Tabelltips 4. divisjon Rogaland 2016

Dette er mitt tabelltips for de tre avdelingene i 4. divisjon i Rogaland.

Dette blir en rar sesong der veldig mange lag rykker ned. Sesongstarten kan avgjøre mange av tabellposisjonene tidlig, men jeg har likevel tatt sjansen på å tippe samtlige 36 tabellposisjoner.

Det er i disse avdelingene klinten nå skal skilles fra hveten, og det er mange klubber som har veldig lyst til å kapre en plass også i den nye, forsterkede 4. divisjon.

Hver avdeling har også noen lag som er så gode og så dårlige at de neppe får noe særlig å spille for utover året.

4. divisjon avdeling 1
austr

Skikkelig agropulje som strekker seg fra Tjelta og Sandnes helt ned til Moi. Tre nyopprykkede lag i Eiger 2, Sandved og Orre, men ingen nedrykkere fra 3. divisjon. I tillegg har lag nummer tre og fire fra fjorårets avdeling 1 blitt flyttet over til avdeling 3 denne sesongen. Til gjengjeld har Austrått, som ble nummer to i avdeling 2 i fjor, kommet inn. Det sportslige nivået i toppen av 4. divisjon avdeling 1 er likevel svakere i år enn i fjor. Åpner med Figgjo – Nærbø torsdag kveld.

Etter seriomleggingen er det ingen lag som rykker opp. Det blir neste år to avdelinger med totalt 28 lag, mot tre avdelinger og 36 lag i år. Det spilles kvalifisering mellom vinner av hver 5. divisjonsavdeling og dårligste plasserte lag i hver 4 divisjonsavdeling, som ikke rykker direkte ned. Nedrykket er avhengig av hvor mange lag fra Rogaland som rykker ned fra 3. divisjon (variabel fra 8 til 14). I beste fall beholder seks lag plassen, og nummer sju må ut i kvalik.

1. Austrått
Trener: Jørn Hagen.
Spillere inn: Eivind Eriksen (Bogafjell), Jakub Dulski (SIF), Thomas Tengesdal (Hana) og Erik Hamre.
Spillere ut: Sigurd Gjerde Arnesen og Tommy Skjæveland (Sørmarkå).
Treningskamper: UD Altea 6-2, Hundvåg 2-2, Riska 1-1, FC Dardania Basel 0-3  og Voll 3-2.

Min vurdering: Utfordret Lura om opprykket fra 4. divisjon avdeling 2 i fjor, men havnet til slutt seks poeng bak. Uttalelser fra folk rundt A-laget utover høsten i fjor ga signaler om at lysten til å rykke opp ikke var veldig stor etter at Austrått i 2014 rykket ned fra 3. divisjon med kun ni poeng.

På sikt er målet imidlertid å etablere seg en divisjon opp. Tapte nylig 2-4 hjemme for det nyopprykkede 3. divisjonslaget Hinna i første kvalifiseringsrunde til NM, og selv om den kampen kunne bikket begge veier i sluttminuttene, var det forskjell på lagene i Hinnas favør.

Nykommer Eriksen var en av Bogafjells beste spillere i fjor, mens Hamre har fortid som spiller i 2.- og 3. divisjon den gang Sandnes Ulf hadde henholdsvis A-lag og rekruttlag i de to divisjonene. Spilte sist for Hinna her hjemme for noen sesonger siden. Har studert utenlands i flere år, og det blir spennende å se hvor han står nå. Tengesdal har vandret fram og tilbake mellom Hana, Austrått og Hana 2, men er en god offensiv spiller på sitt beste.

Foruten Skjæveland, som spilte lite i fjor, har ingen spillere forlatt Austrått til fordel for andre klubber, men Gjerde Arnesen har reist i militæret og Øistein Malmin er langtidsskadet. I sum har Austrått et meget sterkt lag spiller for spiller, og er bankers på å beholde plassen.

2. EIK 2
Trener: Jone Bu Mathisen.
Treningskamper: Eiger 2 2-2.

Min vurdering: Åpnet 2014-sesongen med ambisjoner om opprykk, men etter hvert som sesongen skred fram ble det mer og mer klart at fjorårstrener Magnus Powell og hans team ikke ofret spillerutvikling i Egersund mange tanker. Til slutt endte EIKs rekruttlag på femteplass i avdeling 1 med hele 57 baklengsmål, mens juniorlaget rykket ned fra kretsens eliteserie.

Asbjørn Larshus Larsen, samt unge, lovende spillere som Erik Nordvoll og Andreas Dyrnes har meldt overgang til Eiger i vinter, og det svekker naturligvis B-laget. I tillegg er det noen unggutter som var innom rekruttlaget i fjor, som nå har funnet nye klubber. Jone Bu Mathisen, som tidligere var A-trener i EIK er tilbake etter å ha spilt 4. divisjonsfotball for Sokndal i fjor, og sammen med A-lagstrener Maurice Ross utgjør han en trenerduo som har vist tidligere at de både våger satse på- og evner å utvikle unggutter. Det er første gode nyhet på noen sesonger for talentfabrikken EIKs nye, lovende talenter.

Den største forskjellen fra i fjor er at EIK i år har en egen rekruttgruppe som trener ved siden av A-gruppen. Flere av disse spillerne vil spille fast på EIK 2, mens andre vil veksle mellom å ha EIK 2 og EIK 3 (7. divisjon) som kamparena. I denne kategorien er blant andre tidligere A-lagsspillere som Jan Eric Gløpstad og Jostein Salvesen. Resten av spillerne på EIK 2 kommer fra A-stallen.

De yngste spillerne i A-troppen har 4. divisjon som sin faste kamparena, mens resten av A-lagsspillerne spiller i 4. divisjon dersom de er ute av førsteelleveren. Ambisjonene er helt klar. EIK 2 skal beholde plassen i divisjonen, og prioriterer deretter. Og når rekruttlagene bestemmer seg for noe, blir det ofte sånn.

3. Nærbø
Trener: Bjørn Erik Taksdal.
Spillere inn: Morten Sikveland (Varhaug).
Spillere ut: Kjetil Bø.

Treningskamper: Bogafjell 6-1, Nærbø 2 4-0, Madla junior 8-1, Bryne junior 2-1, Rosseland 0-3, Midtbygden 3-6, Midtbygden 1-2 og Orre 0-4.

Min vurdering: Ble nummer to i denne avdelingen både i fjor og i forfjor, men i 2015 kun to poeng bak Eiger som snappet opprykket i de siste serierundene. Meget viktige Taksdal ble forsøkt lokket bort fra Loen i vinter, men holder stand som klubbens populære hovedtrener og A-lagets beste spiller.

Tidligere Bryne-junior Kristoffer Viste, som kom inn på tampen av forrige sesong, regnes nærmest som ny, og i tillegg er Ådne Salte og Vetle Aareskjold hentet opp fra egen ungdomsavdeling. Sikveland fra erkerivalen kommer til å forsterke laget.

I tillegg til Bø som legger opp, har Thomas Olseth og Rune Mjåtveit Torland trappet ned på B-laget i 5. divisjon, mens Espen Leknes skal studere utenlands og Glenn Severin Rimestad skal avtjene verneplikt. Nærbø er soleklart et av lagene som beholder plassen i divisjonen, men de fikk en referanse på hvor langt det er opp til lagene i 3. divisjon da de ble knust 5-0 hjemme mot Randaberg i første kvalifiseringsrunde til NM.

4. Havdur
Trener: Espen Maldal.
Spillere inn: Simen Berntsen (Sola), Odd Edvin Johansen (Lura), Oskar Alsaker (Sola), John Arild Folkevord (Sola), Eivind Fjelde, Kiril Helleberg (Sola), Anders Høiland (Sola) og Roy Skjæveland (Sola).
Spillere ut: Ronny Dirdal og Sindre Bøe.

Treningskamper: Havørn 5-1, Siddis 4-1, Madla 0-4, Voll 1-1, Sandved 4-5 og Klepp 0-2.

Min vurdering: Ble nummer sju i avdeling 2 i fjor. Nå er imidlertid målmaskinen Simen Berntsen tilbake i moderklubben, og da han spilte her siste i 2014 endte laget helt oppe på fjerdeplass. Berntsen gjorde en fantastisk debutsesong for Sola i fjor, og ble lagets toppscorer med 1o mål i 2. divisjon.

Backen Kim Tjora er også en av de bedre på sin posisjon i denne divisjonen. Denne sesongen skal Espen Maldal bli hyppigere å se på banen, og det blir en solid forsterkning. På sidelinjen kommer Ingve Byberg fra Sola-apparatet inn for å styre laget. Han har fått med seg noen spillere som er for svake for Sola i 2. divisjon, men forsterker Havdur.

I denne svake puljen er det mye som tyder på at Tjelta-laget kan beholde plassen – hvert fall om Berntsen leverer varene.

5. Voll
Trener: Viggo Mølstre.
Spillere inn: André Hansen (Kåsen) og Vetle Jakobsen (Klepp).
Spillere ut: Ingen.

Treningskamper: Bogafjell 4-4, Kåsen 3-5, Havdur 1-1, Rosseland 2-2 og Hana 2-2.

Min vurdering: Herrelandslagssjef Per Mathias Høgmos bror, Sverre Jørgen, trakk seg som trener etter årets sesong, og inn kommer Viggo Mølstre fra rollen som trener for Klepp-damenes rekrutt-/ungdomslag Team Klepp i fjor.

