Fikk prøvd meg som journalist!

Hei!

I dag hadde jeg en spennende dag foran meg. Jeg og klassen min skulle nemlig reise til Stavanger. Hvert år lager Stavanger en festival som blir kalt for Nuart festival. Den går ut på at forskjellige kjente kunstnere fra forskjellige land kommer til Stavanger, og maler store kunstverk på bygninger, husvegger og diverse gjenstander rundt i gatene i byen. Dette skulle vi da se på. I tillegg hadde Stavanger Aftenblad et opplegg som heter Deadline. Der vi skulle få prøve oss som journalister.stavanger-aftenblad

Vi reiste inn med buss til Stavanger rett før halv ni, og var fremme rett rundt klokka ni. Klassen ble delt inn i to grupper, der den ene gruppa startet med å gå rundt å se på kunstverk i gatene, og den andre gruppa startet inne på opplegget til Stavanger Aftenblad. Jeg og gruppa mi startet ute. En ting jeg kan fortelle er at det var så mange kule kunstverk. Alle var unike på hver sin måte, og kunstnerne var knallflinke til å male. De hadde brukt mange forskjellige teknikker for at kunstverket skulle se mest mulig levende ut. Og det klarte de med glans. Vi vandret rundt i gatene, og etter 2 timer hadde vi rukket å se på 27 forskjellige kunstverk.

nuart-2

nuart-tre-dukker

nuart-reinsdyr

nuart-krig

Etter de to timene var det tid for lunsj, og den var jo selvfølgelig på Mac Donalds. Jeg er så sjelden på Mac Donalds så da er det alltid ekstra godt. Vi fikk en 30 minutters pause før vi måtte være tilbake igjen på møteplassen som var inne i Stavanger Aftenblad sitt lokale. Nå var det endelig min gruppe som skulle få lov til å bli med på Deadline. Vi gikk inn til et kjempe stort rom, som hadde mange små rom og veggene var utformet i svinger, og det var kule fargelys i taket.

stavanger-aftenblad-1

Når vi hadde kommet inn startet vi med å se en video der vi lærte hva en journalist måtte forholde seg til. Det med å bruke rett bruk av bilder, hvordan vi skulle skrive uten å bruke navn på personer i forbindelse med alvorlige ulykker, og ikke bruke ord som kunne være støtende for de det gjaldt. Etter det ble vi inndelt i grupper. Hver gruppe fikk hver sin kategori som de skulle skrive om. Min gruppe fikk krim. Hver av oss fikk hver vår notisblokk og penn. Dette ville bli svært nyttig fordi vi skulle intervjue forskjellige personer, og da ville vi trenge en plass å skrive ned informasjonen vi fikk.

stavanger-aftenblad-notatblokk

stavanger-aftenblad-krim

Alle gruppene fikk tildelt hvert sitt skriveområde, der vårt kontor var. Så startet det. På skriveplassen var det to skjermer, den ene viste sakene som vi skrev på en nettside, som bare oss på dette opplegget kunne se, også den andre skjermen fikk vi inn e-poster der det stod oppgaver som vi skulle gjøre,  telefonsamtaler som vi skulle svare på, eller så måtte vi ringe forskjellige personer for å få informasjon. Jeg trodde først at når vi fikk telefonsamtaler så måtte vi snakke selv men vi trykket alltid på forskjellige alternativer som passet til saken.

stavanger-aftenblad-sak-2

Min gruppe fikk en sak om en jente som hadde forsvunnet, og så måtte vi finne ut av hvor de hadde sett henne sist, hvem kunne hun ha vært med, snakke med kjente og politiet osv.. Når vi intervjuet forskjellige folk på forskjellige steder, så gikk vi til en skjerm, der det var forskjellige folk vi kunne trykke på som vi skulle intervjue. Og underveis kom det opp to alternativ til hva vi kunne spørre om, for å klare å komme i mål med saken.

De hadde mange små TV-skjermer rundt forbi der hver skjerm skulle forestille forskjellige plasser i Stavanger og Sandnes. De hadde også en plass der du kunne være på TV og være nyhetsrapporter. Selvfølgelig var det bare oss i dette rommet som kunne se disse sakene og TV-reportasjene. Vi fikk også en ny sak, som handlet om en brann på en stor båt med mange passasjerer. Denne saken laget vi en skikkelig avisartikkel som så helt ekte ut, men den ble jo ikke publisert på ordentlig. Nedenfor ser du gruppa mi sin sak om brann på Sea Universe, en båt.

stavanger-aftenblad-sak

Stavanger Aftenblad sitt opplegg var helt fantastisk. Du fikk en ordentlig følelse av hvordan det var å være journalist, og jeg lærte veldig mye. Det var litt stress også for du måtte ut å intervjue masse forskjellige personer, gå til forskjellige områder osv… men tida gikk kjempe fort og alle hadde det gøy. Dette var en kjempe kjekk dag utenom det vanlige. Det var også veldig kjekt å se på alle de kule kunstverkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *