Fra Hangeland til Sleveland

Jeg har rangert de 100 beste aktive fotballspillerne fra Rogaland sør for Bokn. Brede Hangeland topper, Chris Sleveland fra Helleland er nummer 100. Innimellom der finner du 98 gode fotballspillere, og selv om jeg mest sannsynlig har rett, er du garantert uenig.

Å plukke ut de 100 beste fotballspillerne fra vår region har vært en utrolig vanskelig oppgave. Å rangere dem har vært enda verre. Omkring det dobbelte antall spillere er vurdert, og rundt 150 spillerpresentasjoner er skrevet. Til slutt ble det skrelt ned til 100. Fremdeles er det flere spillere jeg har fryktelig dårlig samvittighet for at jeg ikke fikk plass til på listen.

Dette er selvsagt ingen fasit, noe sånt er umulig. Men det er min oppriktige mening basert på all den fotballen jeg har sett. For å bli vurdert må spilleren ha spilt mesteparten av sin barne- og ungdomsfotball i en klubb fra Sør-Rogaland. Tidligere meritter, årets prestasjoner, karrierekurve og potensial er vurdert, men klasse slår form i enhver vurdering. Når jeg har vurdert spillere opp mot hverandre har jeg stilt meg selv spørsmålet; dersom jeg var trener, hvilken spiller ville jeg hentet først?

I fjor rangerte jeg de 50 beste spillerne fra Nord-Jæren. Tallene i parantes viser til fjorårets kåring, men alle spillere fra Jæren, Ryfylke og Dalane er nye på listen i år. Og her er årets liste over de 100 beste fotballspillerne i regionen i år:

1. Brede Hangeland, Crystal Palace (1)
Glad julikveld på Bryne stadion 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1981. Oppvekst: Vidar.
Har tapt seg voldsomt de siste to sesongene, og ser ikke ut til å klare å finne sitt gamle jeg igjen. Har allerede gitt seg på landslaget, og er helt på tampen av sin Premier League-karriere, men likevel den ubestridte ener på denne listen. Ingen andre er så gode, og ingen spiller på like høyt nivå. Har slått seg inn på laget også de siste ukene etter en tung sesongstart.

2. Birkir Bjarnason, Pescara (2)
BE-Birkir-front-2 (Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Født: 1988. Oppvekst: Austrått og Figgjo.
Spiller fast i italiensk fotball, men for et lag som sliter like over nedrykksstreken i Serie B. Ingen scoringer på de første ni kampene hittil i sesongen. Da er det vel så imponerende å spille fast for et islandsk landslag som virkelig har imponert ute i Europa de siste sesongene.

3. Jone Samuelsen, Odd (4)
Født: 1984. Oppvekst: Sunde.
Fortjent landslagsplass, nøkkelspiller på Norges nest beste lag, og nå har han begynt å score mål også. Ni scoringer i eliteserien i år. Måtte bli 30 år før han fikk ut det potensialet alle har visst at han hadde. Første gang jeg så ham spille var i en småguttekamp i Kvernavik for 16 år siden. Det var lett å se at det var en gutt der som hadde alle forutsetninger for å nå langt.

4. André Danielsen, Viking (5)
Født: 1985. Oppvekst: SIF og Viking.
Etter å ha vært en jevnt god midtbanespiller på et svakt Viking-lag i altfor mange år, ble han satset på som back i år, og har tatt store steg personlig. Kun Martin Linnes er bedre i eliteserien, og plassen i landslagsvarmen er høyst fortjent.

5. Valon Berisha, Red Bull Salzburg (ny)
Født: 1993. Oppvekst: EIK.
Slet med å spille seg inn på det meget gode Red Bull-laget første halvdel av forrige sesong, men gjorde sine saker bra på vårparten. Skadet seg på sommerferie hjemme i Norge, og har gått glipp av årets sesongstart. Ville nok vært svært nære landslagsspill om han var frisk og i form. Er fremdeles ung, og har internasjonalt snitt over kvalitetene sine.

6. Yann-Erik de Lanlay, Viking (3)
Født: 1992. Oppvekst: Vaulen.
I beste fall en mellomsesong for høyrevingen. Er nå gammel nok og erfaren nok til å kunne være en av bærebjelkene i Viking-laget, men har ikke vært i nærheten av god nok i år. Åpnet friskt, men har falt sammen med resten av laget utover høsten. Mye skadeplaget, noe som også har ødelagt flere landslagssjanser. Må utvikle sluttprodukt i spillet sitt.  Kun to mål og tre målgivende skremmer ingen.

