Diskusjonene vil fortsette

Tanken var god. Hensikten med VAR var håpet og troen på å få bort feilaktige dommeravgjørelser – få bort diskusjonene etter kampene.
Slik gikk det ikke. Diskusjonen går rundt om i fotballverden om det var straffespark i finalen, om det idømte frisparket til Frankrike som Griezmann scoret på, var feil. Og den franske scoringen hvor Podga helt tydelig er i offsideposisjon – som i og for seg ikke er ulovlig – men hvor han ved scoringen tydelig forstyrrer en motspiller som prøver å hindre scoring, og at scoringen burde vært annullert.
Nå leser jeg at tall som FIFA oppgir, viser at antall korrekte dommeravgjørelser har steget fra 95 til 99,82 prosent etter at VAR-systemet ble innført. Disse episodene som jeg nevner, er avgjørelser som er basert på dommerens skjønn, og jeg vil tro alle de tre av meg nevnte avgjørelser er gjenstand for diskusjon fotballfolk i mellom.
Fasiten fra FIFA er nok mest et bestillingsverk fra en VAR-ivrig ledelse.

Min oppfatning ved straffesparket er at det var en feil avgjørelse. Men jeg er usikker på om den argentinske kamplederen, så episoden – og det var selvsagt et enormt press han ble utsatt for ved å få beskjed på øret om at disse som satt ved skjermene mente det var straffespark. Hvis de ikke hadde ment det, ville heller ikke dommeren blitt tipset om situasjonen.
Min begrunnelse for ikke å ville dømme straffespark, er at kroaten Ivan Perisic
stod nær sin motstander som videresendte ballen opp i Perisics hånd. Nærheten og det at ballen treffer hånden – og et sted må armen befinne seg, gjør at jeg mener dette ikke var en straffbar hands.
Så ble det altså ikke slik at nå var det slutt på alle diskusjoner om hvorvidt dommerens avgjørelser var korrekte. Det heter at NFF vil innføre VAR-systemet i norsk toppfotball – les Eliteserien – i løpet av et par år. På Lassa og Midjord blir det på gamle-måten.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.