4. divisjon avdeling 2: Tilstandsrapport

Siste akt
Bekmørke kvelder under regntunge skyer og flomlys. Sterke vindkast som røsker med seg både kjegler, langpasninger og motivasjon. Og ikke minst regndråper, harde som kamferdrops, som angriper fra alle kanter mens man står og venter på at klokka skal vise 90.

Dette er ikke bare tegn på at vi befinner oss i Rogaland, det er også et signal om at fotballsesongen dessverre – eller heldigvis – går mot slutten.Vi går uansett nå inn i det som er den aller kjekkeste, mest spennende, nervepirrende og ikke minst følelsesladde akten. Og før sceneteppet faller, sammen med siste rest av bladene, er det et par spørsmål vi mangler svar på før den endelige konklusjonen kan trekkes. Så les dere opp, finn frem allværsjakker og stormresistente paraplyer og kom dere på kamp. Det er nå fotballen er på sitt beste. Det er nå lagene er nødt til å levere.

Kjapp status
Vardeneset er så nære et opprykk at folk bare kan notere seg buss nummer 5, som tar deg fra byn til Tasta, og buss nummer 22, som tar deg fra byn til Storhaug.

For neste år et det etter alle solemerker duket for et av de heftigste derbyene rogalandsfotballen har å by på, nemlig VBK – Brodd. Avaldsnes i andre enden av tabellen har på sin side vært klare for femtedivisjon såpass lenge nå at de nok snart er klare for sesongstart 2018. En sesong som – hvis det er noen trøst – i hvert fall blir uten ferjeturer.

Kopervik puster nabo Åkra i nakken, mens Riska nok fortsatt klamrer seg til siste lille halmstrå hva angår opprykk. I bunn blir det et rotterace hvor det kan ende med nedrykk for begge lagene fra Hå, eller begge lagene fra Sildabyen. Eventuelt det som er mest sannsynlig for øyeblikket, nemlig at Sandnes-laget Austrått må ta turen ned.

Uansett hvilken vei vinden tar de forskjellige lagene, så scores det masse mål, det deles ut mange kort og det er bra engasjement rundt 4. divisjon avdeling 2.

Under følger litt om topp og bunn, kort rundt hvert lag, høsttabellen og en god del statistikk.

Toppen
Et forsprang på fem poeng er riktignok teoretisk sett fullt mulig å ta igjen for Riska, men at Vardeneset, med det programmet de har igjen, det laget og den mentaliteten de har skal gi fra seg dette, er i mine øyne ren utopi.

Laget fra Hommersåk har kanskje forspilt sine sjanser til et opprykk på hjemmebane, mens de to Karmøy-lagene i toppen har lagt igjen sine muligheter i Hå. Men i tillegg til å rote det til for seg selv, må utfordrerne se seg slått av VBK også i innbyrdes oppgjør.

Vardeneset har tatt to poeng i snitt mot de tre andre topp fire lagene, noe som er vesentlig høyere enn Riska som har tatt ett, Åkra som har tatt like over ett og Kopervik som kun har tatt 0.75 i sine møter mot rivalene i topp.

Bunnstriden
Avaldsnes har vært fortapt en god stund, nesten allerede fra første serierunde hvor de tapte 8-0 for Austrått, men hvem som slår følge med dem ned er det fortsatt knyttet stor spenning til.

De siste rundene blir et nervedrama for de involverte, som per nå teller seks lag*, og ikke nok med at lagene i denne pulja kommer til leke stolleken, men de må også sette sin lit til at de lokale lagene som ligger utsatt til på nivået over leverer varene.

Utgangspunktet med to lag direkte ned og ett som må gjennom kvalikk, er basert på at to lokale lag rykker ned fra tredjedivisjon. Skulle flere enn to lokale lag rykke ned, betyr det også at flere lag fra fjerdedivisjon må videre ned. I skrivende stund er det fire lokale lag under nedrykkstreken i tredjedivisjon, noe som betyr at lag nummer tolv i fjerdedivisjon, som i utgangspunktet har kvalifiseringsplassen, også går rett ned til femtedivisjon.

Lag nummer elleve vil dermed måtte spille kvalifisering. Skulle kun tre lokale lag fra tredjedivisjon gå ned, vil den dårligste 12.plassen fra de to avdelingene gå rett ned og den dårligste 11.plassen måtte spille kvalikk. (Her tar jeg forbehold om feil)

Med andre ord så står nervene i høyspenn og neglebiting på menyen for en del lag fremover, og allerede kommende runde møtes flere av de involverte.

