En klubb å regne med, eller bare en liten stein i ÅFK-skoen?

Storsatsingen Gjesdal FK serieåpner hjemme på Nye Ålgård stadion i dag, og forventningene er skyhøye. Er gutta i blått en reel trussel for bygdas suverene ener ÅFK, eller er de bare en kompisklubb som forvitrer så fort stammen i laget mister motivasjonen? Vi får se. Men at de er soleklare opprykksfavoritter, er det ingen tvil om!

For et par uker siden tok jeg turen til Oltedal. Det hører til sjeldenhetene at jeg havner så langt inn i kommunen (Gjesdal). Og at jeg kjører av femogførtien og stopper der, hender så godt som aldri. Men denne gang hadde jeg en god grunn, en unnskyldning. Denne gangen bydde oltedølingene på cupfinale, og ikke bare det vanlige, nemlig garn, kraftverk og heavy metal-versjoner av kjente og kjære popviser.

Det var lørdag og den lille bygda var for en gangs skyld velsignet med sol. Kanskje vanskelig å forestille seg, men det kunne virke som at værgudene var like spente på utfallet av den tradisjonsrike turneringens siste dag som meg, og at de derfor hadde skrudd på flomlysene. For det var tross alt snakk om finale i Spinnericupen, og vertskapet Oltedal skulle møte den nystartede klubben Gjesdal FK.

Altså, nystartet er ikke helt riktig. For sant skal sies, klubben har eksistert siden 2012 – nærmere bestemt 12.12.12, som logoen avslører.

Klubben ble startet av en kompisgjeng fra bygda, landet. Bøndene, som vi som vokste opp i tjukkeste Ålgård sentrum kalte dem. De som kom til skolen med hest og kje… neida, buss, skreiv nynorsk og fikk skjegg og begynte å drikke på barneskolen. En solid gjeng, med andre ord.

Etter en tids planlegging bestemt de seg for å berike lokalfotballen med sine ferdigheter, og tok steget ut av den gamle gymsalen på Ålgård skole hvor de hadde terpet på overstegsfinter, dødballtrekk og avslutninger i den spede start.

De to første sesongene stilte de med 7er lag før de i 2015 rustet opp og mønstret 11er lag i syvendedivisjon. Etter sesongen 2016, som endte nest sist (av åtte lag), ble det bestemt at nok fikk være nok, og GFK ble lagt på is.

De blå og hvite var ferdige for denne gang. Kanskje for godt.

Men det tok bare drøye året før temperaturen i fotballmiljøet på Ålgård ble såpass høy at isen tinte. Dermed var Gjesdal FK tilbake før så altfor mange egentlig hadde rukket å savne dem.

– Planen var først å opprette en helt ny klubb, men så kom Gjesdal på banen og da var det et enklere og bedre alternativ, forklarer Daniel Eide Hansen om hvorfor de valgte å gjenopplive GFK.

Eide Hansen er en av flere i Gjesdal-troppen som kommer fra Ålgårds A-lag, og blir en solid spiller i syvendedivisjon med sin erfaring fra både tredje- og fjerdedivisjonsspill.

Etter en noe kontroversiell avgjørelse om å ikke forlenge kontraktene med daværende ÅFK-trenere Andreas Ravndal og Jonas Vølstad Fjeldsbø, ble det spekulert i om Gjesdal FK ble startet i ren protest mot behandlingen de to fikk av bygdas storebror. Dette avviser de aller fleste, og det var heller ikke motivasjonen Daniel Eide Hansen hadde for å forlate moderklubben.

– Det er nok flere som kunne bidratt på ÅFK sitt A-lag, men for oss som gikk fra A-laget i fjor så blir det for mye trening og tid som går. Grunnen til at jeg er med på dette er at A-laget var uaktuelt, og dette hørtes mer spennende ut enn å fortsette som et C-lag, forklarer han, og påpeker at han ønsker ÅFK alt vel.

Daniel Eide Hansen, i hvitt, er en av initiativtakerne som har børstet støv av Gjesdal FK.

