40 års dag, fotball, hjerte i Bryne.

image

Alle sier at når en blir 40 så kommer krisen. Plutselig kan en føle seg gammel å tenke på alt en ikke har fått gjort til nå i livet, og da kommer panikken. Hva nå?

I dag fyller jeg 40 år og jeg føler meg hverken gammel eller sleden. Jeg synes faktisk livet er unik og fantastisk. Og når jeg er så heldig å få skrive egen blogg om det som er det viktigste av det uviktige i livet mitt, og har skrevet denne bloggen en stund nå, er det kanskje på tide med et lite tilbakeblikk. Når startet denne Bryne FK galskapen? Denne bloggen vil innholde litt av alt: Oppturer, nedturer, gleder, sorger, engasjement, entusiasme, ja til og med sex!!! Hva gjør at en 40 år gammel mann skriver blogg, maler jernbanebro, henger opp flagg i rundkjøringer og lyktestolper, reiser landet rundt på bortekamper, kjører til og med 4000 km sammen med lillebror for å se Bryne og for å skape entusiasme, Det startet for meg i 1983.

1983

19 juni 1983 hadde Bryne FK hjemmekamp mot et mørkeblått lag fra Stavanger. Mer en 10.000 tilskuere var på plass, og stemningen var helt vill. Vi smågutter som hadde syklet sammen fra Nærbø hadde selvsagt diskutert hvem vi trodde skulle vinne. Jeg var på min første Bryne kamp, og jeg trodde at Bryne skulle vinne. Møkkalaget fra Stavanger ble selvsagt knust 2-1, og jeg var totalt frelst og overbevist. Gleden over seier, spenningen underveis i kampen, og den gode drøsen når vi syklet hjem etter kampen. Bryne var jo best og det har de vært for meg i 31 år. Den kampen var starten for meg på et livslangt kjærlighetsforhold til en fotballklubb og til sporten fotball generelt. Men det ble også starten på et like langt hatforhold til et mørkeblått fotball lag. Jeg kan ikke fordra den klubben, og det gleder meg stort hver gang de taper. Jeg vet at ved å skrive dette så irriterer jeg disse blåe supporterne, og da oppnår jeg akkurat det jeg vil. Det viktigste er selvsagt mitt lag, men en del av det hele er å fyre litt opp med rivaliserende lag. Om det er Manchester United mot Liverpool, eller om det er Bryne mot de mørkeblå.

viking

Som supporter er selvsagt Bryne FK det viktigeste. Men ved å være supporter av Bryne og fotball har jeg fått utrolig mange flotte opplevelser, Med Bryne er rekken av gode opplevelser mange. Min førstekamp, opprykket i 1999, cupgullet i 1987, og alle gangene vi har knust de mørkeblå. Kampen i jåttåpåttå i 2013 står ekstra sterkt for meg, for vi må innrømme med mer en 10 år en divisjon lavere en dem, er vi akkurat nå lillebror, og alle vet at det er ekstra godt å ta storebror skikkelig. 4-2 seieren var en fantastisk opplevelse. Men har også fått oppleve mye fotball rundt om i verden. Den verste opplevelsen var en OLD FIRM kamp i Skottland for noen år siden. Alle som er glad i fotball vet at Rangers mot Celtic nok er den verste kampen en kan være tilstede på. Da er det ikke lenger bare fotball, og hatet mellom klubbene er ikke så uskyldig som vårt. Der blandes fotball sammen med politikk og religion, og jeg var rett å slett redd når jeg var på den kampen. Men en av mine beste fotball opplevelser utenfor Norge, må være når jeg og lillebror BT hadde med oss Bjørnar og Chris Andre til Spania. Spesielt for Bjørnar var dette stort, for vi skulle se kamp med hans Barcelona, og han skulle få se Lionel Messi. Han sov nesten ikke de to siste dagene før avreise, og kampen var ikke før sent på kvelden. Barca vant 3-0, hattrick av Messi og lykken hos guttene var stor. Men når vi gikk den ca 10 minutt lange gåturen fra stadion til hotellet. gikk jeg å holdt Bjørnar i hånden. Han ble plutselig så rar og jeg måtte se ned på han. Da var han helt sluttkjørt, og sov mens han gikk. Det kalles vel fotball lykke.