*Av de seks lagene jeg har tatt med i bunn er også Nærbø, selv om jeg personlig tror de går klar tatt deres poengsum og høstform i betraktning.

 

Tabellen – Lag for lag.

VBKedit

Totalt 53 poeng – 16 seire 5 uavgjorte 1 Tap – +38 i målforskjell – 17 poeng på de 7 siste kampene – 3 seire på rad – 7 kamper på rad uten tap – Toppscorer er Mikal Hebnes Olsen med 18 mål – Totalt 42 gule 1 rødt kort – Flest gule kort har Morten Vadla med 5

Om bakgrunnen for navnet til VBK’s supportere «Båshauen» er den gamle søppelfyllingen som lå en ganske drøy Flo-pasning unna Tasta idrettspark (Deler av Tasta idrettspark ligger visstnok direkte oppå den gamle båshauen, Jørn Brekkes anm.), eller om det har noe med medlemmenes kvaliteter å gjøre, vet jeg ikke. Men at VBK sitt fotballag er alt annet enn bås, er i hvert fall klinkende klart.

Vardeneset har utover sesongen fremstått mer og mer som den aller største opprykksfavoritten. Mulig det ikke var forventet av alle utenforstående før sesongen at laget fra Tasta skulle være med helt inn, men i kamp etter kamp har de vist at de mener alvor når det kommer til klubbens egen, klare målsetting om direkte opprykk. Nærmest som en bulldoser har VBK kjørt over det som har stått i veien for dem, noe som til tider har gått hardt ut over både motspillere og hjørneflagg. Litt rusk i maskineriet har det vært, men ikke mer enn hva maskinfører Mikal Hebnes Olsen har greid å håndtere, og alt peker nå i retning opprykk og spill i tredjedivisjon neste år.

Siste fire kamper:

Varhaug – VBK 2-2 (Jakobsen x2)

VBK – Vaulen 5-2 (Håland x3, Jakobsen, Moldvær)

Åkra – VBK 0-1 (Håvarstein)

VBK – Austrått 5-4 (Hebnes Olsen x2, Håland, Vadla, Håvarstein)

Gjenstående kamper:

Avaldsnes (B)

Djerv 1919 (H)

Frøyland (B)

Kopervik (H)

 

Riska

Totalt 48 poeng – 14 seire 6 uavgjorte  2 tap – +39 i målforskjell – 17 poeng på de 7 siste kampene – 17 kamper på rad uten tap – Toppscorer er Vetle Myhre med 29 mål – Totalt 22 gule kort – Flest gule kort har Atle Soma med 5

Riska ble tippet helt øverst av lokalfotball.no og i toppen av de fleste før sesongen. Og en sesong der oppe har det blitt. Til tross for at Riska er det eneste laget som har slått VBK, i en kamp der de virkelig viste hva som bor i dem, og de spillemessig tidvis har vært veldig bra, ser opprykket ut til å glippe like foran nesen på dem. Faktisk så er det de mange poengtapene hjemme, som sist mot Frøyland, som ser ut til å bli skjebnesvangre. Riska har kun vunnet fem av elleve kamper hjemme (ni av elleve borte), og er med det det svakeste hjemmelaget av de seks øverste.

I de to kampene undertegnede har sett laget fra Hommersåk i år, har de vært spillemessig overlegne. Og med en Vetle Myhre som nå står med 29 mål på 17 kamper i serien, et solid og rutinert stopperpar og en bra midtbane, skulle man tro at det meste lå til rette for at det også skulle fungere godt hjemme. Jeg har ikke sett laget på eget gress (kommer i nest siste serierunde), så jeg skal ikke spekulere i hvor det lugger. Men hadde ikke Frøyland fått score på overtid forrige runde, så hadde det kun vært tre poeng opp til VBK, og fortsatt stor spenning. Så marginene er små.

Midtbanespiller Runar Fløysvik skal visstnok være ute resten av sesongen med en skulderskade, noe som blir et savn. Likevel har gultrøyene et greit program på tampen – så lenge de greier å knekke koden på hjemmebane.

