Ullared i våra hjärtan

Ullared!

Bare ordet i seg selv kan få selv den tøffeste mann til å synke klynkende sammen i fosterstilling, vel vitende hvilket helvete som ventes der på sletten i Sverige: tusenvis av spissalbuede damer i kjøpebrunst håndterende sine handlevogner med null respekt for liv og helse!

Ullared
Ullared

Jeg skal ikke påberope meg tøffe-manns-rollen her. Jeg var ikke vond å be når datteren mente at en tur til Ullared kunne være en fin innledning til fotballturnering i Sandefjord. Med min manglende respekt for mil bak rattet var jeg enig at det kunne bli en grei svipptur. Og nå har vi vært der!

Jeg har hatt sterke fordommer mot «Harry-handel» helt siden jeg var i Charlottenberg for noen år siden. Det er noe av det mest masete jeg har vært med på, og jeg ble direkte flau over å være norsk slik kundene der (alle norske) sprang rundt med handlevognene uten et unnskyld når de for ørtende gang kjørte inn i låret mitt. Alle gaulet om hvor baconet var billigst og hvor mye øl de kunne få inn i bilen.

På Ulared har vognene navn. Eller nummer da. Jeg skjønte ikke vitsen, helt til jeg hørte at bortkomne vogner ble ropt opp på høyttaleren! I kid you not!
På Ulared har vognene navn. Eller nummer da. Jeg skjønte ikke vitsen, helt til jeg hørte at bortkomne vogner ble ropt opp på høyttaleren! I kid you not!

Så litt engstelig var jeg der vi nærmet oss Ullared. Været var ikke noe særlig fint, og det er visst ensbetydende med mye folk på senteret… ingen underdrivelse! Masse biler masse folk, men vi fikk nå kapret en parkeringsplass, og det var heldigvis ikke kø for å komme inn… men du så masse folk det var inne der da! Masse! Folk!

Folk! Masse folk!
Folk! Masse folk!
...en hank å holde i....
…en hank å holde i….

Men det kunne vært verre. Kørekorden på Ullared er en kø på 1,4 kilometer! Sinnsykt! Ikke tilfeldig skjedde det på samme dag som rekorden for antall busser ble satt – 81 busser kom til Ullared den dagen!

 

Vel inn fant jeg ut at alle fulgte den almene regel som trer i kraft når man er innenfor dørene på handlesenter:  Gå sakte, gå veldig sakte! Bruk kun sideblikk, og si ikke unnskyld når du renner vognen i rauå på de foran.

Og tar du rulletrapp skal du stoppe opp straks du har forlatt rulletrappen, for så stå og se deg rundt. At det hoper seg opp med folk bak som ikke kommer forbi er ikke ditt problem…

2016-08-09 12.16.06
Nesten flaut med det lille jeg hadde i vognen min… de mest proffe hadde handlevogn med et par kurver oppi, en slags «nødkurver» når vognen ble full.

Det tok 5 minutter så hadde jeg fått nok. For, og jeg sverger det er sant – jeg dro ikke til Ullared for å handle! (Harry-handlingen unnagjorde jeg på Nordby-senteret i Strømstad dagen før). Jeg dro til Ullared primært for å se nærmere på fenomenet Ullared. Jeg har sett en del av TV-serien, og fascineres av persongalleriet! Alle de galne kundene og de gode ansatte, som Ola-Conny og Morgan, to herlige typer som ikke vil en katt fortred, og som får lov til å være seg selv på TV. For meg er det ofte stikkordet for godt TV – folk som er seg selv, på godt og vondt. Som ikke forsøker å spille en rolle, å være en «kul kis» på Paradise Hotel, men heller et ekte menneske på Larkollen Camping! Eller Ullared. Og heldigvis har jeg ikke så  høy kulturell snobbekapital som de som aldri vil være bekjent av hverken å vite hva Ullared er eller å kunne tenke seg å dra på Harryhandel…

Men 5 minutter i handlevognkø på Ullared var altså nok for meg. Da gikk jeg og fant roen i matavdelingen, hvor det ennå ikke var  like mye stress og mas. Og når jeg der fikk se Ola-Conny i frukt- og grøntavdelingen lot jeg flauheten fare og gikk bort og ba om en selfie. Ola-Conny var en veldig hyggelig fyr, så sefie ble det. Da var egentlig Ullared-turen fullkommen for meg. (At ungene fikk selfie med Morgan var ekstra bonus.)

Møte med Ola-Conny! Hyggelig fyr!
Møte med Ola-Conny! Hyggelig fyr!

Og det er mye morsomt å se på Ullared. Det er festlig å se på handlegale kvinnfolk med mannfolka tuslende bak. Helt til mannen oppdager tilbud på WD-40 Universal spraybokser og krangler med kona etter at han har hentet 20 stk bokser. Svenske raggarere er alltid fornøyelige å følge, og det kan være stor underholdning i å telle antall mennesker med badesko samlet på et sted på en gang. Og galninger som meg som strener bort til Ola-Conny og ubesværet spør om å ta selfie…

En klassisk Ullared-pose! Badesko (eller tæse som det heter på jærsk) er gangbart bokstavelig talt.
En klassisk Ullared-pose! Badesko (eller tæse som det heter på jærsk) er gangbart bokstavelig talt.
2016-08-09 11.15.34
Morgan-chips! Ekstra stas for ungene når de møtte Morgan selv på utsiden!

Var jeg da så ekkelt snusfornuftig at jeg ikke kjøpte noe unødvendig? Nei, skal ikke skryte på meg det… Servietter som ser ut som svenske 200-lapper… klart jeg får bruk for det en gang? Rotchips som jeg overhodet ikke har godt av, samt en kilo lakris som jeg kommer til å være galkvalm av før jeg har spist tidelen av det…

...jo for atte hvis atte jeg skulle invitere på fest med svensk tema en gang så....
…jo for atte hvis atte jeg skulle invitere på fest med svensk tema en gang så….

Ellers ble det lite. Matvarer som krever kulde var utelukket, skal ikke hjem på noen dager. Og siden det var sykt godt tilbud på Pepsi Max på Nordbysenteret i Strømstad var det ikke plass i bilen til særlig mye tørrvarer eller nips heller…

Og skal man spare noe særlig må man kjøpe inn i stort… Sparer du en tier på en sjampoflaske må du kjøpe 10 flasker før du har spart en hundrelapp… det er nesten hva fergen fra Horten til Moss koster…
(…men det selges 1.700.000 sjampoflasker i året på Ullared, så noen sparer nok mye…)

Ungene er glad i en spesiell juice-drikk. Den er dyr, vi kjøper den sjelden hjemme. Men her er det billig, så da må det jo kjøpes inn… Men har vi da strengt sett spart noe siden det likevel ikke er noe vi ville kjøpt hjemme?

Men la oss ikke bringe rasjonalitet inn i dette! La oss ikke tenke på at mye av de pengene vi sparer er penger vi uansett ikke hadde brukt. Det å gjøre gode kjøp tror jeg ligger latent i oss alle – så kjør på!  Og Ullared er jo en opplevelse i seg selv!

Men Pepsi Max er billigere på Nordby-senteret enn på Ullared, et spesialtilbud på Nordby ga 50 øre lavere pris pr boks.

Blir egentlig litt skremt over meg selv for at jeg vet sånt…

Jada, handlet litt ble det! Både på Nordby og Ullared.
Jada, handlet litt ble det! Både på Nordby og Ullared.

 

Forfatter: Harald Ellingsen

Trenæva siddis utvandret til Jæren i -98.

Legg igjen en kommentar