Cupen 1945

Cupen – den gang i 1945

Fotballen ruller så smått igjen, selv om det fortsatt er tid igjen til treningskampene ser dagens lys. Viking sesongdebuterer 1. februar hjemme på kunstgresset mot nykommeren

i 2. divisjon, Sola, og så går det slag i slag.

Alvoret gjør sitt inntog med 1. kvalifiserende runde i cupen. Kretsens beste klubber slipper kvaliken, endel klubber karrer seg videre til 1. ordinære runde – og et stort antall må fortsatt se cupen fra tribunen.

Jeg vil ta dere med tilbake til sesongen 1945 – det første cupmesterskapet etter krigen.

Da så 1. kval. runde slik ut for Rogalandslagene – og i det første fredsåret var lysten på fotball stor etter fem år under tysk herredømme:

Ålgård – Stål, Sauda – Buøy, Sandnes AIL – Brodd, Trygg – Klepp, Jarl – Vidar,

Bryne – Bjergsted, Hetland – Nærbø, Egersund – Byhaugen, Kopervik – Ulf, Vard – Ølen,

mens SIF, Viking og Djerv 1919 hadde fått walk over.

Sikkert flere ukjente fotballnavn for våre lesere her. Da må jeg minne om – fordi svært mange ikke er klar over idrettshistorien i vårt land i mellomkrigsårene – at i årene 1924 – 1940/45 hadde vi to idrettsforbund i Norge. Det var Landsforbundet for idrett (dagens Norges Idrettsforbund), og AIF (Arbeidernes Idrettsforbund). Etter krigen og sammenslåingen av de to forbundene, forsvant flere av AIF-klubbene, men noen bestod:

Stål – lever i beste velgående på Jørpeland, men i navnet brukes nå to A’er – altså Staal. Sauda IL og Sauda AIL gikk sammen, og ble Sauda IL, Trygg fra Kjelvene var en AIF-klubb – en av de beste – og Sandnes AIL endret navnet til Saif. Bjergsted mønstret spillere fra Star under Jøssingfotballen under krigen, og hadde dessuten Magnus Johannessen og Karl Svendsen fra AIF – og begge disse spilte på AIF-landslaget.

Hetland IF var en AIF-klubb, og ble Arbeidermestre i 1928 ved å slå Ørn, Trondheim, i finalen, og Byhaugen fra – ja, nettopp fra Byhaugen i Stavanger, arrangerte etter krigen den populære «Fredsmarsjen» hvor folk fra hele landet gikk turmarsj i glede over at det var blitt fred!

Men tilbake til cupen 1945: SIF og Viking nådde lengst i mesterskapet som samlet 344 klubber. Begge de to Stavangerlagene kom til 4. runde – SIF ble slått 3-2 i Bergen mot Årstad, og Viking tapte hele 6-0 mot Lisleby på bortebane.

I finalen møttes Fredrikstad og Lyn. 34 162 tilskuere så den første finalen på Ullevaal stadion, resultatet ble 1-1. I den andre kampen – da i Sarpsborg – ble det igjen 1-1, og i den tredje og avgjørende kampen var der 31 412 tilskuere på Bislett. Nå ble resultatet 4-0 til lyn.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.