Siste fire kamper:

Austrått – Riska 1-5 (Olsen, Motland, Torheim, Myhre, Fløysvik)

Riska – Avaldsnes 6-0 (Myhre x3, Slettebø x2, Torheim)

Djerv 1919 – Riska 0-1 (Aasen)

Riska – Frøyland 2-2 (Vier x2)

Gjenstående kamper

Kopervik (B)

Nærbø (H)

Ålgård (H)

Skjold (B)

ÅILedit

Totalt 46 poeng – 13 seire 7 uavgjorte 2 tap – +36 i målforskjell – 12 poeng på de 7 siste kampene – 2 kamper på rad uten seier – Toppscorer er Mats Kvalvågnes med 18 mål – Totalt 14 gule 2 røde kort – De røde kortene står Elias Valderhaug for

Åkra var på forhånd tippet helt oppe i toppen, og kommer nok til å innfri med tanke på en topp fire plassering. Dessverre er det bare ett lag som rykker opp til tredje, og med tap mot serieleder VBK hjemme for to uker siden og kun uavgjort i forrige kamp på Jæren, er det nok altfor mye som må klaffe for at åkrabuene skal snike seg forbi lagene foran og stikke av med førsteplassen. Om dette betyr at laget til Karl Oskar Emberland vil se på sesongen som en gedigen skuffelse vet jeg ikke, men at tredjedivisjon også neste år går uten lag fra Karmøy og at Åkra blir å finne på nivå fem også når sesongen 2018 starter, er nærmest avgjort.

Nå dreier nok resten av sesongen seg mest om å holde «Kilane» bak seg.

Siste fire kamper:

Åkra – Skjold 3-0 (Kvalvågnes x3)

Vard 2 – Åkra 1-2 (Rasmussen x2)

Åkra – VBK 0-1

Varhaug – Åkra 1-1 (Rasmussen)

Gjenstående kamper:

Vaulen (H)

Ålgård (H)

Austrått (B)

Avaldsnes (H)

Kopervik

44 poeng – 13 seire 5 uavgjorte 4 tap – +30 i målforskjell  – 16 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er Kjetil Vatland Olsen med 22 mål – Totalt 33 gule 1 rødt kort – Flest gule kort har Jone Hetland Bygnes og Lars Eirik Austevik med 5

Kopervik har havnet litt i skyggen av de tre øverste lagene, og det var ikke mange som på forhånd kunne spå at «Kilane» skulle havne så høyt oppe. Nesten-nedrykket til femtedivisjon (spilte kvalikk mot Skudenes) i fjor har nok vært med på å dempe forventningene til årets utgave av Kopervik, noe som kanskje har vært en fordel for laget. I tillegg har Kjetil Vatland Olsen også denne sesongen scoret mål på bestilling, samt det har vært ganske tett bakover.

KIL har fortsatt muligheten til å bli beste lag fra Karmøy, noe som sikkert hadde smakt godt, og hadde det ikke vært for tap mot begge Hå-lagene i høst, hadde de faktisk pustet VBK i nakken – et VBK som de møter i siste serierunde i en kamp som med full klaff kunne ha blitt en ren seriefinale.

Siste fire kamper:

Djerv 1919 – Kopervik 3-5 (Bråtå, Olsen, Austevik, Hveding, Lescoute)

Kopervik – Frøyland 3-0 (Olsen x2, Hveding)

Ålgård – Kopervik 0-1 (Bråtå)

Nærbø – Kopervik 2-1 (Rzepecki)

Gjenstående kamper:

Riska (H)

Skjold (B)

Vard 2 (B)

VBK (B)

Frøylandedited

36 poeng – 11 seire 3 uavgjorte 8 tap – +7 i målforskjell – 11 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er fortsatt Frank Hole med 20 mål – Totalt 18 gule 1 rødt kort – Flest gule kort har Preben Løvdahl Hellvik med 4

Frøyland har hatt en god sesong, men har sammen med Skjold og naborival Ålgård havnet litt i ingenmannsland. I vår bidra Frank Hole til at laget en periode lå enda lengre oppe på tabellen, men etter at storscoreren dro til Bryne har laget fra Kvernaland plassert seg et lite stykke bak de fire topplagene – uten at det nødvendigvis hadde gått bedre hadde Hole blitt værende.

En dårlig borteform, med blant annet tap mot Avaldsnes, har gjort avstanden til de fire øverste for stor til å ta igjen. Men sett under ett så har sesongen vært bra for Frøyland som, i tillegg til å ha slått Ålgård i begge årets oppgjør, har mye spennende ungt i laget og som helt sikkert blir enda sterkere neste sesong.

