ÅFK-Klepp

Før kampen: Ålgård FK – Klepp

Første halvdel av årets sesong går mot slutten. Siste mulighet for tre poeng for Ålgård er i kveld, når Klepp kommer på besøk til Solås.

Det har vært et begivenhetsrikt halvår på Solås. Ny hovedtrener for A-lag / spiller- og trenerutvikler startet 1. januar, og etter ham har både ny daglig leder og ny styreleder tiltrådt.

Kanskje vil kombinasjonen av to som kjenner klubben inn og ut og én som kommer med nye tanker og erfaringer gjøre godt. For klubben har stått og stampet de siste årene, og bare ventet på noe forløsende. Forhåpentligvis er det nettopp denne endringen som skulle til for å ta klubben videre i riktig retning.

Sportslig har vårsesongen vært sånn passe for A-laget. Noen hadde nok forventet å se Ålgård litt høyere oppe på tabellen, men per dags dato reflekterer nok tabellplasseringen lagets tilstand ganske godt.

Varierende prestasjoner er naturlig når man har et såpass ungt, urutinert lag, men forhåpentligvis gir både tap og seier god læring og bidrar til utvikling av det som vil utgjøre stammen i laget i mange år fremover.

Men at det går utover noe å stille med klubbens ungdomavdeling på A-laget, er tydelig. G19 ligger sist i sin pulje i 1. divisjon og G16 ligger midt på tabellen i 2. divisjon.

Det er selvfølgelig mye som spiller inn her, men utgangspunktet for i hvert fall  juniorlaget er vanskelig når stort sett hele gjengen som hadde utgjort klubbens G19 satsing er i A-troppen, istedenfor bare et par som hospiterer, som jo er normalen.

Men ÅFK er ikke i en helt normal situasjon om dagen, dermed blir det litt unntakstilstander i en periode. Håpet er at det likevel skal presteres godt nok til å holde hodet over vannet, slik at klubben om bare noen få år kan begynne å rette blikket oppover igjen.

 

LRM_EXPORT_20180327_000522
(Et fryktelig snøvær da Ålgård tok imot VBK i NM-kvalikk tidligere i år. Foto: Dag Atle Svendsen)

 

Oppturer og nedturer
Det skapte litt forventninger da laget viste godt igjen i snøkaoset mot VBK i NM-kvalifiseringen i april. Til tross for tap viste flere av spillerne at de har noe å fare med på dette nivået, og innsatsen de la ned i det ufyselige været var beundringsverdig  Men da serien startet i nye Loen på Nærbø, så det bekmørkt ut. 3-0-tap og tre baklengs etter dødball ble fasit. Heldigvis tok det seg opp i neste runde da et et redusert Sola 2 tok turen opp til Ålgård, og ble sendt hjem igjen med 7-1-tap i sekken.

Etter det fulgte to uavgjortkamper mot topplagene Riska og Bryne 2, noe som ga en forsiktig optimisme for fortsettelsen, da dette var gode prestasjoner mot god motstand. Men så kom det historiske møtet med Bogafjell – byggefeltet ved Stokkalandsvatnet. Bogafjell vant etter scoring på straffe på overtid, og da Vaulen smadret Ålgård 4-1 på Solås i kampen etter, og med det sendte laget helt til bunns på tabellen, så det blytungt ut.

En opptur kom hjemme mot Varhaug, som ble slått 4-1. Denne seieren ble etterfulgt av tap mot MIL og et ydmykende nederlag på hjemmebane for Frøyland.

Så kom lagets første rekke med seire på lang tid. Den endte på to, men seier over både Moi og Eiger smakte likevel godt og ga klubben en dytt ut av bunnstriden – i hvert fall for en stund.

Forrige uke ble det en ny nedtur da ble Lura hadde gjort hjemmeleksen sin og ble for sterke. Sandnes-laget vant 2-0, i en kamp der Ålgård ikke maktet å skape en eneste sjanse før det var spilt 94 minutter.

LRM_EXPORT_20180623_133119.jpg
(Ole André Nordahl og resten av Lura-forsvaret hadde god kontroll på Henrik Kommedal og ÅFK. Foto: Dag Atle Svendsen)

Ålgård prøvde å spille på farten til Henrik Kommedal og Vetle Birkedal, men Lura visste hva som kom og hadde full kontroll kampen gjennom.

Begge målene til Lura kom etter returer. Det første etter et frispark som først gikk i mur før Alf Jakob Aano smalt returen i mål. Det andre da Lura kom seg enkelt frem i banen, avsluttet i stolpen og så satte returen i mål, signert Fredrik Røysheim Sjøli.

Ålgårds eneste sjanse kom fire minutter på overtid. Da kom Vetle Birkedal seg fri, skar inn fra venstre og skjøt hardt mot mål. Men den unge målvakten til Lura fikk avverget til corner. Dermed ebbet det ut i tap, etter 90 minutter hvor man egentlig ikke hadde fått til noe.

Sak fra Lura-kampen i Gjesdalbuen: Arbeidshesten stoppet opp på bortebane

Referat fra Lura-kampen fra Ålgård FK: Et steg tilbake

Sak fra Lura-kampen i Sandnesposten: Lura tok tre viktige poeng mot Ålgård

Sentrallinjen med Marius Halvorsen, Einar Øvstebø, Sindre Abrahamsen Karlsen og Henrik Kommedal har vist seg meget viktig for laget. Og spesielt uten Karlsen og Kommedal har det vært vanskelig å få noe resultat. Forhåpentligvis er alle disse med når det hele starter opp igjen i august.

