10 talenter fra toppfotballen

Lokale toppklubber har flust av unge gutter som kan bli meget gode fotballspillere, men det er bare noen få man ser at garantert kommer til å bli det.

Tidligere i år laget vi en oversikt over de største talentene fra 2. divisjon. Her kommer de fem jeg har mest tro på fra toppfotballen. Jeg har kun vurdert gutter fra Sør-Rogaland, som er mellom 15- og 19 år (født tidligst 1998), og spiller for klubber på nivå 1 og 2 i sine land. Det kommer og opp en veldig spennende 2003-årgang i vår region, men de får vi komme tilbake til neste år – og årene etter det.

Det er tre-fire spillere som skiller seg ut etter min mening, og selv om jeg har sett to av dem svært lite, tilsier deres CV-er at de ligger et stykke foran de øvrige talentene i regionen.

Birk Risa (19), Köln
Debuterte for det norske U21-landslaget i den mye omtalte kampen mot Kosovo i juni, og tradisjonen tro scoret Tjora-gutten i debuten da Norge vant 5-0 på fotballbanen, men tapte 0-3 på papiret etter administrativt rot. Sisteårsjunioren spiller nå på landslag med store rikstalenter som Kristoffer Ajer, Martin Ødegaard og Martin Samuelsen. Har også tre G19-landskamper fra i år.

I Köln rykker han stadig nærmere A-lagsdebut, og satt på benken under en Bundesliga-kamp mot Hamburg i vår. Trener med Bundesliga-mannskapet som også skal spille i Europa League i år, og har allerede sesongdebutert for Kölns rekruttlag i Regionalliga West på tysk nivå 4.

Tord Johnsen Salte (18), Lyon
Kaptein på G18-landslaget der han har spilt fem kamper i år. Fikk debuten i UEFA Youth League da han kom inn i gruppespillskampen mot Sevilla i september. Står oppført i Olympique Lyons U19-tropp, og det neste naturlige steget er en plass i reservetroppen. I en så stor klubb, med så stort fokus på talentutvikling, er det både flaskehalser og talentkorker man må passere på veien. Akkurat nå er det så mange unge spillere født mellom 1995 og 1997 på proffkontrakt i Lyons reservelagstropp.

De fleste av disse spiller på aldersbestemte landslag, men likevel kommer de seg ikke opp i A-troppen som er enda mer smekkfull av gode fotballspillere. Før generasjonen til Salte kan ta steget opp i reservetroppen må de eldste talentene bli tatt opp i A-troppen eller finne seg ny klubb, og i mellomtiden må den lovende midtstopperen fra Bryne levere på U19-nivå. Rapporteres å ha slitt litt med akillesene den siste tiden.


Erling Braut Håland (17), Molde

Har fem innhopp i Tippeligaen og to cupkamper for Molde, og står med én scoring i hver turnering. Hadde i utgangspunktet gode fysiske forutsetninger, og har både strukket seg og forbedret sin fysisk styrke voldsomt siden han forlot moderklubben Bryne til fordel for Ole Gunnar Solskjærs lag i vinter. Imponerte da han tok for seg i Tromsø-feltet og stanget inn sin første Tippeliga-scoring i forrige serierunde.

Selv om Ole Gunnar Solskjær har stor tro på spisstalentet, hentet han en ny angriper inn så sent som denne uken. Det gjør konkurransen om en plass på laget enda tøffere, men premien i enden av sesongen kan fort være en seriemedalje og/eller cupfinale. Har kamper både for Moldes rekruttlag i 3. divisjon denne sesongen, samt for G19-laget i nasjonal serie.

Fast inventar på G17-landslaget der han står med to scoringer på fem kamper hittil i år.


Magnus Retsius Grødem (18), Vålerenga

Fikk en god start på karrieren i hovedstaden etter overgangen fra moderklubben Bryne i fjor sommer. Debuterte i Tippeligaen med scoring mot faren og farfarens gamleklubb Viking i siste serierunde i fjor høst, men har ikke fått det helt til å svinge i år. Startet sesongen med scoring allerede i andre serierunde mot Haugesund, og deretter mot Gran i cupen og fikk totalt én kamp fra start og tre innhopp på de seks første eliteserierundene.