jernbanebro

Vi er forskjellige og tipper mange tenker takk og lov for det. Men jeg tro de fleste av oss har noe som engasjerer oss. Vi har personer som brenner for skolekorps, veldedige organisasjoner og mye annet. Eller kanskje bare som engasjerte foreldre rundt egne barns fritidsaktiviteter. Er med som trener selv og har sett mange av disse flotte fedrene og mødrene som er tilstede 24/7 virker det som. Alle dere forstår nok hva som skjer når en blir noe over snittet engasjert. Da går sikringen i toppboksen og en blir med på alt. For min del er det nettopp dette engasjementet som har tatt overhånd. Jeg er som en overivrig fotball mor, og finner på alt mulig. Henger opp flagg 6 om søndag morgen på kampdag, maler sammen med andre ei jernbanebro, reiser på bortekamper, til og med en 4000 km tur retur for å se Bryne mot Bodø/Glimt. Hvorfor gjør vi alt dette rare når vi er engasjerte? Jeg tror han som gir alt for korpset gjør det mest for gleden over at ungene har det kjekt. Sanitetskvinnene bruker alle timene kun for å hjelpe andre. Foreldrene som alltid er tilstede og alltid sier ja rundt ungens fotball lag gjør det fordi de vet at det gagner ungene, alle ungene. Og vi som gjør litt rundt Bryne FK gjør det med et lite håp i tankene. Kommer det flere på kamp om vi maler ei bro eller henger opp flagg. Selvsagt er de 11 som spiller kampen, og resultatene de skaper som er mest avgjørende for om folk gidder å komme til stadion. Men folk med entusiasme rundt et lag som Bryne er viktige, spesielt når vi har hatt noen sesonger med motgang. Da gjør det en forskjell, alt det som supporterklubben gjør rundt kamparrangementet. Det betyr også noe når vi andre på tribunen prøver å få med oss flere på kamp. Det betyr også svært mye at klubben selv kommer ut og er mer synlige. Den siste tiden har klubben åpnet mye mer opp, og vist seg både M44, skoler og hos naboklubber. Om jeg skulle ønske meg noe fra deg på min 40 års dag, så måtte det være å oppleve litt trengsel på store stå på første hjemmekamp neste år. Tenk om alle hjemmesittere hadde tenkt at 2015 er året Bryne tar steget tilbake, og gitt klubben en ny sjanse. Tar du utfordringen?

glede fotball

Fotball er glede. Kan selvsagt også være alt annet på følelses skalaen. Men det beste er å fokusere på positivitet og glede. Jeg gleder meg til neste år, til 2015 sesongen. En god Bryne FK kompis som heter Håvard tenker før seriestart hvert år at denne sesongen tar vi 90 poeng. Utgangspunktet er at vi kan ta 90 poeng om vi vinner alle kampene, og alle vet at det ikke går. Men det handler om å ha troen på laget, troen på at vi skal vinne.

Vil gjerne avslutte bloggen med litt sex. «Ding Dong Jarle Mong» har vist oss at sex i blogg er bra. Når han blogger om dette temaet med trygghet og på en flott måte, får jeg prøve på mitt vis. Tenkte jeg kunne slutte av med et par historier der det nære mellom to mennesker har vært i fokus. Den første historien er om et ektepar fra Trondheim. De er begge ihuga Rosenborg supportere, og reiser på alt som er av kamper. Det som gjør de litt forskjellige fra oss andre, er at de åpent forteller om hvor deres favoritt sted er for å være intime sammen. Hver gang de er på bortekamp med RBK, sniker de seg inn på bortelagets bane og har seg en hyrdestund i midtsirkelen natten før kamp. Dette har de gjort i flere år, og har selvsagt flere ganger blitt oppdaget. En gang de ble tatt på fersken ble flomlyset på den aktuelle stadion skrudd på. Trønderparet gav blaffen og gjorde seg ferdige. En annen historie er fra en bortetur med Bryne FK. Vi hadde vært på kamp på Østlandet, og skulle hjem. På Gardermoen var det et par som ikke klarte å holde seg lenger, og jeg endte opp som dørvakt utenfor et toalett inne på Gardermoen slik at de kunne få lettet på trykket. Da har jeg delt litt om sex, men kan love at det ikke blir mer av sånt i Brynebloggen fremover.

Ett liv en klubb

Paven har sagt en gang at av alt det uviktige i livet, er fotball det viktigste.  Vi opplever alle at det kan storme litt i livet, og for meg har kameratgjengen på store stå vært veldig god å ha, for på Store stå deles både bekymringer, gleder og drømmer både når det gjelder fotballen og livet ellers. Det å være engasjert entusiast har gitt meg utrolig mange gode opplevelser. Jeg er faktisk bare 40 år i dag, så jeg gleder meg til minst 40 år til som en glødende engasjert supporter av både Bryne FK alt annet livet måtte gi.

BRYNE Æ BEST, Å DÆ GJER ÆG MÆG ALLRE PÅ.

 

 

4 sine tankar om “40 års dag, fotball, hjerte i Bryne.”

  1. Adle vett jo at d lenge ittelengta opprykke kjæme denne sesongen – å dæ ska jaffal ikkje æg gå glipp av!

    Du aleina he sørga for at d æ folk i d heila på kamp, æg for min del håbe klubben ao kan ta seg i nakken å varta noge i nærheten av dæ me «forelska» okke i.

  2. You could certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart. «Faith in the ability of a leader is of slight service unless it be united with faith in his justice.» by George Goethals.

Legg att eit svar