Avdelingsoppsett 2.- og 3. divisjon 2017

Alle de lokale lagene samlet, store sportslige utfordringer og masse kjekke lokalfotballoppgjør. Joda, 2017 blir også et spennende fotballår.

Oppsettet for PostNord-ligaen (2. divisjon) og Regionsligaen (3. divisjon) finner du HER. Det ser meget spennende ut for Rogalands-lagenes del.

Det blir ingen tabelltips foran 2017-sesongen på lokalfotball.no, men målet er å presentere alle lagene i de ulike divisjonene like før sesongstart. Her tar jeg derfor bare et kjapt blikk på hvilke lag som møtes, og et røft overslag over hvem som kan forventes å kjempe i topp og bunn av avdelingen ut fra resultatene i fjor. Det er mer en sortering enn et tabelltips, og jeg har ikke rangert klubbene innenfor hver kategori. Og; det er utrolig mye som skal på plass i mange klubber i vinter, både hva trenere, spillere og sponsorer angår, så her kan mye endres fram mot sesongstart.

Det er vanskelig å gjøre så mye research på så kort tid, så jeg tar forbehold om at jeg kan ha misset viktig informasjon.

2. divisjon avdeling 2
De fire Rogalands-lagene er samlet, og får med både Agder og Hordaland, som man tidligere har møtt annethvert år. Med kun to avdelinger på dette nivået måtte man være forberedt på store reiseavstander, og det får man også. Fra Byåsen og Nardo i Trøndelag, til Hødd på nordvestlandet, til Hønefoss nordøst.

Ett lag rykker direkte opp, mens toerene spiller kvalifisering om å få møte nummer 14 fra Obosligaen i play-off. Tre lag rykker ned.

Topplagene
Hødd ble nummer 14 i Obosligaen, og rykket ned i siste serierunde. Norgesmesterne fra 2012 kommer garantert til å være med i toppen. Amund Skiri er kandidat til trenerjobben, melder Sunnmørsposten, og det har ikke akkurat vært noen spillerflukt fra Høddvoll foreløpig. Som i de fleste andre klubber hersker det litt kaos nå like etter nedrykket, og mye skal på plass før Hødd er klare for sesongstart.

Bryne endte på 13. plass i Obosligaen, og var det beste laget som rykket ned. 30 poeng var to færre enn Ull/Kisa over streken. Har som Hødd en stolt historie med både NM-gull og Tippeliga-spill bak seg, men det begynner å bli fryktelig lenge siden. Marius Helle og Bajram Ajeti er allerede ferdige i klubben, og flere nøkkelspillere ønsker seg bort. Er avhengig av å beholde sentrale spillere for å være sikre på å kjempe om opprykk, men har et stort budsjett på dette nivået, og kommer garantert til å være med i toppen.

Foto: Tarjei Sel, Jærbladet
Foto: Tarjei Sel, Jærbladet

Nest-Sotra klarte ikke rykke opp igjen til Obosligaen, der de spilte både i 2015 og 2014, men endte i stedet på andreplass i 2. divisjon avdeling 3, seks poeng bak Florø. Bytter trener foran neste sesong, men satser friskt videre, og er en utfordrer til opprykksplassen. Må regne med lavere budsjett enn tidligere, men har halvert trenerduoen etter Ruben Hetleviks avgang, og hentet inn storscorer Alexander Dang fra Sotra. Men mister også flere sentrale spillere, og erstatter dem trolig dem med lokale spillere. Må regnes som en utfordrer til de to nedrykkslagene fra Obosligaen, men ingen favoritt.

Midt på treet:
Egersund endte på tredjeplass i 2. divisjon avdeling 3 i år, hele 24 poeng bak Florø som rykket opp, og 18 poeng bak Nest Sotra. Jakter ny trener etter avskjeden med Maurice Ross i høst. Flere av klubbens beste spillere lenkes til andre klubber om dagen, sponsorinntektene antas å bli lavere enn tidligere sesonger, og selv om klubbledelsen regner med å ha en spillertropp som ikke blir veldig ulik årets, har de også uttalt at de vil satse på en mer lokal profil. At lagets kanskje beste spiller, Marcel Wawrzynkiewicz, signerte kontrakt for 2017 sender et meget sterkt signal om at det fremdeles er krutt i EIK-leiren.