Klubben har ikke juniorlag i år, men stiller i stedet to seniorlag i divisjonssystemet. Disse trener sammen, og består således av en spillergruppe med mange unge spillere, men også en del rutinerte karer med mer slitne bein.

Lite overgangsaktivitet betyr kontinuitet i spillergruppen. Målmaskinen Georg Strømstad (17 mål i fjor) er med videre, og blir selvsagt uhyre viktig. Jakobsen fra Klepp signerte få dager før sesongstart, og er en mann det knyttes forventninger til.

Lokalfotballegenden Joakim Førland har ikke lagt opp, men trener mest på egenhånd, og er en god mann å ha i bakhånd om det kniper. Voll ble nummer seks i avdeling 1 i fjor tross 12 tap på 20 kamper. Har ikke vært så høyt oppe siden andreplassen i 2012, men kan være med å kjempe om å beholde plassen i år.

Noe overraskende 3-5-tap for svake Kåsen nå i mars bekymrer litt, men ellers har det sett stabilt ut i vinter.

6. Hana
Trener: Arnt Ove Ivesdal.
Spillere inn: Niclas Dolmen Håra (Sandnes Ulf), Einar Øvstebø (Dirdal), Hans Kristian Bø og Thomas Augenstein.
Spillere ut: Trond Røed (Tjensvoll).

Treningskamper: Vaulen 3-3, Buøy 4-5, Voll 2-2, Donn 2 5-2 og Hægebostad 0-2.

Min vurdering: Tok et nytt lite miniskritt i riktig retning i fjor, men det som på deler av 90-tallet var Sandnes’ beste klubb er fremdeles langt unna gammel klasse. Ble nummer åtte i avdeling 2 i 2015, sju poeng over nedrykksstreken, etter en ujevn sesong slik som forventet. Roderick van Iwaarden var bra, men klarte aldri leve opp til den enorme hypen som ble skapt på forhånd.

I vinter har nederlenderen vært ønsket av en haug med klubber, men ser foreløpig ut til å bli værende. Nykommer Dolmen Håra gikk til Sandnes Ulf i fjor, men etter ett år med guttefotball i lyseblått er han tilbake i moderklubben. 16-åringen beskrives som et stort talent, men det spørs om han kan redde Hana allerede i år. En annen unggutt man skal se opp for er Joar Skjørestad som kommer opp fra egen tropp. Han danner brødreduo med storebror Håvard på Hana, og har ytterligere to brødre i Vegard i Sandnes Ulfs A-tropp, samt Einar i Austrått.

Varierende resultater i treningskampene fra Hanas side, men 5-2-seieren borte mot et stjernespekket Donn 2 var meget imponerende.

7. Varhaug
Trener: Jan Bø.
Spillere inn: Ingen.
Spillere ut: Morten Thunshelle, Kenneth Aarsland, Iulian Aurel Neagu og Kyrre Woldstad (Bryne).

Treningskamper: Klepp 1-3, Brusand 5-2, Rosseland 2-3, Klepp 1-3 og Forus og Gausel 10-1.

Min vurdering: Forsvarskrise i Varhaug etter at Woldstad, Aarsland, Thunshelle og Neagu alle er borte fra i fjor. Spesielt Thunshelle var viktig for laget forrige sesong, men både han og Neagu kan muligens vende tilbake i løpet av sesongen. Vender tilbake gjør også langtidsskadde Tore Dubland, men neppe på denne siden av sommerferien.
Morten Sikveland, Asbjørn Nakken Aanestad og Julian Eia Toks forsvant alle ut i fjor sommer.

Alle nye spillere i A-troppen kommer fra egen tropp, og med så mange i avgang uten forsterkninger utenfra ser Varhaug definitivt svekket ut siden forrige sesong. Ble nummer sju av elleve lag i avdeling 1 da. Langt bedre hjemme (5-2-3) enn borte (1-3-6).

Trener Bø har fremdeles med seg broder Lars Gaute i trenerteamet, så får vi se om det holder til fornyet plass.

8. Eiger 2
Trener: Einar Ragnvall Løyning og Eivind Blakkstad.

Treningskamper: Hellvik 2-0, Hellvik 3-2, EIK 2 2-2, Bryne junior 1-0 og Rosseland 1-0.

Min vurdering: Eiger jublet voldsomt da både A- og B-laget rykket opp til henholdsvis 3.- og 4. divisjon i fjor høst, men det skal godt gjøres å styre to nyopprykkede lag til sikker plass – spesielt nå som serien blir lagt om. Det er ingen spøk å stille to slagkraftige lag mot så gode motstandere hver eneste uke.

Eiger 2 var egentlig på opprykksplass også etter 2014-sesongen, men den gang mislyktes A-laget med å rykke opp. Det jobbes veldig byra på Eigerøy, især med spillerutvikling, men likevel ser det veldig tøft ut å klare dette.

9. Moi
Trener: Stein Morten Hansen.
Spillere inn: Mikael Vikeså (Bakke), Odd Arne Glendrange (Flekkefjord) og Sverre André Handeland.
Spillere ut: Erik Moen (Flekkefjord), Fredrik Moi (Hovsherad) og Morten Gursli.

Treningskamper: Hidra 3-4, Kvinesdal 1-2, Bakke 1-0, Sokndal 1-0, Tonstad 5-0 og Flekkefjord 3-1.

Min vurdering: Trener Eivind Ramsli forsvant ut etter fjorårssesongen. Nå styrer fjorårets Flekkefjord-keeper Stein Morten Hansen showet på Moi stadion. Tar med seg Glendrange, som riktignok ikke har spilt for FFK siden 2013, men da spilte klubben til gjengjeld i 3. divisjon. Vikeså fra Bakke står med hele 150 kamper for naboklubben i 5. divisjon.

Av spillerne ut er det først og fremst klubblegenden Gursli som vil bli savnet når han nå legger opp etter omkring 350 A-kamper for Moi. De to øvrige er juniorer som først og fremst svekker bredden i A-troppen med sine avganger. Moi ble nummer åtte av elleve lag i avdeling 1 i fjor, og hadde noe overraskende hele ni poeng ned til Sokndal som rykket ned.

Skal ikke være gode nok til å komme seg inn blant de beste her. Se opp for 15-åringen Simen Thunheim Hove som fort kan bli den nye Børge André Rannestad.

10. Orre
Trener: Pål Håvard Aase, Tor Steinsland og Eirik Stokka.
Spillere inn: Bjørnar Nærland (Nærbø 2), Espen Bekkeheien, Ihar Maroz, Serhii Ivaschenko og Vidar Steinsland.
Spillere ut: Jan Martin Hetland, Shane Day og Serhii Tymchenko.

Treningskamper: Midtbygden 4-3, Klepp 2-3, Bogafjell 2-9, Madla junior 0-3, Kåsen 2-3 og Nærbø 4-0.

Min vurdering: Rykket opp fra 5. divisjon avdeling 1 i fjor som suveren avdelingsvinner i det som utenom Orre var Rogaland-fotballens jevneste tabell. Tap 1-7 for Sandved og 0-6 for Stegaberg i høstens KM-kamper var imidlertid et kraftig skremmeskudd på hva som venter i 4. divisjon i år.

Rolv Magne Olsen er selvsagt svært viktig for laget de kampene han spiller, men det gjenstår å se hvor mange kamper det blir til slutt. Han har, nær sagt som vanlig, spilt og trent lite i venter.

Eirik Stokka og Preben Risa er også spillere som tidligere har vist at de holder dette nivået, og vel så det. Dette er en klubb helt uten ungdomsavdeling, og da er det vanskelig å rekruttere spillere fra egne rekker. I stedet hentet klubben inn flere utenlandske gjestearbeidere fra Kåre Wiigs gartneri. Fire ukrainere var svært viktige for klubbens prestasjoner i fjor, men av dem forsvant Artem Zymarev før sesongslutt i fjor, mens Tymchenko reiser nå. Borte er også irske Day. Til gjengjeld er Ihar Maroz fra Hviterussland og Serhii Ivaschenko kommet inn via gartneriet. Trenertrioen fra i fjor har vært gjennom en liten utskiftning i vinter.

I år skal Aase og Stensland styre laget fra sidelinjen, mens Stokka er spillende trener. Jan Magne Erga er ute siden sist, men har til gjengjeld tvillingsønnene Olav og Jan i spillertroppen. Begge har vært blant lagets beste spillere over lang tid, men mistet store deler av fjorårssesongen grunnet sykdom og skader. I år er de med for fullt, og i sum gjør det at Orre-troppen er sterkere enn i fjor.

Konkurransen er også langt større enn i fjor, og med så mange nedrykksplasser må man nok belage seg på 5. divisjonsspill på Podlest i 2017. Imponerende seirer over Nærbø og MIL i vinter, men også en stor smell mot Bogafjell som gjør det vanskelig å lese særlig mye ut av treningskampene.

11. Figgjo
Trener: Jone Braastein
Spillere inn: Gunnar Valsson (Ålgård), Kristofer Atli Bjarnason (Ålgård) og Sture Sagevik Kalsås (Ålgård).
Spillere ut: Christer Reinertsen (Ålgård).

Treningskamper: Våganes 4-5, Forus og Gausel 5-0, Bogafjell 0-6 og FK Ild 3-3.

Min vurdering: Lå dårlig an lenge i fjor, men takket være en meget sterk høstspurt berget Figgjo plassen i avdeling 1 i siste runde. Likevel sa Torger Hetland fra seg trenervervet etter åtte år som sjef i klubben. Superveteranen fortsetter imidlertid som spiller.

