Tabelltips 3. divisjon avdeling 5 og 6 2016

Her kommer fasit, altså det andre kaller tabelltips, for 3. divisjon avdeling 5 og 6 i 2016. 

Indrefileten har den ofte blitt kalt, 3. divisjon i Rogaland. I år er siste sesong før Norges fotballforbund lager kebabrester av hele lokalfotballen vår. Og vi får ingen veldig fin avslutning heller i en sesong der veldig mange lag må belage seg på nedrykk – og ingen lag rykker opp.

Forskjellen mellom de to avdelingene er at det i avdeling 5 er vanskelig å finne lag som er gode nok til å spås inne blant de fem beste, mens det i avdeling 6 er for mange lag som i utgangspunktet ser gode nok ut for en topplassering. Tett, jevnt og spennende blir det garantert på begge tabellene.

3. divisjon avdeling 5

12696Foto: Ahmad Odeh / Gjesdalbuen

Dette er den verste reisepuljen i Sør-Norge med 14 lag fra ni ulike kommuner i fem ulike fylker fra Rogaland i vest, via Agder og Telemark til Vestfold.

Jeg finner ingen ener i denne puljen. Det finnes noen større aber ved hvert eneste lag, og flere dårlige 3. divisjonslag enn gode. Fire opprykkslag fra 4. divisjon, samt Madla som egentlig rykket ned i fjor men fikk plassen tilbake igjen.

I tillegg kommer kun ett ned fra 2. divisjon, og både lag nummer to (Frøyland) og lag nummer tre (Ålgård) fra fjorårets avdeling 5 er flyttet over i avdeling 6, mens kun Viking 2 av lagene som var på øvre halvdel kommer inn fra andre puljer. Det sørger for at kvaliteten her nok er vesentlig lavere enn i avdeling 6.

Til gjengjeld er det ganske stor sannsynlighet for at fem lag beholder plassen i denne puljen. Den store kvalitetsforskjellen mellom topp og bunn gjør at de beste lagene tar flere poeng enn i konkurrerende puljer, og i fjor hadde femmeren i avdeling 5 nest flest poeng av samtlige ti puljer sør for Nord-Norge.

Jeg er ikke overbegeistret for så store avstander mellom lagene på nivå fire, men likevel vil jeg benytte anledningen til å sende en liten virtuell kaktus i retning Larvik Turn. Laget skulle spilt i denne avdelingen, men trakk seg i vinter.

Klubbledelsen uttaler at de heller vil styrke rekruttlaget i 4. divisjon, og før serieomleggingen var den uttalte ambisjonen opprykk allerede neste sesong. Det er regelverket som tydeligvis er helt på trynet her, og Larvik Turn følger bare reglene, men dette er ikke fair play. Det er neppe juks, men det er definitivt fanteri.

Heldigvis tok Madla utfordringen nærmest på strak arm, og overtok Larvik Turn sin plass i avdelingen. Det er et meget positivt bytte. Madla er en fantastisk klubb med et spennende prosjekt og mange talentfulle fotballspillere. Det gleder meg at de skal spille i 3. divisjon også i år, men jeg håper jeg aldri i mitt liv ser Larvik Turn på dette nivået igjen noen sinne.

Etter omleggingen er kun de fire beste lagene i avdelingen sikre på å beholde plassen. De åtte beste femmerne i de ti sørligste avdelingene beholder også plassen, så her bør det være gode muligheter. Avdeling 5 var i fjor den avdelingen der lag nummer fem hadde nest høyest poengsum av de ti aktuelle avdelingene.

 

1. Viking 2
Trener: Thomas Pereira.
Hjemmebane: Viking treningsbane (naturgras).

Profilen: Rasmus Martinsen. Blir 20 år neste uke, og bør selvsagt ikke spille i 3. divisjon i år. Ble likevel ikke lånt ut før overgangsvinduet lukket 31. mars, og ser ut til å være et godt stykke unna Vikings førstelag etter å ha fått nesten hele forrige sesong ødelagt av skader.

Nå blir det i stedet 3. divisjonsspill på den tidligere U-landslagskapteinen, ett nivå han har bevist han er meget god på helt siden midten av tenårene. Debuterte for Viking 2 i 3. divisjon som midtstopper i en alder av 16 år i 2012, og spilte fast for samme lag i 2. divisjon året etter. Står også med to innhopp i Tippeligaen. Det er tidlig å avskrive en talentfull spiller når han bare er 20 år, men det bør komme et gjennombrudd i år om pilen skal peke rett vei for Hinna-gutten.

Se opp for: Jonas Pereira (18). Sønn av sin far Thomas, Viking-legenden som også er ansvarlig for Viking 2. Poden debuterte i 3. divisjon i fjor, men spås å ta en langt mer sentral rolle på laget i år. Er en hardtarbeidende midtbanespiller med stor arbeidskapasitet. Hans ett år yngre lillebror, Adrian, er også på vei opp i seniorfotballen, og begge blir spennende å følge.

Joker: Julian Ryerson. En kantspiller eller offensiv backtype fra Lyngdal som fikk sitt gjennombrudd på rekruttlaget i fjor, og fikk to innhopp på overtid i Tippeligaen. Har, sammen med Mathias Bringaker, vært vinterens komet i A-troppen, men ikke fått tillit så langt i Tippeliga-sesongen. Er nok sulten på å vise fortsatt framgang, men konkurransen om en plass på laget er knallhard, og med mindre Ryerson får det gjennombruddet han er blitt spådd i Tippeligaen i år, kommer han til å herje i 3. divisjon.

Treningskamper: Staal 3-0, Madla 1-4, Sola 0-1, Vidar 1-8, Randaberg og Havørn 4-1.

Min vurdering: Kan beholde plassen i avdelingen akkurat som de vil i år. Ble nummer tre i 3. divisjon avdeling 6 i fjor bak Stord og FK Haugesund 2, men så ut som et opprykkslag på sensommeren, og tok det nok litt piano utover høsten. Har flere egne førsteårsseniorer, samt Tor André Skimmeland Aasheim (fra Stord) på proffkontrakt, og sammen med klubbens mange lovende juniorspillere, samt de nest beste på A-laget, kommer det til å bli en farlig miks for Viking 2. Har lånt ut Stian Michalsen til Sola, noe som er bra for spilleren, men som gir Viking 2 en dimensjon mindre og 3. divisjonsfotballen en attraksjon færre.

Lagets utfordring er at A-troppen er tynnere enn tidligere sesonger, noe som kommer til å ramme rekruttlaget så snart det blir skader og suspensjoner i Tippeligaen. I tillegg kommer de mange, lange reisene som kan gjøre at laget stiller svakere i noen av bortekampene. På den positive siden har mange av ungguttene fått verdifull trening ved å være med A-laget hele vinteren.

I Viking finnes dermed mange spillere som har topp Tippeliga-standard på treningshverdagen, men kamparena i 3. divisjon. Ole Martin Kjørholt og Thomas Madsen som imponerte i henholdsvis 3. divisjon for Madla og 4. divisjon for Havørn i fjor rapporteres å ha kommet fint inn i gruppen, og gjøre sine saker bra. Og så har vi spillere som nevnte Martinsen, Ryerson og Martin Hummervoll som er overkvalifisert for spill på dette nivået, og bør finne seg klubber i høyere divisjoner enten på lån eller permanent overgang.

Keeperplassen er og litt åpen. En skadefri Pål Vestly Heigre, som spilte fast i Tippeligaen på lån i Tromsø i fjor, bør spille for Viking 2 for å få kamptrening, men stortalentet Amund Wichne trenger også kamptrening om han skal få ønsket utvikling. Wichnes kontrakt går ut til sommeren, så der kan det jo skje en endring allerede i neste vindu.

2. Start 2
Trener: Mattias Andersson.
Hjemmebane: Sør Arena (kunstgras).

Treningskamper: Vindbjart 2-5, Fløy 1-1, Randesund 1-4, Randesund 4-0, Express 4-6 og Vindbjart 3-0.

Min vurdering: Ble nummer fem i 3. divisjon avdeling 5 i fjor i en sesong der mye buttet imot for IK Start. Det drives godt i klubbens ungdomsavdeling, og her er mange unge gutter som kommer til å slå hardt fra seg også i år. Teknisk gode spillere med tempo, som garantert har tatt nye steg gjennom vinteren.

Selv om A-laget har byttet trener to ganger siden forrige sesongstart fortsetter tidligere Odd-, Strømsgodset- og Start-spiller Mattias Andersson å ha ansvar for rekruttlaget. Han har jobbet mye med å bedre miljøet i gruppen fra å bare være en mellomstasjon mellom aldersbestemt fotball og Tippeligaen, til å bli en sammensveiset gjeng med skikkelig lagfølelse og såkalt team spirit. Da han tok over foran 2014-sesongen bestod rekruttroppen av 12 spillere, mens det i dag er 26 spillere i gruppen. Noen av dem er store talenter med minst Tippeliga-potensial i seg, og blant dem trekkes fram Mathias Laudal, Philip Aukland og 16-åringen Tobias Christensen som fikk mye spilletid for Vigørs A-lag i 3. divisjon i fjor.

I tillegg kommer det til å komme ned spillere fra A-lagets reservebenk for å få verdifull kamptrening, og A-troppen ser sterkere ut i år enn i fjor, noe som igjen styrker rekruttlaget. Både fordi ungguttene som har kamparenaen sin i 3. divisjon får en bedre treningshverdag, men og fordi de nest beste A-lagsspillerne holder høyere kvalitet i utgangspunktet. Det er ingen grunn til at dette laget skal bli svakere enn i fjor hvert fall, og da ligger de an til å beholde plassen i avdelingen. Treningskampene er et sammensurium der det er vanskelig å si hva som er rekruttkamper og hva som er juniorkamper, men for Start-rekruttenes del spiller vinterens resultater særlig liten rolle, det er kvaliteten på spillerne de stiller til seriestart som er viktig.

3. Sandefjord 2
Trener: Shaun Constable og Petter Olsen.
Hjemmebane: Gamle stadion (kunstgras).

Min vurdering: Mens A-laget rykket ned fra Tippeligaen, gjorde rekruttlaget en kanonsesong i fjor, og endte på en sterk tredjeplass i 3. divisjon avdeling 4 – kun slått av suverene FK Tønsberg og sterke Lommedalen. Trenerduoen fra i fjor fortsetter å lede laget i år, og har også denne sesongen med seg Alexander Gabrielsen i teamet. Er ingen grunn til å tro at dette laget blir vesentlig svakere i år, spesielt ikke med tanke på at mange av ungguttene på laget fikk sitt første møte med seniorfotball i fjor, og da normalt skal levere enda bedre denne sesongen. Spiller 3-5-2-formasjon som kan være vanskelig å utføre for unge gutter, men når det fungerer skal Sandefjord 2 være vanskelige å spille mot, og i fjor fungerte det ofte meget bra. Laget kan bli veldig svekket på bortebane da reservene fra A-laget neppe kommer til å være med på alle de lange reisene.

4. Lura
Trener: Øystein Elvestad og Michael Bekke.
Hjemmebane: Lura stadion (kunstgras)

Spillere inn: Magne Qvanvik (Madla), Alejandro V. Marcano (Sandnes Ulf), Daniel D. Jacobsen (Sandnes Ulf), Elias Røyseth Engebrethsen, Jules Sambou og Gunnar Andersen (Vidar).

Spillere ut: Vetle Salte (Klepp) og Aslak Ravndal (Ålgård).

Profilen: Eirik Indredavik. Fana-gutten har masse erfaring fra 2. divisjonsspill med Fana og Nest-Sotra, og har vært strålende for Lura i 4. divisjon de siste to sesongene. Stor, rutinert (blir 30 i år), ballsikker og duellsterk midtbanespiller med stor kapasitet og nese for mål.

Jokeren: Sander Bjørnå. Var i sin tid et av de største talentene i Sandnes Ulf, men har flere klubbytter enn meritter på CVen nå. Potensialet og ferdighetene står ikke tilbake for noen i denne divisjonen. Finner han den rette motivasjonen, og får trenernes tillit til tross for at han ikke er den beste spilleren defensivt. En entertainer med fart og offensive ferdigheter som er blendende offensivt. Med full klaff blir dette årets komet i 3. divisjon.

Se opp for: Daniel D. Jacobsen. Forsvarsspiller som blir 18 år i år, og regnes som et stort talent i Sandnes Ulf. De lyseblå ønsket å beholde ham, og satse på han, men spilleren ønsket nye impulser, og støttes nå av Ulf-ledelsen i det valget. Kan returnere til Sandnes Ulf som en bedre spiller etter samme modell som Axel Kryger hadde suksess med for to sesonger siden.

Treningskamper: KIL/Hemne 3-1, Frøyland 4-2, Brodd 1-5, Klepp 3-3 og Sandnes Ulf 2 1-1.

Min vurdering: Etter tre år med samme trenerteam, og opprykk som målsetting lyktes det i fjor da de fullt fortjent vant 4. divisjon avdeling 2 med seks poengs margin ned til Austrått. Tapte 1-3 hjemme for Eiger, og spilte 3-3 borte mot kretsmester Hinna i KM-finalene. Backen Salte har forlatt klubben etter en halv sesong, mens kantspiller Ravndal, som har vært med i hele treårsperioden, valgte å dra hjem til Ålgård foran denne sesongen.

Inn har kommet Qvanvik som er en lovende Lura-gutt, men både har hatt to opphold i Madla og en tøff skadeperiode bak seg. Spilte kun juniorfotball for Madla i fjor. Marcano har mye erfaring fra 3. divisjon med Sandnes Ulf 2, mens Jacobsens talent er nevnt like over. Andersen mest ubeskrevet av disse, en Stavanger-gutt som i fjor spilte for Vidar 2 i 4. divisjon. Klokt av trenerduoen å hente unge, sultne spillere som smeltes sammen med de spillerne som har spilt klubben opp i 3. divisjon.