I fjor tok Ålgård sommerferie på en 8. plass med 18 poeng. I år, med full klaff, kan Ålgård ta sommerferie på 8. plass med 17 poeng. Altså har man ikke blitt nevneverdig dårligere sammenlignet med 2017, til tross for at mye av det som ligger under panseret til ÅFK-maskineriet har blitt skiftet ut siden den gang. Men for at det skal bli 8. plass må Klepp slås, noe som ikke bare blir enkelt.

Klepp jakter topplagene

Klepp vil med seier ta ferie på 3. plass, derfor er det ingen grunn til å tro at laget fra plassen med døgnåpen Mcdonald’s har tenkt å ta det rolig i kveld. Hjemme har Klepp vært gode og er ubeseiret så langt. Borte har det gått litt tråere, og det er uten tvil her skoen trykker.

To seire, én uavgjort og tre tap er status borte fra hjemme, og tapene har kommet mot Bryne 2, Midtbygdens og Lura. Forrige runde, i kampen som gikk direkte på lokalfotball.no, vant Klepp komfortabelt 4-0 over Bogafjell på hjemmebane, og viste med det litt av hva som bor i laget.

Kaptein Jarle Madland har vært god, og leverte ifølge flere til banens beste både mot Sola 2 og Riska for litt siden. Madland er tilbake i Klepp etter én sesong i Vidar, hvor han spilte 17 kamper i 2. divisjon i fjor. Dessverre lot ikke denne satsingen seg kombinere med jobb, så dermed havnet Madland tilbake til Klepp igjen. Forøvrig må han stå over kveldens kamp på grunn av gule kort, noe som kan være gunstig for ÅFK.

Jarle Madland (t.v.) i duell med Geir Dahle Høyland. I bakgrunnen ser vi målscorer Preben Gausland Stangeland. Foto: Rune Pedersen Bore
(Jarle Madland og Klepp gir de andre topplagene kamp om opprykket. Her i duell med Frøylands Geir Dahle Høyland. Foto: Runde Pedersen Bore/Jærbladet)

Klepp ligger for øyeblikket syv poeng foran Ålgård på tabellen, og bør ses på som favoritter i kveld. Da undertegnede så dem mot Riska for noen uker siden, viste de alt fra hårreisende pasningspill, gavmildhet i forsvaret og lite vilje, til aggressivitet, fine kombinasjoner og masse vilje. Uansett hvordan Klepp velger å fremstå i kveld, er det spesielt en herremann Ålgård må passe seg for.

Se opp for

Sven André Kyvik scoret to mål sist mot Bogafjell og er nå oppe i 13 totalt denne sesongen. Kyvik har én sesong bak seg i ÅFK-drakt, noe som gjør at han garantert vil, og helt sikkert kommer til å, score på Ålgård i kveld. Hurtighet, fysikk og gode avslutteregenskaper gjør ham til en håndfull for de fleste forsvar i avdelingen og en viktig mann for Klepp i jakten på opprykk. Både mot Riska og Bogafjell viste han også frem frisparkfoten, så Ålgård bør være forsiktige med å gi fra seg frispark i farlig posisjon.

Sven André Kyvik forlater Ålgård etter én sesong i klubben. Foto: Bjarte Espedokken
(Sven André Kyvik scoret syv mål for ÅFK i 2016. Så var det ut. Foto: Bjarte Espedokken/Gjesdalbuen)

Kortstokken

Hos Ålgård er det de samme som har stått med tre gule kort i ukevis nå. Einar Øvstebø, Vikar Valsson og Markus Egelandsdal Sælevik.

Jarle Madland fikk sitt fjerde gule kort mot Bogafjell forrige uke og står derfor over for gjestene. Bård Gausland Stangeland har fem gule kort og er i faresonen.

ÅFK-Klepp

Info

Hvor: Nye Ålgård stadion

Når: I kveld kl. 19.00

Dommer: Sabri Cetintas (Sandnes Ulf)

Tidligere møter: Klepp-ÅFK 1-1 (2006), ÅFK-Klepp 3-0 (2006), Klepp-ÅFK 0-2 (2005), ÅFK-Klepp 2-4 (2005), ÅFK-Klepp 0-1 (2004), Klepp-ÅFK 1-2 (2004)

Form (siste fem): ÅFK: T-T-S-S-T, Klepp: S-U-U-T-S

Tabellen (12 kamper):

 1. Riska (13 kamper) – 26
 2.  Frøyland – 25
 3.  Bryne 2 (13 kamper) – 23
 4.  Eiger (13 kamper) – 23
 5.  Klepp – 21
 6.  Varhaug – 19
 7.  Midtbygdens (12 kamper) – 18
 8.  Vaulen (13 kamper) – 16
 9.  Nærbø – 16
 10.  Lura – 15
 11.  Ålgård – 14
 12.  Sola 2 – 13
 13.  Bogafjell – 9
 14.  Moi – 9

 

Toppscorerne:

 1. Vetle Myhre (Riska) – 22
 2. Sven André Kyvik (Klepp), Martin Skeie (Nærbø) – 13
 3. Asgeir Auestad (MIL) – 10
 4. Torben Dvergsdal (Varhaug) og Preben Løvdahl Hellvik (Frøyland) – 9
 5. Henrik Kommedal (Ålgård) og Hans Marius Aakre Slettebø (Eiger) – 8

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.