Siste fire kamper:

Ålgård – Frøyland 0-2 (Tønnesen, Vagle)

Kopervik – Frøyland 3-0

Frøyland – Nærbø 2-1 (Kleppa, Rønningen)

Riska – Frøyland 2-2 (Hellvik, Karlson)

Gjenstående kamper:

Skjold (H)

Vard 2 (B)

VBK (H)

Varhaug (B)

 

Skjoldedit

34 poeng – 10 seire 4 uavgjorte 8 tap – +19 i målforskjell – 7 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er det norske talentet Berge Ohm med 11 mål – Totalt 29 gule 4 røde kort – Flest gule kort har Daniel Aarås med 6

Skjold hadde en god vårsesong som endte med 4. plass, men har mistet flyten nå i høst. Hele syv plasser har laget falt hvis man setter vårtabellen opp mot høsttabellen. Tysvær-laget ender uansett opp som en middelhavsfarer, og hvis målet var så beskjedent som å holde seg må man kunne si seg riktig så fornøyde i Grinde. Skjold har mange unge spillere, noe som naturlig nok vil gjøre at laget varierer i prestasjonene. Og mot Ålgård, i den utsatte kampen som ble spilt på mandag, startet de også ungt for så å bytte inn hele seks (!) spillere på stillingen 0-3. Dette resulterte i to reduseringer, men byttene kom for sent til å spise opp hele ledelsen og det endte 2-3. Høsten startet forøvrig bra med et sterkt 3-3 resultat mot VBK, i en kamp Skjold lå under 2-0 for så å snu, men miste seieren helt på tampen.

Uansett så spiller Skjold i divisjonen også neste år, og blir de fleste med videre virker det å være nok av kvalitet å bygge videre på.

En som ikke blir med videre og som heller ikke kan kalles ung lengre, er lagets midtstopper Christian Askeland. Bautaen rundet tidligere i høst 500 kamper for klubben, noe som må sies å være en stor bragd i disse dager, men har samtidig annonsert at han gir seg etter sesongen.

Siste fire kamper:

Skjold – Austrått 1-2 (Staurland)

Avaldsnes – Skjold 1-3 (Gismarvik x2, Ohm)

Skjold – Djerv 1919 2-2 (Staurland, selvmål)

Skjold – Ålgård

Gjenstående kamper:

Frøyland (B)

Kopervik (H)

Nærbø (B)

Riska (H)

ÅFKedit

32 poeng – 9 seire 5 uavgjorte 8 tap – -1 i målforskjell – 8 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er Ezekiel Bala 8 med mål – Totalt 39 gule 3 røde kort – Flest gule kort har Iiljaz Krantic med 5

Ålgård plasserte seg tidlig midt på tabellen, og har forblitt der gjennom hele sesongen. Selv om opprykk aldri var et tema blant folk i og rundt klubben, er det en del på utsiden som stusser over at laget som i fjor sommer ledet 3. divisjon nå kun er en middelhavsfarer på nivået under. En enorm utskiftning i spillerstallen og et nytt trenerteam er mye av årsaken. Men klubben har, fornuftig nok, prioritert å stake ut en ny kurs og styrke sin egen identitet, fremfor å jakte et dyrkjøpt opprykk som ikke bare hadde kostet penger til middels begavede leiesoldater fra diverse nabokommuner, men også kunne ha kostet klubben enda flere lovende ålgårdsbuer.

Likevel, selv om det da altså ikke blir hovedrollen, har Ålgård fått en liten bi-rolle i både nedrykksdramaet og en potensiell opprykstriller. Ettersom sorttrøyene møter to bunnlag og to topplag på sine fire siste kamper, kan de få gleden av å vinke farvel til lag som går i både den ene og andre retningen. På perrongen blir ÅFK uansett stående – som for så vidt alle på Ålgård som venter på toget blir.

Siste fire kamper:

Varhaug – Ålgård 0-2 (Kommedal, Bala)

Ålgård – Kopervik 0-1

Vaulen – Ålgård 3-3 (Thorsteinsson, As. Ravndal,  V. Valsson)

Ålgård – Skjold

Gjenstående kamper:

Nærbø (H)

Åkra (B)

Riska (B)

Austrått (H)

 

Nærbø

26 poeng – 8 seire 2 uavgjorte 12 tap – -1 i målforskjell – 10 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er Martin Skeie med 22 mål – Totalt 38 gule 2 røde kort – Flest gule kort har Rabih Kulaib med 5

Nærbø har variert fra det helt store til noe langt under middels denne sesongen. De har tapt knepent i to kamper mot VBK, spilt uavgjort mot Åkra, slått Kopervik og most både Avaldsnes og Ålgård så til de grader. Likevel har de havnet i en litt utsatt posisjon med tanke på nedrykk. Førstkommende fredag blir det en tur til Ålgård, og seier – eller kanskje bare ett poeng –  vil langt på vei sikre lagets plass i divisjonen.

