T – Vaulen: T-T-S-T-S

Gode minner

Nå som hverdagen er litt grå og trist for alle som følger Ålgård FK, og tap mot Bogafjell og sisteplass i fjerdedivisjon er realiteten, kan det være godt å trekke pusten, ta et steg til siden og minnes tidligere høydepunkt.

Vi tar en liten snartur tilbake til starten av 2000-tallet. Til året da Prinsesse Martha Louise giftet seg med Ariladden, Bård Tufte Johansen kledde seg i et kyllingkostyme, Bo Andersen sto i mål for regjerende cupmester Viking og fotball-VM ble arrangert i Sør-Korea og Japan.

Vi snakker selvsagt om 2002. Året da Tord Oftedal, Hans Kristian Håland og Espen Sola, en fryktinngytende angrepsrekke, herjet i tredjedivisjon.

To andreplasser på rad, i 2000 og 2001, ble forvandlet til førsteplass, etter en solid sesong fra laget i sort og grønt.

Ålgård FK vant sin pulje foran tilskuermagneten Sandnes Ulf, og sikret tabelltoppen i nest siste serierunde med 4-1 seier mot EIK i Egersund.

Laget besto den gang i all hovedsak av spillere fra Ålgård, og mønstret navn som Einar Fjeldheim, Birk Lima, Atle Lie, Håvard Urstad, Oddbjørn Sivertsen, Kevin Sherrock og den nevnte angrepsrekka med Oftedal, Håland og Sola, for å ramse opp noen.

Kun to kamper tapte ÅFK denne sesongen. Begge hjemme, og begge mot lag fra Eigersund kommune. Men det var stort sett en imponerende sesong fra start til mål for laget, som etter å ha vært oppe i andredivisjon i 13 strake sesonger, hadde rykket ned i 1999.

Men selv om det ble puljeseier var ikke opprykket helt sikret. Først måtte det spilles kvalifisering mot vinneren av den andre pulja. Lenge så dette ut til å bli Åkra, laget Ålgård hadde knivet om opprykk med også året før, men det ble til slutt Vaulen som stakk av med førsteplassen i 3. divisjon avdeling 13, og dermed fikk muligheten til å kjempe om opprykk mot Ålgård.

Jarle Eike, som i dag er med i trenerteamet til Vaulen, spilte oppgjørene i 2002.

Vaulen vant sin pulje foran lag som nevnte Åkra i tillegg til Vardeneset og Randaberg, og sørget med det for sin høyeste plassering i divisjonssystemet i nyere tid. Men de fikk det likevel tøft mot ÅFK. I første kamp, som ble spilt på Ålgård, endte det hele 6-2 til hjemmelaget, og da så det blytung ut for strandløvene.

– Løpet er kjørt, uttalte daværende Vaulen-trener Tore Haugvaldstad til Aftenbladet etter kampen. Og det var det for så vidt også.

Til tross for at Vaulen gikk rett i strupen på ÅFK i returoppgjøret og tok ledelsen allerede etter fem minutter, ble det til slutt 2-2 på Hinna stadion, og Ålgård rykket opp igjen til tredje øverste nivå i norsk fotball, hvor de ble i hele tolv sesonger. Dette gjør at det kun er Vard Haugesund og Vidar i Rogaland som har flere andredivisjons-kamper (fra 1997).

Et interessant sidespor er at dagens styreleder i ÅFK, Kåre Hjertvik, som ble valgt inn tidligere i år, også den gang, i 2002, var styreleder. Det er jo lov til å håpe at historien gjentar seg.

 

Vaulen-ÅFK 2002 (2)
(Ålgård Fks toppscorer Espen Sola i duell med Vaulen-spiller Erik Gysland. Foto: Jan Inge Haga/Aftenbladets arkiv)

 

Kilder: fotball.no, Aftenbladets arkiv, blackarmy.co.uk og Vaulen.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.