Og nettopp det gamle C-laget til ÅFK er hva nye Gjesdal FK i all hovedsak er bygget på. Så godt som samtlige som spilte for dem i sjettedivisjon i fjor har meldt overgang, og legger man til et par stykker fra Ålgårds A-lag pluss noen fra Oltedal og Figgjo, så er det en solid og bred tropp de blå og hvite rår over. Det er også C-lagets trener de siste årene, Eivind Frafjord, som er største pådriver i nye Gjesdal FK.

C-laget til Ålgård har egentlig hatt to epoker. Det begynte som en hobbyklubb som spilte kampene sine på den legendariske grusbanen «frimerket», nede ved det gamle klubbhuset ved elva. De startet opp i 2002, og etter et par sesonger bar det oppover, både i divisjoner og underlagskvalitet. I 2010 vant laget sin pulje i femtedivisjon og var i utgangspunktet klare for spill i fjerde. Problemet var bare at B-laget til Ålgård rykket ned fra tredje, noe som gjorde at C-laget ikke fikk opprykket sitt. Resultatet ble da at hele gjengen ga seg, og laget ble lagt ned.

I 2013 ble det vekket til liv igjen. Denne gang, som første gang, var Terje Lima involvert, og det var han som ledet laget første sesongen etter comebacket.

Men denne gang var også nevnte Eivind Frafjord med, og fra 2014-sesongen var det han som fikk hovedansvaret for Ålgård 3, bedre kjent som C-laget.

Det ble med et par sesonger i syvendedivisjon, før de i 2017 tok steget opp og spilte i sjette. Så var det altså slutt –  igjen.

Eivind Frafjord, hovedtrener og initiativtaker i Gjesdal FK. Her som leder for Ålgårds C-lag. Foto: Aslak Ravndal/Gjesdalbuen

Det er vel ikke til å stikke under en stol at C-laget alltid har vært litt på siden i ÅFK. Stebarnet, om du vil. De har på mange måter vært en klubb i klubben, og har kjørt sin egen greie. De siste årene har det ikke vært noe B-lag i ÅFK, men C-laget har i utgangspunktet likevel ikke fungert som noe rekrutteringslag. Derfor har de bare forblitt C-laget og ikke skiftet forbokstav.

Dette er nok også en av grunnene til at det ikke var overraskende da rykte om at en ny klubb var i gjære på Ålgård begynte å spre seg. Og i oktober/november ble det bestemt: Gjesdal FK stiller til start i 2018.

– Det å være en egen klubb er noe Eivind (Frafjord) har drømt om i årevis, svarer Daniel Eide Hansen på spørsmål rundt oppstarten, og fortsetter:

– Fordelene vi ser ved å ikke være underlagt ÅFK er enkelt og greit at vi selv bestemmer hva som skjer i klubben. Vi slipper å være et C-lag som har lavere prioritet. Vi ser også på dette som en spennende utfordring.

Og utfordringer vil det definitivt komme, det er tross alt en god del mer som skal administreres når man driver egen klubb kontra det å være et lag i en klubb. Men akkurat nå rir gjengen en medgangsbølge full av god motivasjon, optimisme, medgjørlige sponsorer og ikke minst fine resultater.

For klubben fikk en sportslig drømmestart på sitt nye liv. Før finalen hadde de slått både Oltedal, Dirdal og Figgjo, altså alle de andre lagene i Spinnericupen. Lag som ligger i henholdsvis femte- og sjettedivisjon.

De så ustoppelige ut, i det som tross alt var deres første tokt sammen, og omtalte etter hvert seg selv som seierstoget – noe de har tatt med seg videre.

Tog eller ikke tog, finalen startet hvert fall på best tenkelig vis for de blå og hvite fra Ålgård – som for anledningen stilte i Oltedal sine hvite bortedrakter.

Christer «Totti» Eide Hansen, den som har flagget høyeste at Gjesdal FK er en protestklubb, og som kvelden i forveien hadde dundret inn et selvmål på Facebook, servert oss et klassefrispark fra drøyt 20 meter. 1-0 var en skikkelig fulltreffer, og kom før folk hadde rukket å sluke den første koppen med kaffe.

Lettere imponert, ettersom dette var første gang jeg så laget, undret jeg meg over om de kanskje var mer solide enn jeg på forhånd hadde trodd. Tross alt er jo Gjesdal – foreløpig – et syvendedivisjonslag, mens Oltedal holder til i femte.