Aller mest spennende er Jules Sambou. En 30-årig senegaleser som har flyttet til Lura, og kom rekende på en fjøl til treningsfeltet siste uken i februar. Har mye erfaring fra polsk divisjonsfotball gjennom mange år, og etter en god treningsuke fikk han prøve seg i treningskampen mot Frøyland. Der var han strålende, og overgangsprosessen ble satt i gang umiddelbart.

Om ikke google translate lurer oss helt her, får han gode skussmål i polsk lokalmedia, og kan spille både venstreback, venstrekant og sentralt på midtbanen. En annen som har kommet rekende på en fjøl er Osita Chikere, den høyreiste, nigerianske Viking-floppen har trent med Lura i vår, men ønsker å spille på høyere nivå. Han har også en oppholdstillatelse som løper ut på sensommeren, og foreløpig ser det ut til at det blir med treningen.

Likevel framstår Lura klart styrket fra forrige sesong. Nevnte Indredavik står sammen med Michael Bekke for rutine og erfaring fra høyere nivå, og nå trener også skadeplagede Øystein Elvestad for fullt med tanke på et comeback etter å ha stått på sidelinjen hele fjoråret. Kommer den tidligere Adeccoliga-spilleren i kampform vil det være en stor forsterkning  for på banen, men med begge trenerne i aksjon må klubben eventuelt finne en god løsning på sidelinjen.

Meritterte og rutinerte Fabiano Kristiansen så ut til å gi seg etter forrige sesong, men er med litt nå igjen, og dersom han trener blir han vurdert som aktuell for kamp også. Er en skikkelig klassespiller på dette nivået, og en spiller som kan løfte dette laget opp på øvre halvdel.

Lura imponerte da de slo Ålgård ut av første kvalifiseringsrunde til NM (2-0 borte), og flere nøytrale tilskuere beskrev grønntrøyene som det beste laget også da de tapte 1-2 hjemme for Madla i andre kvalikrunde. Kunstgraslagene er i mindretall i denne puljen, noe som kan være en fordel. Og når Lura, sammen med Madla og Viking 2, er de lagene i avdelingen som må reise lengst, betyr det at mange lag må reise langt for å komme til Lura. Er avhengige av å ta mye poeng hjemme for å beholde plassen. Med tanke på den pågående serieomleggingen, og de store reiseavstandene i avdelingen, handler det for de aller fleste om å få en god start.

Lura skal ikke reise før i sjette serierunde, og har en god mulighet til å raske med seg mye poeng før de lange borteturene begynner å tære på troppen. Det, pluss solide forsterkninger og sterke prestasjoner i ukene før sesongstart gjør at jeg med knappest mulig margin vurderer dette som det sterkeste i laget i en gruppe på fem lag som skal kjempe om de to siste plassene på trygg grunn.

5. Donn
Trener: Kjetil Ruthford Pedersen.
Hjemmebane: Kongsgård (kunstgras).

Spillere inn: Bjarte Halvorsen (Vedavåg), Marius Christian Wigardt (Randesund) og Emil Grønn Pedersen (Gimletroll), Kai Anton Kleven (Flekkefjord), Jørgen Nilsen (Gimletroll), Emil Jakobsen (Gimletroll), Fredrik Kviljo (Våg), Mikael Engesvik (Birkenes), Hassan Al-Kharasani (Fløy) og Femi Akintola (Gimletroll).

Spillere ut: Marius Nilsen (Vindbjart), Johan Naglestad (Fløy), Nils Fredrik Udjus (Vigør), Viktor Andersen (Vigør), Andreas Juvet Hoppestad (FK Arendal) og Erlend Skagestad.

Lokale spillere: Snorre Fløysvik. Brodd-gutten er kaptein og støttespiller for Kristiansand-klubben. Den høyreiste midtstopperen er god i duellene og rolig med ball, og har tatt store steg siden han forlot Midjord og Stavanger. Har vært mye skadet både i vinter, men skal være på vei tilbake nå.

Treningskamper: Søgne 3-2, Mandalskameratene 1-2, Express 1-4 og Fløy 0-3.

Min vurdering: Rykket ned fra 2. divisjon i fjor etter én sesong på det nivået. Tok bare 23 poeng, og hadde til slutt hele seks poeng opp til Fyllingsdalen over streken. Kun Odda med 19 poeng var svakere. Da laget sist spilte i 3. divisjon i 2014 var de imidlertid svært imponerende, og slo FK Tønsberg i kampen om opprykk. Flere av lagene i årets avdeling var motstandere også den gang.

Trener Kjetil Ruthford Pedersen får gode skussmål for sin jobb i klubben, og er del av den mektigste fotballtrenerfamilien på Sørlandet med bror Steinar som hovedtrener og far Erik som keepertrener i Start. Som om ikke det var nok; Steinars sønn, Eriks barnebarn og Kjetils nevø; Emil Grønn Pedersen (18), spiller spiss for Donn. Donn har mistet ti spillere fra i fjor, deriblant to keepere, flere faste førstelagsspillere og jærgutten Marius Nilsen.

Likefullt er laget klar for første runde i cupen, mot nettopp Start, etter å ha slått divisjonskollegaene Randesund 4-2 i første kvalifiseringsrunde og Mandalskameratene borte etter straffesparkkonkurranse. Det viser styrke, men treningskampene har derimot ikke vært spreke. Fra laget som slo MK ut av cupen nylig, var det fire spillere som spilte da Donn tapte 0-4 hjemme for Vidar i siste serierunde i fjor, samt ytterliggere tre spillere som spilte jevnlig i 2. divisjon i fjor. Resten av laget besto av tre spillere som er tatt opp fra egen juniortropp, samt to nykommere fra svakere klubber. I tillegg har de Fløysvik da som ikke var med til Mandal.

Blant de nye utenfra er Halvorsen på lån fra 4. divisjonsklubben Vedavåg i vårsesongen, Wigardt har flere sesongers erfaring fra 3. divisjonsspill på Sørlandet, mens Grønn Pedersen fra Gimlekollen både har genene i orden, og viste seg som en kald fisk da han avgjorde straffedramaet i Mandal med kampens siste spark på ballen. De resterende er i hovedsak unge, talentfulle spillere fra andre sørlandsklubber.

Donn har også et stjernespekket rekruttlag i 4. divisjon med tidligere landslagsspillere som Kristofer Hæstad og Fredrik Strømstad, i tillegg til ytterliggere tre tidligere Tippeliga-spillere, men ingen av disse bidro særlig for A-laget i fjor (to kamper på Strømstad var det hele), og da er det vel ikke å forvente at de gjør det i år heller. Likevel setter dette Donn nærmest i en liknende situasjon som 2-lagene i 3. divisjon, dersom det står om nedrykk på høsten vet de at det finnes allverdens rutine de kan hente inn som forsterkning i avgjørende kamper.

På Donn 2 finner vi også veteranen Arve Omdal fra Egersund, som i år ønsket å spille i 4. divisjon etter kanskje å ha gjort sin beste sesong noen gang for lakkskoklubben i 2. divisjon i fjor. Han får følge av både Marius Hammersmark, Magnus Mjaaland og Jan Thomas Sandvik, som alle har valgt å trappe ned. Til gjengjeld har klubben hentet opp flere spillere fra egen juniorstall som nå går inn i A-troppen.

Sist Donn møtte våre lokale 3. divisjonslag var i 2013 da de ble nummer åtte i avdeling 6, men det var selvsagt med et helt annet lag enn kristiansanderne stiller nå. Kommer til å være med å kjempe om å holde plassen i divisjonen, men etter de store utskiftningene er det ikke soleklart.

6. Madla
Trener: Arturo Cleveland.
Hjemmebane: ISS stadion (naturgras).

Spillere inn: Lasse Ihle (Vidar), Bård Ledaal (Grüner) Aksel Kloster (Sola) og Joakim Schreuder (Vidar).

Spillere ut: Andreas Wergeland Holst (Sola), Eskil Einarsen og Ole Martin Kjørholt (Viking).

Profilen: Lasse Ihle. Etter seks sesonger i 2. divisjon ble det nedtrapping i Madla. Var en av Gaute Johannessens mest betrodde menn i alle disse årene i Vidar, og leverer alltid varene i form av hardt, ærlig arbeid. Kommer til å bli svært viktig for Madla, og en offensiv trussel på dødballer.

Jokeren: Christoffer Talge. Rå, men uortodoks spillertype som var utrolig viktig for Madla i fjor. Er sterk i kroppen, har fint driv og gode avslutninger. Utrolig vanskelig å få tak på. Kunne spilt for bedre klubber, men ønsker å bli i Madla. På dette nivået er han omtrent så god som han gidder, og desto oftere han gidder, desto bedre blir Madla.

Se opp for: Lars Sveingard. Keeperteknisk et stort talent, som fikk veldig god matching ved å stå fast i 3. divisjon i fjor. Var noe ustabil, men det er heller ikke veldig mange juniorer som står fast på A-lag i 3. divisjon. Dersom han har puttet på litt muskler i vinter, og tatt et nytt steg, framstår han som en av de mest lovende keepere her i regionen.

Treningskamper: Vidar 1-2, Havdur 4-0, Viking 2 4-1, Hinna 4-2, Brodd 1-2 og Solentuna 3-0.

Min vurdering: Lå under nedrykksstreken i 3. divisjon avdeling 6 i totalt 16 minutter forrige sesong, men dessverre for Madla var det sesongens 16 siste minutter, og dermed bar det egentlig ned i 4. divisjon igjen på første forsøk for klubben som har et uttalt mål om å spille i Obosligaen på sikt.
Dette ledet også til et trenerbytte der veteranen Geir og Dan Lunde forsvant ut, mens ungguttene Arturo Cleveland og Lasse Ihle kommer inn.

Etter trenerbyttet fikk Madla plassen i 3. divisjon tilbake da Larvik Turn trakk seg. Cleveland har lang erfaring fra ulike trenerteam i lokalfotballen, blant annet i Brodd og nå senest med stor suksess i Sola. Ihle kommer fra mange sammenhengende sesonger i Vidar, og blir først og fremst en forsterkning som spiller. Med seg har de også Henrik Grannes og Ojan Bijan.

Det nykomponerte trenerteamet har fått suksess på direkten, og slått ut Staal (4-2 hjemme) og Lura (2-1 borte) i NM-kvalifiseringen. En flying start som gir dem Sandnes Ulf på Madla i første runde av cupen. Borte fra i fjor er toppscorer Holst. Han har gått til Sola, mens Kloster har kommet i retur. Selv om Holst hadde en langt bedre sesong i fjor, tror jeg forskjellen mellom de to er relativt liten. Kloster kan fort bli den målscoreren Madla hadde i Holst i fjor. Det så vi blant annet da han scorte to mål i seieren over Staal i NM-kvalifiseringen.

Veteranen Einarsen varslet i fjor høst at han ville gi seg, og etter å ha prøvd seg litt i vinter, sa han til slutt stopp. Samtidig ble stortalentet Kjørholt hentet til Vikings ungdomsavdeling, slik Einarsen ble det for omkring 15 år siden. Inn er også kommet Ledaal i vinterens merkeligste overgang. Hinna-gutten ble presentert som ny Hinna-spiller på moderklubbens nettsider en tirsdag i november i fjor, men bare to dager senere ble han presentert som ny Madla-spiller. Rask, sterk og målfarlig spiss som kommer til å score mye mål i 4. divisjon. Flere klubber har vist interesse for Christoffer Talge, men han trives og blir værende.

Verre er det at viktige Chris Danielsen har begynt å jobbe turnus, og ikke kan være med for fullt denne sesongen. Eivind Austbø, den notoriske målscoreren, som har spilt for Vidar i sommerpausen av sine utenlandsstudier de siste sesongene, ryktes å være høyaktuell for Madla ved studiets slutt i vår. I så fall en kjempeforsterkning. Som Lura har også Madla en mild start på sesongen, og utenom åpningskampen i Mandal går det fem nye seriekamper før den mest hektiske reisevirksomheten begynner I fjor tippet jeg Madla på nedrykk, og gjør det for så vidt i år igjen, men selv om det er langt flere lag som rykker ned i år, tror jeg dette er et av lagene som har en fair sjanse til å holde seg.

7. Mandalskameratene
Trener: Rolf Hegland.
Hjemmebane: Idrettsparken (naturgras).

Spillere inn: Ole Magnus Rafoshei (Lokomotiv Oslo), Sindre Bentsen (Fu/Vo), Lars Henrik Fredriksen (Marnadal) og Stian Sundnes (Farsund).

Spillere ut: Endre Lia, Chaz Åge Lemley Nilsen (Haugar), Are Strømland (lagt opp) og Tomasz Michal Swierczynski.

Treningskamper: Søgne 3-3, Flekkefjord 2-1, Base Roses 1-1, Empuriabrava 3-2, Randesund 2-2, Vigør 5-2 og Donn 2-1.

Min vurdering: Ble som ventet nummer åtte i 3. divisjon avdeling 5 i fjor. Slet overraskende mye med å slå Lyngdal i første kvalikkamp til NMi starten av mars, men kranglet seg til en knepen 6-5-seier over laget som rykket ned til 4. divisjon fra denne avdelingen i fjor. Tapte imidlertid hjemme for divisjonskollega Donn etter straffekonkurranse i andre kvalifiseringsrunde.

Keeper Rafoshei er tilbake i MK for tredje gang i karrieren, etter å ha spilt høsten i fjor i Lokomotiv Oslo, som ble nummer sju i 3. divisjon avdeling 2. Han og midtstopper Bentsen, som spilte midtstopper for MK i 2. divisjon for noen sesonger siden og kommer hjem etter to sesonger i Fu/Vo, er klare forsterkninger, mens midtbanespillerne Fredriksen og Sundnes nok først og fremst styrker bredden selv om førstnevnte er ut til å kapre en plass i startelleveren. Ingen av dem som har forsvunnet siden sist spilte mer enn 13 kamper i fjor, men det er gode fotballspillere blant dem.