7. Johan Lædre Bjørdal, AGF Aarhus (ny)
Johan Lædre Bjørdal (t.v.) og Stian Sleveland 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1986. Oppvekst: EIK.
Var fantastisk god i Viking i fjor, og spilte seg inn på landslaget, men valgte Aarhus gymnastikforening foran årets sesong. Det skulle være et steg opp, men endte i stedet med et steg ned, og nå spiller midtstopperen på nivå 2 i Danmark, langt unna landslagsledelsens radar. Har attpåtil vært skadet store deler av høsten.

8. Tommy Høiland, Molde (ny)
IMG_1746 
(Foto: Trude Håland / Jærbladet)
Født: 1989. Oppvekst: Bryne.
Startet sesongen med et svakt låneopphold i Lillestrøm, men selv om det har blitt mye benkesliting har han funnet seg bedre til rette tilbake i Molde. Åtte mål gir et voldsomt scoringssnitt per minutt eliteseriefotball. Kroner sesongen med å bli seriemester, og kan også bli cupmester for andre år på rad.

9. Vegard Aanestad, Sandnes Ulf (6)
Født: 1987. Oppvekst: Randaberg.
Har fått store deler av sesongen ødelagt av skader, men frisk og i form er han en meget god, toveis høyreback med hurtighet, klokskap og god pasningsfot. Bør ha mulighet til å etablere seg i eliteserien selv om Sandnes Ulf rykker ned.

10. Vidar Nisja, Viking (ny)
vidar nisja-2 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1986. Oppvekst: Vigrestad og Bryne.
Sliter som vanlig med å etablere seg som fast starter i eliteserien, men har likevel blitt ekstremt viktig for Viking fordi han gang på gang kommer inn og redder poeng. Har en nese for mål som få andre har, og har nærmest skapt seg en karriere på det. Åtte mål er bra for en mann som ikke en gang er fast på laget.

11. Veton Berisha, Viking (ny)
Født: 1994. Oppvekst: EIK.
En veldig talentfull spiss som knapt har spilt en god klubbkamp siden første serierunde mot Rosenborg. Ribbet for selvtillit etter å ha blitt vraket tidlig i vårsesongen, og ser ut som en skygge av seg selv på banen. Scoret endelig mot Stabæk fire runder før slutt. Kan være på vei bort fra Viking, og treffer han på klubb kan han bli potensiell toppscorer i eliteserien allerede i 2015. Så stort er potensialet.

12. Kristoffer Haugen, Viking (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Voll og Viking.
Venstrebacken har overtatt plassen på Viking-laget, og vært denne sesongens friskeste pust. Endelig kom det opp noe nytt og spennende fra egen avdeling. Kan fremdeles bli både tøffere i duellene, og mer stabil i prestasjonene, men er definitivt en spennende spiller for framtiden.

13. Christian Landu Landu, Viking (9)
Født: 1992. Oppvekst: Tasta og Viking.
Potet som kan brukes overalt på banen, men tydeligvis ikke fra start. Får aldri tillit over tid, og sliter med å prestere jevnt på sitt høyeste nivå flere kamper på rad. Trenger et miljøskifte, og bytter trolig klubb etter sesongen. Holder god eliteserieklasse på sitt beste.

14. Jon-Helge Tveita, Bryne (14)
IMG_9999 
(Foto: Trude Håland / Jærbladet)
Født: 1992. Oppvekst: FGI og SIF.
Har vært Brynes beste spiller i år, og sammen med Anders Kristiansen den eneste i rødt som har levert på et jevnt, høyt nivå hele sesongen. Voldsomt driv, og effektiv i spillestilen. Mye målgivende og åtte mål forteller alt om en giftig, offensiv spiller. Eliteserieklubbene bør melde seg på her.

15. Alexander Gabrielsen, Sandefjord (8)
Født: 1985. Oppvekst: Randaberg.
Midtstopper med fin pasningsfot, men som har kastet bort altfor mange år i 1. divisjon. Neste år er han tilbake i eliteserien, og kommer til å bevise at han fremdeles er en spiller av det kaliberet. Har hatt en del skadeproblemer, og kun startet 19 kamper for Sandefjord i år, men er fast blant trener Lars Bohinens utvalgte når han er i form.

