Norsk damefotball – hvor går veien videre?

Når du mener noe så er det vel bare å kaste det ut i det offentlige rom? Som fotballdommer er jeg vant med noen sure kommentarer i løpet av 2 x45 minutt så her er det bare å kaste seg ut på dypt vann.

Invitasjonen jeg fikk til å skrive på denne bloggen er nok basert på noen twittermeldinger der jeg har stilt spørsmål om hvorfor en lokalfotballblogg kun dreier seg om herrefotball. For meg har det vært ekstra spesielt når Jærbladet er en part i lokalfotball.no, avisa som sannsynligvis er den eneste sør for Boknafjorden som neste år kan dekke elitefotball.


Redaksjonen kan selvsagt hevde at denne bloggen ikke er en del av den vanlige redaksjonelle omtalen og at det opptil hver enkelt frivillig skribent å velge tema. Men utad har det virket rart å se kåringer av årets spillere, største talent og årets lag, publisert på jbl.no, der kvinnelige fotballspillere har blitt behandlet som luft.

Hva er vel mer naturlig da å starte første blogg med damefotballens posisjon som tema?
Debatten rundt damefotballens posisjon har stort sett kommet hver gang det har vært mesterskap og jentene har fått tv-tid. Når tv kameraene har blitt slått av har debatten stilnet av seg selv. Det vært noen spede forsøk fra kvinneklubbene på Ting og i budsjettprosesser, men der har de stort sett møtt seg selv i døra med lav deltakelse og manglende gjennomslagskraft.

For NFF er det mange hensyn å ta og flere kjemper om de samme ressursene. For toppklubbene på herresiden har det vært en kamp om å beholde mest mulig og deres argument har for så vidt vært mer enn godt, – det er her verdiene skapes (les tv- avtalen).
Men etter årets fiaskomesterskap for Norge har ikke diskusjonen stilnet. Det har blitt lagt merke til at klubber som PSG, Barcelona og engelske klubber, som får norske 40 og 50 åringer våte i øyene, (Arsenal, Chelsea, Liverpool) har fulgt i fotsporene til Lyon og Wolfsburg med tung satsting på damefotball. I Danmark er konflikten så stor at det danske landslaget nylig nektet å stille til VM kvalik mot Sverige og risikerer å miste både VM og OL. Hva som skjer videre her på berget blir spennende å følge med på, men denne gang stilner det ikke. Det blåser opp til storm og denne gang tror jeg ikke taktikken til NFF med å sitte stille i båten og vente på ly vil virke.

Symptomatisk for denne beskrivelsen var Aftenbladets meget gode artikkel om sponsing i lokalidretten 17.10. skrevet av den kanskje den dyktigste sportsjournalisten i distriktet, og han som muligens kjenner lokalfotballen best, Egil Ø Nærland. Han trekker linjene mellom Viking, Sandnes, Bryne, Oilers og Sola HK. En klubb mangler. Klubben som for tiden er Rogalands beste elitelag. Klepp IL. Det kan være en god grunn til det, men det er nokså beskrivende for damefotballens posisjon. Den står i alle fall ikke øverst på blokka.

På Facebook har ildsjeler klart å få til ei lokalfotballside med over 11 000 medlemmer. Sida er god og informativ og til tider med brennende engasjement, men det er et tankekors at det ikke er plass til damefotballen. Eller for å si det på en annen måte. At ikke damefotballen har funnet sin plass sammen med herrene.

Mandag 23.10 publisere vgnett en sak om at Oslo Fotballkrets vil kaste fotballpresident Terje Svendsen. VGs kommentator Leif Welhaven følger opp og kaller det et «opprør mot gubbeveldet». Det er ingen enkel jobb Svendsen har og det er heller ikke sikkert han har verken mandat eller støtte i organisasjonen til å kunne gjennomføre endringer om han enn så ville. Kompleksiteten i det å lede en så stor frivillig organisasjon som NFF skal en ha respekt for. Det er bare å følge en Facebookdiskusjon så ser en hvor stor spenn det er i både kunnskap og meninger.

Det ble fra NRK ekspert Lise Klaveness applaudert når Bodø Glimt nylig gjorde vedtak om å satse på damene. Det er flott at flere klubber satser på damefotball. Men om løsningen til suksess i norsk damefotball skal gå gjennom vanstyrte toppklubber på herresida som i tiår har svidd av mer penger enn fulle sjøfolk tror jeg neppe. De har mer enn nok med seg selv.
Damefotballen er i stor utvikling både når det gjelder ferdigheter, marked og underholdning. Det finnes garantert ikke noe fasitsvar, men interessant og følge videre debatt blir det.

Hva synes du? Hvordan kan vi få løftet damefotballen i Norge ytterligere?

(Foto: Trude Håland, Jærbladet)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.