Ungguttene Karsten Skogseth, Ricardo Rivera Skoie, Almin Dacic, Sander Fuglestveit og Theodor Høksaas Gabrielsen debuterte alle for MK i 3. divisjon i fjor, men er i år tatt opp som fullverdige medlemmer i A-stallen sammen med Tobias Aanensen. Firlingene Wichne, som består av keeper Amund i Viking og backen Eirik i Start, har fremdeles to spillere igjen hjemme i MK, og spesielt stopper Idar har sett bra ut i forsesongen mens offensive Torje scoret to i cupseieren over Lyngdal. Viktige Mads Heldal har vært i søkelyset til både Fløy og Vindbjart, og om han skulle forsvinne i løpet av sesongen svekkes laget. Kaptein Thomas Aukland er nok lagets beste spiller. Førsteelleveren er brukbar på årets lag, men MK er sårbare for fravær. Med full klaff kan dette være en utfordrer til de fem beste.

8. Vigør
Trener: Odd Arild Skonhoft.
Hjemmebane: Hellemyr (kunstgras).

Spillere inn: Martin Høyland (Vindbjart), Magnus Nesset (Vindbjart), Thore Ulstein (Vindbjart), Filip Dahl (Randesund), Per Rudi (Tveit), Lars Kristian Gundersen (Tveit), Nils Fredrik Udjus (Donn), Viktor Andersen (Donn), Ole Marius Gundersen (Arendal), Aron Abrahamsen (Fløy).

Spillere ut: Leif Otto Paulsen, Christer Kleiven (Donn), Ruben Kleiven, Nikola Kovacevic, André Sandum, Fredrik Sørensen, Lars Knudsen, Ayub Swaray og Tobias Christensen (Start).

Treningskamper: Fløy 1-2, Lyngdal 3-1, Mandalskameratene 3-1, Mandalskameratene 2-5 og Randesund 3-1.

Min vurdering: Skuffet noe da de ble nummer ni i 3. divisjon avdeling 5 i fjor, men hadde sju poeng ned til nedrykksstreken, og således god margin. Etter seks år som spillende trener ga Leif Otto Paulsen seg etter fjorårets sesong. Flere spillere forsvant ut dørene sammen med den populære treneren som også selv blir sterkt savnet på banen. Spillende sportslig leder Ruben Kleiven ga seg som spiller i august, mens lillebror og tidligere Tippeliga-spiller Christer meldte overgang til stjernespekkede Donn 2 i 4. divisjon nå i vår.

Ny trener er Odd Arild Skonhoft som bor i samme bydel som klubben kommer fra i Kristiansand, og har bak seg fire sesonger som hovedtrener for Søgne. Har spilte i Tippeligaen og 1. divisjon for Start, Bryne og Mandalskameratene, men som Søgne-trener har han aldri klart bedre enn tredjeplass i 4. divisjon med laget som rykket ned fra 3. divisjon like før Skonhoft kom inn. Ble erstattet av siddis, og tidligere Viking- og Bryne-spiller (m.m) Svein Enersen. Tidligere har Skonhoft trent Starts juniorlag, og vært en fiasko i Våg. Etter store utskiftninger i A-troppen får han en vanskelig jobb her. Paulsen og to blad Kleiven blir sterkt savnet.

Har hentet inn hele sju spillere som i fjor var tilknyttet sørlandslag i 2. divisjon, men felles for fem av dem er at de i hovedsak var reserver med begrenset spilletid. Når det er sagt; det er mange spillere som er akkurat for svake for 2. divisjon, men meget gode i 3. divisjon. Nesset og Høyland er begge tidligere Vigør-spillere som kommer tilbake etter å ha prøvd seg på høyere nivå. Gundersen, som noen av oss husker fra et kort opphold i SIF for noen sesonger siden, samt Aron Abrahamsen, spilte relativt mye for henholdsvis Arendal og Fløy i fjor, og blir viktige i år. Ulstein er på lån fra Vindbjart, slik han var det i Randesund i fjor. De øvrige nykommerne kommer fra lokale klubber i 3,-, 4.- og 5. divisjon. I sum gjør det at Vigør har mistet noen soleklare enere, men står igjen med en minst like solid tropp som i fjor.

Litt av varemerket til Vigør de siste sesongene har vært at de spiller fin fotball, og våger satse på unggutter. Klubben skaper stadig talenter, og de siste nye nå er 16-åringen Jesper Daland som spiller på guttelandslaget, og jevnaldrende Daniel Goa som ligger i vannskorpen.

Seirer mot Express og Hei i NM-kvalifiseringskampene sender Vigør inn i første runde for tredje gang på fire sesonger, noe som er meget sterkt. Men begge lagene de har slått ut i kvaliken havnet bak dem i 3. divisjon avdeling 5 i fjor, så bruntrøyene var nok heldige med oppsettet akkurat i år. Har likefullt vært svært solide gjennom vinteren, og framstår akkurat nå som en såkalt dark horse. De elendige resultatene fra i fjor, og de mange spilleravgangene taler mot Vigør-suksess. De gode signeringene fra 2. divisjon, samt prestasjonene i vinter taler til lagets fordel. Jeg holder dem som det svakeste laget i femmannsgruppen, men tror de kan være med å kjempe om de to siste plassene i neste års 3. divisjon.

9. Express
Trener: Roy Ludvigsen.
Hjemmebane: Fevik stadion (naturgras).

Spillere inn: Ali Hosseiny (Romsås), Fredrik Rylander (Arendal), Levi Finsrud (Arendal), Kamil Bielecki (Jerv), Nicolay Rylander (Start) og Amid Arezou (Arendal)

Spillere ut: Daniel Stray, Mattias Johansen (Grane) og Steven Cardoso.

Treningskamper: Arendal 1-8, Start 2 6-4, Søgne 6-2, Donn 4-1, Rakkestad 3-1 og Riska 1-1.

Min vurdering: Berget plassen senhøstes i fjor, og endte til slutt fem poeng foran Tollnes under nedrykksstreken. Klart bedre hjemme med 7-2-4 mot bare 1-4-8 borte der de ofte reiste med svært tynne tropper, særlig på våren. Vant kun én av de sju første kampene i fjor, men reiste seg i løpet av sommeren og avsluttet sesongen, og tapte blant annet kun én av de seks siste kampene. Avsluttet sesongen med årets beste kamp da Ålgård ble knust 6-3 hjemme i Aust-Agder.

Trener Roy Ludvigsen går på sin sjuende sesong som Express-trener, og sørger for kontinuitet og rutine på trenersiden. Med seg i teamet får han klubbens nye trenerkoordinator, Matthias Hortin, en svenske med lang erfaring fra hjemlandet, og UEFA-A-lisens. Ludvigsen mener laget har tatt store steg siden forrige sesong til tross for at treningsforholdene har vært vanskelige på Fevik i vinter. Har også gode resultater å vise til i vinter, og har blant annet scoret vanvittig mye mål i treningskampene. I cupen ble det tap for Vigør (1-3) hjemme i første kvalifiseringsrunde.

Hjemvendte Hosseiny var god for Express da de rykket opp til 3. divisjon i 2014, men jobbet i Oslo i fjor, og spilte for Romsås i 4. divisjon. Verken Fredrik Rylander (keeper) eller Finsrud har A-kamper for Arendal, men begge holder junioralder. Arezou som er her på lån fra Arendal spilte noe i 2. divisjon i fjor.

Arendalitten Nicolay Rylander spilte sist i 2013, og da for Starts C-lag i 5. divisjon, men har spilt junior- og andrelagsfotball for samme lag tidligere sesonger. Bielecki spilte juniorfotball for Jerv. I tillegg kom Runar Furre og August Gundersen hjem fra studier og militærtjeneste helt på tampen av forrige sesong, og blir nærmest for nye å regne i år, og som om ikke det var nok er det ytterligere fem-seks sentrale spillere som mistet større deler av sesongen i fjor av ulike grunner, og om ikke tilfeldighetene herjer like mye med Express-gjengen i år skal trener Ludvigsen ha langt flere spillere å velge mellom i år.

Ingen av de tre spillerne som har forlatt Express svekker laget i særlig grad. De har nok rett, aust-egdene, når de påstår at laget er bedre enn i fjor, men problemet er selvsagt at det skal så uendelig mye mer til for å berge plassen i år. Dette ender nok under de beste.

10. Randesund
Trener: Geir Arne Gundersen.
Hjemmebane: Sukkevann (kunstgras).

Spillere inn: Melody Twahiru (Vindbjart), Steffen Skaanes Mollestad (Birkenes), Kent Erik Sellæg (Rælingen), Petter Andersen (Vigør).

Spillere ut: Henrik Byklum (Start), Pål Berntsen (Fløy), Kristoffer Sindholt Syversen (Vindbjart), Filip Dahl (Vigør), Thore Ulstein (Vigør), Marius Christian Wigardt (Donn), William Okalla (Fløy) og Thor Larsen (Tigerberget).

Treningskamper: Vigør 1-3, Tveit 4-1, Våg 4-1, Donn 2-2 Start 2 4-1, Søgne 0-3, Start 2 0-4, Mandalskameratene 2-2.

Min vurdering: Rykket opp fra 4. divisjon høsten 2013, og har etablert seg i 3. divisjon med en femteplass i 2014 og en sjetteplass i fjor i avdeling 5 under tidligere Start- og Sandefjord-spiller Frode Fredriksens ledelse. I vinter har Fredriksen gitt seg, og flere spillere har fulgt ham ut porten på Sukkevann.

Inn kommer Geir Arne Gundersen som rykket ned med Tveit fra 4. divisjon Agder i fjor. Stortalentet Henrik Byklum har gått til Start, og blitt lånt ut igjen til Fløy i 2. divisjon. Et tap for Randesund rent sportslig, men selvsagt en fjær i hatten hver gang en breddeklubb i Kristiansand kan utvikle en spiller til Start. Har også mistet ytterligere tre spillere til rivaler i 3. divisjon, samt tre spillere til 2. divisjonsklubber i Okalla, Berntsen og Syversen – og spesielt sistnevnte vil bli savnet. Lagets store profil er tidligere landslagskeeper Espen Johnsen.

Inn har kommet Twahiru som kun fikk ett innhopp i 2. divisjon i fjor, Sellæg som spilte mye på et Rælingen-lag som rykket ned fra 3. divisjon avdeling 2 i fjor, Mollestad fra lavere divisjoner og Andersen som fikk lite spilletid i Vigør forrige sesong. Tapte 2-4 for divisjonskollega Donn i en relativt jevnspilt første kvalifiseringsrunde til NM, og resultatene i treningskampene lover heller ikke godt. Jeg tror det blir et tilbakeskritt for Randesund i år – og nedrykk.

11. Eiger
Trener: Thor Jostein Dyrnes.
Hjemmebane: Hålå (kunstgras).

Spillere inn: Gabriel Merkesdal (Søgne), Trym Skjæveland (Ålgård), Erik Nordvoll (EIK), Andreas Dyrnes (EIK), Asbjørn Larshus Larsen (EIK), Tomas Birskys (FK Siauliai), Josip Tunjic og Anto Pejic (Hammerfest).

Spillere ut: Stian Vigrestad og Thomas Leidland (EIK).

Profilen: Stian Sleveland. Er den store, lokale profilen i dette laget nå som Vigrestad og Sleveland er borte. Var utrolig viktig for laget da opprykket ble sikret i fjor høst, og spilte en god del i 2. divisjon så sent som i 2013. Spiller med hjertet. Pådro seg en lyskestrekk i siste treningskamp mot Ålgård, og kan miste de første ukene.

Se opp for: Inge Andreas Pettersen. 17-åringen scoret seks mål for Eiger i 4. divisjon i fjor til tross for at han var endel ut og inn av laget. Tynn, og litt lett, men er eksplosiv, går på smarte løp og er rå i scoringsposisjon. Har nok vokst over vinteren, og får han tillit kan dette bli målscoreren Eiger trenger. Har fått sesongoppkjøringen delvis ødelagt av sykdom, og ser ut til å være et stykke unna førstelaget ved sesongstart, men gjør han jobben på treningsfeltet kommer mulighetene – og de kommer han til å gripe.

Jokeren: Vytautas Birskys. Er så godt som ny da han kun spilte tre kamper på våren i fjor, men han var kanskje klubbens beste spiller i 2012 og 2013. Nå vil han satse på fotball igjen etter å ha prioritert jobb i 2015, og får også med seg lillebror Tomas Birskys som har 22 U21-landskamper hjemme i Litauen. Spørsmålet er hvor mye Vytautas har tapt seg på å ikke spille på lenge, men rapportene fra treningskampene sier han er i bra slag.

Treningskamper: Staal 5-0, Brodd 1-5, Ålgård 1-3, Farsund 7-2, Bryne junior 1-0 og Drøbak Frogn 3-1.

Min vurdering: Georg Hundnes ga seg tross opprykk i høst, men hans assistent fra i fjor, Thor Jostein Dyrnes, er en fullgod erstatter. Eiger vant 4. divisjon avdeling 1 i fjor etter et rotterace mot Klepp og Nærbø på høsten. Slo Lura 3-1 i KM-finalen, men tapte kretsmesterskapet til Hinna etter et tungt 0-4-tap hjemme. Var sist oppe i 3. divisjon i 2013 da de rykket ned sammen med Flekkefjord i en avdeling med fem av årets motstandere.

Av de mange spillerne inn er Asbjørn Larshus Larsen den mest kjente forsterkningen. Han forlot Eiger foran fjorårssesongen, men kom sjelden lengre enn B-laget i EIK. Brødrene Birskys er nevnt, og ser ut som solide forsterkninger. Forsvarsspiller Merkesdal var innom Søgne, men har de siste sesongene spilt i Ålgård der han har vært skadeplaget og kun fått to innhopp i 2. divisjon 2014, samt fem minutter i 3. divisjon i fjor.