16. Anders Kristiansen, Bryne (12)
anders kristiansen 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1990. Oppvekst: Øyane og Viking.
Har kort og godt vært strålende for Bryne i år, og er kanskje den beste keeperen i 1. divisjon totalt sett. Èn keepertabbe hjemme mot Strømmen, men ellers har han vært matchvinner for Bryne både i den svake og den sterke delen av sesongen. Har utviklet igangsettingene sine voldsomt etter han fikk ny keepertrener i år.

17. Iven Austbø, Viking (18)
Født: 1985. Oppvekst: Randaberg.
Vikarkeeperen var strålende i sitt comeback for Viking de ni kampene Arild Østbø var skadet i vår. Sett utenfra så det ut som det var politiske grunner og forhåndsavtaler som gjorde at han ble vraket da Østbø var tilbake. Virket som motivasjonen forsvant etter vrakingen, og utover høsten ble det en del enkle baklengsmål for rekruttlaget. Fikk tilbake plassen på laget på tampen av sesongen, og går inn i 2015 med et lite fortrinn.

18. Arild Østbø, Viking (10)
Født: 1991. Oppvekst: Buøy og Viking.
Strålende de fire første kampene før han ble skadet. Mistet ni kamper etter å ha gått ut tidlig i bortekampen mot Start i femte serierunde. Kom tilbake, og gjorde sine saker bra i starten, men siden gikk det stadig verre. Involvert i mange rare baklengsmål, og har aldri kommet opp på det høye, stabile nivået han har vist i 1. divisjon tidligere. Mistet til slutt plassen på laget.

19. Trond Erik Bertelsen, Viking (7)
Født: 1984. Oppvekst: Lura.
Allergiplager og en tøff konkurrent i Kristoffer Haugen gjør at venstrebacken kun har fått ti kamper i år. Det er hans svakeste på veldig lenge, og endte med at han ikke fikk forlenget kontrakten med Viking. Må finne seg en ny klubb, og det blir avgjørende for karriereavslutningen om det blir en klubb i eliteserien eller 1. divisjon.

20. Fredrik Torsteinbø, Hammarby (11)
Torsteinb? Hammarby 
(Foto: Hammarby IF)
Født: 1991. Oppvekst: Hundvåg.
Tross en del skader har han virkelig gjort seg bemerket i sitt første år i Hammarby. Spiller foran rundt 20.000 tilskuere på hjemmekampene, og har levert solid spill og fire mål. Men dette er Superettan, neste år blir det Allsvenskan. Da blir det spennende å se hvilket nivå Torsteinbø hører hjemme på.

21. Viljar Vevatne, Bryne (39)
viljar1 
(Foto: Trine Selvikvåg / Jærbladet)
Født: 1994. Oppvekst: Tjensvoll og Viking.
Fikk aldri sjansen skikkelig i Viking, og valgte Bryne foran årets sesong. Det har vist seg å være et lykkelig valg. Den høyrebeinte midtstopperen har vært strålende som venstreback på Jæren. At han var god defensivt visste vi fra før, men den offensive dimensjonen i spillet har vært overraskende god. Fire mål fra venstrebacken, og flere assister, er kort og godt strålende. Kun 19 år også, her kan det være mye godt i vente.

22. Kenneth Sola, Sandnes Ulf (22)
Født: 1985. Oppvekst: Havdur og Sola.
Klarte seg greit nok i Sandnes Ulfs svake vårsesong, og gjorde noen gode kamper blant annet som midtstopper. Helt ute i kulden under Tom Nordlie, og dersom treneren blir i Sandnes må nok Sola bort om han skal spille førstelagsfotball. God pasnings- og skuddfot trekker opp, tempoproblemene som stadig blir avslørt trekker ned.

23. Marius Helle, Sandnes Ulf (ny)
5388 
(Foto: Øyvind Ulland Sandsmark / Gjesdalbuen)
Født: 1983. Oppvekst: Ålgård.
Fjorårets redningsmann har ikke scoret ett eneste mål i eliteserien i år, og det er selvsagt ikke godt nok for en spiss. Har skrevet ny kontrakt med Sandnes Ulf, og blir med ned i 1. divisjon der han vet han passer bedre inn.

