Siste serierunde: Ålgård – Austrått

Opprykksjagende Riska ble for sterke for Ålgård forrige uke. Nå venter et Austrått som allerede har rykket ned, som aldri spiller uavgjort og som alltid har mange mål involvert i kampene sine. Det er duket for sesongavslutning i 4. divisjon avdeling 2!

Når: Lørdag 28.10.17 kl. 15.00

Hvor: Nye Ålgård stadion

Dommer: Svein Storedale (Storhaug FK)

Tropp: Her

Forrige møte: 29.06.17 Austrått – Ålgård 2-3

Statistikk: Ålgård ligger på 7.plass med 35 poeng. Status på hjemmebane er 4-4-4 og 22-16 i målforskjell. Totalt på de 6 siste kampene er status for Ålgård 2-1-3 og 14-14 i målforskjell. Austrått ligger på 13.plass med 18 poeng. Status på bortebane er 3-0-9 og 24-47 i målforskjell. Totalt på de 6 siste kampene er status for Austrått 2-0-4 og 13-17 i målforskjell.


Nok et bortetap.

Det ble i grunnen et kjedelig oppgjør på KAPH banen (som Riska stadion er omdøpt til) forrige lørdag. Hjemmelaget, som måtte vinne for å holde liv i opprykkshåpet, tok ledelsen ved Thomas Vier allerede etter tre minutter. Etter et fint fremspill fra Vetle Myhre som Ålgård-forsvaret syntes det luktet offside av, satte Vier ballen sikkert i mål fra skrått hold.

En så tidlig scoring kunne jo lagt opp til et massivt Riska-press og derav ført til enda flere baklengsmål, men dette skjedde altså ikke. Selv om det skal sies at Riska hadde ballen mest i første omgang og skapte noen farligheter.

Uten at jeg har sett Riska nok til at jeg kan si det sikkert, så kunne det se ut som savnet av Geir André Aasen og Runar Fløysvik var merkbart og bidro til at det normalt så spillende laget ikke fikk ballen til å trille like enkelt. Eller så var det kanskje hjemmebaneulempen laget har slitt litt med jeg var vitne til – og kanskje ulempen er naturgresset? De to kampene jeg har sett av Riska før denne var begge på kunstgress, og var begge kamper der Riska var klart best og spillemessig overlegne.

Henrik Kommedal var nære scoring for Ålgård ved et par anledninger, og kjempet godt i møtet med Riska. Foto: Dag Atle Svendsen

I alt så var det uansett, spesielt i første omgang, en kamp som var preget av et usedvanlig lavt tempo – til tross for at det jo er fjerdedivisjon vi snakker om. Men mulig vinden hadde en finger med i spillet her. Ålgård var oppe et par ganger, blant annet fikk de et par hjørnespark, og Henrik Kommedal var nære på med en stupheading. Men summa summarum var 1-0 til pause greit.

Andre omgang går heller ikke inn i historiebøkene som særdeles spennende, men det skjedde likevel litt mer enn i første – selv om man måtte vente til det siste kvarteret før det ble flere mål. Riska gikk opp til 2-0 etter 78. min, etter at Ålgård hadde hatt et par sjanser og litt trykk i forkant. Målscorer var Vetle Myhre, som enkelt satte en retur i kassen. Så fikk Riska straffe like etter – et straffe som så meget billig ut fra hvor jeg sto plassert, ca. nitti meter unna. Vetle Myhre tok fart og sendte ballen ned i retning høyre hjørnet for keeper, men der lå allerede Ålgårds sisteskanse Kenneth Espedal og ventet. Dermed fikk ikke Myhre sitt andre mål, og kampen levde bittelitt enn så lenge.

Vetle Myhre var som vanlig involvert i mye, og det ble både målgivende pasning, scoring og straffebom forrige lørdag. Foto: Dag Atle Svendsen

Og da tidligere Ålgård-spiller Torger Motland bestemte seg for å dele ut lørdagsgodt til den som ville ha, syv minutter før slutt, strakte Sandnes-gauken Espen Nygaard ut hånden, tok hele posen og reduserte enkelt alene med keeper.