Offensivt anlagte Skjæveland kom aldri lengre enn B-laget i ÅFK. Kroatene Tunjic og Pejic, henholdsvis midtbanespiller og spiss, beskrives som kanonspillere på Eigerøy, og fra Finnmark fortelles det at de var avgjørende for at Hammerfest beholdt plassen i 3. divisjon i fjor. Når det er sagt er det verdt å huske at 3. divisjon i Nord-Norge normalt skal være svakere enn i Rogaland. Pejic nøyde seg med to scoringer for laget som ble nummer ni i 3. divisjon avdeling 12 i fjor. Alle de utenlandske gjestespillerne skal jobbe i Eigersund, og Eiger-ledelen insisterer på at de ikke lønner spillerne selv.

De to spillerne som har forlatt klubben blir begge sterkt savnet. av Fjorårets toppscorer Stian Vigrestad (8 mål) ble den store helten med to scoringer da Eiger slo Voll og sikret opprykket i siste kamp, men umiddelbart etter at puljeoppsettet for årets 3. divisjon ble offentliggjort ga den tidligere EIK-spilleren beskjed om at han ikke ville være med videre. Thomas Leidland blir også sterkt savnet. Kom inn fra Madla etter halvspilt sesong i fjor, og var en avgjørende faktor i høstsesongen. Nå er han tilbake i EIK.

Eiger slo Flekkefjord 3-2 borte i første kvalifiseringsrunde til NM. Det var med knappest mulig margin mot et 4. divisjonslag som attpåtil fikk én mann utvist allerede etter et kvarters spill. I andre kvalifiseringsrunde ble det tap 0-1 hjemme for Frøyland. Treningskampene har vært variable, og i sum tror jeg ikke Eiger er gode nok til å beholde plassen i denne avdelingen. Klok av skade tar jeg et bittelite forbehold. Etter fjorårets tabelltips var publisert gjorde Eiger tre meget solide siste liten-signeringer, blant annet nevnte Vigrestad, og framsto plutselig som et helt annet lag. Nå varsles det på ny storsigneringer i siste liten på Eigerøy, to spillere fra høyere nivå, der minst én har 1. divisjonserfaring. Det kan gi laget et tiltrengt løft. Jeg utelukker ikke at Eiger kan overraske som underdog, men i utgangspunktet ser ikke dette ut som noe topplag.

12. Skarphedin
Trener: Øystein Sanden.
Hjemmebane: Sandvoll (kunstgras).

Spillere inn: Vladislavs Ponakovs (Heddal) og Aleksanders Gramovics (Heddal), Tommy Sandsdalen (Seljord), Christer Lie (Skade), Torstein Fennefoss Hellestad (Grei), Jan Terje Haugen (Odd), Even Kolstad (Skade) og Mats Bruu (Kragerø).

Spillere ut: Bernt Skipstad Ollestad (Pors).

Treningskamper: Hei 3-5, Kongsberg 1-2, Ulefoss 9-0, Tollnes 3-5, Odd 3 1-4, Vestfossen 2-3 og Urædd 4-1.

Min vurdering: Holder til i Bø i Telemark, og er både klubben der Dag-Eilev Fagermo debuterte som seniortrener og klubben som fostret opp Rosenborg-spiller Elba Rashani. Har spilt sammenhengende på dette nivået siden 1997, kun avbrutt av to sesonger i 2. divisjon i 1999 og 2000 under Fagermos ledelse. Har flere ganger blitt nummer to etter det, og senest i 2012, men har hatt nedadgående kurve siden da, og var det dårligste laget som ikke rykket ned fra sin avdeling både i fjor og i forfjor. Hadde like få poeng (30) og samme målforskjell (-13) som nedrykkslaget Modum i 3. divisjon avdeling 4 i fjor, men berget seg på flere scorede mål.

De latviske nykommerne Ponakovs og Gramovic er to barndomskompiser som kommer til Bø via 4. divisjonsklubben Heddal fra Notodden. Førstnevnte har spilt i Norge siden han debuterte for Sykkylven i 4. divisjon Sunnmøre i 2010, og har siden vært i Heddal. Gramovics har spilt for Heddal siste tre sesonger, men har tidligere vært proff i skotske Clyde og spilt for det latviske U21-landslaget. Sandsdalen (33) er en gammel klubbhelt, som har spilt i 2. divisjon med Skarphedin, men de siste sesongene har han tilbragt i Seljord i 6. divisjon, så det spørs om dette er redningsmannen alene. Bruu, Kolstad og Lie kommer fra spill i lavere divisjoner, og kan ikke regnes som særlige forsterkninger. Forsvarsspiller Hellestad, som spilte fast for Oslo-klubben Grei forrige sesong, ser umiddelbart ut som den største forsterkningen blant utespillerne. Han har flere sesonger bak seg i Skarphedin, og går nå på sin tredje periode i klubben.

Også i Skarphedin er det noen svekkelser fra i fjor. Fjorårets toppscorer tross midtbaneposisjon, tidligere EIK- og Moi-spiller Skipstad Ollestad (13 seriemål), har gått til 2. divisjonsklubben Pors i vinter, og blir selvsagt savnet. Spillende trener Øystein Sanden er langtidsskadet, og skal konsentrere seg om trenergjerningen denne sesongen. I tillegg forsvant de siste års førstekeeper, Andreas Ajer, i fjor sommer. Han er imidlertid erstattet fullt ut av 20-åringen Haugen som kommer fra Odd der han spilte i 3. divisjon for det talentfulle C-laget i fjor. Har også vært inne i 2. divisjon for Pors allerede som 18-åring.

Treningskampene i år har avslørt at laget ikke er skarpt nok for denne divisjonen i år. Har tapt for Hei og Tollnes som begge rykket ned fra denne 3. divisjonsavdelingen i fjor, Kongsberg som rykket opp fra 4. divisjon Buskerud i fjor, samt Odd 3 og Vestfossen som begge er stabilt gode 3. divisjonslag. Seirene mot Ulefoss og Urædd imponerer ettersom motstanderen er et svakt 4. divisjonslag. Gikk riktignok videre fra første kvalifiseringsrunde til NM ved å slå 4. divisjonslaget Folkets Klubb 7-4 hjemme, men tapte runde etter 3-5 borte for fjorårets nedrykkslag Tollnes. Det blir som vanlig action i Sommarland, men på Sandvoll blir det få poeng og nedrykk.

13. Jerv 2
Trener: Jahn Holmgren og Andreas Jenssen
Hjemmebane: Levermyr stadion (naturgras).

Min vurdering: Stor sesong for Fotballklubben Jerv i fjor der A-laget kom til kvalikfinale i Obosligaen og rekruttlaget rykket opp til 3. divisjon etter å ha vunnet 4. divisjon i Agder fem poeng foran Flekkefjord. Nå venter en langt tøffere sesong for A-laget, og trolig også for B-laget.

Hovedtrener Steinar Pedersen er byttet ut med Arne Sandstø, og man vet aldri hvordan en hovedtreners filosofi rundt rekruttlagene er. Rekruttene er omtrent uforandret fra i fjor, og kamptroppene består utelukkende av spillere fra juniorlaget pluss spillere fra A-stallen som ikke er involvert i kampen før. I fjor stilte Jerv 2 med en gjennomsnittsalder på 18.5 år i 4. divisjon, og kommer naturlig nok til å ha noe høyere snittalder i år.

Klubben har klare målsettinger om at dette laget skal spille på best mulig nivå for å utvikle unge spillere, men rekruttene kommer til å stille meget ungt i perioder og etter omleggingen av seriesystemet skal det nok godt gjøres for dette laget å blande seg inn blant de fire-fem beste som beholder plassen i divisjonen.

14. Notodden 2
Trener: Knut Hoås Foldøy
Hjemmebane: Idrettsparken Notodden (kunstgras).

Min vurdering: Vant 4. divisjon Telemark to poeng foran hardtsatsende FK Grenland. Lagene møttes i ren seriefinale i siste serierunde, og der vant Notodden 3-0 på bortebane med et lag der seks av elleve startende spillere hadde flere A-kamper enn rekruttkamper i fjor. Deriblant tidligere Bryne-keeper Nuno Marquez. A-laget var ikke i nærheten av opprykk i fjor, og går i år på sin tredje strake sesong i 2. divisjon. A-troppen har flere tidligere stjerner, men en tynn tropp. Det betyr mange unge gutter på mange lange reiser med rekruttlaget i år, og trolig en tøff oppgave. Rekruttlaget er ikke prioritert i særlig grad av klubbledelsen.

 

3. divisjon avdeling 6

9113Foto: Kirsten Håland / Gjesdalbuen.

Fantastisk avdeling med nesten utelukkende lokaloppgjør uke inn og uke ut. Dette ser ut til å bli ekstremt jevnt med veldig mange ujevnt besatte lag med flere gode enkeltspillere. Stavanger- og Hetland-lagene spiser stadig av hverandre, mens Åkra har skaffet seg et forsprang på de øvrige A-lagene på Haugalandet. I tillegg har vi industribygdene Jørpeland og Odda som er representert her med hvert sitt lag.

Etter omleggingen er kun de fire beste lagene i avdelingen sikre på å beholde plassen. De åtte beste femmerne i de ti sørligste avdelingene beholder også plassen. Avdeling 6 var i fjor den avdelingen der lag nummer fem hadde nest lavest poengsum av de ti aktuelle avdelingene. Årsaken var avdelingens jevnhet. Årets avdeling er ikke mindre jevn, og det kan slå negativt ut. Det er ikke usannsynlig at kun de fire beste herfra beholder plassen.

1. Åkra
Trener: Geir Egil Høvring.
Hjemmebane: Åkra stadion (kunstgras).

Spillere inn: Jan Inge Haringstad (Kopervik), Christer Medhaug (Ferkingstad), Maxime Lescoute (Skudenes), Magnus Baardsen (Vedavåg), Simen André Sandslett (Vedavåg), Morgan Karlsen (Kopervik) og Anel Hopovac (Avaldsnes).

Spillere ut: Sander Skulstad Johannessen (Kopervik, lån).

Treningskamper: Vard 1-2, Vard 2 2-2, FK Haugesund 2 2-3, Skjold 6-0 og Djerv 1919 4-2.

Min vurdering: Imponerte lenge i fjor, og selv om de til slutt endte 14 poeng bak opprykkslaget Stord i 3. divisjon avdeling 6, var de med i opprykksduellen utpå høsten. Sprakk fullstendig med kun hjemmeseier mot nedrykkslaget Vaulen i siste serierunde som eneste trepoenger på de siste seks kampene. Ingen god trend å ta med seg inn i en ny sesong. I tillegg har flere viktige Åkra-spillere fått spolert deler av forsesongen grunnet hjernerystelse og skader, deriblant kaptein Ingvar Karlsen som skadet kneet i en treningskamp, og har vært ute en stund.

Til gjengjeld har Åkra forsterket laget kraftig i vinter. Med Koperviks nedrykk i fjor har blåtrøyene inntatt en sterk posisjon bak FK Haugesund i Tippeligaen og Vard i 2. divisjon. Åkra-karen Haringstad (22) har vært en sentral spiller i Kopervik, og en god 3. divisjonsspiller siden han kom dit i 2012. Nå er han tilbake i moderklubben han forlot for FKH som 14-åring, og kommer til å bli en viktig spiller i egen bygd. 18-åringen Maxime Lescoute kommer fra Skudenes, og beskrives som en fantastisk spiller med en litt bedagelig holdning. Er ung ennå, og med litt voksenopplæring kan dette bli en monsterhit. Baardsen og hjemvendte Sandslett kommer også fra 4. divisjon, fra Vedavåg, men forsterker først og fremst bredden mer enn toppen. Vel så viktig er det da at ingen av fjorårets spillere har forsvunnet ut etter sesongslutt.

Keeper Elias Valderhaug spilte 1. divisjonsfotball for Kristiansund så sent som i 2014, og hadde god debutsesong i Åkra i fjor. I år skal han være assistenttrener på A-laget, og keepertrener i ungdomsavdelingen. I tillegg får han med seg Medhaug som utfordrer i keeperteamet. Christian Holko er en klassespiss som stinker mål, men har vært mye skadet de siste to sesonger, og årets sesongoppkjøring har ikke vært noe unntak. Også Tim Batigov mistet sesongavslutningen i fjor, altså lagets svakeste periode i sesongen. Åkra må ha de to giftige angriperne med om de skal være med helt oppe i toppen. Mistet Lars Kristian Lund og Markus Skår i løpet av forrige sesong, men guttene fra klubbens gylne 94/95-årganger har vokst seg ett år eldre over vinteren, og forventes å ta store steg i år. Marcel Espejo kom tilbake til Åkra i fjor høst, og har nå trent skikkelig over lang tid for første gang på lenge. Den tidligere FKH-junioren kan fort bli årets store slager på Karmøy.

Oppskriftsmessig seier over Vedavåg borte (6-2) i første NM-kvalifiseringsrunde, og meget overbevisende seier over Odda hjemme (6-1) i den andre runden. Nå venter Vard i første NM-runde. Mye skal gå galt om ikke dette laget blir med helt der oppe i toppen av denne avdelingen.

2. Haugesund 2
Trener: Espen Bull-Tornøe.
Hjemmebane: Haugebanen (naturgras).
Treningskamper:

Min vurdering: Gjorde en strålende sesong i fjor, og ble da nummer to i 3. divisjon avdeling 6 kun slått av Stord som havnet fem poeng foran. Har en god miks av spennende ungguttter og de nest beste fra Tippeliga-laget, og ser ut til å få det til å fungere veldig fint sammen. Nå har FKH vært gjennom store utskiftninger både på trenersiden der Mark Dempsey har overtatt etter Jostein Grindhaug, og i spillerstallen der flere av klubbens støttespillere har forsvunnet ut, og blitt erstattet av mer eller mindre ukjente spillere fra alle verdenshjørner. A-laget har fått en kanonstart på Tippeliga-sesongen 2016. Det blir spennende å se hvordan de slår ut for årets rekruttlag.

