Før kampen: Moi IL – Ålgård FK

Frøyland-marerittet fortsetter for Ålgård, og nok en gang ble laget sendt ned på sisteplass i 4. divisjon avdeling 1. I kveld er Moi motstander, i en kamp det blir viktig å vinne for å unngå å havne på etterskudd.

Ydmyket
Det ble heller ikke denne gangen poeng mot Frøyland for ÅFK, og rekken med tap på rad mot rivalen fra Kvernaland er nå oppe i tre, med den skrekkelige målforskjellen 1-11.

Tidlig i kampen ble det tydelig at det per dags dato er større forskjell på disse lagene enn på lenge. Gjestene på Nye Ålgård stadion prøvde mest, ville mest og skapte mest, mens ÅFK slet med å få ting til å stemme, ga bort corner etter corner og virket noe tunge.

En av faktorene som spiller inn og gjør Frøyland til et bedre lag enn Ålgård om dagen, er uten tvil erfaringen. Av de som startet for gjestene hadde seks spillere – grovt regnet – mer enn 50 kamper på dette eller høyere nivå. Hos Ålgård kunne to spillere si det samme. Samlet sett, selv om også Frøyland startet med et par unge spillere, hadde de langt mer enn dobbelt så mange kamper (på dette eller høyere nivå) i beltet enn ÅFK. Dette gir en klar pekepinne på hvor skoen trykker mest for øyeblikket.

Frøylands første scoring kom etter elleve minutter, på et selvmål av en uheldig Martin Eidsaa. Målet kom på en av gjestenes elleve hjørnespark i første omgang. Et par minutter senere kom Preben Løvdahl Hellvik til en avslutning, men spissens skudd ble reddet av Marius Halvorsen.

Det var en het fredagskveld på Solås og drikkepause var innlagt i hver omgang. Like før kampens første, kom Vetle Birkedal seg fri på høyresiden. Han slo etter hvert inn til Amir Habibi som avsluttet, men Frøyland-keeper Morten Helmen var med på notene og fikk avverget.

Amir Habibi er tilbake Ålgård fotballklubb. Foto/ill.: Bjarte Espedokken
(Amir Habibi og ÅFK fikk det ikke til å stemme foran mål mot Frøyland. Foto: Bjarte Espedokken/Gjesdalbuen)

Etter rundt en halvtimes spill var det duket for ny scoring. Ålgård-gutt Aslak Ravndal var høyest på et innlegg i feltet og headet ballen i mål til 2-0 ledelse for gjestene. Som spådd på forhånd, og fullt fortjent.

Ikke lenge etter Ravndals scoringen var Ola Rønningen nære å komme helt alene med keeper, men pasningen ble akkurat litt for lang og ble fanget av Halvorsen i ÅFK-buret.

Stort mer enn enda en halvgod sjanse til Preben Løvdahl Hellvik ble det ikke før pause, og lagene gikk i garderobene på stillingen 0-2. Ålgård uten å ha skapt en eneste målsjanse.

Men litt hvile, drikke og muligens en god pep talk kunne se ut til å ha gjort godt for Ålgård, som startet andre omgang friskt. Først løp Henrik Kommedal fra alle, i kjent stil, men skjøt over fra 16 meter. Så kombinerte Zabi Habibullah og Markus Egelandsdal Sælevik fint på høyresiden, noe som endte med at Zabi til slutt fikk avsluttet, men heller ikke denne gang var skuddet godt nok.

Utover i omgangen skjedde heller lite under den stekende solen. Ålgård satte etter hvert innpå Marius Medalen, sønn av selveste Rune Medalen, i forsvar. Han så noe rusten ut, noe jeg tror kan forklares med at han ikke har spilt på en god stund, men han viste både muskler og temperament den korte tiden han var på banen, og pådro seg selvsagt et gult kort. Han slår meg som en spillertype som sikkert kunne gjort bedre nytte for seg på topp i denne kampen, og andre lignende oppgjør når ÅFK jager scoring, hvor han kunne skapt litt furore i motstanderens boks. Litt sånn Karadas-type. Kanskje neste gang.