Uten at jeg kjenner for mye til Martin Skeie, slår han meg som en spiller man synger «he scores when he wants» om. Både tre, fire og seks(!) mål i en og samme kamp har det blitt, noe som tegner et bilde av en spiller som nettopp scorer når han vil. De mange målene til Skeie har nå gjort at han er blant de som har flest mål i pulja, og han er uten tvil en spiller det blir spennende å følge med videre på.

Siste fire kamper:

Avaldsnes – Nærbø 2-9 (Skeie x6, Helleren, Taksdal, Mjåtveit)

Nærbø – Djerv 1919 0-2

Frøyland – Nærbø 2-1 (Taksdal)

Nærbø – Kopervik 2-1 (Skeie, Enåsen)

Gjenstående kamper:

Ålgård (B)

Riska (B)

Skjold (H)

Vard 2 (B)

Djerv1919

24 poeng – 6 seire 6 uavgjorte 10 tap – +6 i målforskjell – 9 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorere er Eivind Espeland, Mats Rasmussen og Are Søderlund med 6 mål – Totalt 30 gule 1 rødt kort – Flest gule kort har Andre Amdal Bundegaard 5

Cup-laget Djerv 1919 har skuffet litt denne sesongen. Forventningene etter at de vant den lokal vintercupen har ikke blitt innfridd i serien, og selv om «Gulgyttane» skal spille finale i Obos-cup (Rogalandscupen) helt på tampen av sesongen, er det nok en nedtur å måtte kjempe om å sikre plassen i de siste seriekampene – selv om det alltid er gøy å spille for noe.

Litt kjedelig er det jo også at det i verste fall er rekruttene til FK Haugesund, laget Djerv 1919 sammen med Haugar i sin tid stiftet, som kan være skyld i at Asbjørn Helgelands (har vært spiller, assistenttrener og sportssjef i FKH) gutter må ned. Men så er det jo dette med at det er av sine egne man skal ha det, da.

Siste fire kamper:

Djerv 1919 – Kopervik 3-5

Nærbø – Djerv 1919 0-2

Djerv 1919 – Riska 0-1

Skjold – Djerv 1919 2-2

Gjenstående kamper:

Vard 2 (H)

VBK (B)

Varhaug (H)

Vaulen (B)

 

Vaulenedit

24 poeng –  5 seire 9 uavgjorte 8 tap – -5 i målforskjell – 5 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er Jørgen Helland med 9 mål – Totalt 27 gule 4 røde kort – Flest gule kort har Ole Wick Henriksen og Vegard Natland med 4

Strandløvene fra Vaulen hadde en ok vårsesong, hvor de blant annet spilte veldig mye uavgjort. Etter sommerferien har det derimot gått tråere – noe spillerlogistikken nok må ta store deler av skylden for. Vaulen har måttet lete i alt fra egne ungdomsrekker via bedriftsfotballen, til spillere som la opp for årevis siden for å greie å stille lag. Keeper Eric Ordaz har også måttet kaste hanskene for å spille spiss i noen kamper, og summen av hele dette regnestykke har blitt en langt dårligere poengfangst, faktisk den dårligste av samtlige lag i pulja, nå i høst. Laget har som følger av dette sunket som en stein på tabellen, og fjerdedivisjons desidert beste lag på Twitter står nå i reel fare for å måtte ta turen ned en divisjon.

Vaulen tok forrige runde et meget viktig poeng mot Ålgård på et noe spektakulært vis. ÅFK gjorde 3-2 fire minutter på overtid og folk flest så da på dette som seiersmålet. Men Vaulen er desperate om dagen, og er man desperat nok prøver man alt. Ole Wick Henriksen skjøt direkte fra avspark etter scoringen imot, og Ålgårds keeper fikk såpass store problemer at han måtte gi corner. Corneren utnyttes til det fulle og Vaulen scoret og sikret med det et poeng som kan vise seg å bli et meget viktig når tiden for å telle opp kommer.

Strandløvene kan forøvrig også avgjøre sin egen skjebne, med tanke på at de møter to av lagene de kjemper mot i bunnen i de resterende kampene. Men først venter en tøff tur til Karmøy og møte med Åkra.

vaulentweet

 

Siste fire kamper:

Vaulen – Vard 2 7-1 (Lie x2, Helland x2, Surdal, Natland, Sivertsen)

VBK – Vaulen 5-2 (Helland, Gaard)

Vaulen – Varhaug 2-4 (Muri, Wick Henriksen)

Vaulen – Ålgård 3-3 (Tjaum, Sirdal,  Helland)

Gjenstående kamper:

Åkra (B)

Austrått (H)

Avaldsnes (B)