Ett av klubbens største talenter, Erling Flotve Myklebust, skal spille vårsesongen i Stord i 2. divisjon, og det vil selvsagt bli et savn for lagkameratene. Kommer likevel til å være med på øvre halvdel, og så lenge klubbledelsen er klare på at de ønsker å beholde plassen i avdelingen, gjør de det. Hovedmålet for disse rekruttlagene er som kjent å drive utvikling framfor resultater, men om FKH 2 beholder plassen i divisjonen eller ikke kan fort avhenge av hvor viktig klubbledelsen mener det er å spille på det nye nivå 4 etter neste vinters omlegging.

3. Randaberg
Trener: Erik Fuglestad.
Hjemmebane: Randaberg stadion (naturgras).

Spillere inn: Julian Veen Uldal (Viking), Hampus Rydén (Sandnes Ulf) og Vegard Aanestad (Sandnes Ulf).

Spillere ut: Håkon Stenersen (Mosjøen), Alexander Ranck (Vidar), Sebastian Rinaldo Pedersen, Preben Stangeland (Klepp) og Jone Gravdal Karlsen (SIF).

Profilen: Vegard Aanestad. På sitt beste holder han Tippeliga-klasse, men har vært mye skadet, og fikk de to siste sesongene spolert av det. Var Randabergs beste spiller da han gikk til Viking i 2009, og kommer til å bli det i år igjen om kroppen spiller på lag og motivasjonen er den samme som før. En helproff og underholdende type som er perfekt å ha i en garderobe. Den beste enkeltspilleren på et A-lag i årets 3. divisjon.

Jokeren: Tor Omar Sande. Nok en spiller som har vendt tilbake til moderklubben etter flere sesonger i toppfotball eller andre breddeklubber. Har spilt i Adeccoligaen for Notodden og i 2. divisjon for Vidar før han like før overgangsvinduet stengte i høst kom hjem til Randaberg. Rakk bare én kamp i fjor, men er innstilt på å satse i år til tross for tidkrevende jobb utenom. Kommer han seg på trening, og i kampform, kommer han til å utgjøre en forskjell.

Se opp for: Julian Veen Uldal (18). Var, eller er, et av Norges største talenter i sin årsklasse (født i 1997), men da det kom til stykket var ambisjonene større på skolen enn på fotballbanen. En ambisiøs akademiker-satsing lar seg fint kombinere med spill på nivå fire, og her kommer 18-åringen fra Tasta til å bli en attraksjon enten han blir brukt som back eller sentralt på midtbanen. Skal etter planen vekk fra sommeren av, så det gjelder å bruke ham godt mens han er her.

Treningskamper: Ålgård 2-0, Vardeneset 1-1, Drøbak Frogn 4-1, Sola 0-4 og Riska 1-0.

Min vurdering: En veldig todelt sesong i fjor med fem tap på de fem første kampene, men kun ett tap på de sju siste kampene. Endte til slutt som nummer åtte i 3. divisjon avdeling 6, fem poeng over nedrykksstreken de lå under etter halvspilt sesong. Etter å ha hatt en tynn tropp på våren hentet Erik Fuglestad inn mange spillere som først og fremst forsterket bredden, og fikk resultater deretter. Tar nå med seg en god trend inn i årets sesong.

Har hentet gode spillere i vinter, spesielt i Veen Uldal og Aanestad, men Randaberg har jammen mistet noen gode spillere også. Stenersen har forlatt regionen, og flyttet hjem til Mosjøen for å bli spillende sportslig leder, etter å ha levert et fantastisk bidrag til lokalfotballen i Rogaland gjennom mange år. I fjor var han helt avgjørende for Randabergs gode høstsesong.

Statistikken viser at laget hadde 6-2-3 på de 11 kampene midtbanespilleren spilte i fjor, og 5-3-7 uten, noe som tilsvarer 1,8 poeng per kamp med mot 1,2 uten. Forsvarsspiller Ranck er også en god spiller, som tok store steg i fjor. Målscorer Martin Hestvik og midtbanegiganten Joakim Berg Holter er ute på henholdsvis studier og militær, men begge to er meldt å være på vei hjem i løpet av sesongen, og står derfor ikke på mine ut-lister.

Hestvik er aktuell for spill fra mai til august, mens Berg Holter mest sannsynlig er tilgjengelig fra juni og utover. Uten de to er Randaberg svekket, men med dem ser dette ut som et potensielt topp fem-lag. Legg til at Stangeland har gått tilbake til Klepp, som han kom fra før forrige sesong.

Har heltidsansatt trener i Fuglestad, og med daglig leder Erik Nevland har klubben både trener og leder med bred bakgrunn fra norsk- og internasjonal toppfotball, og som vet hva som skal til for å bli gode. Gjennom Rogalands Avis har vi lest at klubben ønsker å lønne spillerne etter et prestasjonsbasert bonussystem. Har en bred spillertropp med god aldersmiks helt fra unge, lokale gutter som Simen Våge og nevnte Berg Holter til gode, gamle Kjell Håland på 39 år. Spillere som Aanestad, Sande, Aunan og Haugland har alle erfaring fra toppfotballen.

Randaberg har samme utfordringen som mange andre lag, de mangler en notorisk målscorer. Enten må Henrik Jelsa, som beskrives å være i sitt livs form, finne tilbake til målformen han hadde i sine første Vaulen-sesonger, eller så må Hestvik spille hyppig og holde seg skadefri. Alternativene er Tord Oftedal som ikke er noen utpreget målscorer eller Mikkel Ørbæk Andersen som har potensial, men til gode å etablere seg på dette nivået. I tillegg er jeg usikker på keeperplassen. Anders Mattingsdal fra Ølen kom i fjor, og sto helt ok på høstsesongen. Utfordres av jevngode Mathias Paulsen, som hadde litt trøbbel på våren i fjor.

Har sett ganske solide ut i vinter, men tapet for Riska (0-1 borte) i andre kvalifiseringsrunde ga likevel et gufs av forrige vår. Slo 4. divisjonslaget Nærbø hele 5-0 borte i den første kvalifiseringskampen, men der skal det være nivåforskjell. I en jevn pulje, der de fleste lagene har sine svakheter, er Randaberg det beste av sju lag som jeg tror kommer til å kjempe om en tredje- til niendeplass.

4. Ålgård
Trener: Geir Midtsian.
Hjemmebane: Nye Ålgård stadion (kunstgras).

Spillere inn: Sven André Kyvik (Klepp), Geir André Aasen (Bryne), Eirik Reinsnos (Bogafjell), Aslak Ravndal (Lura), Krister Landa (Sandnes Ulf) og Halldor Broddi Thorsteinsson (Sandnes Ulf).

Spillere ut: Gunnar Valsson (Figgjo), Kristoffer Atli Bjarnason (Figgjo), Dennis Pettersen (Flekkefjord), Martin Håland (Vidar) og Lennox Kanu.

Profilen: Tommy Eide Møster (33). Med sin enorme erfaring fra 1. divisjon, og delvis Tippeligaen, er han en naturlig leder på banen. Men da mer i form av sin spillestil enn sitt verbale bidrag. Var spillende assistenttrener i fjor, men ble etter sesongen enig med Geir Midtsian om å kun spille i år. Spiller med stor ro, har fått være overraskende skadefri, og er selvsagt langt bedre med ball i 3. divisjon enn to nivå opp. Åtte gule kort i fjor er selvsagt for meget.

Jokeren: Andreas Ravndal (25). Fire mål på vårsesongen i fjor, ti mål på høsten. Da han endelig fant målformen ble han helt avgjørende for at Ålgård plukket poeng utover høsten, og var med i tetkampen så lenge som de var. Ålgård er helt avhengig av at Ravndal scorer jevnt og trutt om de skal ha noen som helst sjanse til å henge med i toppen.

Se opp for: Kristian Novak (17). Slo gjennom som 16-åring i fjor, og selv om vi kun snakker nivå fire er det relativt uvanlig at så unge gutter spiller fast i midtforsvaret for et topplag i divisjonen. Fungerer utmerket sammen med rutinerte Eide Møster, og er klok og spillende. Mangler tempo, og blir avslørt de gangene han bruker for lang tid på å omstille. Trener jevnlig med Sandnes Ulfs A-lag, og er ønsket i lyseblått.

Treningskamper: Bryne 0-3, EIK 1-2, Randaberg 0-2, Sandnes Ulf 2 3-2, EIK 2-5, Eiger 3-1 og Vidar 1-2.

Min vurdering: Etter 13 strake sesonger i 2. divisjon ble det nedrykk i 2014. Mange spillere forlot klubben, men flere nye kom også til, og Ålgård så solide ut ved inngangen til 2015-sesongen. Likevel ble det kun tredjeplass i 3. divisjon avdeling 5 i fjor, bak Pors og Frøyland. Har mistet noen spillere i vinter, men ingen av dem spilte fast. Chris Sleveland har dratt tilbake til EIK etter endt lån, og blir et savn.

Tar vi med at spillere som Rogvi Baldvinsson, Alexander Mar Hallgrimsson, Jonas Vølstad Fjeldsbø og Yngve Hagen forlot klubben i løpet av forrige sesong, ser vi at Ålgård er svekket sammenliknet med det laget de stilte foran forrige sesong. Klubbledelsen jobbet hardt med å hente tilbake Baldvinsson, men av hensyn til muligheten for framtidig landslagsspill valgte han Vidar og 2. divisjon like før sesongstart. Det var et tøft tap for ÅFK.

Av spillerne som kommer inn er det kun Geir André Aasen som går rett inn og styrker førsteelleveren. Fremdeles har Ålgård et lag som skal være godt nok til å kjempe om en plass blant de fire-fem beste. Spesielt sentrallinjen er bra. Eskil Leinebø bakerst er en god keeper på de fleste områder, men har litt å gå på med ballen i beina. Midtstopperduoen Eide Møster og Novak er nevnt, midtbaneduoen Kenneth Monsen og Kristian Krastev skal holde dette nivået, offensive Aasen er meget bra, og på vingen har man da Ravndal som altså var så het i fjor høst.

Ålgård-troppen er ujevnt besatt, og de unge, lokale guttene som nå skal få sjansen til å spille seg inn på laget etter flere år med satsing på dyre løsninger utenfra, har til gode å bevise at de holder høyt nok 3. divisjonsnivå til å kjempe i toppen. Trener Geir Midtsian begynner på det andre året av sin treårskontrakt, og har et klart mål om å rykke opp i løpet av denne eller neste sesong – og da helst denne. Brukte lang tid i fjor på å spille inn sitt possession-orienterte system, og resultatene fra treningskampene tyder på at det fremdeles er endel rusk i maskineriet.

Vinterens resultater har ikke gitt noen gode svar, det har blitt mange tap, men mot mange gode motstandere. 1-2-tapet hjemme for nyopprykkede Lura i cupens første kvalifiseringsrunde var imidlertid et skikkelig skremmeskudd. Ålgård kommer, som flere av rivalene, til kontinuerlig å lete etter forsterkninger gjennom sesongen. Førsteelleveren savner kanskje en rutinert midtbanespiller, men ellers ser den ut som en topp-5-ellever. Med den rette flyten fra start bør det være mulig å unngå nedrykk.

5. Sandnes Ulf 2
Trener: Oddbjørn Fiskå.
Hjemmebane: Sandnes idrettspark (kunstgras).

Profilen: Axel Kryger. Dersom den halvt danske 18-åringen taper kampen om fast midtstopperplass på A-laget til sine heldanske kolleger, Mads Nielsen og Nicolai Geertsen, kommer han til å bli den store stjernen på dette 3. divisjonslaget. Duellsterk, fotballklok tross sin unge alder, og bra med ballen i beina. Leverer i tillegg muntlig, og har alt som skal til for å bli en profil i mange år framover. Fast inventar på aldersbestemte landslag siste året.

Jokeren: Abdi Huka. Scoret 17 mål på en drøy halvsesong i fjor, og fikk debuten i Obosligaen før han gikk på lån til Sola. Slet med å finne veien til nettmaskene på samme måte i 2. divisjon, men fikk heller ikke allverdens tid på seg. Fortsetter han i samme stil i årets 3. divisjon kommer han til å vippe mange kamper i Sandnes Ulf-rekruttenes favør. Har vært gjennom skade og operasjon nå i mars, og kan ikke regnes med fra start. Er heller ikke tilbudt proffkontrakt med Sandnes Ulf slik flere av hans jevnaldrende lagkamerater er, noe som fort kan skape litt usikkerhet om framtiden.

Se opp for: Andreas Dybevik. Av spillerne som er fast inventar på rekruttlaget har flere fått debuten og mer enn det i Tippeligaen eller Obosligaen, men i skyggen av Kryger, Huka, Niklas Sandberg, Vegard Skjørestad og Vegard Aasen vaker 18 år gamle Dybevik fra Lura. Spilte 4. divisjonsfotball for moderklubben i 2013, og har de siste sesongene tatt store steg i Sandnes Ulfs ungdomsavdeling. Moderne midtbanespiller som er både god og kreativ med ball, samt har en fin venstrefot og stor foflytningsevne. Var på prøvespill i Sporting Lisboa i fjor, og fikk proffkontrakt med Ulf etter sesongslutt, men har til gode å debutere for A-laget i obligatorisk kamp. Mens han venter på debuten kommer han til å ta steget ut av lagkameratenes skygger.

Treningskamper: Riska 3-1, Vidar 6-0, Ålgård 2-3, Sola 1-2 og Lura 3-3.

Min vurdering: Etter å ha unngått nedrykk fra 3. divisjon avdeling 6 med et nødskrik i 2014 sjokkerte Sandnes-rekruttene motstandere og undertegnede ved å melde seg rett på i toppkampen i avdeling 5 i fjor. Var med helt oppe i toppen etter en fantastisk vårsesong, men da trener Antonio Silva praktisk talt fikk fyken, samt at nøkkelspillere som Niklas Sandberg og Abdi Huka ble utlånt til Sola, ble resultatene mer blandet utover høsten. Til slutt endte det med en 5. plass, og selv om flere av lagene i avdeling 5 nok var vesentlig svakere enn de fleste lagene i fjor, er det et godt resultat av de unge Sandnes-guttene.