Notodden har hentet inn meritterte navn, og satset på å komme tilbake til Obosligaen noen sesonger nå. I år endte det på tredjeplass med 45 poeng, 18 færre enn Arendal som rykket opp. Min favorittspiller Kamal Saaliti forlater klubben og legger opp, men et kjapt blikk på lokalavisa Telen viser at flere spillere fremdeles har tro på prosjektet, og blir med videre. Spilte på nivå to forrige gang i 2012.

Vindbjart endte på fjerdeplass i 2. divisjon avdeling 4 med 44 poeng. Det var 19 færre enn opprykkslaget Arendal, og sju færre enn beste lag som rykket ned. Spiller sin krydderfotball som de har gjort i mange år. Har allerede mistet noen av sine beste spillere, men også hentet inn flere gode spillere foran den kommende sesongen.

Vard ble nummer fire i 2. divisjon avdeling 3 med 40 poeng. Kjempet mot nedrykk til langt utpå høsten, men avsluttet sesongen langt bedre enn de startet den, og har en formpil som peker oppover. Har vært gjennom et lite generasjonsskifte de siste sesongen, men uten å ta særlig skade av det. Thormod Næss erstatter Kjell Sture Jenssen som hovedtrener.

Odd 2 endte på sjuendeplass i 2. divisjon avdeling 4, med like mange poeng som Fram på plassen foran. Hadde fire poeng ned til nedrykksstreken. Odd har en stor rekruttavdeling, og et tredjelag i Regionsligaen. Klarer å berge plassen om de ønsker det.

Hønefoss ble nummer tre i 2. divisjon avdeling 2, men med 42 poeng havnet de kun fire over nedrykksstreken. Opp til opprykkslaget Elverum var det 22 poeng, og til HamKam på plassen foran var det 14 poeng. Spilte  i Obosligaen i 2015, og Tippeliga-fotball så sent som i 2013. Har mistet mange gode spillere siden den gang, og forventes å miste enda noen til gjennom vinteren. Mye skal på plass i Hønefoss for at ikke dette skal bli nok en nedtur.

Fram Larvik ble nummer seks i 2. divisjon avdeling 4 med 41 poeng. Det var fire flere enn beste lag som rykket ned. Sies å ha god nok økonomi til å hente seg spillere for langt høyere plassering enn bunnstrid, men sportslig leder sier til lokalavisen Østlands-Posten at klubbledelsen foreløpig ikke vet hvor mye de har å rutte med foran neste sesong. Det vil selvsagt ha mye å si for hvor godt laget er, men selv om de satset relativt hardt i år, hadde Norges eldste fotballklubb nedrykkspust i nakken til nest siste serierunde.

Bunnlagene: 
Byåsen ble nummer seks i 2. divisjon avdeling 2 med 40 poeng. Var to poeng unna nedrykk, men berget plassen etter seier mot svake Rosenborg 2 i siste serierunde.

Nardo ble nummer sju i 2. divisjon avdeling 2 med 39 poeng. Var allerede klare før siste serierunde, men tap for Stjørdals/Blink gjorde at de kun havnet ett poeng foran nettopp Blink til slutt.

Vidar endte på sjuendeplass i 2. divisjon avdeling 3 med 39 poeng, og selv om det er fire flere enn Fyllingsdalen som rykket ned, var det spenning helt inn til siste serierunde. Gaute Johannessen er ferdig som hovedtrener, og klubben sliter med å finne hans erstatter. Må gjøre en veldig god jobb på overgangsmarkedet i vinter.

Fana tok noe overraskende femteplassen i 2. divisjon avdeling 3 med 39 poeng. Det var like få som Vålerenga 2 og Vidar på plassene bak, men fire flere enn Fyllingsdalen som rykket ned. Skal trolig kjempe mot nedrykk også i år.

