Fire førsteinntrykk før 2018-sesongen

Jeg har sett fire av regionens fem beste lag i aksjon denne helgen. Her er noen kjappe inntrykk.

Da er vi i gang. Noen lag har tyvstartet litt, og selv har jeg sneket meg til en omgang av Bogafjell – Hana tirsdag, før den endelige årsdebuten på fotballtribunen kom fredag. På et iskaldt Bogafjell fredag, med brukbart besøk, var Sandnes Ulf – EIK årets første fotballgodbit. Og lørdag; rivaloppgjøret over alle rivaloppgjør; Viking – Bryne i Randaberg Arena. Årets seks første scoringer er lagret i topplokket. Noen nye spillere har gjort seg bemerket. Noen gamle favoritter har tatt nye steg. Og så er det alltid spennende med nykommere, enten de tar steget fra egen junioravdeling eller fra andre klubber.

Jeg er veldig glad i ski. Gleder meg ekstremt til vinter-OL. Men det er ingenting som er mer deilig enn å kunne erklære lokalfotballsesongen 2018 for åpnet.

EIK
Tapte 0-3 for Sandnes Ulf, men det er ingen grunn til å deppe likevel. I første omgang var det helt jevnspilt, og EIK var kanskje et lite knepp bedre til og med. Laget skapte hvert fall halvannen målsjanse, og hadde flere gode, offensive initiativ. Det er tidlig i sesongen, og mange utskiftninger er gjort siden sist. Spillertroppen ser hvert fall ikke dårligere ut enn i fjor, og trener Olafur Örn Bjarnason har fått et helt år på seg til å forme sitt lag i Egersund. Spørsmålet er hvordan, og hvor raskt, de mange nye spillerne spilles sammen til et lag.

Vi så kun noen få, små glimt av det mot Sandnes Ulf fredag, men det er lov å forvente mye av samarbeidet mellom Roy Miljeteig og Bob Sumareh. De to fungerte ypperlig sammen i Vard, og har ferdigheter som utfyller hverandre. Miljeteig er en majestet på banen, og en klassespiller i 2. divisjon. Trolig var det bare glatt bane som hindret ham fra å score da han driblet seg inn i Ulf-boksen mot slutten av første omgang.

Fra før vet vi at Marcel Wawrzynkiewicz (hvert fall offensivt) og Kim Robert Nyborg er meget gode, og Jørgen Olsen Øveraas viste at han også er mer enn god nok for 2. divisjon etter flere år i Obosligaen med Ranheim og Sandnes Ulf. Det er mye kvalitet i laget. Spørsmålet er om EIK er bra nok balansert. Det er ingen tvil om at både 0-1 og 0-2 kom som følge av svakt forsvarsspill, og 0-3 som følge av svak markering. Flere av midtbanespillerne har sin styrke i det offensive. Og jeg er usikker på om det er solid nok på stopperplass, eller om det burde vært der Nyborg ble brukt. Marius Andersen klarte seg bra, jeg syntes han så ut som Morten Morisbak Skjønsberg der bak. Prøvespiller Kristian Strande, sønn av den gamle Molde-spilleren Trond, er neppe løsningen. Han var på etterskudd på 0-1 og laget straffespark før 0-2.Dagens mest positive spiller var Chris Sleveland. Han debuterte for EIK i 2. divisjon allerede under Bengt Sæternes allerede i 2013, og ble da trukket fram på denne nettside som et stort talent for framtiden. Fikk et lite gjennombrudd for A-laget i fjor, men da uten å briljere. I første omgang mot Sandnes Ulf var han nettopp det. Briljant. Strødde baller foran seg i banen. Vendte spillet. Søkte tidlig bakrom. Presise og riktig vektede pasninger i akkurat rett øyeblikk. Fortsetter det slik kan dette bli Helleland-guttens år.

Sandnes Ulf
Kontrollerte fullstendig etter pause mot EIK. Og det var mye bra å ta med seg, selv om disse treningskampene er fryktelige for nøytrale tilskuere å følge med på når det byttes ti spillere i pausen. Det som er ganske sikkert er at nykommer Akinshola Akinyemi er en klassespiller. Å erstatte Nicolai Geertsen og Mads Nielsen er ingen spøk, og jeg tror ikke Jasmin Bogdanovic får det til, men Akinyemi har det nivået i seg.