Djerv 1919 (H)

vardedit23

11. plass – 6 seire 3 uavgjorte 13 tap – -35 i målforskjell – 3 poeng på de siste 7 kampene – 4 tap på rad – Toppscorer er Preben Christensen Fauskanger med 10 mål – Totalt 20 gule 2 røde kort – Flest gule kort har Sander Abrahamsen Deilkås med 4

Ungguttene til Vard har slitt i år, og kanskje spesielt i en del av bortekampene. 7-1 tap på Vaulen, 6-1 på Tasta og 9-1 på Frøyland er noen av nederlagene Vard Haugesunds nest beste har måttet tåle på sine turer sørover. Men også hjemme har det vært en tung høst, og med den sviktende formen laget viser for tiden har rekruttene satt seg selv i en vanskelig situasjon med tanke på nedrykk, og kan – som Djerv 1919 – risikere at byrival FKH’s rekrutter gjør at de må ta turen ned i femtedivisjon, skulle FKH 2 rykke ned fra tredje.

Fordelen Vard 2 har fremfor de andre rivalene i bunn, er jo at de har litt flere spillere som i utganspunktet er av bedre kvalitet å velge mellom. A-laget har gjort en god sesong i 2. divisjon og har for så vidt ingenting å spille for (det er alltid noe å spille for, men de kan verken rykke ned eller opp), noe som kan bety at rekruttlaget blir prioritert for å sørge for at de holder seg på nivå fem. Det skal selvsagt sies at det ikke er noen garanti for at spillere som kommer ned fra A-laget øker kvaliteten på rekruttlaget i noen særlig stor grad, samt det vil nok være mindre tilfredsstillende å måtte la de «store gutta» stå for redningen. Men samtidig er det jo en mulighet de fleste de sloss med om å holde seg nok misunner dem.

Vard har også en fordel med at de avslutter med tre hjemmekamper.

Siste fire kamper:

Vaulen – Vard 2 7-1 (Abrahamsen Deilkås)

Vard 2 – Åkra 1-2 (Haugland Båsen)

Austrått – Vard 2 4-1 (Reinsos Meling)

Vard 2 – Avaldsnes 2-3 (

Gjenstående kamper:

Djerv 1919 (B)

Frøyland (H)

Kopervik (H)

Nærbø (H)

Varhaugedit

12. plass – 6 seire 12 uavgjorte 14 tap – -28 i målforskjell – 8 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er Torben Dvergsdal med 7 mål – Totalt 36 gule 2 røde kort – Flest gule kort har Ivar Løge med 7

Varhaug har vel først og fremst satt seg i den posisjonen de er i nå ved å ikke prestere godt nok på hjemmebane. En fryktelig statistikk som viser 1-2-8 hjemme sier det meste, og 75% av poengene til laget har blitt sanket borte fra «Iden». Selv om ungguttene presterte godt i junior-NM og imponerte mange der, har det blitt langt tøffere motstand i 4. divisjon for laget som i fjor vant sin avdeling i divisjonen.

Varhaug møter også to bunnrivaler i innspurten, samt to lag som for så vidt ikke har noe å spille for, så sjansene for å overleve er absolutt til stede. De grønnkledde fra Jæren har også et par spillertyper, i blant andre Thomas Sletten og Jakob Lye Skretting, som det hadde vært moro å sett i divisjonen også neste år, og som alle er potensielle matchvinner i de resterende kampene.

Siste fire kamper:

Varhaug – VBK 2-2 (S. Dvergsdal, Sletten)

Varhaug – Ålgård 0-2

Vaulen – Varhaug 4-2 (T. Dvergsdal x2, Lye Skretting)

Varhaug – Åkra 1-1 (S. Dvergsdal)

Gjenstående kamper:

Austrått (B)

Avaldsnes (H)

Djerv 1919 (B)

Frøyland (H)

Austråttedit

13. plass – 6 seire 0 uavgjorte 16 tap – -16 i målforskjell – 6 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorer er Kenneth Grøtteland med 8 mål – Totalt 34 gule 4 røde kort – Flest kort har Kenneth Grøtteland med 4

Austrått-trener Roger Gimre sa for noen uker siden til Sandnesposten at han før sesongen aldri i sin villeste fantasi hadde regnet med at laget skulle være involvert i nedrykksstriden. Det kan enten tolkes som at Gimre ikke har vill nok fantasi, eller så har han overvurdert eget lag og undervurdert motstanderne sine en smule. I fjor havnet Austrått på andreplass i divisjonen, like bak bunnkollega Varhaug, men i år er det altså snakk om en kamp for å holde seg.