Inn i trenerstolen kommer en annen Figgen-veteran i Braastein. Han forsøkte å få med seg meritterte og rutinerte Fabiano Kristiansen som bor to minutters gange fra Figgjo stadion, men lyktes ikke. Den islandske trioen med lillebror Bjarnason, samt Vikar og Gunnar Valsson fra Ålgård bør kunne være med å gi Figgjo et løft, men at Christer Reinertsen valgte 7. divisjonsspill i moderklubben Ålgård var nok en strek i regningen.

Etter mange år med stagnasjon er det nå berettiget håp om ny framgang på Figgen med ny kunstgrasbane, økt aktivitet i ungdomsavdelingen og muligheter for å trekke egne unggutter opp på A-laget. Snittalderen er også lavere enn på flere sesonger med spillere fra 19 år og helt opp til nevnte Hetland på 39.

Bjarne Berntsen er fremdeles med og bidrar med sin kompetanse. Er likevel ikke i nærheten av å unngå nedrykk her. Tap 4-5 i treningskamp mot Våganes som var ett poeng unna nedrykk til 7. divisjon i fjor er lite imponerende.

12. Sandved
Trener: Steffen Lyse.
Spillere inn: Edmond Baloku Vigre (Sandnes Ulf), Carsten Heggdal, Bård Berg og Simon Sinnes
Spillere ut: Tarald Krogedal (Ganddal), Simon Downham, Jone Mysing, Kristian Hegreberg og Adam Kwasniewska.

Treningskamper: Siddis 3-4, Havørn 3-2, Vaulen 2-6 og Havdur 5–4.

Min vurdering: Rykket opp fra 5. divisjon avdeling 2 og ble kretsmester etter seier over Orre og uavgjort mot Stegaberg. Var helt suverene i fjor, og trener Lyse har bygget trenings- og prestasjonskultur over to sesonger i en klubb der spillertroppen i hovedsak består av unge gutter.

Kommer likevel til å få et meget tøft gjensyn med 4. divisjon etter tre sesonger der nede. Krogedals retur til Ganddal svekker laget. Og i tillegg til dem som har forlatt laget er også Nedim Mujic ute første halvdel av sesongen. Inge Knudsen og Christoffer Salte er hentet opp fra eget juniorlag. Nykommerne fra Sandnes Ulf er unge, og har lite eller ingen erfaring fra seniorfotball.

Sesongoppkjøringen har også blitt noe amputert da starten av året bar preg av mange forfall, spesielt i forsvarsrekken – noe også resultatene fra treningskampene bærer preg av. Det har vært framgang utover våren, men Sandved har ikke greid å hente inn utpregede forsterkninger, og virker både tynne, sårbare og svakere enn i fjor.

 

4. divisjon avdeling 2
mil
Midtbygden. (Foto: John Sandvik / Strandbuen).

En vanskelig avdeling å spå da mange av lagene har foretatt store endringer siden forrige sesong. Vaulen kommer ned fra 3. divisjon, mens Jarl kommer opp fra 5. divisjon.

Midtbygden rykket egentlig ned i fjor høst, men fikk plassen tilbake midtvinters. To lag fra Stranda-landet, samt rekruttlagene til Sola og Randaberg de eneste her som ikke er fra Stavanger.

Korte reiseavstander og mange lokalderby å glede seg til. Serieåpner med Vaulen – Hundvåg torsdag kveld.

Etter seriomleggingen er det ingen lag som rykker opp. Det blir neste år to avdelinger med totalt 28 lag, mot tre avdelinger og 36 lag i år. Det spilles kvalifisering mellom vinner av hver 5. divisjonsavdeling og dårligste plasserte lag i hver 4 divisjonsavdeling, som ikke rykker direkte ned. Nedrykket er avhengig av hvor mange lag fra Rogaland som rykker ned fra 3. divisjon (variabel i fra 8 til 14). I beste fall beholder seks lag plassen, og nummer sju må ut i kvalik.

1. Vaulen 
Trener: Bo Andersen.
Spillere inn: Daniel Vatland (Buøy) og Tony Tran (Sandefjord BK).
Spillere ut: Daniel Hadland (Brodd), Sveinung Selås (SIF), Helge Ringdal (Sandnes Ulf) og Jørgen Helland (Midtbygden), Henok Kasahay, Mama-Hamid Mohammed (Tasta) og Erlend Mohus.

Treningskamper: Havørn 2-2, Hana 3-3, Sunde 0-2, Sandved 6-2 og Jarl 4-1.

Min vurdering: Bare Kopervik var svakere enn Vaulen som kun tok 17 poeng i fjorårets 3. divisjon avdeling 6. Har slitt i flere år nå, og mistet veldig mye av Vaulen-sjelen i klubben gjennom de siste årene. Bo Andersen har signert veldig mange spillere inn, uten at det var i nærheten av nok til å beholde plassen i 3. divisjon.

Trolig trenger Vaulen noen år på nivå fem på å bygge opp et A-lag i hovedsak bestående av egenproduserte unggutter. I vinter har seks 17-åringer fått prøve seg på A-laget, og det er friske takter fra en klubb som har brukt mange liter blekk på å signere overgangsskjemaer. Legg til at Vaulen har et samarbeidslag med SIF i 16-årsklassen som er meget, meget bra. Har hentet inn portugisiske Xavier Mondragão i A-lagets trenerteam sammen med Andersen og Stray Tjaum. Nykommer Tran er fra Sandefjord, men selv om han er ung er han ingen lettmatros. Har erfaring fra 4. divisjon med Sandefjord BK, og den offensivt anlagte spilleren har vist friske takter i vinter.

Midtstopper Vatland, som rykket ned med Buøy i fjor, var en lovende unggutt da han spilte aldersbestemt fotball i Vidar, og står allerede med 60 kamper for Vaulen fra forrige periode hos de oransje ifølge vaulen.com.

Legendebrødrene Thomas og Anders Idsø har gitt seg, men der førstnevnte har satt endelig punktum for sin karriere etter kun to seriekamper i fjor, er det fremdeles håp om at sistnevnte kommer tilbake når graset blir grønnere. Selv uten ham skal denne troppen være god nok til å henge med i toppen av tabellen.

Med keeper Eric Ordaz, forsvarsklippen Fredrik Stray Tjaum (skadet i sesongstarten), servitøren Ole Wick Henriksen og målsniken Alexander Surdal Nilsen har Vaulen klasse i hvert ledd. Er sårbare for skader, og tapte for 2-3 for Riska i NM-kvalifisering like før påske. Ingen opplagt favoritt til avdeingsseieren, men det ser jeg heller ingen andre lag som er.

2. Sunde
Trener: Anfinn Nilsen.
Spillere inn: Daniel Kvernstrøm (Brodd), Lasse Haugland (Vardeneset), Henrik Gulbrandsen (Giv/Akt), Nima Nicolas Aase (Tasta), Ruben Sirevåg (Randaberg), Christer Håland (Randaberg), Vetle André Jensen (Hundvåg) og Ole Soma Hjelle (Vidar).
Spillere ut: Trond Kvam og Aleksander Baardsen.

Treningskamper: Havørn 5-4, Vidar 2 2-1, Vaulen 2-0, Hundvåg 0-5, Våganes 9-1 og Tasta 2-0.

Min vurdering: Helt naturlig at Anfinn Nilsen tok over da Torfinn Randeberg ga seg etter fjorårets sesong. Bor i Kvernavik, og brenner virkelig for fotball. Har satt sitt preg på Tasta etter sine fem sesonger som hovedtrener der, og vært med på å bygge opp klubben der, men var ikke i nærheten av å lede A-laget opp til 4. divisjon til tross for at det var det klare målet i fjor.

På spillerfronten har Sunde gjort noen meget kloke signeringer. Spissen Christer Håland har spilt en sentral rolle i Randaberg i flere sesonger, med et klart høydepunkt i karrieren da han spilte fast i Adeccoligaen i 2011. De siste to sesongene har han spilt for Randaberg 2 i 4. divisjon.

Klubbnomaden Daniel Kvernstrøm fra Madla har spilt 3. divisjon for både Viking 2 og Brodd tidligere, og holder høyt 4. divisjonsnivå om han kommer i matchform. Var sist på banen for Brodd i 3. divisjon for tre sesonger siden.

Lasse Haugland var en meget aktiv og løpsvillig spiss i Vardeneset i flere sesonger, senest i 2014, men manglet litt på effektiviteten foran mål. Èn divisjon ned bør målene komme, men han har ikke spilt A-kamp for VBK siden 2012.

Sunde ble nummer seks i nordpuljen som nyopprykket lag i fjor, men møter nok tøffere motstandere i år. Den største utfordringen i Sunde IL er å utvikle egne spillere til A-laget, og ikke bare signere utenfra. Det begynner å bli et veldig sammenrasket lag dette. Samtidig er det kanskje den beste Sunde-troppen hvert fall i dette årtusen, og vi må trolig helt tilbake til 1991 da Sunde havnet på 3. plass i 3. divisjon, og snuste på opprykk for å finne et bedre lag fra Kvernavik.

Virker å være rekordstor entusiasme rundt både klubben og A-laget nå, noe som blant annet viser igjen i den meget kjekke «Kvernabeu Blekkå» som i år kommer i nytt og enda mer spennende format. Dette er en sterk kandidat til å beholde plassen i 4. divisjon.