Juniorgruppen ledes i år av Oddbjørn Fiskå, som har lang fartstid både som hovedtrener og talentutvikler fra lokalfotballklubber både her i Rogaland og i Kristiansand, sammen med Eivind Emblemsvåg som blant annet har vært hovedtrener for 3. divisjonslaget Fu/Vo og assistenttrener for Ull/Kisa på Østlandet. Flere av stjerneskuddene fra fjorårets rekruttropp er belønnet med A-lagskontrakt i år, men med så mange etablerte nykommere i A-troppen er det mye som tyder på at flesteparten av de unge guttene forblir i 3. divisjon. I så fall blir det trolig nye utlån utover høsten.

Spillere som Axel Kryger, Abdi Huka og Niklas Sandberg nærmer seg alle et punkt i karrieren der de må spille høyere enn nivå 4 for å få de nødvendige utfordringer. Kommer også til å savne fjorårets toppscorer Sigurd Haugen (22 seriescoringer i 3. divisjon) som gikk til Odd i vinter. Vegard Aasen (lån til Vidar) Alejandro Valecillos (Lura), Krister Landa (Ålgård), Daniel Jacobsen (Lura), Elias Ingebrethsen (Lura), Carsten Heggdal (Sandved) og Sander Grelland (Sola) har alle forlatt Sandnes Ulfs rekruttgruppe siden i fjor.

Til gjengjeld er A-laget kraftig forsterket fra i fjor, noe som gjør at det drypper på rekruttene. Det er ikke utenkelig at spillere som Marius Helle og Kenneth Sola får fast kamparena i 3. divisjon. Sist Sandnes Ulf 2 var i den lokale puljen hadde de kjempetrøbbel, men de har utviklet mange spillere siden den gang, og har et bra lag i år.

6. Odda
Trener: Magne Nondal.
Hjemmebane: Odda stadion (kunstgras).
Spillere inn:

Spillere ut: Espen Lindberg Berntsen (Hønefoss), Andreas Meling (Haugar), Abdulla Allkan (Stord), Per Pattersson (Vardeneset) og Eivind Saghaug (Stord).

Treningskamper: Trio 3-1, Vedavåg 6-0, Stord 1-2, Os 0-2 og Hinna 1-1.

Min vurdering: Etter tre strake sesonger i 4. divisjon rykket Odda opp både i 2013 og 2014, for så å rykke ned igjen fra 2. divisjon i fjor. Endte desidert sist i 2. divisjon avdeling 3 i fjor med kun 19 poeng, og var sjanseløse på å beholde plassen. Året før kom de rett fra 4. divisjon, og endte helt på topp i 3. divisjon avdeling 7 med 58 poeng – fire flere enn Sotra på andreplass og 13 flere enn Lysekloster på tredjeplass. Det kan selvsagt ha vært et blaff og et lykketreff den sesongen der.

2014-toppscorer Espen Bjørkevoll har ikke vært med etter opprykket, og tidligere Viking-junior Meling valgte heller 4. divisjonsfotball for Steffen Iversens Haugar. I tillegg er Alkan og Saghaug, som kom i fjor sommer og gjorde en god høst, borte. Lindberg Berntsen verken var lagets beste, viktigste eller mest brukte spiller i fjor med sine ti kamper derav flere fra innbytterbenken. Etter at han signerte for 2. divisjonsklubben Hønefoss slo han full alarm i lokalavisen Hardanger Folkeblad om en splittet spillergruppe, og konflikter som løper helt tilbake til opprykket til 2. divisjon.

Få spillere på trening gir enda færre å velge i til kamp, og i en liten industribygd med begrenset tilgang på unge talenter gir det utfordringer. I treningskampen mot Hinna måtte medlemmer av trenerteamet inn på banen for å ordne opp. Magne Nondal fortsetter som trener, men Ronnie Kvile kommer inn som assistenttrener etter at Øystein Bjørkevoll trakk seg etter sesongslutt i fjor. Viktige Pawel Szewczak mistet store deler av forrige sesong på grunn av skade, men håper å rekke årets seriestart. Blir han like god som før skaden er det en forsterkning.

Relativt solid, men knepen, 1-0-seier over Øystese hjemme i første kvalifiseringsrunde, men desto pinligere 1-6-tap borte for Åkra i den andre runden. Spilte riktignok med én mann færre på banen i 65 minutter. Etter cup- og treningskamper mot Rogalands-lag sier trener Nondal til lokalavisen Hardanger Folkeblad at det spilles en annen type fotball i avdeling 6 enn i Hordalands-puljen, og at han vil legge om til 4-5-1 for å møte den mer direkte og fysiske Rogalands-fotballen.

I sum spørs det om ikke et tynt og svekket Odda-lag i intern splid skal få det tøffere enn det som vanlig er for nedrykkslag. Jeg holder dem som det svakeste av de fire lagene som skal kjempe om plass tre, fire og eventuelt fem i årets 3. divisjon avdeling 6. Kommer nok til å plukke endel poeng hjemme, men skal få noen tunge bussturer sørover i løpet av 2016.

7. Brodd
Trener: Kristian Sørli.
Hjemmebane: Midjord (kunstgras).

Spillere inn: Daniel Hadland (Vaulen), Abdullah Kilinc (Øvre Steinar), Deniss Korneiciks (Herd), Jefferson de Souza (Sola), Lars Thomas Hummervoll (Sola), Gutama Haji (Tasta) og Christian Grindvold (Brevik).

Spillere ut: Esben Ertzeid, Tarjei Fiskum (Pors), Morten Melkevig (Hundvåg), Hasnæn Butt (Hundvåg), Christopher Schnake, Mark Tønnesen, Henrik Langdalen (Øvre Steinar), Thomas Våland (Havørn) og Andreas Rosnes (Sola).

Profilen: Petter Midbøe Lunde (27). Gjorde ikke sin beste sesong i fjor, men er likevel en meget god midtstopper på dette nivået. Aggressiviteten som preget spillet hans i Vidar var borte, og da forsvant litt av hans egenart på banen. Naturlig leder, hurtig, duellsterk og har massevis av erfaring fra både 3.- og 2. divisjon. Finner forhåpentligvis tilbake til sitt beste nivå, og sitt vante, høye tenningsnivå i år.

Jokeren: Abdullah Kilinc. Lillebror Kilinc spilte seg for alvor inn i lokalfotballhjertene da han både startet og avsluttet angrepet, som etter et vanvittig 60 meters diagonalløp fra motsatt sidelinje til nærmeste stolpe, endte med scoring mot selveste Viking i en nabolagskamp på Midjord i 2013. Etterpå ble han invitert med Viking på junioreliteturnering, som ble spolert av skade. Noterte seg for fire scoringer i 3. divisjon den sesongen, men har siden vært ute med alvorlig skade, og spilt i 5. divisjon for Øvre Steinar i fjor. Sliter fremdeles med det skadde kneet, men er nå med igjen dersom han tåler sesongoppkjøringen, og får spillerutvikler Sørli ut hans fulle potensial kan han bli meget giftig i år.

Se opp for: Muhammed Dursa (21). Var et stortalent tidlig i tenårene, og har både kretslagskamper, aldersbestemte landskamper og drøssevis av kamper for Viking 2 både i 3.- og 2. divisjon. Siden stanset det litt opp, og han gikk hele 2014-sesongen uten å spille organisert fotball grunnet skolegang utenbys. Kom tilbake til Stavanger i fjor, og fikk ni seriekamper for Brodd. Har trent godt i vinter, og finner han sin beste form og får ut sitt potensial får Brodd en offensivt anlagt back med stor løpskraft og fine ferdigheter én mot én både offensivt og defensivt.

Treningskamper: Lura 5-1, Vidar 0-3, Madla 2-1, Vardeneset 1-2, Eiger 5-1, Siddis 3-1 og Sola 1-1.

Min vurdering: Tradisjonen tro byttet Brodd trener også denne forsesongen, men det var de da også nødt til da Bjarte Lunde Aarsheim ble hentet inn som spillerutvikler i Viking. Dermed har Brodd noen av sine tidligere trenere plassert både i Viking, Sandnes Ulf (Erik Løland) og Celtic (Ronny Deila). Lunde Aarsheim ble hauset opp foran fjorårssesongen, og ble nærmest sett på som Brodds redningsmann alene etter trenersuksessen han hadde i Randaberg. 2015-sesongen ga overhodet ikke noe tegn på at Lunde Aarsheim er en dårlig fotballtrener, men Jesus-stempelet forsvant hvert fall. Brodd tok riktignok hele 34 poeng, og berget plassen i avdeling 6 med knappest mulig margin, men jeg så aldri noe til det tydelige Batty-stempelet som preget Randaberg så kraftig da han ledet dem til opprykk fra 2. divisjon i 2010.

Nå kommer Kristian Sørli inn, som hadde sin siste trenerjobb her i distriktet nettopp i 2010, da SIF rykket ned til 3. divisjon. Siden har den mangeårige Tippeliga-spilleren vært spillerutvikler i Ranheim. Han får de beste skussmål fra sine tidligere spillere, har en klar og utpreget spillestil, og er ambisiøs som fotballtrener. Nok en gang kan Brodd ha gjort et lite scoop.

Har mistet mange spillere, men få av særlig betydning. Det største tapet er Fiskum, som har flyttet hjem til Telemark, og skal spille i 2. divisjon for Pors. Både fotballferdighetene og personligheten hans blir savnet på Midjord. Ertzeid, som var spillende trener i opprykkssesongen 2014 kom også inn og var delaktig i at Brodd beholdt plassen i fjor, men legger opp på ny nå. Klungtvedt, som har vært fotballei i vinter, dukket opp igjen like etter han var ført opp på ut-listen. Erland har og flørtet litt med Vidar, men blir værende på Midjord han også. Rosnes spilte en del etter overgangen fra Sola i mai i fjor, og er nå tilbakekalt til moderklubben.

Inn kommer blant annet en flunkende ny keeperduo i Grindvold med erfaring fra flere klubber i lavere divisjoner, samt en halv sesong i Hei i 3. divisjon avdeling 5 i fjor. Og latviske Korneiciks (24) som spilte for tabelltreer Herd i avdeling 8 i fjor, og har erfaring fra EIKs litauiske vennskapsklubb FK Banga – der flere spillere har dratt fra for å prøve lykken i Egersund de siste sesongene.

Christoffer Midbøe Lunde er fremdeles assistenttrener for Brodd, men til tross for at han gjorde sine saker bra som vikar i sesongavslutningen i fjor ønsker han ikke å stå i mål. Jefferson de Souza, best kjent for lokalfotballpublikum som Jefferson Lindal, kan meget fort bli en hit på Midjord. 21 år ung klubbnomade som har vært to perioder i Viking, to perioder i Sandnes Ulf og én periode i Vardeneset før han kom til Sola fra Sandnes Ulf forrige sesong. Ble brukt mest som innbytter hos Maurice Ross, men er en god offensiv spiller som noterte seg for ett mål på åtte innhopp.

Store sterke Hummervoll er i form en klassespiller på dette nivået, og han og Preben Erland var en superduo for Hundvåg for noen sesonger siden. Hummervoll har trøblet litt de siste sesongene, og vært ute av spill med skade i vinter, så akkurat nå framstår han som et litt usikkert kort. Her kan imidlertid Brodd ha en skikkelig joker når det drar seg til utover sesongen.

Emil Jesmann Sunde kommer hjem fra studier i mai, og blir til høsten, mens Erlend Løfsgaard kommer hjem medio av mai, og kommer da permanent. I sum tror jeg Brodd har bortimot den beste førsteelleveren av samtlige A-lag i avdelingen, og klarer de å holde den elleveren der frisk og motivert hele sesongen bør de være med og kjempe om å beholde plassen. Spillere som lillebror Midbøe Lunde, Petter Olsen Haukali og Akar skal holde høy klasse på dette nivået, mens Preben Erland scoret avgjørende mål i fjor og har fortsatt å score i vinter. Felles for dem alle er at de varierer i prestasjonene, og Brodd er trolig avhengige av at samtlige får full klaff om de skal være med helt der oppe. Min favoritt er Steffen Aavistland, som knapt noen utenfor Storhaug nevner når de snakker om Brodd, men som trolig er en av divisjonens beste og mest stabile spillere.

Dessverre har historien vist at Brodd sliter med å stille sitt beste lag uke inn og uke ut, samt det nevnte med ustabile enkeltprestasjoner. Det blir utfordringen også i år, og momentet som kanskje kan gjøre det vanskelig for dem å nå topp fem. Foruroligende cuptap 1-2 hjemme for ribbede Frøyland i første kvalikrunde.

8. Frøyland
Trener: Asgeir Kleppa.
Hjemmebane: Frøyland stadion (gras).

Spillere inn: Cato Hansen (EIK) og Sasa Nedic (Bryne 2).

Spillere ut: Ole Thomas Herrem (Nest Sotra), Geir Dahle Høyland (Sola) og Rune Soltvedt (Siddis).

Profilen: Preben Hellvik (23). Har hatt oppadgående kurve hvert år fra han kom til Frøyland fra Bryne. Tre sesonger som toppscorer før han i fjor ble nummer to på listen bak Herrem (25 mål) med 15 scoringer fra kant, og drøssevis med målgivende pasninger. Kommer til å levere varene i år også enten det blir som spiss eller kant.

Jokeren: Rune Pedersen Bore (22). Skal Frøyland henge med i toppen bør Pedersen Bore komme hjem fra England uten fish & chips-kropp, og med fotballfølelsen intakt. Har vært veldig god, og veldig viktig for laget de siste sesongene, og med to av sine beste lagkamerater borte blir hans bidrag enda viktigere i år. Var med på treningsleiren til Tyrkia i påsken, samt spilte cupkampen mot Brodd, og var etter rapportene bra da.

