Du er ikke idiot om du ikke stemmer på mandag

…men du oppfører deg temmelig idiotisk om du klager på noe som helst hvis du ikke har stemt!

tumblr_nsd08f61ZU1uz66nmo1_1280Det å stemme i valg blir ofte omtalt som en borgerplikt. Det mener jeg det er. Jeg mener man har plikt til å engasjere seg. Det minste man kan gjøre er å sette seg litt inn i hva de forskjellige partiene står for – og annet hvert år meke seg til et valglokale. Da har du i hvert fall sagt ditt – og har rett til å klage! Dersom du ikke stemmer overlater du til andre å bestemme. Da skal du ikke klage – for du har ikke gjort din del av jobben.

Jeg har stor forståelse for at mange synes det er vanskelig å vite hva man skal stemme på. Partiprogrammene er fulle av lovord om alt man skal få gjort – og debattene på TV kan være nær kaotiske ordvekslinger av voksne folk som snakker i munnen på hverandre om alt som var feil når motparten styrte.

Da får man følge magefølelsen. Hvem tror du best vil kjempe din sak?

Jeg beundrer dem som stiller til valg. Som bruker enormt mange timer på stands, på dørbank, i debatter, i diskusjoner på arbeidsplass og med naboer. Og de fleste av dem blir jo ikke valgt inn en gang – det er jo ikke plass til alle i kommunestyret.

Jeg beundrer også de som blir valgt inn, de som bruker maaange ettermiddager og kvelder til politiske møter, og helger til å lese sakspapirer. Som må ta vanskelige avgjørelser, upopulære avgjørelser – men som gjør det – for de vet at noen må ta ansvar. Og de tar det.

Takken er ofte utskjelling. Både på facebook og ikke minst i avisenes kommentarfelt sitter nettrollene trygt hjemme i sofaen og kvalmer ut kommentarer som de neppe hadde turt å si rett til politikerne hadde de møtt dem på gaten.

Ikke misforstå – det er fullt lovlig å være misfornøyd med politikere og si fra til dem (på en saklig måte). Men kun for dem som stemmer! Stemmer du ikke overlater du til andre å beslutte hvor barnehagen ungene dine skal gå i skal ligge, innholdet i skolen hvor ungene dine går, hvilken omsorg du vil få når du blir gammel, og så videre og så videre. Og alt dette vil du virkelig overlate til andre å bestemme?

Jeg ble inspirert til dette innlegget når jeg så reklame her på bloggen min, av to fantastiske politikere på hver sin ende av den politiske skalaen. (Reklamen dukker opp automatisk altså, utenom min kontroll).

Skjermbilde 2015-09-10 kl. 23.31.01

Janne Johnsen er fylkesordfører. Hun er en politiker med et varmt hjerte, det banker spesielt for lærlinger og ungdom under utdanning.

Skjermbilde 2015-09-10 kl. 23.31.22Heidi Bjerga har et like varmt hjerte, hun har et brennende engasjement for de svake i samfunnet, og spesielt opptatt er hun av asylsøkerbarn og deres skjebne.

To fantastiske representanter fra politikkens verden, og det finnes mange som dem. I alle partier! Engasjerte mennesker som brenner for å gjøre samfunnet bedre. Gjerne på hver sin måte, med hver sine metoder – men med samme usvikelige engasjement. Da er det minste du kan gjøre å lese litt i partiprogrammene, kikke i brosjyrene om hvem som stiller til valg og finne dine favoritter. Og bruke stemmeretten din!

GODT VALG!

(for ordens skyld – jeg er ansatt som fylkessekretær i Høyre)

Forfatter: Harald Ellingsen

Trenæva siddis utvandret til Jæren i -98.

En kommentar til «Du er ikke idiot om du ikke stemmer på mandag»

  1. Nei, nei, dette har du snudd helt på hodet. Det er jo de som stemmer inn ubrukelige politikere som legitimerer det de gjør!

    George Carlin sier dette best:
    “I don’t vote. Two reasons. First of all it’s meaningless; this country was bought and sold a long time ago. The shit they shovel around every 4 years *pfff* doesn’t mean a fucking thing. Secondly, I believe if you vote, you have no right to complain. People like to twist that around – they say, ‘If you don’t vote, you have no right to complain’, but where’s the logic in that? If you vote and you elect dishonest, incompetent people into office who screw everything up, you are responsible for what they have done. You caused the problem; you voted them in; you have no right to complain. I, on the other hand, who did not vote, who in fact did not even leave the house on election day, am in no way responsible for what these people have done and have every right to complain about the mess you created that I had nothing to do with.” https://www.youtube.com/watch?v=HeMGqTwWA6U (George Carlin – Voting is meaningless)

Legg igjen en kommentar