GFK blir den fjerde klubben fra kommunen som er registrert for seriespill denne sesongen. Ålgård (fjerde), Oltedal (femte) og Dirdal (femte) er de andre. På Ålgård har ÅFK stort sett hatt enevelde alltid, men bygda har likevel hatt flere klubber nesten kontinuerlig siden starten av 90-tallet.

Fra rundt 1990 til 2000 eksisterte Solås FK. «En litt bohemklubb», som Christian Brekken, B-lagslegende og kretsmester med Solås, beskriver den som. På den tida var det ikke mange som hadde trodd at fotballen på Ålgård skulle ende opp med å etablere seg på nettopp Solås, men tidene forandrer seg.

Laget klatret fort oppover i divisjonene, og stabiliserte seg som et fjerdedivisjonslag før de på tampen av 1995 la inn årene. I 97 var de tilbake, og rykket opp på første forsøk uten å tape en eneste kamp. Påfølgende år vant de kretsmesterskapet og rykket opp enda en gang, men i 2000 var det altså slutt.

Lagbildet av Solås FK etter at kretsmesterskapet var sikret i 1998. Fra Aftenbladets arkiv.

Solås fikk også gleden av å møte storebror Ålgård FK, noe som nok er en våt drøm for samtlige i Gjesdal FK.

– Jeg husker godt det, vi tapte en treningskamp for dem, men slo dem i Rogalandscupen med omtrent hele publikum mot oss, minnes ÅFK-legenden Birk Lima.

Fiskebekk FK var en annen klubb som holdt det gående i en god del år, men de holdt stort sett på med 7er-fotball, med unntak av to sesonger rundt tusenårskifte hvor de prøvde seg på stor bane. Klubben ga seg i 2009.

Men, tilbake til finalen i Spinnericupen:

Litt ut i andre omgang kom utligningen til Oltedal, fullt fortjent. 1-1.

Selv om både vertene og Gjesdal hadde et par sjanser til å avgjøre, ble det ikke flere mål, og kampen, finalen, måtte avgjøres på straffer.

GFK-keeper Ezmet Ekber høyt oppe etter redning, og lavt nede etter baklengs.

Straffekonkurransen viste oss at nervene til flere av spillerne var like ut av kontroll som mange av pasningsmottakene publikum hadde blitt presentert under kampen. Gjesdal bommet tre ganger, Oltedal to, dermed ble det vertskapet som kunne stikke av med pokalen og krone seg mestere av Spinnericupen 2018.

Gjesdal-spiller Lars Frette var en av de uheldige som bommet.


Ambisjoner
Det har bygget seg opp en del forventninger rundt klubben som har seriepremiere i kveld hjemme mot Varhaug 2. Noe er selvsagt på grunn av en del av spillerne som har erfaring fra høyere nivå, men det meste er vel kanskje selvpåført.

– Vi har først å fremst ambisjoner om å rykke opp til 6.div så fort som mulig. Det å rykke opp til 5.div er nok noe optimistisk pr dags dato, men definitivt et langsiktig mål, sier Daniel Eide Hansen om hva de har i sikte.

Men selv om noen på laget nok kunne tenkt seg å blitt storebror i bygda, er det lite realistisk. Jeg tror absolutt klubben har muligheten til å gå opp på første forsøk, og kanskje, med litt flyt, ta seg enda et steg opp innen relativt kort tid. Men noe lengre enn femtedivisjon tror jeg ikke laget greier å ta seg. Til det er nivået blitt for tøft.

Ålgård FK kan selvsagt rykke ned i år. Dessverre så er det en mulighet for det. Men skulle det mot formodning skje hadde de nok ikke blitt der lenge nok til et møte med Gjesdal – uansett hvor gøy/trist det hadde vært.

Når det er sagt, så var det ikke mange for 10-15 år siden som hadde trodd at Sandnes Ulf skulle bli jevngode med Viking, heller. Så sykere ting enn at GFK og ÅFK deler nivå, har beviselig skjedd.