Se opp for: Anders Haugen (19). Kristoffer Haugens lillebror kom fra Bryne 2 på høsten i fjor. Bruker motsatt fot av lillebror, og er ikke fullt like god, men ellers er det mye som stemmer. Klok back, god med ball og veldig treningsvillig. Har alt som skal til for å bli en god spiller på dette nivået. Kan spille både back, kant og sentral midtbane.

Treningskamper: Lura 2-4, Haidhausen 2-2, Bryne 2 0-6 og EIK 0-7.

Min vurdering: Ble nummer to i avdeling 5 i fjor, og selv om de hang med lenge ble det til slutt hele åtte poeng opp til opprykkslaget Pors. Også i 2014 sprakk opprykkshåpet fullstendig etter sommerferien for Frøyland, så det er tydelig at det ikke bare er Bryne som sliter med haustsprekk på Jæren. I fjor ble mye ødelagt av skader da både Runar Høiland, Geir Dahle Høyland og Rune Svihus mistet innspurten på grunn av skader, samtidig som Rune Pedersen Bore forsvant til studier i England.

Mens Dahle Høyland og Herrem nå i vinter har funnet seg nye klubber i 2. divisjon, har verken Høiland, Bore eller Svihus fått med seg sesongoppkjøringen på grunn av studier og skader. Alle tre kommer trolig tilbake i løpet av sesongen, men hvor hurtig og i hvilken form er usikkert for både Høiland og Svihus. Roy Jarle Aarthun er også tilbake etter skader i hele fjor.

Jonas Høidahls fantastiske vårsesong var også et viktig suksesskriterie i fjor, og Bjørn Magne Bakken (34) holder ikke like høyt nivå. Fjorårets 7.divisjonsspillere Stian Bore (33) og Johannes Vagle har trent med A-laget i vinter, men det er usikkert om skadeutsatte Bore kan trene nok til å komme opp på et nivå som hever laget.

Ragnvald Soma (36) sitt bidrag var nedadgående i fjor, og blir trolig helt fraværende i år. Hans Kristian Håland (39) blir heller ikke yngre med årene.

Cato Hansen er eneste etablerte spiller signert inn. Det tidligere stortalentet, og senere Tippliga-floppen, er en av få spillere som kunne erstattet Ole Thomas Herrem på topp. Scoret åtte mål for EIK i 2. divisjon i fjor, og har mål i blodet, selv om det har blitt langt færre enn han hadde håpet på de senere årene. Nå skal han heller spille høyreback i et forsøk på å re-starte karrieren og komme tilbake til toppfotballen i ny posisjon. Far, Hugo Hansen, manglet ikke på defensive gen, og Cato er en veldig god fotballspiller som kommer til å løse backrollen meget bra, men det var ikke den posisjonen Frøyland først og fremst trengte folk. Nedic er en spiss som kommer fra Brynes junioravdeling, og kun hadde tre innhopp for rekruttlaget i 3. divisjon i fjor.

Dagfinn Nærland, som kom fra Klepp foran forrige sesong, mistet høsten på grunn av studier. Så snart eksamen er levert er han tilbake igjen, og vil hvert fall gi troppens bredde et sårt tiltrengt løft.

Dermed hviler tungt ansvar på spillere som Hellvik, Pedersen Bore og Tommy Tønnesen. Troppen er tynn, og selv om det kommer opp unge gutter er det ingen av dem som er gode nok til å gå rett inn og heve førsteelleveren. Det som er helt sikkert er at dette laget ikke er like godt som fjorårets. 2-1-seier borte mot et på papiret meget bra Brodd-lag i første kvalifiseringsrunde til NM, samt en noe heldig 1-0-seier borte mot Eiger i runden etter er likevel meget sterkt. Resultatene fra treningskampene har vært begredelige, men de fleste har gått uten flere av lagets nøkkelspillere. Unngår Frøyland skader og sommerflukt kan de være med å kjempe om en topp 5-plassering, men dette ser ikke ut som noe opprykkslag nå.

9. Vardeneset
Trener: Richard Enge.
Hjemmebane: Vardeneset idrettspark (kunstgras).

Spillere inn: Kjetil Pettersen (Søgne), Marius Viken (Innstrandens), Henrik Hebnes Olsen (Viking) og Per Patterson (Odda).

Spillere ut: Eirik Bjørnø (Sola), Remi Sanderford, Stian Tunge, Daniel Lie og Joachim Nilsen.

Profilen: Kristian Høvring. Mister makkeren Bjørnø, og må da ta enda større ansvar. Spiller med stor autoritet, og er en ledertype. Har vært med i lokalfotballen i flere år nå, og er ved siden av å være en god fotballspiller også en av de store profilene i divisjonen.

Jokeren: Morten Vadla. Vardeneset trenger en goalgetter, og Vadla er goalgetter hver gang Vardeneset møter Brodd. Ellers er det mye løskrutt med spissen fra Sjernarøyane. Er alltid et uromoment, men står med seks mål i hver av de to siste sesongene, og det er ikke nok. Klarer Vadla å få ut sluttproduktet, og finner flyt, kan han bli målskytteren som skiller VBK fra lagene i midtsjiktet.

Se opp for: Henrik Hebnes Olsen. Anvendelig unggutt som de siste sesongene har vært i Viking. Sønn av Vikings tidligere talentsjef Kjell Inge Olsen og lillebror av VBKs midtbanespiller Mikal. Kan selv spille både forsvar og midtbane. Sisteårsjunior i år, er god med ballen og har potensial til å gjøre i VBK det han ikke gjorde i Viking – spille i 3. divisjon.

Treningskamper: Randaberg 1-1, Sauda 6-1, Brodd 2-1 og Sola 1-3.

Min vurdering: Var, som Åkra, involvert i opprykksduell i 3. divisjon avdeling 6 i fjor, men sprakk også totalt på slutten med fire strake tap på de siste fire kampene. Signalene fra Tasta tydet også på at lysten på opprykk ikke var veldig stor. Til slutt ble det sjuendeplass på tabellen, 14 poeng bak opprykkslaget Stord.

Har hentet mye hummer og kanari i vinter, og det kan slå alle veier. Lillebror Hebnes Olsen er fremdeles ung og uprøvd på dette nivået, og må få tid til å tilvenne seg det fysiske spillet i 3. divisjon. Ingen av de tre andre har spilt seniorfotball siden 2013 ifølge offisielle lister. Viken kommer fra Innstranden i Bodø, men var sist på banen i 3. divisjon avdeling 11 i 2013-sesongen. Patterson har ikke spilt A-kamp for Odda siden laget var i 4. divisjon i 2013, og er de siste to årene kun brukt på juniorlaget. Pettersen fra Søgne kommer fra en 4. divisjonsklubb, men har ikke vært på banen de siste to sesongene. Felles for alle tre er at de er helt i begynnelsen av 20-årene, og beskrives som lovende spillere med gode holdninger. Spørsmålet er om det er nok til å heve VBK.

Bjørnø til Sola er selvsagt et stort tap for Vardeneset, han var veldig god i tospann med Høvring i midtforsvaret i fjor. Sanderford var en av lokalfotballens mest undervurderte spillere, men er nå i USA. Tunge og Nilsen har vært med lenge, er kontinuitetsbærere og minst like viktige for miljøet som for det sportslige. Trapper bare ned og blir i klubben, og da vet vi at veien tilbake på A-laget er kort når graset blir grønt og gamle lagkamerater eventuelt trenger dem.

Fremdeles har Vardeneset flere gode spillere igjen, og spesielt trioen Høvring, Christoffer Bigseth Olsen og Mikal Hebnes Olsen er klassespillere i 3. divisjon. Bigseth Olsen har blitt brukt som back flere ganger i vinter. Richard Enge er også en god trener, som er flink til å få fram unge gutter.

Det kommer alltid opp unggutter i VBK, og nå bygger det opp mot et nytt generasjonsskifte etter at flere guttespillere er inne i A-troppen, så det blir spennende å se hvem som tar steget i år. Jesper Tangen er også nevnt som en potensiell «one to watch.» Som mange andre trenger Vardeneset en skikkelig goalgetter, og de har forsøkt å hente både Morten Eriksen og Eirik Jakobsen uten å lykkes.

Seirer 4-0 over Kopervik og 2-0 over Hinna i cupens kvalifiseringsrunder er solid, og gir en drømmekamp mot Viking i første runde.

Treningskampene har også vært overbevisende. Dette er et solid lag, som kan være utfordrer til en topp fire-plassering, men for meg er det ingen favoritt. Føler verken Vardeneset, eller noen av lagene foran dem på tabellen, fortjener niendeplassen her, men med knappest mulig margin har jeg landet på Tasta-laget som det svakeste av de sju lagene som kjemper om plassene fra tre til ni.

10. Bryne 2
Trener: Even Sel.
Hjemmebane: Bryne stadion (naturgras).

Profilen: Truls Vagle. Er bare førsteårssenior, men selv om han har banket på A-lagsdøren gjennom alle sine tre juniorår ser det fremdeles ut til å være en vei å gå til fast plass i Obosligaen. Med mindre han spiller seg inn i det beste selskap blir han en naturlig profil, ballsentral og ledertype for rekruttene. Sentral midtbanemann som har lavt tyngdepunkt, og spiller med lav risiko.

Jokeren: Magnus Retsius Grødem. Fikk et lite minigjennombrudd i Obosligaen i fjor, men spilte seg på ingen måte til fast plass. Som unggutter flest varierer han i prestasjonene, og i Brynes A-lag de siste årene har det vært vanlig at spillere som varierer må tåle en tur både på innbytterbenken og rekruttlaget før de igjen får sjansen i klubbens beste selskap. 18-åringen er en anvendelig, offensivt anlagt type som kommer til å herje i 3. divisjon dersom det blir hans kamparena i år.

Se opp for: Erling Braut Haaland. Alf Inge Haalands sønn oser stortalent, og tåler sammenlikning med Tommy Høiland (nå må vi huske at selv om Høiland har hatt en finfin karriere, var potensialet mye høyere enn spill i Molde FK). Er kun 15 år, men har en eksplosivitet og pågåenhet som går utenpå mange av konkurrentene. Om han ikke blir en hit i 3. divisjon i år er det enten fordi han hopper rett over rekruttlagsspill og blir Obosliga-spiller allerede som 16-åring, eller så er det fordi han matches forsiktig og spares fra møter med tunge, trege 3. divisjonsstoppere. Som spiller er han en attraksjon og en notorisk målscorer, det viste han blant annet da han scoret i sitt andre innhopp i 3. divisjon borte mot Ålgård i fjor høst.

Min vurdering: Har holdt seg rundt midten av tabellen de siste sesongene med 8. plass i avdeling 6 i forfjor og 7. plass i avdeling 5 i fjor. Brynes junioravdeling drives godt, og det mangler ikke på talentfulle spillere fra hele Jæren i klubbens rekker. Sel har også i år med seg Alexander Midtsian i trenerteamet. Geir André Aasen, som valgte en overgang til Ålgård framfor å kjempe for en framtidig Bryne-kontrakt, ville vært en viktig spiller for dette laget. Har og levert noe unggutter tilbake til lokale 3.- og 4. divisjonsklubber. Nå er det litt tynnere bak dem som ikke har A-lagskontrakt, men spillere som Sander Ystanes og Asbjørn Ueland er det lov å forvente mye av på dette nivået. Det mye omtalte 99-kullet til Alf Ingve Berntsen skal slå gjennom på seniornivå i årene som kommer, og mange av kan bli attraksjoner i 3. divisjon i år. Kommer neppe til å nærme seg de fire-fem plassene som gir fortsatt eksistens i denne divisjonen.

11. Hinna
Trener: Jørn Øvrebø.
Hjemmebane: Hinna idrettspark (kunstgras).

Spillere inn: Espen Gilje Helgevold, Miran Serdarevic (Randaberg) og Arvin Gergerechi (Forus og Gausel).

Spillere ut: Jørgen Hansen.

Profilen: Fredrik Fossmark (27). Tross sin relativt unge alder er han for veteran å regne i lokalfotballsirkuset. Er nå inne i sin tredje periode i moderklubben etter at han kom tilbake fra Vaulen foran 2014-sesongen. Har vært ung og talentfull i hardsatsende Randaberg, innbytter på Sandnes Ulf i den fantastiske 2011-sesongen som endte med historisk opprykk til Tippeligaen, og ellers innom Ålgård og nevnte Vaulen. Nå er han veteran, leder, målscorer og tilrettelegger hjemme på Hinna. Ekstremt viktig for dette laget. Har herjet i 3. divisjon mange ganger før, og kommer til å gjøre det igjen i år.

Jokeren: Mikal Mæle (25). Var en talentfull spiller både i Vikings ungdomsavdeling og for SIFs A-lag før han tok fotballpause i flere år etter 2011-sesongen. Kom tilbake i fjor, og viste prov av gammel storhet i 4. divisjon. Har høyt 3. divisjonsnivå også inne, og selv om det er fem år siden han viste det, kan han finne det fram igjen. I så fall blir han meget spennende å følge i år.

Se opp for: Artemiy Voronkov (18). Fantastisk spiller med tempo, teknikk, innleggsfot og avslutteregenskaper. Trente med Sola i vinter, men blir i Hinna inntil videre. Gjorde sine saker meget bra i fjor, og det er lov å forvente at en 18-åring fortsetter utviklingen denne sesongen. Blir en ny attraksjon for 3. divisjonspublikum.

Treningskamper: Madla 2-4, Odda 1-1, Buøy 5-1, Jarl 3-0 og Riska 1-2.

Min vurdering: Rykket opp fra 4. divisjon avdeling 3 i fjor etter å ha slått knock-out på de tre forfølgerne Vedavåg, Djerv 1919 og Avaldsnes utover høsten. Det var omtrent dødt løp mellom de fire forhåndsfavorittene, men Hinna sto distansen meget godt, og ble også kretsmestere etter 3-3 hjemme mot Lura og seier 4-0 borte mot Eiger.