Det er deilig med lag som ønsker å spille sitt eget spill, lag som sier de ønsker å «spille fotball» i stedet for å slå langt og løpe etter, og som tror på det de holder på med og også ser på A-laget sitt først og fremst som en utviklingsarena. Men det spørs om ikke denne romantikken har fått blomstret litt for mye rundt Iglemyr denne sesongen, noe som har gått på bekostning av resultater og ført laget ned i det uføre de befinner seg i nå.

Men ønsker man underholdning og det Jostein Grindhaug ville kalt «Hiaka-Hoaka-fotball», er Austrått laget å sjekke ut. Forrige runde ble det en triller på Tasta som endte med 5-4 tap, og laget scorer og slipper inn mål i bøtter og spann. Faktisk er det ingen kamper som inneholder mer mål enn de Austrått spiller. 6.2 mål per kamp sier det meste, og er det en arena du er sikret mål på så er det Iglemyr. Det ender heller aldri uavgjort når Sandnes-laget spiller, så her er det mål- og 3-poengs-garanti.

Skulle det bli nedrykk finnes det heldigvis nok av triste gladlåter fra Austrått-bandet Ingenting sin katalog til å slukke sorgene med.

Siste fire kamper:

Austrått – Riska 1-5 (Gimre)

Skjold – Austrått 1-2 (Line Rasmussen, Gjerde Arnesen)

Austrått – Vard 2 4-1 (Kyaw, Tonstad Pedersen, Grøtteland x2)

VBK – Austrått 5-4 (Hebnes x2, Stokke, Holmen)

Gjenstående kamper:

Varhaug (H)

Vaulen (B)

Åkra (H)

Ålgård (B)

Avaldsnesedited

 

14. plass – 2 seire 1 uavgjort 19 tap – -80 i målforskjell – 6 poeng på de siste 7 kampene – Toppscorere er Harald Andre Skeie og Sondre Taranger Osmundsen med 5 mål – Totalt 29 gule kort – Flest gule kort har Jonas Risanger med 6

Avaldsnes har dessverre vært sjanseløse denne sesongen. Syv poeng og 21-101 i målforskjell kan skremmer vettet av de fleste, og dette nedrykket er vel så soleklart som man kan få det. Nedrykket var for så vidt spådd av samtlige som har tippet utfall i denne pulja før sesongen, men at det skulle være så stor forskjell på Avaldsnes og resten var nok ikke helt forventet.

Selv synes jeg ikke det var så stor forskjell på lagene da de tapte på Ålgård, og seire over både Frøyland og Vard 2 viser jo at det bor noe i laget. Men å slippe inn 4,6 mål i snitt hver kamp, 7 mål hjemme mot Nærbø den siste halvtimen og når man i tillegg scorer i underkant av 1 mål per kamp, er det tydelig at det svikter flere steder. Mulig Einar Utvik Jr kunne ha bidratt til å pynte på statistikken hadde han fått litt flere enn de fire kampene det ble. Men selv ikke en målscorer av hans kaliber hadde nok kunnet reddet Avaldsnes denne gangen.

Siste fire kamper:

Avaldsnes – Nærbø 2-9 (Skeie x2)

Riska – Avaldsnes 6-0

Avaldsnes – Skjold 1-3 (Taranger Osmundsen)

Vard 2 – Avaldsnes 2-3 ( Utvik Jr x2)

Gjenstående kamper:

VBK (H)

Varhaug (B)

Vaulen (H)

Åkra (B)

Høsttabellen. 

 1. Riska – 21 poeng – 6-3-0 – +20 i målforskjell (3. plass etter halvspilt)
 2. VBK – 20 poeng – 6-2-1 – +9 i målforskjell (1. plass etter halvspilt)
 3. Kopervik – 19 poeng – 6-1-2 – +12 i målforskjell (5. plass etter halvspilt)
 4. Åkra – 18 poeng – 5-3-1 – +12 i målforskjell (2. plass etter halvspilt)
 5. Ålgård – 14 poeng – 4-2-3 – +3 i målforskjell (8. plass etter halvspilt)
 6. Frøyland – 14 poeng – 4-2-3 – -1 i målforskjell (6. plass etter halvspilt)
 7. Nærbø – 13 poeng – 4-1-4 – +4 i målforskjell (10. plass etter halvspilt)
 8. Djerv 1919 – 12 poeng – 3-3-3 – +7 i målforskjell (11. plass etter halvspilt)
 9. Varhaug – 11 poeng – 3-2-4 – -5 i målforskjell (13. plass etter halvspilt)
 10. Austrått – 9 poeng – 3-0-6 – -10 i målforskjell (12. plass etter halvspilt)
 11. Skjold – poeng – 2-2-5 – -2 i målforskjell (4. plass etter halvspilt)
 12. Vard 2 – poeng – 2-1-6 – -13 i målforskjell (9. plass etter halvspilt)
 13. Avaldsnes – poeng – 2-0-7 – -27 i målforskjell (14. plass etter halvspilt)
 14. Vaulen – 5 poeng – 1-2-6 – -9 i målforskjell (7. plass etter halvspilt)

 

Statistikk. 