Et par småsjanser ble det mot slutten. Aslak Ravndal stusset et innlegg fra Preben Løvdahl Hellvik utenfor og Christer Bauge Sivertsen hadde en heading etter corner som var nære på for hjemmelaget. Men ellers lite.

Henrik Kommedal fikk etter hvert enda en mulighet etter å ha løpt fra og rundt et par spillere, men heller ikke denne gang var siktet finjustert og avslutningen føk over mål.

På tampen scoret Frøyland to mål til og punkterer kampen helt. Først ved Jone Bjerkreim Kleppa, som etter en svak ÅFK-corner avsluttet en kontring med å løpe fra et par spillere, runde keeper og sette ballen i åpen kasse. Så fikk tidligere ÅFK-spiller Sigbjørn Kalberg Skjæveland drømmetreff og banket inn lagets fjerde på en volley.

I tillegg hadde gjestene to stolpetreff.

Alt i alt en skuffende forestilling fra hjemmelaget, som gikk på sitt fjerde tap på de fem siste kampene

Sindre Abrahamsen Karlsen sto over oppgjøret på grunn av karantene. Han hadde helt klart vært nyttig, men det spørs hvor mye forskjell midtbanespilleren kunne utgjort denne kampen. Karlsen blir ikke med til Moi, noe Christer Bauge Sivertsen heller ikke gjør.

Les om kampen i Gjesdalbuen: Aslak hevnet sparkingen av storebror

Referat fra Ålgård FK: Ålgård – Frøyland 0-4

Jeg noterte to klare målsjanser til hjemmelaget forrige torsdag, i tillegg til et par nesten muligheter. Her er det forbedringspotensiale. For det er ikke sånn at Ålgård ikke kommer seg fremover i banen, de får faktisk titt og ofte både rom og muligheter til å spille seg frem til målsjanser, det bli bare for upresist, enten i trekket før eller i selve avslutningene.

I tillegg ga ÅFK bort ekstremt mange hjørnespark mot Frøyland. At de bare greide score på det ene, som attpåtil var selvmål, er utrolig.

Laget har pratet om kampen, sett den på video og trent på det de ønsker å forbedre denne uken, slik de gjør etter hver kamp. Dermed satser vi på at det er en heltent, revansjesugen og forbedret utgave som drar til Moi for å spille om poeng i kveld, i denne høyst viktige bunnkampen.

Rekruttlag
Det begynner å bli lenge siden Ålgård sitt A-lag har dratt så langt sørover for å spille seriekamp, men ikke så altfor lenge siden B-laget var på Moi i denne sammenhengen. I 2015 møttes lagene i en kamp som endte 4-4. Moi stilte med blant andre dagens hovedtrener Kristian Holte og storscorer Joakim Ødegård, mens Ålgård vartet opp med spillere som Geir Håkon Valland, Terje Lima og Gunnar Valsson, i det som ble B-lagets foreløpig siste sesong.

For som kjent har ikke ÅFK noe rekruttlag på seniornivå lengre, noe som gjør at juniorlaget har tatt denne rollen, ettersom de fleste i A-troppen i utgangspunktet er nettopp juniorer.

Selv om mange på Ålgård lenge har ønsket at ÅFK skal være et lag av og for gutter fra Ålgård, er det først og fremst nødvendigheten som gjør at så mange unge, lokale spillere preger årets lag. Det hadde rett og slett ikke vært noe A-lag uten alle juniorene.

Det har som de fleste har fått med seg vist seg vanskelig å få en gruppe med så lite erfaring til å bite fra seg i fjerdedivisjon, og for juniorlaget sin del er det jo synd at ikke bare de beste, men de fleste, av spillerne deres har «rykket opp», og dermed ikke kan bidra i like stor grad der de kanskje burde.