Ålgård-spillerne øynet da håp om ett poeng, men minuttet etter punkterte Riska kampen ved Aleksander Slettebø. Dermed var det bare å komme seg hjem fra et forblåst Hommersåk.

Ålgårds trener Andreas Ravndal sa til Gjesdalbuen etter kampen at han syntes de leverte en bra kamp, noe også keeper Kenneth Espedal og kaptein Christer Reinertsen ga uttrykk for at de var enige i. Ravndal la til at han var stolt over det guttene leverte oppi alt støyen som lå rundt laget i forbindelse med den da nokså ferske nyheten om trenerbytte.

For Ålgård sin del hadde ikke denne kampen så altfor mye å si, og kampen havnet i og for seg i skyggen av den i ettertid mye omtalte trener-saken (her kan du lese mine tanker om akkurat det). Riska på sin side gjorde jobben med tanke på muligheten for opprykk, men fikk én time senere (gud bedre, hvorfor kunne ikke kampene gått på samme tid?) vite at VBK stikker av med førsteplassen etter at de slo Frøyland borte.

Espen Nyggard fikk seg en scoring, men det gikk ikke helt veien for ham, Zabi Habibullah og resten av ÅFK-gjengen i årets siste bortekamp. Foto: Dag Atle Svendsen

Ny hverdag.

Austrått har hatt en tøff sesong, og må belage seg på spill i 5.divisjon neste år. Laget som endte på 2.plass i 4.divisjon i fjor, bak Varhaug som også er i stor fare for å rykke ned denne sesongen, har smertelig fått erfare utfallet av spissingen av divisjonene som ble gjort før sesongen.

– Nedrykk er selvsagt en stor skuffelse, skriver Thomas Hagen, Austråtts assisterende lagleder, til Lokalfotball.no før han fortsetter:

– Før sesongen hadde vi som mål å være på øvre halvdel, noe som tidlig viste seg å være et alt for hårete mål. Nivået er hevet veldig, har ikke god nok oversikt i den andre avdelingen, men i vår avdeling minner det i alle fall mer om gamle 3. divisjon enn fjorårets 4 divisjon.

Til tross for et høyere nivå og blant annet skader på sentrale spillere og en del marginer imot, erkjenner Hagen at laget har vært langt fra gode nok. Og han håper og tror at både spillere og trenere er revansjesugne, og vil slå tilbake neste sesong.

Sandnes blir gjerne, i hvert fall blant folk fra Ålgård, forbundet med Ruten – bussholdeplassen, eller bussparkeringen om du vil, som er et arnested for alskens folkeslag som kommer krypene ut fra alle kanter av sør-fylket. Ruten ligger naturlig nok nede byen, og er med det et godt stykke fra Iglemyr hvor fotballaget til Austrått hører til. Men avstanden mellom bydelsklubben og Ruten er kanskje mer enn bare geografisk, for oppe på Austrått er det i hvert fall ingen som snakker om noe bussparkering. Og hvis de blåkledde har noe til felles med noe eller noen fra byen sin, så må det være med deres egne i rockebandet Ingenting. Se bare på målforskjellen deres, som går langt i å antyde at Austrått bare har durt på offensivt hele sesongen mens de om det defensive bare har tenkt: «Gje faen i det».

Sandnes Ulf får en splitter ny – altfor stor – stadion av kommunen. I hvert fall nesten. Austrått må nøye seg med et godt brukt busskur fra Ruten. Tiden vil vise hva som var den beste forretningen for Sandnes kommune. Foto: Dag Atle Svendsen

I snitt scores det 5,4 mål i hver kamp Austrått er involvert i, noe som er mest i pulja. Og selv om laget har sluppet inn altfor mye mål, har de også scoret flere enn mange av lagene foran seg på tabellen, deriblant Ålgård.