 

Toppscorere

Vetle Myhre (Riska) – 29

Kjetil Vatland Olsen (Kopervik), Martin Skeie (Nærbø) – 22

Frank Hole (Frøyland, er nå i Bryne) – 20

Mats Kvalvågnes (Åkra), Mikal Hebnes Olsen (VBK) – 18

Steffen Klemetsen Jakobsen (VBK) – 16

Berge Ohm (Skjold) – 11

Preben C. Fauskanger (Vard 2), Espen W. Håland (VBK) – 10

Jørgen Helland (Vaulen) – 9

Ezekiel Bala (Ålgård) – 8

 

Antall forskjellige målscorere

Austrått – 16

Ålgård, Skjold, Nærbø – 15

VBK, Djerv 1919, Riska – 14

Frøyland, Vaulen, Vard 2 – 13

Kopervik – 11

Åkra, Varhaug – 10

Avaldsnes – 8

 

Flest scoringer

VBK, Riska – 66

Åkra, Kopervik, Frøyland – 56

Skjold – 53

Austrått – 49

Djerv 1919 – 48

Nærbø – 44

Ålgård – 42

Vaulen – 41

Vard 2 – 37

Avaldsnes – 21

 

Flest baklengs

Avaldsnes – 101

Austrått – 74

Vard 2 – 72

Varhaug – 57

Frøyland – 49

Vaulen – 46

Nærbø – 45

Ålgård – 43

Djerv 1919 – 42

Skjold – 34

VBK – 28

Riska – 27

Kopervik – 26

Åkra – 20

 

Flest gule kort

Ivar Løge (Varhaug) – 7

Jonas Risanger (Avaldsnes), Daniel Aarås (Skjold) – 6

Sindre Dunseth (VBK), Arian Ødegård (Varhaug), Iiljaz Krantic (Ålgård), Jone Hetland Bygnes (Kopervik), Andre Amdal Bundegaard (Djerv 1919), Atle Soma (Riska), Rabih Kulaib (Nærbø), Morten Vadla (VBK). Lars Eirik Austevik (Kopervik) – 5

12 spillere – 4

 

Flest røde kort

Elias Valderhaug, Gunnar Valsson, Vegard Holmen – 2

21 spillere – 1

 

Lagenes antall kort

VBK – 42 gule 1 rødt

Ålgård – 39 gule 3 røde

Nærbø – 38 gule røde

Varhaug – 36 gule røde

Austrått – 34 gule 4 røde

Kopervik – 33 gule rødt

Djerv 1919 – 30 gule rødt

Skjold – 29 gule røde

Avaldsnes – 29 gule

Vaulen – 27 gule 4 røde

Riska – 22 gule

Vard 2 – 20 gule 2 røde

Frøyland – 18 gule 1 rødt

Åkra – 14 gule 2 røde

Poeng på siste syv kamper (0-21)

VBK, Riska – 17

Kopervik – 16

Åkra – 12

Frøyland – 11

Nærbø – 10

Djerv 1919 – 9

Ålgård, Varhaug – 8

Skjold – 7

Avaldsnes, Austrått – 6

Vaulen – 5

Vard 2 – 3

 

Kamper på rad uten tap

Riska – 17

VBK – 7

Varhaug, Ålgård, Frøyland – 2

Åkra, Nærbø, Djerv 1919, Vaulen, Avaldsnes – 1

 

Tap på rad

Vard 2 – 4

Kopervik, Austrått, Skjold – 1

 

Kamper på rad uten seier

Vard 2 – 4

Vaulen – 3

Åkra, Djerv 1919, Skjold – 2

Riska, Kopervik, Frøyland, Varhaug, Austrått – 1

 

Antall seire på rad

VBK – 3

Nærbø, Ålgård, Avaldsnes – 1

 

Dett var dett! Nå er det bare å komme seg på kamp.

Heia lokalfotballen!

Skulle det være noe som er feil, gi beskjed så retter jeg det opp.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.