3. Vidar 2
Trener: Gaute Meling og Jørgen Tengesdal.

Treningskamper: Sunde 1-2, Havørn 3-3, Aalborg U17 3-3 og Pol 4-3.

Min vurdering: Vidars rekruttgruppe består av de beste juniorspillerne. Treningsgruppen teller 25 spillere hvor de beste spiller i 4. divisjon sammen med reservene fra A-laget, mens resten utgjør Vidars beste juniorlag i 1. divisjon (nivå 2) i kretsserien.

Morten Byberg er ute av trenerteamet siden i fjor, og inn kommer tidligere Viking-spiller Jørgen Tengesdal som de siste to sesongene har vært tilknyttet trenerteamet rundt Vidars A-lag. Vidar har tradisjonelt vært meget gode på talentutvikling, og selv om Madla delvis har tatt over talenthegemoniet i det området de siste årene, kommer det fremdeles opp mye spennende på Lassa.
Sol Campbell-kopien Eden Zormah er min personlige favoritt.

A-troppen er imidlertid noe tynnere i år enn i fjor, og det får også konsekvenser for hvor mange gode spillere rekruttlaget får disponere. Jon Christian Harestad, som var fast i rekruttroppen i fjor, er nå tatt opp i A-troppen, og flere av lagkameratene hans fra i fjor trener også fast med Gaute Johannessens lag. Så lenge de ikke starter for A-laget kommer de fremdeles til å spille kamper i 4. divisjon, og således svekkes ikke nødvendigvis rekruttlaget.

Midtstopper og førsteårssenior Gunnar Andersen har meldt overgang til Lura, mens juniorene Bjørn Erik Aksland kommer fra FGI og Stian Bøe fra Madla. Vidar 2 endte på femteplass i avdeling 2 i fjor, og er definitivt blant lagene som kan beholde plassen i divisjonen.

Spørsmålet er hvordan A-laget gjør det i 2. divisjon, og hvordan en eventuelt vanskelig situasjon for dem kan påvirke rekruttenes muligheter til å stille gode lag, og plukke poeng utover høsten.

4. Midtbygden
Trener: Oddbjørn Mihle Strand og Eirik Jøssang.
Spillere inn: Eirik Jøssang (Staal), Stian Nag (Staal), Jørgen Helland (Vaulen), Adrian Kallesten (Staal), Vegard Samuelsen (Staal), Sondre Strømnæss (Siddis), Vegard Aas (Suldal), Vegard Terøy (Staal), Marius Aarskog, Markus Gjerde, Asgeir Austigarfd (Staal), Sigurd Kleven (Staal) og Håvard Ur (Staal).
Spillere ut: Jesper Holta (Staal) og Steffen Helgeland (Staal).

Treningskamper: Nærbø 6-3, Orre 3-4, SIF 2-1, Jarl 2-3, Sauda 4-0 og Nærbø 2-1.

Min vurdering: Rykket ned på overtid av siste serierunde i fjor da Hundvåg utliknet til 1-1 på Tau. Fikk plassen tilbake 4. januar fordi Larvik Turn trakk sitt lag fra 3. divisjon, og Madla overtok den plassen.

Lagets nye trener, Oddbjørn Mihle Strand, tok over foran de siste tre kampene i fjor. Oddbjørn Fiskås assistent fra 2014-sesongen får med seg Staal-spillerne Eirik Jøssang som spillende trener, og Stian Nag som spiller, samt Austigard og Kleven – noe som forsterker MIL voldsomt. 19-åringene Kallesten og Ur har og fått noen kamper for Staals A-lag. men sistnevnte har ikke spilt på noen sesonger. Helland spilte 3. divisjon for Vaulen i fjor, og blir selvsagt også en forsterkning. I tillegg kommer det inn litt andre spillere som det er vanskelig å si om forsterker laget.

Aarskog og Gjerde har ikke spilt aktivt de siste årene, men har tidligere spilt i både MIL og Staal, og gjør comeback nå. Aas gjør også comeback som fotballspiller, men har ikke vært på banen på flere sesonger, og da sist for Suldal i lavere divisjoner. Strømnæss gikk fra MIL til Siddis i fjor sommer, men er tilbake nå. Terøy spilte fjor for Staal 3 i 7. divisjon.

Kjell Harald Dalehaug og Simon Bjørheim var med delvis i fjor, men stiller for fullt i år. Med så mange etablerte Staal-folk på plass i MIL ligger forholdene til rette for et langt bedre samarbeid mellom klubbene på Tau og Jørpeland enn hva tilfellet har vært de siste sesongene. Det kan gagne begge parter, og for eksempel har Holta gått motsatt vei av strømmen fra Jørpeland til Tau i vinter.

Midtbygden og lokalfotballfamilien mistet Stig Edvard Sæther i et dødsfall etter kort tids sykdom like etter sesongslutt i fjor.

5. Hundvåg
Trener: Simen Valvik.
Spillere inn: Haakon Mehus (Siddis), Hasnæn Butt (Brodd IL), Morten Melkevig (Brodd IL) og Aleksander Husebø (Buøy IL).
Spillere ut: Stian Torstveit og Andreas Henriksen.

Treningskamper: Buøy 6-1, Sunde 5-0, Austrått 2-2, Tasta 5-1 og Jarl 1-0.

Min vurdering: Har byttet trenere ofte og vunnet sjeldent de siste sesongene. Nedrykk fra 3. divisjon i 2014 holdt på å ende med nytt nedrykk i fjor. En overtidsscoring av Mensur Hashani sørget for 1-1 borte mot Midtbygden i siste serierunde, og dermed ble det MIL og ikke Hundvåg som rykket ned til 5. divisjon med ett poengs margin.

Historien skulle vise at MIL fikk tilbake plassen sin, men det var det ingen som visste denne høstkvelden på Tau, og således var det helt riktig at gjengen fra byøyene feiret som om de hadde vunnet Champions League.

Foran årets sesong er Karl Enok Gilje byttet ut med et relativt ungt trenerteam. 27-åringen Simen Valvik overtar som hovedtrener, og får med seg Haakon Mehus som assistent.

Et erkehundvågsk trenerteam med ungdommelig guts kan være rett medisin for et lag som har mistet utrolig mye spillere de to foregående sesongene. Mehus, som i fjor spilte våren i Vardeneset og høsten i Siddis, skal hvert fall spille, og Valvik snører også på seg skoene om det blir nødvendig – og det blir det helt sikkert.

Fremdeles er det mange gode Hundvåg-gutter hos byrivaler i 3. divisjon, men backen Morten Melkevig er tilbake etter én sesong i Brodd. Jeg tror årets sesong gir framgang for Hundvåg, men tviler på at det er nok til å berge plassen. Nevnte Hashani har virket het i vinter, og kan bli en hit i år.

6. Siddis
Trener: Rune Soltvedt.
Spillere inn: Rune Soltvedt (Frøyland), Bjørn Erik Lønø (Viking), Jørgen A. Teige (Rubbestadneset) og Pål Eidsvåg.
Spillere ut: Haakon Mehus (Hundvåg), Sondre Strømnæss (Midtbygden) Christian Fredrik Trælnes, Christophe Dagsland, Emir Hopovac og Ronny Høiland (Paradis).

Treningskamper: Havdur 1-4, Sandved 4-3 og Klepp 2-3.

Min vurdering: Imponerte voldsomt i fjor da klubben feiret sitt eget tiårsjubileum med å bli nummer tre i 4. divisjon avdeling 1. Var riktignok langt unna opprykkslaget Lura, men anført av målmaskinen Daniel Håland ble plutselig Ingve Bøes gutter en sjamerende underdog. Nå er trenerveteran Bøe ute, mens Rune Soltvedt kommer inn. Soltvedt er født i 1989, og et helt ubeskrevet blad som trener. Han har imidlertid en lang spillerkarriere bak seg i lokalfotballen, og har spilt både aldersbestemt fotball i Viking, samt seniorfotball i Vidar, Siddis, Sola og nå senest i Frøyland i fjor høst.

Klubben varsler en mer seriøs linje knyttet til trening og kamp i år, og trener Soltvedt vil kreve mer av spillerne enn det som har vært vanen i FC Show. Hvordan han blir som trener er vanskelig å spå, men som spiller kommer hvert fall Soltvedt til å styrke laget. Lønø kommer fra Vikings junioravdeling, mens Teige er et ubeskrevet blad fra Bømlo. Kittinan Kaephou fra Sola ryktes å være høyaktuell for Siddis, og dersom det går i boks vil han være en kjempeforsterkning i 4. divisjon.

Mehus kom fra Vardeneset i fjor sommer, men forsvant ut igjen i vinter for å bli spillende assistenttrener i moderklubben Hundvåg. Trælnes, Hopovac og Dagsland er alle gode spillere på dette nivået. Mange klubber har lagt ut agnet etter Daniel Håland, men fjorårets storscorer (27 seriemål) har valgt å bli i klubben. Er helt avhengig av at han leverer som i fjor dersom Siddis skal komme med i nye 4. divisjon. Spiller sine hjemmekamper på Siffen også i år.

7. Havørn
Trener: Morten Jensen.
Inn: Håvard Lægreid, Thomas Våland (Brodd), Alexander Pirinen og Leiv Inge Haga.
Ut: Thomas Madsen (Viking), Børge Ågotnes og Erik Hogstad.

