Det første landskampmålet

Mål er viktig i fotball – ja, det er først og fremst antall mål som betyr noe. 33 trekk på midtbanen vil trolig begeistre enkelte på tribunen, men er fullstendig uten betydning når kampens resultat skal bestemmes.

Det første målet i en landskamp ble scoret i kampen mellom England – Skottland

8. mars 1873. Nei, det var ikke den første landskampen disse nasjonene i mellom – den første landskampen i historien ble spilt i Glasgow og endte 0-0.

Det første målet kom i den andre landskampen, og kom allerede etter ett minutts spill. England tok ledelsen ved en spiller som het William S. Kenyon-Stanley, og han fikk dermed æren for å ha scoret det første målet i internasjonal fotball. For sikkerhets skyld scoret han nok et mål noe senere i kampen, og dermed vant England 4-2.

Formasjonen? England spilte med sin 2-2-6- formasjon, og det var en vanlig formasjon den gang.

Apropos «den gang» – bli med et øyeblikk til, så skal vi berette en hjemlig historie fra 1909 da Viking møtte Vidar på Vålandsmarken – en kamp som Vidar vant 4-3. I avisen den gang – det var den gang da referatet fra en kamp kom i avisen dagen etter – det er som kjent ikke lenger tilfelle i vår tid – og avisen kunne fortelle at «Kampen fandt sted paa Idrætsforeningens bane i styrtregn og mørke. Der blev tilslutt saa mørkt at man kun gik efter lyden….».

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.