For spillerne vil det jo være både positivt og negativt. Noen vil heve seg med å spille mot bedre, mer erfaren motstand, og vil kanskje utvikle seg enda bedre enn hvis de hadde blitt på juniorlaget. Mens andre, kanskje spesielt første års juniorene, nok hadde hatt godt av i hvert fall ett år med juniorfotball før de ble kastet ut i kamp mot alt fra overivrige 25-åringer med lite kontroll på bena til 35 år gamle muskelberg som det bare ikke lar seg gjøre å komme forbi.

Uansett, i kveld er det A-laget, flaggskipet til ÅFK som skal i aksjon, og på Moi venter et lag som tross mager poengfangst de siste kampene kanskje ikke har vært så dårlige som resultatene tilsier. Med andre ord må Ålgårds unggutter jobbe knallhardt og prestere godt skal årets første borteseier komme.

Bunnkamp
Kveldens vertskap er altså Moi IL, som for øyeblikket ligger ett poeng over Ålgård på tabellen.

– Vi har vært under pari spillemessig i to kamper denne sesongen, ellers har vi vært bra med i samtlige kamper, svarer Kristian Holte, lagets trener, på spørsmål om hvordan sesongen har vært så langt for det nyopprykkede laget.

Moi startet sesongen godt, og slo både Vaulen og Eiger i de to første kampene. Men på de siste syv matchene har laget fra helt nede ved grensen til Agder kun vunnet én gang, resten har de tapt. I de siste tre kampene har det heller ikke blitt scoring for laget som hadde et målsnitt på imponerende 4,25 per kamp forrige sesong.

– Nå er vi inne i en periode hvor det lugger litt foran motstanders mål, men spillemessig er vi der vi skal være, svarer Holte, og forklarer at laget skapte masse sjanser i 4-0 tapet mot et effektivt Bryne 2, og kanskje enda flere i 1-0 tapet mot Rune Stakkelands lag forrige runde:

– Sist, mot Bogafjell borte, skaper vi nok store målsjanser til å avgjøre tre fotballkamper.

FEIRET: Moi-guttene feiret seriemesterskapet med champagne i dusjen. Foto/ill.: Kristian Nygård Digre
(Kristian Holte og Moi-gutta kunne feire opprykk etter imponerende 19 seire på 20 kamper forrige sesong. I tillegg vant de KM. Foto: Kristian Nygård Digre/Dalane Tidene)

Laget fra Lund hadde i fjor en triumfferd av en sesong, og vant alle sine hjemmekamper, med en total målforskjell på 43-7. Selv om de var overlegne på nivå seks og endte hele ti poeng foran lag nummer to, Vigrestad, har de altså hatt det tøft så langt i fjerdedivisjon. Holte er klar på at det er stor forskjell på nivået i femte- og fjerdedivisjon, og naturlig nok er ambisjonene først og fremst å holde seg.

– Vi ble enige om før sesongen at årets første målsetning er å beholde plassen i divisjonen. Samtidig vet vi at hvis vi er «på» kan vi tukte hvem som helst, og vi ønsker å gjøre dette ved å bygge videre på det systemet og den filosofien vi startet på sist sesong, sier Holte, som tok over ansvaret for laget på tampen av 2016-sesongen, da en kneskade hadde satt ham ut av spill og daværende hovedtrener, Stein Morten Hansen, fikk tilbud om fotballjobb på Mallorca.

Og apropos Mallorca: Det er meldt strålende vær og ypperlige spilleforhold på Moi i kveld, og selv om dette er en bunnkamp i fjerdedivisjon er det store muligheter for en fin ramme rundt oppgjøret.

– Publikum og stemning på Moi stadion på hjemmekamper er fantastisk. Det er bra med folk og vi får til stadighet høre fra motstandere på besøk at det må være en av arenaene i lokalfotballen med best oppmøte og stemning. Det er veldig kjekt for oss som er glad i fotballen på Moi, sier 34-åringen som selv er fra den lille bygda, og legger til at det er veldig gøy for dem å få denne sjansen til å vise seg frem på dette nivået.