Treningskamper: Sandved 2-3, Sunde 4-5, Havdur 1-5, Vaulen 2-2, Viking junior 1-4, Tasta 1-2 og Vidar 2 3-3.

Min vurdering: Fjerde sesongen til Morten Jensen i trenerstolen på Tananger, men klarte ikke nærme seg opprykksplass i fjor. Endte på fjerdeplass i 4. divisjon avdeling 2, 13 poeng bak opprykkslaget Lura.

For mange nøkkelspillere har altfor ujevn deltakelse både på trening og kamp, og da er det vanskelig å skape kontinuitet og resultater. På papiret er dette laget meget godt når alle er med, og spillere som Stian Repshus (tidligere Kongsvinger), Stian Olsen (tidligere FK Haugesund) og spillende assistenttrener Kent Smith (tidligere Vidar) er meget gode på dette nivået. De to spissene Lars Stallemo (22) og Ole André Myklebust (21) viste glimtvis i fjor at de er bra, og med en ny vinter på baken er det lov å forvente at de både er mer stabile og produserer mer i år. Erlend Vignes (18) i bakhånd kan og bli bra på sikt. Unge og meget lovende Thomas Madsen har imidlertid forlatt moderklubben til fordel for Vikings ungdomsavdeling, men Havørn har en navnebror på gang i Thomas Lundmann som kan gå samme vei som Madsen etter hvert. Nye Lægreid som kommer inn fra Bergen-området spilte sist for Fyllingsdalen B i 2012, mens Ole Johan Bordevic er hentet opp fra klubbens rekruttlag. Ringrevene Kevin Hodneland og Roy Ravanelli nekter å gi seg, og tilfører laget rutine.

Det samme gjør Thomas Våland som ble hentet inn fra Brodd like før sesongstart. En meget god fotballspiller, men føyer seg nok inn i rekken av Havørn-spillere som ikke prioriterer fotball like høyt nå som tidligere. Pirinen er en finks keeper oppvokst i Sverige, og har erfaring fra svensk 2. divisjon i klubben Rynninge IK. Har tidligere vært innom Vaulen, men da het han Leif Allan Richard, og satt for det meste på benken.

Havørns resultater i vinter har vært begredelige, og mye skyldes det nevnte problemet med ujevn deltakelse fra nøkkelspillere. Det kan gå mot et tøft Havørn-år om vinterens resultater er representative for lagets nivå.

8. Sola 2
Trener: Asle Andersen, Tom Erik Maldal og Johan Selvig.

Min vurdering: Spillerne som har dannet stammen i laget de siste sesongene har trappet ned og starter på nytt i laveste divisjon. Dermed består årets B-lag av unge spillere, samt de som ikke får spille fra start for Asle Andersens meget sterke A-lag. Og skulle det fremdeles mangle noen spillere plukkes disse fra det nykomponerte C-laget.

Sola 2 havnet på sjuendeplass av 12 lag i avdeling 3 i fjor, mye takket være Morten Eriksens 16 scoringer. Man vet sjelden hva som skjer rundt Eriksen, men foreløpig ser han ut til å bli i klubben også denne sesongen, og da trolig på 4. divisjonslaget. Kan nok være med å kjempe om å beholde plassen, men utfordringen er at Sola har et A-lag som skal få store jobbe hardt med å holde seg i nye 2. divisjon, og desto mer presset A-laget er, desto vanskeligere blir det for rekruttene.

Årets utgave mangler mange av de gamle, gode fotballspillerne fra de seneste årene, men får til gjengjeld større løpskraft og spillere med større sportslige ambisjoner. I stedet for å spille treningskamper med et rent rekruttlag har Sola mikset lagene i A-kampene, slik at de fleste har fått grei matchtrening. I tillegg har noen av juniorene spilt juniorkamper.

9. Jarl
Trener: Endre Tangen.
Spillere inn: Håvard Mæle (Sørmarkå).
Spillere ut: Sindre Haug Røssland og Fredrik Fredriksen.

Treningskamper: Vaulen 1-4, Midtbygden 3-2, Hundvåg 0-1 og Sauda 6-0.

Min vurdering: Ble nummer to i 5. divisjon avdeling 2 i fjor, sju poeng bak avdelingsvinner Sandved, men også ni poeng foran nærmeste forfølger, Øvre Steinar.
Har dermed rykket opp to divisjoner på to sesonger, og skal stille med nærmest samme mannskap i 4. divisjon som i 6. divisjon i 2013.

Endre Tangen går på sin fjerde sesong i klubben. Norgesmesteren fra 1989 har lang fartstid som spiller, assistenttrener og trener i lokalfotball, og elsker dette fotballivet. Skal få en tøff jobb med å beholde plassen i divisjonen denne gang.

10. Staal 2
Trener: Hallgeir Hinna.

Min vurdering: Hadde i realiteten god kontroll på nedrykksstreken utover høsten i fjor, og endte til slutt seks poeng og to plasser foran Sokndal som gikk ned fra 4. divisjon avdeling 1. Poengene kom, som for de fleste rekruttlag, i de kampene der laget hadde med seg gode spillere fra A-laget.

Fjorårstrener Sindre Fjelde har overlatt tømmene til tidligere A-lagstrener og Bryne-spiller Hallgeir Hinna. Staals unggutter er i de beste hender, men med en tynn A-tropp der mange ungdommer får sjansen i 3. divisjon, blir rekruttlagets oppgave tyngre. Gamle A-lagsspillere som nevnte Fjelde, Arne Dalehaug, Øyvind Alsvik, Trond Rossemyr og Daniel Tungland blir veldig viktige for laget i år, men det er usikkert hvor mye hver og en av dem kommer til å være med.

Resten av troppen består av juniorer, og med tynn A-tropp er det vanskelig å få satt et stabilt rekruttlag. Det er for få spillere som trener nok, og i år er det ikke godt nok til å beholde plassen i divisjonen.

11. Randaberg 2
Trener: Arnt Holter og Kjetil Nilssen.

Min vurdering: Berget plassen i 4. divisjon med et nødskrik i fjor da de endte som nummer 10 i avdeling 3 med 18 poeng, like få som nedrykkslaget Vats 94/Skjoldar på plassen under. En kraftig mobilisering på slutten med kun ett tap på de fire siste kampene berget plassen. Spørsmålet er til hvilken pris.

Det er uhyre vanskelig å ha ett lag i 3. divisjon og ett lag i 4. divisjon, nå er motstanden tøffere enn i fjor, og dette laget kan ikke bli godt nok til å beholde plassen i divisjonen. I år som tidligere sesonger kommer rekruttlagets kamptropp til å bestå av de nest beste på A-laget og endel juniorer.

Selv om det jobbes godt i Randabergs ungdomsavdeling lukter det nedrykk lang vei av årets rekruttlag.

12. Forus og Gausel
Trener: Ole-Christian Dahl.
Spillere inn: Ingen.
Spillere ut: Henrik Gribbestad Moltu (Hinna), Arvin Gergerechi (Hinna), An Ngo Dinh (Paradis) og Rakavan Jeevaharan (SIF).

Treningskamper: Sunde 1-4, Figgjo 0-5 og Varhaug 1-10.

Min vurdering: Etter å ha ligget under nedrykksstreken til sommerferien kom tidligere Liverpool-reserve og Swansea-keeper Jason W. Jones inn som hovedtrener i stedet for Lars Ødegaard, og til slutt endte FGI på 9. plass i avdeling 2, bare ett poeng foran Midtbygden som i utgangspunktet rykket ned. Nå er imidlertid Jones fløyet videre, og blitt keepertrener i EIK.

Dermed er det Dahl som overtar roret på Knudamyra. Bergenseren har spilt for en rekke klubber i hjemtraktene, samt for Vardeneset og FGI her lokalt. I 2014 fikk A-laget virkelig betalt for det langsiktige arbeidet klubbledelsen og idrettslagets mange frivillige har gjort for å løfte hele klubben opp og fram da de med 5. plass i avdeling 2 sto for klubbhistoriens beste serieresultat.

Foran 2015-sesongen var vi mange som trodde at framgangen skulle fortsette, men nå vil 2016 vise om den sterke prestasjonen fra to sesonger tilbake var et blaff, eller om FGI har enda høyere nivå inne i tiden framover. Dessverre har den tunge fjorårssesongen satt sine spor, og da nytrener Dahl tok over hadde han kun ni spillere og null støtteapparat på treningsfeltet.

I tillegg til de spillerne som har meldt overgang til andre klubber har en god del av spillere som ble brukt i fjor har sluttet på grunn av studier, verneplikt eller nedtrapping. Ingen spillere er signert inn fra andre klubber, men noen Forus-gutter som ikke var med i fjor har nå fått lysten tilbake igjen. Etter hvert er det i ferd med å bli gang på treningsfeltet igjen, og gjennom godt samarbeid med B- og juniorlag stiller Forus og Gausel en kvantitativt god tropp, men det spørs om kvaliteten er god nok til å henge med topplagene her. Vinterens resultater tyder på at dette laget ikke er bra nok.

 

4. divisjon avdeling 3

William Meyer (til høyre) i kamp mot Klepp. Runar Andersen nærmeste Klepp-spiller

Både Klepp og Kopervik er lag man normalt ville sagt hører hjemme høyere oppe enn 4. divisjon. Plusser man på med Avaldsnes, Djerv 1919 og Vedavåg som alle var i toppen av denne avdelingen i fjor, samt Rosseland som ble nummer fire i avdeling 1, så har man allerede en meget sterk avdeling.