Mye småskader har gjort at det kun har blitt spill på rekruttlaget i 2. divisjon etter det, foruten ett kort eliteserieinnhopp mot Lillestrøm midt i juni. Ikke i troppen til kveldens cupkamp mot Elverum. Er den eneste spilleren på listen som har sin kamparena i 2. divisjon, og står her med én scoring etter sju kamper fra start, samt ett innhopp.

Spilte 90 minutt for rekruttlaget første gang nå på sensommeren, og har bedre tider i vente utover høsten. Talentet er det hvert fall ingenting å si på. Har spilt to G19-landskamper i år, og scoret det ene av Norges mål i 2-1-seieren over Hviterussland i mars (Kristoffer Ajer scoret det andre).


Harald Nilsen Tangen (16), Viking

Startet tre av fire kamper, og scoret to mål, deriblant i finalen, da Norge G16 slo Danmark, og vant åpent nordisk mesterskap nylig. Hjemme i Viking blir det kun spill på rekruttlaget i 3. divisjon og aldersbestemt fotball. Det er noe tynn matching sammenliknet med de øvrige talentene på listen. Samtidig er SIF-gutten også desidert yngst av de fem øverste på listen.

Dominerer kamper på juniornivå, og imponerer tidvis stort i 3. divisjon. Midtbanespiller med god ballbehandling og veldig fint blikk for spillet. Litt liten fysisk, men for det første blir han større, og for det andre er det ikke nødvendigvis en ulempe.


Tre utfordrere:
Det er vanskelig å vurdere aldersbestemte spillere i toppklubbene opp mot hverandre. Alle er gode, unge fotballspillere, og mange av dem er gode på mye av det samme. Det gjelder å lete etter spisskompetanse, og dem som skiller seg ut litt i mengden. I jungelen av toppklubbenes talentfulle spillere har jeg plukket tre gutter som jeg har litt ekstra tro på, men her skylder jeg å gjøre oppmerksom på at det er flere andre navn, både fra Sandnes Ulf og Viking, som kunne vært nevnt.

Andreas Dybevik (19), Sandnes Ulf
Eneste spiller på listen som ikke er tilknyttet en toppserieklubb, og det eneste virkelig store tenåringstalentet som er igjen fra det som for få år siden var en lang rekke meget lovende unggutter i Sandnes Ulf. Noen har blitt voksne og fullblods A-lagsspillere, andre har stagnert, mens noen har trappet ned.

Nå blir det spennende å se hvilke steg Dybevik kan ta, før han neste år blir førsteårssenior. Står kun med én start i Obosligaen og fire innhopp hittil i år, men selv om det ikke er allverdens er det likevel langt mer enn fjorårets ensomme debutkamp. Lura-gutten har fem landskamper for G19 denne sesongen. God de gangene han spiller for Sandnes Ulf 2 i 3. divisjon, og er i dialog med Bryne om et lån i 2. divisjon. Med mindre Sandnes Ulf priser ham ut, tror jeg det er en god løsning for alle parter.

Jens Husebø (18), Viking
Litt unsung hero, som ikke har fått noen sjanser i landslagssystemet i sin karriere. Var med på benken da Viking møtte Odd på bortebane i Tippeligaen i vår. Spiller fast, og er ofte blant lagets aller beste spillere, på rekruttlaget i 3. divisjon.

Duellvinner som også er klok med ball, og til tross for at aldersbestemte landslagstrenere ikke ser ut til å plukke ham ut, har jeg tro på at dette kan bli Vikings neste Tippeliga-produkt. Herlig å se på når han en altfor sjelden gang forserer hurtig framover i banen med ball i beina. Storhaug-gutt med fortid i Brodd som ganske ung.

Kristian Novak (18), Viking
Sisteårsjunior som har spilt A-lagsfotball i Ålgård to foregående sesonger, der han tidvis har imponert som midtstopper i tøffe 3. divisjonspuljer. Valgte i vinter å gå til Viking uten å få proffkontrakt, men skal trene med A-lagsgruppen der han også var på flere gjestetreninger i fjor høst uten å gjøre seg bort.