Sandnes Ulf har noen unggutter som vi har ventet på en stund nå. Axel Kryger fikk sitt gjennombrudd i fjor, og bekreftet framgang nå. Blir en fullblods Obosliga-spiller i år. For det er det som har vært potensialet hans hele tiden. Ikke å være med, men å være med for å prege. Synes også det var mye fikst av Andreas Dybevik og Vegard Aasen, som er de neste på listen. Vegard Erlien fra Rosenborg virker meget spennende, og var kanskje den som viste mest igjen etter pause. Herman Kleppa er anvendelig, og en rapp, ballskikkelig spiller som kan overraske postivt. Jeg er spent på alle disse fem, spesielt når motstanden blir bedre enn lag nummer ni fra 2. divisjon.

Ari Mohr Jonsson scoret og skaffet straffespark i debuten. Kvikke bein, god nærteknikk, vanskelig å stoppe. Det er kanskje for tidlig å slå fast at han blir en hit i Obosligaen, men færøyingen gjorde hvert fall et veldig godt førsteinntrykk. Erixon Danso, ny fra Jerv, ser bra ut. De faste spillerne som er igjen fra i fjor, vet vi er bra; keeper Sahlgren og midtbanesjef Johansen spesielt. Men det er for få av disse nå. Signeringen av Niels Vorthoren mandag morgen er meget bra, jeg tror det trengs flere slike signeringer for å gjøre Sandnes Ulf til et topplag. Og få dem samspilt. Akkurat nå ser det ut som det har gått noen gode spillere ut, kommet noen gode spillere inn, og i sum er fram og tilbake like langt. X-faktoren er hvem av de unge som kan ta steget opp et hakk.

Det mest negative fra fredagen; før pause slet Sandnes Ulf med det samme som de gjorde ofte i fjor; evnen til å kontrollere kampene mot svakere lag. Det tror jeg blir den største utfordringen for Bengt Sæternes. Å skape et lag som kan variere angrepsspillet, være mindre avhengige av den direkte spillestilen de benytter nå, og styre kamper. Slik et opprykkslag må kunne.Viking
Huff og huff. Det er tidlig i sesongen. Det var bare en treningskamp. Mange spillere ble byttet inn og ut. Og det laget som var på banen var aldri i nærheten av et serielag. Men ligavel; dette var både skremmende og flaut. Her var det elleve enkeltspillere, og ikke noe lag. Verken defensivt eller offensivt.

Austbø klarte seg greit. Wichne gjorde heller ingen store feil, men jeg synes 0-1 er mulig å ta. 0-2 kunne vel ikke kommet på en vanskeligere måte.

Prøvespiller Mansor Gueye høster mange lovord fra Østlandet, men viste ikke direkte at han var bra, hvert fall. Til hans forsvar; det er sikkert ikke lett å være på prøvespill for et lag som vakler så til de grader. Gueye virket ukomfortabel i posisisjonsspillet, og bommet mye med pasningene. Man ser at han er et fysisk dyr, og kan vinne mye dueller, men skal han få kontrakt bør han vise noe helt annet på trening.

Rasmus Martinsen fikk det ikke helt til som stopper i fjor, men det er høyreback han vil spille, og jeg tror det er der potensialet er størst. Fikk en fryktelig start på kampen da han ble lurt av Adrian Berntsen før 0-1. Kristian Novak er en annen spiller jeg har tro på, men som skuffet nå. La det være klart; Novak har potensial til å bli en god midtstopper – minst på Obosliga-nivå. Det så bare ikke sånn ut i Randaberghallen lørdag. Halvslarvne klareringer to ganger før 0-1, ikke tett nok i Fonstad på 0-2, og så avslørt på sin egen akilleshæl, tempotrøbbel, da han laget straffe på 0-3. Hevdet selv det ikke var kontakt, men den så veldig klar ut fra der jeg satt.

Kristian Thorstvedt ble noe lett, og forsvant utover i kampen. Litt sytete på lagkameratene, så det ut til. Men det var noen detaljer der, som jeg likte. Medtak inn i åpne rom, invitasjon til kjappe kombinasjoner, slå pasning – søk ledig rom. Enkle moment, men på et høyere nivå enn flere rundt ham. I Vikings minst svake periode, fra cirka 20. til cirka 40. minutt, var han mye involvert offensivt.