Legg deretter til at Haugar er ekstremt forsterket fra, og har vist superform i vinter – samt at Skjold også framstår styrket fra i fjor. Dette er dødens gruppe, og her kommer gode lag til å rykke ned.

Stegaberg og Sauda kommer opp fra 5. divisjon, og de blir kasteballer i dette selskapet. Serieåpningen spilles mellom Bogafjell og Klepp torsdag kveld.

Etter seriomleggingen er det ingen lag som rykker opp. Det blir neste år to avdelinger med totalt 28 lag, mot tre avdelinger og 36 lag i år.

Det spilles kvalifisering mellom vinner av hver 5. divisjonsavdeling og dårligste plasserte lag i hver 4 divisjonsavdeling, som ikke rykker direkte ned. Nedrykket er avhengig av hvor mange lag fra Rogaland som rykker ned fra 3. divisjon (variabel fra 8 til 14). I verste fall beholder tre lag plassen, og nummer fire må ut i kvalik. I beste fall beholder seks lag plassen, og nummer sju må ut i kvalik.

1. Klepp
Trener: Tallak Nærland og Runar Andersen.
Spillere inn: Daniel Tu Storhaug, Markus Svela (Bryne), Ingebreth Mossige (Bryne), Preben Stangeland (Randaberg) og Vetle Salte (Lura).
Spillere ut: Sven André Kyvik (Ålgård), Sindre Valstad Tjøtta (Kåsen) og Vetle Jakobsen (Voll).

Treningskamper: Voll 5-0, Lura 1-1, Varhaug 3-1, Orre 3-2, Siddis 3-2 og Havdur 2-0.

Min vurdering: Kyvik, timålsmannen fra i fjor, har gått til Ålgård, men dersom de siste års Australia-student, Daniel Tu Storhaug, ikke har mistet formen fullstendig i studietiden er det en fullgod erstatter. Var en målmaskin i sin forrige periode i klubben.

Unge, lovende Sanel Bojadzic var nær ved å følge etter Kyvik, men blir ikke Ålgård-spiller i denne omgang hvert fall. I stedet valgte Jakobsen en overgang til nabo Voll like før seriestart, men Klepp har kun mistet de to, og da ser troppen sterk ut. Inn har kommet Salte, som også er en god 4. divisjonsspiller, og rykket opp med Lura i fjor.

Rykket opp gjorde ikke Klepp da de skuffende nok bare ble nummer tre i 4. divisjon avdeling 1, henholdsvis tre og ett poeng bak Eiger og Nærbø på plassene foran. Var i overkant avhengig av at Runar Andersen var skadefri og spilleklar.

Etablerte spillere som Dag Håvar Tveit Fossen, Vegard Eide og Erik Hatteland sliter med slitne kropper, og teller på knappene. Sistnevnte skal ha bestemt seg for å ta en pause. De tre kan bli viktige å ha med seg, men uansett skal Klepp være en het kandidat til en plass i 4. divisjon også neste sesong.

2. Haugar
Trener: Steffen Iversen.
Spillere inn: Steffen Iversen (Herd), Andreas Meling (Odda), Dan Ruben Svendsen (Vard), Thomas Pedersen (Vard), Simen Saltvedt (Vard), Jomar Skrunes (FK Haugesund), Chaz Åge Lemley Nilsen (Mandalskameratene), Ståle Haugen (Frigg), Nils Christian Sørhaug (Karmsund), Joakim Søraas (Ølen) og Jøran Vinningland (Bjerkreim).
Spillere ut: Martin Urnes (lagt opp), Ruben Dobler Strand (lagt opp) og Daniel Østrem (studier).

Treningskamper: Torvastad 3-0, Trott 4-2, Vard 2 8-3, Kopervik 2-0, Vard 2 8-3, Avaldsnes 6-2, Bremnes 3-2 og Haugar 2 4-1.

Min vurdering: Steffen Iversen inn for Henrik Digernes er en av tidenes mest sjokkerende og spennende trenersigneringer i lokalfotballen i Rogaland, men selv om Steffen Iversen er et ikon, en stjerne og en legende er fallhøyden er høy både for Iversen og Haugar. Den tidligere landslagsspilleren skal være spillende trener. Nå har spillerne på Bogafjell vist at man kan komme unna 4. divisjon med æren i behold selv om man er langt oppi 40-årene, men det er ikke gitt at Iversen kommer til å pøse inn mål selv på nivå fem dersom han ikke har den fysiske formen som behøves.

Jeg er også meget spent på hva Iversen har å tilføre Haugar som trener. Fordi om han har spilt for Rosenborg, Tottenham og Norge er han ikke automatisk en god trener. Jeg tror de færreste har sett ham som et treneremne under hans spillerkarriere, og jeg kan ikke finne noe informasjon som tilsier at han har noen veldig erfaring eller meritter å vise til som trener. Det som er sikkert er at han blir en gedigen profil, og kommer til å løfte interessen rundt både egen klubb og hele denne avdelingen. Alle trenere må starte et sted, og Iversen kan selvsagt bli en suksess for Haugar, men det er ikke bare å hente inn en tidligere landslagsstjerne å tro at resten går av seg selv.

Skal man måle etter resultatene i treningskampene er det imidlertid ingen grunn til å tvile på at Iversen vet hva han holder på med. Han har selv knapt vært på banen i vinter, men det har det heller ikke vært behov for da elevene har bøttet inn mål. Iversen har i tillegg med seg Vidar Myge Mauseth i trenerteamet.

Fjorårets Haugar-lag var et ungt mannskap som endte på 9. plass i 4. divisjon avdeling 3 – fire poeng over nedrykk. Iversen har uttalt at han ønsker å ha en mer balansert alderssammensetning i årets tropp. Tidligere Viking-junior Meling var kanskje Oddas beste spiller i 2. divisjon i fjor, og har vist allerede i vinterens treningskamper hvor viktig han blir også her.

Lemley Nilsen har erfaring fra både 2.- og 3. divisjon med Mandalskameratene, og selv om han varierer både i innsats og pretasjoner, holder han veldig høyt 4. divisjonsnivå. Også Haugen fra Frigg spilte litt i 3. divisjon i fjor. Svendsen, Pedersen og Saltvedt fra Vard spilte rekruttlagsfotball i 3. divisjon i fjor. I tillegg er mannen med 4. divisjons vakreste etternavn, Leif Kristian Tindeland, flyttet opp fra Haugar 2, mens Bjarne Aksnes Martinsen er tilbake etter et friår. Haugar ser kraftig forsterket ut fra i fjor, og blir med og kjemper der oppe.

3. Kopervik
Trener: Ståle Hetland.
Spillere inn: André Fiskum (Vedavåg), Sander Skulstad Johannessen (Åkra, lån), Wilson Gilbert (Vard), Kjetil Valentinsen (Vedavåg) og Finn Tore Hetland (Vedavåg).
Spillere ut: Morgan Karlsen (Åkra), Vegard Sætre (Vard), Anders Mannes (Tasta) og Jan Inge Haringstad (Åkra).

Treningskamper: Avaldsnes 1-3, Haugar 0-2, Torvastad 5-1, Haugar 2 5-2, Solid 5-0 og Djerv 1919 -.

Min vurdering: Spilte i 2. divisjon så sent som i 2010, og ble nummer tre i 3. divisjon i 2014, men falt som en stein gjennom 3. divisjon avdeling 6 i fjor. Endte helt sist med pinlige 12 poeng.

Tore Emberland ble kastet ut dørene på Åsebøen da styret så nedrykksspøkelset i hvitøyet på sensommeren i fjor, og Ståle Hetland kom inn for å redde laget. Det hjalp fint lite, men allerede før sesongen var ferdigspilt skrev Kopervik og Hetland en ny kontrakt ut 2017-sesongen. Hetland var trener i Vedavåg til og med 2014-sesongen.

Har mistet viktige brikker i Sætre, Karlsen og Haringstad, men har også hentet inn noen gode utenfra. Keeper Fiskum utfordrer Endre Thorvaldsen i mål, mens rutinerte Hetland blir en skikkelig forsterkning i midtforsvaret. Hans Olav Bråtå er tilbake fra studier i Sogndal, og er tilgjengelig fram til august, mens Valentinsen er tilbake etter å ha spilt høstsesongen i Vedavåg i fjor. I tillegg kommer Skulstad Johannessen på lån fra Åkra der han spilte noen kamper i 3. divisjon i fjor, men han er bare 17 år. Gilbert fra Vard er enda ett år yngre.

Klubben har hentet opp et par talenter fra egen ungdomsavdeling. Ikke nok til å være avdelingsfavoritt, men kanskje nok til å komme blant lagene som beholder plassen i divisjonen. 0-4-tap for Vardeneset i NM-kvaliken var ikke overraskende, men heller ikke særlig betryggende.

4. Djerv 1919
Trener: Asbjørn Helgeland.
Spillere inn: Sigurd Kongsrud Aasmundstad (Skjetten).
Spillere ut: Roar Skrettingland.

Treningskamper: Fitjar 5-2, Skudenes 1-0, Avaldsnes 3-0, Rubbestadneset 7-3, Bremnes 2-4 og Åkra 2-4.

Min vurdering: Var uhyre nære opprykk i 2014 da kun en ureglementær Madla-karantene hindret opprykk – attpåtil kun på dårligere målforskjell. I fjor høst ble det imidlertid full kollaps. Etter å ha ligget ett poeng bak opprykksplassen til sommerpausen endte Djerv 1919 helt nede på fjerdeplass i avdeling 3, 13 poeng bak avdelingsvinner Hinna. 4-2-4 på høsten, deriblant de siste fire uten seier er ingen god følelse å ta med seg inn i den nye sesongen.