En av de mange utfordringene Gjesdal FK med tiden kommer til å møte, er spillerrekruttering. Men så lenge ÅFK ikke greier å stable på beina et alternativ til de som ikke ønsker full satsing, kan det nok dryppe litt på den blå delen av fotballmiljøet også i nærmeste fremtid. Akkurat for øyeblikket er det uansett ingen problemer med spillertroppen. I hvert fall ikke når det kommer til størrelse.

For spillermaterialet lagleder Frafjord disponerer, er som tidligere nevnt i all hovedsak stallen til fjorårets C-lag. I tillegg har Vegard Undheim kommet fra Figgjo og Torgeir Line fra Oltedal. Fra ÅFKs A-lag er spillerne Christer og Daniel Eide Hansen, Gunnar Valsson, Christer Reinertsen, Daniel Wold og Ezmet Ekber kommet. Eide Hansen-brødrene blir nok nøkkelspillere, mens Valsson, Reinertsen og Wold skal få nok med å stripse seg klare til kamp.

For troppen består også av et par spillere som begynner å dra på årene og som da naturligvis skranter en del. Noen av dem har lommene så fulle av skader at så fort de stapper hånda nedi hopper det ut en nye en. Derfor er det godt at stallen er solid, både med tanke på erfaring og bredde, for det kommer til å bli forfall utover – i bøtter og spann. Også den tidligere ÅFK-keeperen Geir Håkon Valland er med. En ledertype som virkelig setter skapet på plass, og som kommer til å være viktig de gangene han er med.

Geir Håkon Valland har stått i mål for A-, B- og C-laget til Ålgård. Nå prøver han seg i Gjesdal FK. Foto: Aslak Ravndal/Gjesdalbuen

Og det er spesielt bakover i banen det ryktes å være særdeles god dekning. Tre keeper og et lass med midtstopper kan fort skape hodebry for Eivind Frafjord når han skal ta ut startelleveren fremover.

Hjemmebanen til Gjesdal FK kommer til å være Nye Ålgård stadion. Klubben må leie garderobefasiliteter av storebror ÅFK, ettersom det er de som eier tribune-/driftsanlegg, men banene tilhører kommunen og gir dermed også GFK bruksrett.

Personlig synes jeg det er strålende at Gjesdal FK er tilbake, og jeg er sikker på at dette er av god verdi for fotballen på Ålgård. Uansett hvor langt oppover klubben skulle greie å klatre, eller om de ikke kommer seg lengre enn der de befinner seg nå, så dekker de et behov jeg tror kommer til å være til stede i lange tider fremover. Og med hensyn til ÅFK er det bare sunt med litt konkurranse.

Klubbens ønske er også å vokse og utvikle seg.

– På lang sikt ønsker vi å bygge klubb stein på stein. Vi ser for oss at vi blir flere medlemmer i klubben med tiden, sier Daniel Eide Hansen, og avslutter med:

– Vi er et alternativ for absolutt alle som ønsker å spille fotball. Unge, «gamle», små, store, gode, dårlige, fra Dirdal eller fra Brasil.

Solås FK og Fiskebekk FK holdt ut i ca. et tiår hver, og spesielt Solås kom seg opp på et ok nivå etter hvert. Nå blir det spennende å følge med og se hvor langt gutta kan ta Gjesdal FK. For hverdagen vil møte dem, motivasjonen vil bli satt på prøve og nedturer – avsporinger, for å snakke klubbens eget språk – vil komme. Og det er først da vi får se om dette er en klubb å regne med, eller om det bare en liten stein i ÅFK-skoen.

Årsmøte til Gjesdal FK ble avholdt på Stamphuset (det til høyre). Tror ikke det er mange klubber som kan smykke seg med et bedre klubbhus. Foto: Håvard Ovesen/Gjesdalbuen

 

Gjesdal FK er i pulje med Orstad, Moi 2, Rosseland 2, Sviland, Varhaug 2 og Riska 3. LAgene møter hverandre tre ganger.

De første fem kampene er:
17.04.18 Varhaug 2 (h)
26.04.18 Rosseland 2 (b)
03.05.18 Sviland (h)
08.05.18 Orstad (b)
16.05.18 Riska 3 (h)

Hjemmekampene spilles på Nye Ålgård stadion.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.