Figgjo under krigen

Det er kjent at Figgjo og Ålgård var okkupert under andre verdenskrig, men hvordan var det å leve der og da? Vi har intervjuet Kjell Tjessem ( 87) som var bare 8 år gammel når krigen begynte.

Skrevet av: Lukas Dominik Gåsland, Tobias Sletvold, Nojus Zvinklys, Karsten Skibenes, Daniel R. Sele og Noah Frøyland.

Under krigen

– Det jeg husker mest var at noen soldater hadde kommet for å grave skyttergraver utenfor huset mitt. De ba om å få en kikkert og det fikk de, men vi så verken soldatene eller kikkerten igjen.

Selv om landet var okkupert, merket ikke Kjell mye i forskjell fra en normal barndom. -Det eneste vi barn egentlig merket i forskjell var at det var lite av bananer, sukker og annen importert mat. Vi kunne ikke reise langt fra Figgjo. Vi reiste i hovedsak til Stavanger og Sandnes. Når landet ble okkupert måtte vi gå på skole på Bråstein, som var en stor forandring for oss.

– Alt det som skjedde i verden utenfor var bare rykter og du fikk ikke lov til å si en eneste ting som kunne bli sett på som motstand mot Tyskland. Et eksempel på dette var en gang Kjell skulle reise utenbys og hadde en pins som signaliserte samhold på seg. -Jeg måtte ta den av, og når jeg spurte foreldrene mine om hvorfor sa de at det kunne tolkes som motstand mot tyskerne og at de i verste fall kunne bli fengslet for det.

På fritiden hadde Kjell venner nok, men mesteparten av tiden gikk til arbeid. -Om sommeren og våren jobbet vi mesteparten av tida for fem kroner i lønn per dag. På vinteren derimot var det mer tid til å være med venner og ha det gøy.