Asbjørn Helgeland, tidenes toppscorer i Djerv 1919, kommer fra jobben som sportsdirektør i FK Haugesund og er ny hovedtrener i moderklubben, mens fjorårstrener Sjur Jarle Hauge er spillerutvikler nå. Å få inn Helgeland kan være en endring som gir klubben et løft.

Spillertroppen har en fin blanding av rutinerte spillere og fremadstormende juniorer, og representerer en god treningskultur. Eneste nye spiller er Aasmundstad som også spilte for Djerv 1919 i 2013 og 2014. I fjor spilte han 3. divisjonsfotball i Skjetten, og fikk 15 kamper for laget som endte på en femteplass i avdeling 2. Ut går Skrettingland som gir seg med fotball. 15-målsmannen Are Søderlund er viktig her. Målet er en plass på øvre halvdel av tabellen.

5. Rosseland
Trener: Geir Atle Undheim.
Spillere inn: Marius Time Vaaland (Klepp), Astor Håland, Bernt Apeland Taksdal, Bjørn Haaland og Kristoffer Vold Kvia.

Spillere ut: Aleksander Midtsian og Francisco Relvas.

Treningskamper: Flekkefjord 1-4, Nærbø 3-0, Varhaug 3-2, Bryne junior 0-2, Hana 3-3, Voll 2-2 og Eiger 2 0-1.

Min vurdering: Spennende trenerteam med Undheim som erstatter for Oddgeir Salte og Kai Ove Stokkeland fortsatt som spillende assistent. På spillerfronten ble Even Sel meldt ut etter forrige sesong, men det er nå klart at han blir med så sant Rosselands kamper og treninger ikke kolliderer med oppgavende den lovende treneren har i Bryne.

Are Gabriel Høyland skal begynne som fotballdommer i dag, men har lovet lagledelsen at dommergjerningen ikke skal gå utover Rosselands kamper. Runar Haugland og Eirik Monsen er tilbake fra sine avbrekk, og styrker således laget, men brødrene Emil og Ola Selliken rekker ikke sesongstart.

Nykommerne ser ikke umiddelbart ut som soleklare forsterkninger. Vaaland spilte noen få kamper for Klepp i fjor, Håland spilte sist juniorfotball i Bryne i 2012, Apeland og Kvia spilte juniorfotball for Brynes andrelag i fjor, mens Haaland spilte juniorfotball for Brynes førstelag.

Rosseland ble nummer fire i 4. divisjon avdeling 1 i fjor, og hadde sju poeng opp til Eiger som rykket opp. Mye av årsaken til det var at engelskmannen Sam Danby kom inn i fjor sommer, og bidro til at Rosseland ble høstens lag i 4. divisjon i fjor. Åtte seirer på de ni siste kampene etter åtte scoringer av Danby, som også ble kåret til lagets beste spiller, forteller det meste. Danby er med fredeles, og bidrar til at troppen ser sterkere ut enn i fjor, selv om han skadet seg i en treningskamp nylig.

Men med flere spillere som har mange jern i ilden spørs det hvor godt lag RBK har når de setter seg på fergen over Boknafjorden annenhver uke.

6. Avaldsnes
Trener: Kent Michael Bøe.
Spillere inn: Vegard Langåker (Kopervik), Christer Hult (Kopervik), Martin Lillesund (Nord) og Arthur Próchnicki.
Spillere ut: Daniel Aarås (Skjold), Anel Hopovac (Åkra) og Eirik Langåker.

Treningskamper: Kopervik 3-1, Rubbestadneset 5-2, Skudenes 5-3, Haugar 2-6, Djerv 1919 0-3, Torvastad 6-1 og Fitjar 3-5.

Min vurdering: Fjerdeplass i 2014 ble til tredjeplass i fjor. Så spørs det om den utviklingen kan fortsette i år. Var hele 11 poeng bak opprykkslaget Hinna i samme avdeling i fjor. Trenerduoen med Bøe og spillende assistenttrener Lars Waage Hansen fortsetter. Aarås og Hopovacs avganger svekker laget. Eirik Langåker spilte noen kamper for klubben allerede i fjor høst, etter å ha kommet fra Åkra, men prioriterer i år triatlon og skal ikke spille fotball.

Blant nykommerne er det litt ujevnt. Både Hult og Vegard Langåker spilte for Kopervik 2 i 5. divisjon i fjor. Lillesund kommer også fra 5. divisjon, mens Próchnicki er en polakk som debuterer i norsk fotball. Fjorårets målkonge, Einar Utvik jr. (23 mål), blir selvsagt uhyre viktig i kampen om å rive til seg en plass i neste sesongs 4. divisjon.

7. Vedavåg
Trener: Alf Trygve Velde.
Spillere inn: Preben Fauskanger (Skudenes), Audun Olsen (Skudenes) og  Vegard Østebø (Skudenes)
Spillere ut: Simen André Sandslett (Åkra), André Fiskum (Kopervik), Finn Tore Hetland (Kopervik), Kjetil Valentinsen (Kopervik), Håvard Eriksen og Gunnar Svela (Skudenes).

Treningskamper: Skudenes 4-2, Vard 2 3-3, Bremnes 2-3 og Odda 0-6.

Min vurdering: Var den eneste av de tre forfølgerne som klarte å gi Hinna kamp til døra om opprykksplassen i samme avdeling i fjor. Endte til slutt fem poeng bak, men seks foran Avaldsnes og åtte foran Djerv 1919. Har fått treningshverdagen totalt forvandlet siden sist med innendørsarenaen Storhall Karmøy, som sto klar i november i fjor.

Har også hentet tre nye spillere, alle fra Skudenes som rykket ned fra denne avdelingen i fjor. Keeper Østebø er den mest rutinerte av dem. Fauskanger er en 17-åring som i fjor scoret sju mål i 4. divisjon, mens Olsen er en like ung spiller fra samme klubb. Lovende gutter begge, men det har også gått noen gode, og langt mer etablerte, spillere ut, deriblant keeper Fiskum og midtstopper Hetland som begge er i Kopervik nå, samt Sandslett og Svela.

Valentinsen kom fra nettopp Kopervik i fjor sommer, og fikk mye spilletid utover høsten, men har nå valgt å returnere til de grønnhvite. Magnus Bårdsen var på vei til Åkra etter forrige sesong, men returnerte raskt til de såkalte Sabbane, og trener nå med rekruttlaget. Blir han med på A-laget igjen vil det være et kjærkomment bidrag.

Vedavåg-trener Velde har erkjent at årets tropp er svakere enn fjorårets, men så skal det heller ikke kjempes om opprykk denne sesongen. Og det er først og fremst troppen som er tynnere, mens førsteelleveren fremdeles holder bra 4. divisjonsnivå, og skal være med i kampen om å beholde plassen. 2-6-tap for Åkra i cupens første kvalifiseringsrunde er ikke imponerende, men så er også motstanderen av topp 3. divisjonskvalitet.

8. Skjold
Trener: Håkon André Waage.
Spillere inn: Daniel Aarås (Avaldsnes), Jonas Wergeland (FK Haugesund), Håvard Hovland (FK Haugesund), Stian Knutsen (Falkeid) og Espen Sørenes (Falkeid).

Spillere ut: Oddbjørn Halvorsen og Elias Jøssang Karchaoui.

Treningskamper: Trott 4-0, Skjoldar/Vats 6-2, Bremnes 3-2, Nord 8-2, Åkra 0-6, Torvastad 2-4, Åkra 0-6, Ølen 3-0 og Trott 3-5.

Min vurdering: Ble nummer fem i samme avdeling i fjor som i forfjor, og var dermed det beste laget bak de fire suverene tetlagene. Veldig langt opp til opprykk, og tilsvarende langt ned til nedrykksstreken. Waage, tidligere daglig leder og spiller i klubben, nå fotballkommentator på lokalradioen, har overtatt som trener foran årets sesong.

Med han kom også flere forsterkninger. Mannen med det klingende navnet Jonas Kåre Wohlgemuth Wergeland har de siste to sesongene spilt fast for FK Haugesunds gode rekruttlag i 3. divisjon, og var før det del av Branns juniortropp. Hovland (17) er en lovende Skjold-gutt som har kommet hjem etter spill for FKHs 16-åringer i fjor. Ta med at Sander Hettervik og Berge Ohm, to andre Skjold-gutter som har prøvd seg i FKH, kom hjem i fjor høst, samt at Jarle Hundsnes har gjort comeback etter å ha vært borte fra fotballen i fjor. Knutsen og Sørenes var sentrale for naboklubben Falkeid i 5. divisjon i fjor.

I tillegg til spillerne som har forlatt klubben har Espen Helgeland tatt pause fram til sommeren. Skudd for baugen at gode Ohm pådro seg et unødvendig rødt kort i en treningskamp, og mister sesongens tre første kamper i karantene.

Totalt ser Skjold ut til både å ha styrket seg på trenersiden, fått en klart bedre spillerstall og ikke minst gjort A-laget til en slags profil i 4. divisjon på Haugalandet. Noen sterke resultater fra treningskampene, og en positiv go rundt laget gir optimisme inn mot sesongstart.

