Når dommeren tabber seg ut….

Ola Hobber Nilsen var i fokus under kampen Viking-Brann nylig. Fire dager senere er han fortsatt et hett samtaleemne. Branns sportssjef Rune Soltvedt krever at han som dommer skal få karantene for sin ledelse av kampen på Viking stadion. Ola Hobber Nilsen har i ettertid medgitt at han skulle blåst for to straffespark for bergenserne, men Fotballforbundet er ikke villig til å gi ham noen form for straff for svak kampledelse.

Alle dommere gjør feil under kampen, det vet vi alle, og dette er til å leve med. Verre er det når svak kampledelse, feilaktige avgjørelser, har innvirkning på kampens resultat. Det er det avgjort grunn til å tro var tilfelle i Viking-Brann-kampen. To straffespark kunne ha endret resultatet i kampen.

Nå sier NFFs Terje Hauge, selv tidligere toppdommer også internasjonalt, at det er opp til dommeren selv å avgjøre om han vil dømme i neste serierunde. Ola Hobber Nilsen er allerede satt opp i kampen Rosenborg – Strømsgodset 2. påskedag, og han vil ikke få noen karantene av NFF hvis han selv ønsker å dømme kampen.

Når det blir sagt at en dommer ikke får karantene selv om hans prestasjon i en kamp har vært svak, er neppe korrekt. Jeg var med i Norges Fotballforbunds dommerkomite i 11 år – og de siste åtte årene som leder i komiteen. En sjelden gang hendte det at vi kom opp i slike situasjoner som ovenfor nevnt – og vi brukte ikke ordet «karantene». Det ble ikke sendt ut noen pressemelding eller liknende, men internt i miljøet var det mulig å se ved kampoppsettet hvis en dommer ble tatt av en kamp han skulle ha ledet. Jeg husker i alle fall en – 1 – kamp på Stavanger stadion hvor en dommer i ettertid ble tatt av kamper han var påtenkt å lede.

Når en dommer blir tatt av neste påtenkte oppgave, så er det ikke minst med tanke på at det kan være et gode for dommeren selv at det blir ro rundt ham i fotballmiljøet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.