3. divisjon avdeling 3
Åtte av ni Rogalands-lag samlet i en avdeling, og ingen av dem kommer til å savne Haugesund 2. Med et så spisset seriesystem kunne man knapt håpet på mindre reising. Tønsberg og Halsen i Vestfold er de lengste reisene, og vi får mange dueller mellom Rogaland og våre nærmeste fotballvenner i Agder. Det store minuset med denne avdelingen er at det er fire rekruttlag, flest av alle avdelinger, med alle de negative sider det bringer.

Vinneren rykker opp. Fire lag rykker direkte ned, noe som selvsagt er altfor mange dersom dette skal være en arena for talentutvikling.

Topplagene:
Pors, som slo Ålgård og Frøyland i kampen om opprykk fra 3. divisjon avdeling 5 i fjor, rykket i år ned igjen på nivå fire etter å ha blitt nummer 12 i 2. divisjon avdeling 4. 29 poeng var hele 12 for få til å beholde plassen. Tommy Svindal Larsen er ny trener. Keeper Anders Klemensson forsvinner trolig til Sandefjord, men ellers har ikke laget mistet noen spillere etter nedrykket. Dette betyr også et hjertelig gjensyn med en lokalfotball-stjerne i tidligere Brodd-spiller Tarjei Fiskum.

FK Tønsberg ble nummer ti i 2. divisjon avdeling 4 med 36 poeng, fem færre enn Odd 2 som beholdt plassen. Har verken spillere eller trener på kontrakt ennå, samtidig som sentrale personer i administrasjonen har levert sine oppsigelser. Klubbledelsen må selvsagt gjøre en voldsomt god jobb gjennom vinteren, men inntil vi eventuelt vet om det arbeidet går filleveien er FKT et lag vi må regne med. Tor Thodesen ledet laget i høstsesongen, men ingenting er avklart med tanke på 2017. To sentrale spillere har allerede forlatt klubben, og toppscoreren forsvinner nok også. Til gjengjeld har klubben kontaktet mange spillere med tanke på overgang, deriblant siddisen Kristian Rinaldo Pedersen, som spilte for 4. divisjonslaget Flint i høst. I dag har ryktene gått om økonomisk trøbbel, men ifølge styreleders uttalelse til lokalavisen Tønsbergs Blad blir ikke økonomien særlig svekket. Er også i dialog med Eik Tønsberg om en samarbeidsavtale.

Fløy endte på sisteplass i 2. divisjon avdeling 4 med skarve ni poeng. Byttet trener, og hentet inn Mattias Andersson fra Start 2 i vår, men uten at det hjalp nevneverdig. Slåss i mange år for opprykk til nivå 2, men har hatt nedadgående pil de siste sesongene. Har blitt forbigått av både Jerv, Arendal og Vindbjart, men har hentet inn tre av Anderssons gamle elever i Start etter årets sesongslutt, deriblant John Olav Norheim som spilte 30 kamper for KFUM i Obosligaen i år, i tillegg til Torje Wichne fra Mandalskameratene. Har mistet noen spillere også, men kan fort komme ut i pluss, og henge seg på oppe i toppen.

Midt på treet:
Sola rykket ned fra 2. divisjon avdeling 3 etter å ha endt nest sist med 21 poeng. Det var 18 for få til å beholde plassen. Har byttet trener to ganger i 2017, og etter at Asle Andersen hadde våren og Tom Erik Maldal høsten, er det Arturo Cleveland som skal lede laget framover. Har mistet flere sentrale spillere, men hentet hjem noen Sola-gutter som spilte for 3. divisjonsklubber den siste tiden.

Viking 2 vant 3. divisjon avdeling 5 med 54 poeng, ett flere enn Madla. Spilte ikke i den tøffeste avdelingen. Viking har mye talent i sin ungdomsavdeling, og styrer lett unna nedrykksstriden, selv om mange unggutter må regne med å bidra mye på et A-lag i trøbbel neste sesong.

Start 2 ble nummer fire i 3. divisjon avdeling 5. Gjorde det de måtte for å beholde plassen i høst, og endte på 43 poeng, tre flere enn Eiger som rykket ned. Gjør nok det de må for å beholde plassen også neste sesong.

Brodd ble nummer fire i 3. divisjon avdeling 6 med 48 poeng, fire flere enn Ålgård som rykket ned. Levde med nedrykksfrykten helt til siste serierunde, men dersom vi ser hvordan resultatene til Brodd endret seg fra vår til høst, ser man også et lag i rivende utvikling. Klarer de å få litt kontinuitet på trenersiden kan Kristian Sørli fortsette det gode arbeidet han har satt i gang. Masse gode spillere i klubben, og sportsgeneraldirektør Øyvind Jacobsen jobber som vanlig iherdig på overgangsmarkedet. Er forsterket allerede, og har trolig mer på lager. Kan komme høyt opp i denne jevne avdelingen.

Sandnes Ulf 2 ble nummer tre i 3. divisjon avdeling 5 med 49 poeng, fem flere enn nedrykkslaget Ålgård. Rekruttavdelingen i klubben har vært i meget god utvikling fra sesongslutt 2014 til i dag. Flere sisteårsjuniorer har forlatt klubben, men det kommer stadig opp nye, gode spillere i lyseblått. Kan nok gjøre det som må til for å beholde plassen dersom det kniper i høst.

Staals avdelingsseier i 3. divisjon avdeling 6 var like overraskende som den var imponerende. 52 poeng var tre flere enn nærmeste forfølger. Trener Antonio Silva forsvant til FK Haugesund etter sesongslutt, og klubben er avhengig av å hente en virkelig god trener for å greie dette. Jobber med å få hjem Sigve Kleppa Christensen, og greier de det vil det være en enorm forsterkning. Har neppe råd til å miste sentrale spillere.

Bunnlagene:
Lura endte på femteplass i 3. divisjon avdeling 5, men 42 poeng var nok til å bli blant de åtte femmerne som beholdt plassen. Er allerede i gang med å forsterke laget med unge, talentfulle gutter. Har et spennende prosjekt på gang, men kan fort bli for lette i denne sammenhengen. Takket være en relativt grei pulje hva reising angår, beholder klubben trolig alle sine mest sentrale spillere.

Madla tok en råsterk andreplass i 3. divisjon avdeling 5 med 53 poeng, ett færre enn avdelingsvinner Viking. Skulle egentlig ikke konkurrert på dette nivået i år, da de rykket ned i fjor, men beholdt plassen fordi Larvik Turn trakk laget da avdelingsoppsettet for 2016 var klart. Har forsterket laget siden i fjor, spesielt offensivt, men mistet hovedtrener Arturo Cleveland til Sola. Er et mønsterbruk med brede kull i ungdomsavdeling.

Express tok tredjeplassen i 3. divisjon avdeling 5 med 48 poeng. Hadde hele åtte poeng ned til nedrykksplass. Fotballen i Aust-Agder er på voldsom frammarsj, men spent på hvordan det slår ut for Express at de to største naboklubbene begge skal spille i Obosligaen (evnt. Tippeligaen) i 2017.

Halsen endte på femteplass i 3. divisjon avdeling 4, men 50 poeng var mer enn nok til å sikre plassen på avdelingen. Mulig laget fra Larvik i Vestfold lurer på til hvilken pris da de fikk servert denne reisepuljen fra NFF. Må reise mye og langt, og skal få det beintøft.

Bryne 2 endte helt oppe på andreplass i 3. divisjon avdeling 6 med 49 poeng. Det var fem flere enn Ålgård som rykket ned, men nedrykksspøkelset fulgte dem helt inn i den siste serierunden. Har masse talentfulle spillere i klubben, men få uker etter at B-laget berget plassen i 3. divisjon, rykket A-laget ned til 2. divisjon. Det blir en voldsom utfordring for Bryne å både rykke opp med A-laget, og beholde plassen med B-laget.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.