Kommer garantert til å kjempe om en plass på øvre halvdel. Er det sterkeste av de lagene jeg spår i nedrykksstriden, og den eneste reelle utfordreren til de sju plassene som kan gi fortsatt spill i 4. divisjon

9. Bogafjell
Trener: Rune Stakkeland og Tor Jarle Ramsland.
Spillere inn: Jone Helgøy (Hinna), Christer Pinto(Sandnes ULF jr 2005!!), Roger Os (Muskel), Mirnas Bajramovic (SIF), Bernt Harald Vagle(Ganddal).
Spillere ut: Eirik Reinsnos (Ålgård), Kenneth Thorsen, Magne Søiland og Eivind Eriksen (Austrått).

Treningskamper: Midtbygden 0-3, Madla Jr 3-2, Orre 9-2, Voll 4-4 og Nærbø 1-6.

Min vurdering: Ingen av sør-lagene ville i nordpuljen, men Bogafjell var kanskje det laget som trengte dette aller minst. Pilen har pekt rett opp for dette laget i flere sesonger nå, og til tross for at de fleste spillerne er mellom 30 og 48 år gamle gjorde klubben en meget god debutsesong på nivå fem da de ble nummer seks i avdeling 2 i fjor.

Laget er spekkfullt av gamle elite- og/eller lokalfotballstjerner, og det reiser to viktige spørsmål; Det første er hvor mange av disse aldrende spillerne som har tid og motivasjon til å bli med på de mange og lange turene over Boknafjorden. Det andre er hvor gamle gamlingene kan bli før de er for gamle for 4. divisjon.

Spedde på med noen få tenåringer i fjor, men den beste av dem, Eirik Reinsnos gikk til Ålgård i vinter. I år kommer tre spillere opp fra juniorlaget, og det er bra. Inn utenfra kommer Pinto, en Lura-gutt som ikke ser ut til å ha spilt på mange år, men ble regnet som et lynraskt talent som tenåring tidlig på 2000-tallet. Helgøy har ligget i vannskorpa til en plass på Hinnas A-lag i mange år, men flyttet sørover nå. Dersom han trener er han bra på dette nivået. Os kommer fra det andre gamlehjemmet i Sandnes, Muskel, og representerer mer rutine. De øvrige nykommerne kommer alle fra lavere divisjoner.

Av spillerne ut blir Eriksen sterkt savnet. Tidligere Viking-spiller Bjørn Berland har ikke vært med i vinter, men meldes å komme til grønnere gras. Det bor fremdeles mange gode fotballspillere i bydelen som ikke har funnet det naturlig å spille for klubben i sitt nabolag, og det er litt betenkelig. Bogafjell er en bydel i vekst, og det varsles om mange talentfulle kull i barneavdelingen. Ti år fram i tid blir dette bra, men i 2017 tyder mye på spill i 5. divisjon.

10. Torvastad
Trener: Lotfi Lazaare.
Spillere inn: Ingen.
Spillere ut: Christoffer Oftedal.

Treningskamper: Skjold 4-2, Kopervik 1-5, Haugar 0-3, Vard 2 4-2, Avaldsnes 1-6 og Haugar 2 3-0.

Min vurdering: Etter opprykket i 2014 kom Torvastad på 8. plass i denne avdelingen i fjor, seks poeng foran de to nedrykkslagene. Har ikke fått inn noen forsterkninger siden sist, men har også kun mistet Oftedal som legger opp.

Mistet målscorer Fredrik Lippestad til Djerv 1919 i fjor sommer etter kun en halv sesong i klubben. Foran årets sesong har Torvastad ny trener i Lazaare, som overtar for Arne Breivik. Breivik har de siste sesongene trent både Torvastads herrelag og Koperviks damelag, men selv om han var ønsket med videre i Torvastad har han prioritert damelaget denne sesongen.

Marokkanske Lazaare er en godt voksen mann som har bodd i Norge i over 30 år, og trent klubber på ulike nivå i ulike deler av landet. I 2007 ble han ansatt som trener for Haugars damelag, og siden har han blitt værende i nord-fylket der han blant annet har hatt ansvar for Skjolds herrelag, samt ulike roller rundt Avaldsnes sitt damelag. Han er en omstridt type, og har blant annet vært i konflikt med både kvinnelandslagsledelsen og Avaldsnes. Til gjengjeld får han sin del av æren for tidligere Gullballen-vinner Cecilie Pedersens prestasjoner som spiller, og var blant annet hennes personlige trener i mange år. Med seg i Torvastads trenerteam får han Leif Berning og Kenneth Mortveit.

11. Stegaberg
Trener: Christoffer Kydland.
Spillere inn: Ørjan Hagland (Haugar), Magnus Grindheim (Haugar), Thomas Mæland (Haugar), Flemming Skare (Haugar) og Glenn Fjellet (Skjold).
Spillere ut: Vemund Eskevik (Vard), Kristoffer Eskeland og Ådne Nærheim (Suldal).

Treningskamper: Karmsund 2-1, Stegaberg 2 9-0, Haugar 2 2-0 og Karmsund 2-1.

Min vurdering: Rykket opp fra 4. divisjon som avdelingsvinner i 5. divisjon avdeling 3, to poeng foran Sauda og fire poeng foran Leirvik som ikke ble med opp. Misset KM-tittelen til Sandved med knappest mulig margin etter 2-2 i innbyrdes oppgjør, men færre scorede mål da Orre ble slått 6-0 mot Sandveds 7-1-seier over jærlaget.

Etter sesongslutt ga suksesstrener Thormod Ness seg ett år før kontrakten løp ut, og inn kommer Kydland og Tønnesen som begge var sentrale spillere på A-laget i fjor. Kydland skal i år konsentrere seg om å være hovedtrener, mens Tønnesen var lagets kaptein i fjor, og blir spillende trener i år.

Har mistet toppscorer Eskevik som banket inn hele 30 scoringer i fjor, for så å dra på prøvespill i den italienske klubben Padova, og deretter ende opp i Vard i 2. divisjon. Dette svekker selvsagt Tysvær-klubben kraftig. Store, sterke Nærheim er også en god spiller, som nå har reist hjem til Suldal.

Av spillerne som kommer inn er det fire førsteårsjuniorer som i fjor spilte G16-fotball i Haugar, samt Fjellet som spilte for Skjold i 4. divisjon, men nå har kommet hjem til egen moderklubb. Troppen var tynn allerede i fjor, og med både trener og nøkkelspillere i avgang framstår Stegaberg som en av to store dumpekandidater i denne avdelingen.

12. Sauda
Trener: Stig A. Birkeland og Johannes Rød.
Spillere inn: Pawel Lopacki (Nærbø).
Spillere ut: Magnar Birkeland, Stian Håheim, Andreas Fløgstad og Øyvind Paulsen.

Treningskamper: Vardeneset 1-6, Ølen 0-3, Jarl 0-6, Haugesund junior 3-4 og Midtbygden 0-4.

Min vurdering: Rykket opp som tabelltoer i 5. divisjon avdeling 3, to poeng bak avdelingsvinner Stegaberg og to poeng over treer Leirvik.

Etter opprykket var det først usikkert om spillere og trenere ønsket å ta plassen de hadde gjort seg fortjent til i 4. divisjon, og deretter talte både Birkeland og Rød i trenerteamet på knappene om de ville fortsette. Som om ikke oppgaven med å beholde plassen som nyopprykket var vanskelig nok, reformerte Norges fotballforbund hele seriesystemet slik at Sauda nå i realiteten står overfor en helt umulig oppgave.

Det var et alternativ å trekke laget flere ganger i forsesongen.

Hyggelig gjensyn med flere kjentfolk fra lokalfotballen i sørfylket. Ronny Hauge har mange år bak seg i Vaulen, Roger Birkeland har spilt i Jarl i 2014 og suldølen Sverre Gjuvsland har lang erfaring fra Vidar og Vaulen. Sistnevnte var lite med i fjor, men gjør et forsøk igjen denne sesongen selv om han er skadeplaget.

Stig Buer har blant annet spilt for Lyn og Skeid i 1. divisjon, og sammen med Pawel Lopacki, som har spilt for Varhaug og Nærbø tidligere, representerer han kanskje avdelingens beste keeperduo. Legger vi til Stian Nordvik, som har erfaring fra Brann 2, har vi også summert opp de viktigste brikkene i Sauda-laget.

Valen-pianist Magnar Birkeland, som har erfaring fra blant annet Bryne og U-landslaget, spilte litt i 5. divisjon i fjor, men har flyttet tilbake til Stavanger og er ikke med i år.

Flere sentrale spillere er ute i lang tid, deriblant fjorårskaptein André Lilleskog som ødela kneet nylig. Alderssammensetningen i laget er veldig todelt mellom unge og gamle spillere, og få midt i mellom.

Åtte juniorer er oppe i A-troppen, og i vinterens oppkjøringskamper har det blitt brukt spillere helt ned i 14 år. Men fra spillerne blir 22 år og oppover drar de ut for å studere eller se verden utenfor Ryfylke, og kommer ikke hjem før de er godt voksne. De. Derfra og opp nesten ingen, da er de ute og studerer.

Sauda har økt treningsmengdene fra to til tre økter per uke etter opprykket, men sliter med at flere spillere har lagt opp, eller er ute med lange skader i vinter.

Kjekt å høre at Sauda-folket er i ferd med å skape en fin ramme rundt hjemmekampene sine, så får vi bare håpe publikum forblir lojale selv om det skulle bli mange tøffe hjemmekamper utover sesongen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top