Se opp for

– Kommer jeg opp i 40 mål, så skal jeg si meg fornøyd, sa Joakim Ødegård til Stavanger Aftenblad etter 19 scoringer på 7 serierunder i fjor. Han endte på 41 i serien, 46 totalt. Den 27 år gamle spissen, som har gått gradene i Moi, ble faktisk mestscorende i Rogaland i fjor. Tross interesse fra andre klubber sa spilleren den gang at det skal betydelig bedre klubber til for å lokke ham bort og at han trives godt i miljøet på Moi.

Ødegård, som altså sto for halvparten av scoringene til Moi i fjor og står med 75 mål på 55 kamper for klubben totalt, har så langt i år puttet 3 ganger.

TOMÅLSSCORER: Joakim Ødegård scoret to mål for Moi mot Sola onsdag kveld. Foto/ill.: Kristian Nygård Digre
(Her er mannen ÅFK skal passe seg for. Foto: Kristian Nygård Digre/Dalane Tidene)

Kortstokken

Markus Egelandsdal Sælevik, Vikar Valsson og Einar Øvstebø står med tre gule kort hver og er i faresonen.

Hos vertene har Simen Thunheim Hove tre gule.

Noen tanker

Retro: Det er 45 år siden sist lagene møttes, den gang ble det 3-0 til Moi sørpå og 11-0 (!!!) til ÅFK på Ålgård. Ifølge Svein Madland, som kommenterte et innlegg jeg har skrevet tidligere, var forskjellen på hjemme og bortekampen at Magnus Flatestøl, det unge idrettstalentet som hadde returnert til fotballen den høsten etter tre år med friidrett, og som senere spilte i både Bryne og Viking, spilte oppgjøret på Moi. Han scoret forøvrig to av målene.

ÅFK: Ting skjer i klubben: Først ble Terje Tjetland ansatt som daglig leder i permanent stilling (har siden februar vært midlertidig ansatt), så varslet klubben, etter tapet for Frøyland, at de er på spillerjakt.

#4div1: Visste du at 11 av 14 klubber i denne puljen har fargen grønn i logoen? Vel, nå gjør du. I tillegg er det interessant å se at det begynner å skille seg litt ut i topp og bunn, tabellen begynner å sette seg. Men, bevares, det er fortsatt fryktelig jevnt.

Moi-ÅFK

Info

Hvor: Moi kunstgress

Når: I kveld kl. 19.00

Dommer: Cecilie Ege (Frøyland IL)

Tidligere møter: Moi-ÅFK 3-0 (1973), ÅFK-Moi 11-0 (1973), Moi-ÅFK 0-2 (1964), ÅFK-Moi 3-0 (1964)

Form (siste fem): Moi IL: T-S-T-T-T, Ålgård FK: T-T-S-T-T

Tabellen (9 kamper):

 1. Klepp (10 kamper) – 18
 2.  Bryne 2 – 17
 3.  Riska (10 kamper) – 17
 4.  Eiger – 16
 5.  Frøyland – 16
 6.  Varhaug – 15
 7.  Midtbygdens (8 kamper) – 14
 8.  Nærbø (10 kamper) – 13
 9.  Vaulen – 12
 10.  Sola 2 – 10
 11.  Lura – 9
 12.  Moi – 9
 13.  Bogafjell – 9
 14.  Ålgård – 8

 

Toppscorerne:

 1. Vetle Myhre (Riska) – 15
 2. Sven André Kyvik (Klepp), Martin Skeie (Nærbø) – 10
 3. Torben Dvergsdal (Varhaug) – 8
 4. Lars Edvard Danielsen (Midtbygdens), Matias Leidland Løyning (Eiger), Markus Eiane (Bryne 2), Morten Eriksen (sola 2) – 6
 5. Vetle Birkedal (Ålgård), Preben Løvdahl Hellvik og Jone Bjerkreim Kleppa (Frøyland) – 5

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.