Mathias Bringaker var småspennende som innoverkant. Skar fint inn med ball på egen side et par ganger, og evnet å komme seg foran mål når innlegget kommer fra motsatt side. Zymer Bytyqi har jeg klokkertro på i år (igjen), men ikke dersom han skal bruke kreftene sine på å forsvare laget. Var bra i Vikings minst dårlige periode, men helt ute etter hvilen.

På slutten skjedde egentlig det eneste positive, sett med Viking-øyne, denne lørdagen der hele 1400 kom til Randaberg Arena der Viking krevde inngangspenger for en treningskamp mellom to sportslig sluttkjørte klubber folk nesten burde fått betalt for å se. Daniel Pollen fra Tjelta og Harald Nilsen Tangen fra SIF kom inn for Viking. To unge gutter født i henholdsvis 2000 og 2001. De spilte 18 minutter hver, og det var ikke sånn at noen av dem briljerte, men de viste en attitude som jeg likte. De var ikke fornøyde bare for å være med, de ville vise seg fram. Nilsen Tangen med fine offensive detaljer, og et skuddforsøk som fint kunne gitt redusering. Pollen med brystkassen framme, rolig med ball og fysisk sterk for alderen. Viking trenger en leder i midtforsvaret fortere enn svint, og Pollen er neppe den mannen i år, men på noen års sikt kan lærlingen absolutt være rett for jobben.

Bjarne Berntsen har en voldsom jobb foran seg fram mot sesongstart. Nye spillere må inn, og laget må fungere sammen på en helt annen måte. Per dags dato er Viking langt unna en opprykkskandidat i Obosligaen.

Bryne
Bryne var det laget som imponerte mest i helgen. Og sto for den prestasjonen som det frister å legge mest i. Det virket så solid, alt.

Mulig jeg er forutinntatt, men jeg synes det meste ved Igor Spiridonov virker bedre enn Kris Devaux. Reservekeeperen oser trygghet. Jeg tror han er den beste av de to, men det er ikke bare basert på lørdagens prestasjoner.

Pål Fjelde, Rogvi Baldvinsson, Bjarne Langeland, Paul Addo og Mads Bøgild viste seg som ledertyper i fin fotballalder. Andreas Ueland, Einar Tunheim Lye og ikke minst Adrian Berntsen er spennende unggutter. Sistnevnte fikk en drømmestart med sin fine scoring, og så ut til å ta med seg godfølelsen videre. Var kanskje banens beste før pause, og holder han seg skade- og sykdomsfri blir dette en hit i 2. divisjon i år. En annen unggutt, Ola Johannes Elvedahl, var også et hyggelig førstebekjentskap for med på A-lagsnivå. Pent innlegg til 2-0-scoringen, og stort sett stødig defensivt.

Omar Fonstads bevegelsesmønster er det umulig ikke å like. Smyger som en katt, og vet hvordan han skal unndra seg sine oppassere. Lekte seg med Viking-forsvaret da han skar inn rett foran nesetippen på Kristian Novak, og fikk straffesparket han selv satte i mål til 3-0. Heldig med avslutningen på 2-0-scoringen, men det er en god prestasjon å sette ballen i mål fra den vinkelen.

Erik Rosland fikk vi ikke sett på sitt beste denne gang, men jeg kjenner ham igjen fra Vidar – Fram i fjor, og da var han sitt lags beste spiller. Veldig fint driv, god én mot én offensivt, og en underholdende spiller.

Hva er det Bryne savner? En skikkelig ballfordeler på midtbanen, kanskje? En spiss som er en helt annen type enn Fonstad, men likevel en fullblods 2. divisjonsspiller? Bak har de Wemberg i bakhånd. Jeg er ikke sikker på om årets Bryne-lag er bedre enn fjorårets, men lørdagen viste hvert fall at det er mye positivt å bygge videre på fram mot seriestart. Og kanskje ser spillermaterialet mer ut som et 4-3-3-lag enn et 3-5-2-lag.

Les også:

EIK-tap i årets første kamp (Dalane-tidende.no)

Gode debuter i årets første treningskamp (Sandnesposten.no)

Adrian gliste etter seier over onkel Bjarne (Jærbladet/jbl.no)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.