– Vi har nok vært involvert i mange underholdende kamper for publikum, hvis vi skal vinkle det positivt. Vi ønsket i vinter å være mer «spillende» og har for så vidt hatt en del å komme med i det offensive spillet. Dessverre har nok dette gått utover tryggheten i det defensive spillet, og naivitet i forhold til kvalitet på motstanderlag og egne ferdigheter har gjort at vi har blitt knallhardt straffet, skriver Hagen.

En av utfordringene på dette nivået er jo prioriteringer og oppmøte, og også Austrått har lidd under ujevnt treningsoppmøte i tillegg til skader. Dette har jo da igjen ført til at laget ikke har fått trent nok på det de har ønsket i forbindelse med ny spillestil, men Hagen understreker likevel at trenerteamet må ta sin del av ansvaret:

– Når vi oppsummerer må vi i trenerteamet ta en solid dose selvkritikk på at vi ikke har vært kyniske nok, selv om vi  har forsøkt diverse endringer.

Nå venter siste serierunde, og i kampen mot Ålgård kan laget senke skuldrene og bare kose seg. Møtet mellom lagene i sommer endte 3-2 til Ålgård i en kamp som var jevn og bød på mange sjanser – spesielt på slutten. For Ålgård sin del gjorde seieren at de tok et langt skritt unna nedrykksstriden, og i ettertid har det egentlig aldri vært noen reel fare for at ÅFK skulle bli dratt ned i gjørma igjen. Austrått på sin side havnet enda mer på etterskudd etter tapet i sommer, og det har etter hvert som kjent endt med nedrykk. Likevel ser de frem til å avslutte sesongen på mektige Nye Ålgård stadion.

– Kampen mot Ålgård gleder vi oss veldig til! Stor stadion, forhåpentligvis en del folk, og masse venner og bekjente på motsatt banehalvdel. Selv om kampen er uten betydning i forhold til tabell-plassering for begge lag (anm: Ålgård kan ende på enten 6. eller 5. plass med seier), er det prestisje og stolthet på spill, og jeg håper og tror på en spennende og severdig fotballkamp, avslutter Austråtts Thomas Hagen.

Eirik Stokka er Austråtts toppscorer med ni mål. Her med Roger Skjæveland. Foto: Sandnesposten

Kortstokken.

Ingen Ålgård-spillere må stå over årets siste kamp med karantene. For Austrått må junioren Junet Ahmed Hassan stå over på grunn av tre gule kort.

Tanker rundt kampen.

En i utgangspunktet betydningsløs kamp for begge lag avslutter årets sesong på lørdag. Ålgård kan snike til seg en femteplass, skulle Skjold og Frøyland avgi nok poeng, noe som ville bygget ytterligere opp under en allerede god prestasjon denne sesongen. I tillegg ønsker forhåpentligvis mange av spillerne – som kanskje spiller for ÅFK sitt A-lag for siste gang – å gå ut med et smell.

Austrått på sin side er ferdige på dette nivået for denne gang, og får avsluttet en noe skuffende sesong med en kamp helt uten press og bekymringer. Laget fra Sandnes spiller som kjent aldri uavgjort så man må regne med at ett av lagene ender opp med alle poengene. I tillegg har man all grunn til å forvente mål – en del mål.

Jeg ser for meg en åpen og god kamp mellom to «frie» lag. Ålgård bør se opp for angrepsvillige og løsslupne Austrått-spillere og samtidig utnytte det rommet de garantert får, godt.

Håper folk på Ålgård tar turen til Stadion, og takker spillere og trenere for sesongen. Det har de fortjent!

Forhåpentligvis får Ezekiel Bala og resten av Ålgård grunn til å juble én siste gang sesongen 2017. Her fra oppgjøret på Iglemyr i sommer. Foto: Frode Olsen, Gjesdalbuen

Heia lokalfotballen, og takk for følge!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.