Har ikke overbevist verken i treningskamper eller i cupen. Seier 4-2 borte mot 4. divisjonslaget Austrått i første kvalifiseringsrunde i en kamp som sto og vippet på 2-2 midtveis i andre omgang, men der Hinna var det beste laget. Tapte fullt fortjent 0-2 for Vardeneset i runden etter, og fikk der en pekepinn på hvor de står i forhold til de lagene som har en realistisk sjanse til å beholde plassen.

Har ikke hatt utskiftninger av betydning i stallen selv om både Voronkov og fjorårets unge toppscorer, Johannes Hinna, var i dialog med Sola. I motsetning til forrige gang klubben var oppe i 3. divisjon, i 2012, består årets utgave for det meste av lokale gutter. Gilje Helgevold kommer tilbake fra militærtjeneste, og viste i cupkampen mot Austrått at han forsterker laget. Var strålende der med to sterke prestasjoner som ga assist før 1-0 og scoring på 2-0. De øvrige nykommerne spilte i fjor for svakere 4. divisjonslag enn Hinna, og forsterker først og fremst bredden. Klubben er flinke på hospitering, og har en veldig fin aldersmiks som strekker seg fra unge juniorer til gode veteraner. At laget ikke er forsterket fra i fjor er dog ikke noe godt tegn. Normalt skal steget fra 4.- til 3. divisjon være for tøft å ta uten skikkelige forsterkninger.

12. Staal
Trener: Antonio Silva.
Hjemmebane: Jørpeland stadion (gras).

Spillere inn: Jarle Karlsen (Træff), Jesper Holta (Midtbygden), Lars Edvard Danielsen (Vidar) og Steffen Helgeland (Midtbygden).

Spillere ut: Stian Nag (Midtbygden), Eirik Jøssang (Midtbygden), Adrian Kallesten (Midtbygden), Asgeir Austigard (Midtbygden), Sigurd Kleven (Midtbygden) og Vegard Samuelsen (Midtbygden).

Profilen: Øyvind Hompland. En av få spillere Staal har klart å lokke inn fra Stavanger de siste årene, og etter en tid med pendling har han for lengst gjort jørpelending av seg. Ledertype og allround-midtbanespiller som blir uhyre viktig i år.

Jokeren: Lars Edvard Danielsen. Var strålende i 2014 da han scoret 24 mål på 25 kamper, og gikk til Vidar foran forrige sesong. Dessverre ble debutsesongen i 2. divisjon ødelagt av skader, og det endte med to scoringer på ti kamper. Var ikke på sitt skarpeste i fjor høst, naturlig nok, men må tilbake på 2014-nivå for å kunne skyte Staal bort fra bunnstrid. På sitt beste er han et stadig uromoment, like god feilvendt som rettvendt, og en naturlig målscorer.

Se opp for: Bendik Nag. Lokal 1999-modell som debuterte og scoret for Staal i 3. divisjon alllerede i fjor. Litt annerledes type som er storvokst for alderen, og har et godt venstrebein. Er både tiltrettelegger og avslutter, og spesielt god på hodet. Kommer til å få langt flere sjanser i år, og kan bli en skikkelig hit i 3. divisjon.

Treningskamper: Sola 1-1, Eiger 0-5, Viking 2 0-3, Vidar 1-3 og Riska 4-3.

Min vurdering: Trenerbytte hver vinter etter at Hallgeir Hinna ga seg før 2014-sesongen. Etter Oddbjørn Fiskå i forfjor og Eivind Danielsen i fjor skal Antonio Silva prøve seg. Portugiseren får veldig gode skussmål fra sine tidligere elever i Sandnes Ulf, og framsto som et veldig godt valg da Staal hentet ham.

Står overfor en veldig vanskelig oppgave i en klubb som er bortimot ribbet de siste to sesongene. Mistet tre førstelagsspillere før fjorårssesongen, og ytterligere tre i år. Uten Stian Nag er forsvaret svekket og uten Erik Jøssang (14 mål i fjor) og Asgeir Austigard (7 mål i fjor) er angrepet svekket.

De øvrige spillerne som har fulgt etter tidligere Staal-mann Oddbjørn Mihle Strand til Midtbygden svekker først og fremst bredden og rekruttlaget. Ta med at viktige og rutinerte spillere som Erlend Danielsen (jobber ute) og Vidar Harestad (bygger hus) ikke har vært like tilgjengelige i vinter, mens Georg André Danielsen nylig er tilbake fra kyssesyken og Per Krister Bjørlo er skadet på ubestemt tid.

Inn har kommet Karlsen (23), en jørpelending som spilte flere kamper for Træff i 2. divisjon i 2013, men som dessverre skadet seg stygt i forsesongen og mister hele sesongen. Holta og Helgeland er også tilbakevendte Staal-spillere som kommer fra Midtbygden. Nevnte Danielsen er som sagt en joker. Den største overraskelsen kan imidlertid fort bli Jan Cimuskevic som signerte for Staal i fjor høst. Den litauiske, spillende fysioterapeuten var i troppen til toppserielaget Utenis Utena tidligere, og ser ut til å bli en nøkkelspiller i år.

Verdt å nevne at ungguttene Aleksander Hinna og Tobias Kolstå Bergeland er nye i A-troppen. De er like unge som Bendik Nag, og spesielt Hinna, sønn til Hallgeir, har gode muligheter til å få plass på laget. Han er en liten, kjapp og venstrefotet spiller som Silva bruker på venstreback, og har veldig stor sans for.

Kolstå Bergeland er midtbanespiller og sønn av assistenttrener Ingar Bergeland. Yngstebror Bjørlo, Ørjan, trener også med A-laget én gang i uken. 2001-modellen regnes som det største talentet i brødreflokken. Det er oppsiktsvekkende når man vet at eldstemann, Per Krister, har aldersbestemte landskamper og tidligere er kåret til årets spiller i 3. divisjon av Aftenbladet, mens mellomstebror Morten spiller i EIK og regnes som én av de mest spennende spillerne i lokalfotballen.

Staal ble i fjor nummer ni i 3. divisjon avdeling 6, og var kun fire poeng over nedrykksstreken. Troppen er for tynn i år, og selv om det er meget gledelig å se at flere unge, lovende og spennende jørpelendinger ser ut til å få mye spilletid i år blir det fort for tynt til å karre til seg en plass blant de fem beste.

13. Vard Haugesund 2
Trener: Tore Emberland og/eller Kjell Sture Jensen.
Hjemmebane: Gymnasbane 5 (kunstgras).

Treningskamper: Åkra 2-2.

Min vurdering: Berget plassen i 3. divisjon avdeling 6 i fjor etter blant annet seirer i de fire siste kampene. Stilte også uvanlig sterkt lag i de siste kampene sammenliknet med sesongen forøvrig. Endte til slutt på 10. plass, tre poeng over det som ved sesongslutt i fjor så ut som nedrykksstreken. Grepene de tok da det gjaldt som mest i fjor høst viser at det er veldig viktig for klubben å beholde et rekruttlag på dette nivået, men etter omlegging av seriesystemet blir det umulig nå. Laget skal ledes av enten juniortrener Emberland eller A-lagstrener Kjell Sture Jensen, eller de to i samarbeid. Vard er en talentmaskin, men med flere sentrale A-lagsspillere i avgang i vinter, skal og må de beste rekruttene fra i fjor bli mer involvert i 2. divisjon. Det svekker selvsagt rekruttlaget. Ungguttene Dan Ruben Svendsen, Thomas Pedersen og Simen Saltvedt, som alle spilte 3. divisjonsfotball i mer eller mindre grad i fjor, skal i år spille for Haugar. Heldigvis kommer det opp nye, lovende gutte- og juniorspillere som får prøvd seg i 3. divisjon, men purunge lag blir fort spist på dette nivået. Vard 2 kommer nok til å ende godt under midten også i år.

14. Riska
Trener: Simen Egeland.
Hjemmebane: Riska stadion (naturgras).

Spillere inn: Sindre Stangborli (Sandnes Ulf), Gøran Langeland (Sandnes Ulf) og Erik Skadberg (Julebygda).

Spillere ut: Vetle Myhre (Sola), Håkon Smalås, Eirik Olsen og Aleksander Meland.

Profilen: Thomas Haugland. Med Vetle Myhre ute og Torger Motland på gjerdet begynner Riska å bli profilløse. Den tidligere Sandnes Ulf-keeper Haugland, med tre kamper i Adeccoligaen, spiller midtstopper med stor autoritet og aura. Et naturlig lederemne, og en god fotballspiller som må ta mye ansvar i forsvarsrekken om Motland ikke blir med.

Jokeren: Runar Fløysvik. Har potensial til å være en av de aller beste spillerne i denne avdelingen med sin fine ballbehandling og sitt meget gode blikk for spillet. På sitt beste er han absolutt en nøkkelspiller for Riska, men da må han være skadefri, spille sentralt i banen og prestere på sitt beste. Det gjorde han ikke ofte nok i fjor.

Se opp for: Sindre Stangborli. 99-modell som kom returnerte fra Sandnes Ulfs ungdomsavdeling til moderklubben nå i vinter. Er trolig den spilleren med høyest potensiale i Riska, men den sentrale midtbanespilleren skal spille seg inn på de posisjon det er størst konkurranse om i laget. Dette er en spiller med gode basisferdigheter, god fotballforståelse og gode holdninger. Trenger litt mer styrke, men med videre utvikling kan han etablere seg som en spennende 3. divisjonsspiller i år.

Treningskamper: Austrått 1-1, Sandnes Ulf 2 1-3, Staal 3-4 Randaberg 0-1, Express 1-1 og Hinna 2-1.

Min vurdering: Sesongen i fjor var eventyrlig med femteplass i 3. divisjon avdeling 6. I år blir det trolig en helt annen dans. Savnet av Vetle Myhre kommer til å bli enormt. 22 mål i fjor, mange av dem direkte matchavgjørende, viser hvor viktig spissen var for laget i fjor. Nå hviler ansvaret på Mads Salvesen og ymse unggutter. Salvesen var notorisk i 4. divisjon da han i 2014 skjøt Riska opp i 3. divisjon, men måtte som ventet spille andrefiolin da Myhre kom hjem forrige sesong. I vinter har han vært skadet, og skal få problemer med å rekke sesongstarten. Det er altså svært uklart hvem som skal score målene for Riska i denne tøffe andresesongen.

I tillegg er det stor usikkerhet knyttet til Torger Motlands bidrag i år. Oksen fra Hommersåk var gigantisk i midtforsvaret i fjor, men har prioriterts livet som kyllingbonde og småbarnsfar etter sesongslutt i fjor. Enten så må han komme seg i tilnærmet normal trening igjen, eller så kan han være tapt for fotballen. Trolig melder han seg på etter hvert.

Aller bakerst var Andreas Smalås en matchvinner i vårsesongen i fjor, men keeperen avsluttet sesongen med sviktende formkurve, og framstår som et langt mer usikkert kort i år enn i fjor. Med lillebror Håkon i kongens klær blir Smalås utfordret av Erik Skadberg. Egersunderen kommer riktig nok fra svake Julebygda i 7. divisjon, men har bakgrunn fra både EIK og Eiger, og trente blant annet med EIKs 2. divisjonslag da Bengt Sæternes var trener på Husabø. Stangborli og Langeland er Riska-gutter som har prøvd seg i Sandnes Ulf, og det er grunn til å tro at man kan forvente mer av førstemann hvert fall nå på direkten.

Klubbledelsen har jaktet forsterkninger fra flere av naboklubbene, blant annet angriperen Roderick van Iwaarden som nok ville gjort savnet av Myhre mindre, men Riska har ikke lyktes i å hente etablerte spillere denne forsesongen. Midtbanespiller Meland spilte mye i fjor, men ble aldri noen stjerne på Hommersåk, og er nå hjemme på østlandet igjen.

Riska var klart sterkere hjemme enn borte i fjor, og er et av få lag som har skikkelig trøkk på tribunen under hjemmekampene sine. Er avhengig av å fortsette den gode trenden, samtidig som de beholder flyten fra i fjor. Fotball er ikke mer komplisert at man kommer langt med entusiasme og innsats, og der ligger nok også nøkkelen for kompisgjengen fra Hommersand.

Trenerteamet med unge Simen Egeland og assistent Jarle Risa har fortjent fått mye ros for lagets prestasjoner og resultater de siste tre sesongene. Spørsmålet er om de er taktisk og pedagogisk kloke nok dersom de i år for første gang støter på sportslig motgang. Det er selvsagt langt enklere å være trenere for et lag i medgang, enn for et lag som kjemper mot nedrykk.

Imponerende å ta seg til NMs hovedrunde for andre gang på rad, og bare fjerde gang i klubbhistorien. 3-2-seier borte mot fjorårets nedrykkslag Vaulen i en jevnspilt kamp i første kvalifiseringsrunde ble fulgt opp av en sterk 1-0-seier hjemme mot Randaberg i andre runde. Det er et signal om at det ikke er bare å ta båten inn til Hommersand å hente tre poeng. Likevel, i en avdeling med så mange gode lag, der håpet om å beholde plassen kan forsvinne allerede i vårsesongen, frykter jeg at klisjeen om den vanskelige andresesongen rammer Riska denne sesongen.

2 hendelser på “Tabelltips 3. divisjon avdeling 5 og 6 2016”

  1. Kan jo ikke annet enn å bli MEKTIG imponert over denne artikkelen. Om jeg skulle kommentere noe du kunne rettet på, var det kampresultatene. Er vel ikke helt enkelt å forstå om resultatet er tap eller seier, siden det ikke står om det er hjemme eller bortekamp.

    Men gratulerer med et enormt bra produkt

  2. Hei, og tusen takk for mye ros. Treningskampene er oppgitt på den måten at det laget som er omtalt alltid står først. 0-3 er tap. 3-0 er seier. Mvh Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.