Kaster vi for mye mat?

For mye mat går rett i søppelet!

Vi er to elever fra Bærland skole som mener at vi kaster for mye mat i Norge! Vi har funnet ut at vi kaster hele 335.000 tonn med spiselig mat. Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42 kilo spiselig mat per år ,og det er masse !

Vi kontaktet Rema 1000 for å finne ut hva de gjorde for å redusere matsvinnet.

Deres viktigste tiltak for å minske matsvinn var deres varehåndteringsrutiner med fokus på rask vareplassering og riktig temperaturer på kjøle -og frysedisker.

De fortalte oss at for å hindre at mat som snart går ut på dato ikke havner i søppelet, hadde de et eget sted der folk kunne kjøpe mat til nedsatt pris.

For å kaste minst mulig fortalte de også at de ga mat som var gått ut på dato til veldedige organisasjoner og bønder som gir maten til dyrene.

Konsekvensene når vi kaster så mye mat er at andre folk i verden kanskje ikke får så mye mat som oss. Det kan også ødelegge for de neste generasjonene som skal ta over jorden. Det blir også mindre rent vann her i verden siden vi bruker det på å produsere mat. Vi øker også utslippene av farlige klimagasser som ødelegger klimaet eller bidrar til klimaforandringer.

Tips fra oss!

  • For å vite om mat er gammel eller at det ikke går an å spise den lenger må vi bruke sansene våre; se, lukte og smake.
  • Avkjøle maten du har til overs slik at den kan brukes senere.
  • Finn en dag i uken der du kan spise rester fra tidligere middager.
  • Ikke ta mer mat på tallerkenen enn det du klarer å spise, og heller ta litt om gangen.
  • Gå gjennom kjøleskapet ditt en dag i uken. Da slipper du kanskje å kjøpe mat du allerede har.

Skrevet av: Sinikka Dirdal Jåtun og Tuva Fjermestad