Har fått våren ødelagt av skader, men tydeligvis brukt tiden godt i styrkerommet, og er nå tilbake på fotballbanen med en enda tøffere fysikk enn tidligere. En kraftpakke av en midtstopper, knallhard i duellene, men sindig og rolig med ball. Hovedutfordringen har alltid vært tempo for Sandnes-gutten med fortid i Austrått.


To jokere:
Til slutt tar jeg med to spillere jeg aldri har sett i aksjon. Ikke for noen annen årsak enn at det er grunn til å tro at vi får høre mer fra dem i tiden som kommer, og da skal de hvert fall ha vært nevnt på lokalfotball.no.

Sebastian Sørlie Henriksen (15), Viking
Yngstemann i denne bloggen, og kommer med fordi han er eneste lokale spiller på det yngste, aldersbestemte landslaget (G15) i år. Fire lokale 15-åringer ble tatt ut til Statoil-akademiet. Mats Thornes (Vidar), Tormod Ulfeng (Hinna) og Steffen Bolme (Klebe/Viking) var de tre øvrige. Som artikler i VG denne sommeren har vist, er det lang vei fra U-landslaget til ferdig produkt, men Sørlie Henriksen er en av dem som kan ta det steget.

Høyreist stopper som tydeligvis matches forsiktig i Viking, og har ifølge fotball.no sine lister, ikke spilt høyere enn G16-nivå foreløpig. Til gjengjeld har Viking G16 gjort det meget bra i den landsomfattende serien, og ble nummer to i sin avdeling i vår, og er klar for en høst med topp matching mot de beste 16-årslagene i Norge.

10) Kristian Thorstvedt (18), Stabæk
Keeperlegenden Erik Thorstvedts spiss-sønn er andreårsjunior, og gjør sine saker bra på Østlandet. Ble nylig matchvinner da han scoret 3-2-målet i ekstraomgangene av tredjerundekampen mot Tromsø i junior-NM. Ikke umulig at han håper på moderklubben Viking i kvartfinalene nå. Står med 11 kamper og 2 scoringer for Stabæk 2 i 3. divisjon avdeling 2 i år, og har også scoret tre ganger i G19-interkretsserien som henger ganske høyt på Østlandet. Her ligger Stabæk på en råsterk andreplass bak Vålerenga.

Det blir spennende å se om unge Thorstvedt kan ta ytterligere steg i en klubb som har vært flinke til å gi sine talenter muligheter de siste årene.

9 hendelser på “10 talenter fra toppfotballen”

 1. Geir Magnus Sandve

  Adrian Berntsen i Bryne ( f. 1999 ) må i det minste inn på jokerlista, sjøl om han har fått øydelagt store deler av sesongen med sjukdom og skade. Har spelt på landslaget og scora mål, og markert seg svært positivt dei få kampane han har spelt når han har vore frisk og i form.
  Andreas Ueland ( f. 1999) har vore outstanding i Bryne-forsvaret heile sesongen, og debutert på landslaget. Med lagkaptein Krister Wemberg på skadelista har Ueland naturlig overtatt midtposisjonen bak i 3-5-2 systemet og vil vera ein svært viktig spelar for Bryne utover hausten. To scoringar i sluttminutta av viktige kampar Bryne var i ferd med å tapa viser og ei anna side av talentet. Han bør absolutt inn på utfordrarlista.

 2. Svein Axel Johannessen

  Mange gode kandidater. Savner Elisabeth Terland, 16 år og spiller mer eller mindre fast i Toppserien.

 3. Lars Fisketjøn

  Meget lovende, ung spiller. Men ikke mann. Slik det står tydelig i teksten at denne bloggen handler om.

 4. Steffen Bolme burde ikke ha blitt tatt me detter som at han er helt ubrukelig. Og byttet klubb til viking for han fikk for lite spilletid siden Espen rosland Pettersen tok plassen hans. Eg syntes han burde være her for han er et av di mest levende talentene i har her til lands.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.