24. Geir André Herrem, Fyllingsdalen (ny)
geir andre herrem-2 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1988. Oppvekst: Bryne.
Tross godt spill, scoret han ikke like mye som forventet for Vidar i vår, og står bare med 11 mål totalt for Vidar og Fyllingsdalen i år. Viste imidlertid i cupen mot FK Haugesund i 2. runde at han har et høyt maksnivå. Scoret to, og var en konstant trussel for eliteseriespillerne, i den kampen. Kunne selvsagt spilt på høyere nivå enn norsk 2. divisjon.

25. Ragnvald Soma, Frøyland (ny)
soma2 
(Foto: Trine Selvikvåg / Jærbladet)
Født: 1979. Oppvekst: Frøyland.
Tilbake i moderklubben har Ragnvald Soma vært strålende både som defensivt anker og midtstopper i 3. divisjon. Vinner dueller og strør pasninger som i glansdagene. Tempoet er mer bedagelig lenger nede i divisjonen, og det passer nok en aldrende Soma bra.

26. Marius Lode, Bryne (ny)
marius lode-2 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1993. Oppvekst: Frøyland.
Har ikke vært stabilt god gjennom hele årets sesong, men sammen med stopperkollega Krister Wemberg skrudde han igjen kranen da Bryne hadde sin korte, gode høstperiode. Aggressiv, duellsterk og hurtig midtstopper som har vært innom U21-landslaget.

27. Mads Bøgild, Fløy (25)
Født: 1988. Oppvekst: Viking.
Var en drivende offensiv midtbanespiller i Vidar, men har fått spille i favorittrollen sin som spiss for Fløy, og har scoret 16 mål i avdeling 1, som trolig er landets beste 2. divisjonsavdeling i år. Etter flere gode sesonger i Vidar og så Fløy må han være attraktiv for klubber høyere i systemet. Kan bekle kantroller også.

28. Zymer Bytyqi, Red Bull Salzburg/Sandnes Ulf (13)
Født: 1996. Oppvekst: Lura.
Er i ferd med å sose bort talentet sitt fullstendig. For mye utenomsportslig tull har ødelagt mye, men han har heller ikke klart å kvalifisere seg sportslig for eliteserien verken under Asle Andersen eller Tom Nordlie. Talentet er ubestridt, men nå er det på tide å få det ut på banen. Viking kan bli neste stopp.

29. Eirik Jakobsen, Vidar (17)
IMG_6547 
(Foto: Trude Håland / Jærbladet)
Født: 1992. Oppvekst: Vardeneset.
En målsnik av dimensjoner, men i Bryne mistet de troen på sin redningsmann fra 2012. Fikk aldri tillit over tid på Jæren, og valgte Vidar i 2. divisjon. Der har det blitt ti mål i høst, noe som må sies å være veldig bra. God nok for 1. divisjon.

30. Rasmus Martinsen, Viking (34)
Født: 1996. Oppvekst: Hinna.
Anvendelig, fotballklok og hardtarbeidende U-landslagsspiller som fikk sin eliteseriedebut mot Odd i år. Kan spille både back, midtstopper og sentral midtbane, og bør slå seg inn på A-laget neste år. Vikings beste juniorspiller.

31. Pål Fjelde, Viking (ny)
pål fjelde 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1994. Oppvekst: Staal.
Midtstopper fra Jørpeland som eliteseriedebuterte mot Stabæk i sommer. Ble med den ene opptredenen der for lærlingen. Ferdig i Viking etter årets sesong, men skal prøvespille for Bryne fra 10. november. Fotball kombinert med studier i England kan også bli aktuelt neste sesong.

32. Aslak Falch, Hødd (15)
Født: 1992. Oppvekst: Hundvåg.
Fikk mange sjanser i eliteserien med Sandnes Ulf, men spilte med for høye skuldre, og gjorde for mange feil. Har stått en god sesong for Hødd, og blitt en lederskikkelse i 1. divisjon i år. Har sluppet inn noen enkle mål, men ikke mange.

33. Ole Marius Aasen, Strømmen (33)
Født: 1992. Oppvekst: Riska.
Kronisk skadeplaget, og har aldri gjennomført en hel sesong uten lange skadeavbrekk. Ei heller i år. Åpnet friskt i Strømmen, men ble langtidsskadet etter tre kamper. Kom tilbake i høstsesongen og har scoret 5 mål på 15 kamper totalt. Det er helt ok i en klubb som har overprestert.

34. Birger Meling, Stabæk (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Viking.
Veldig liten, men hardtarbeidende venstreback som ikke ble satset på verken i Viking, Middlesbrough eller Sandnes Ulf. I Stabæk så de derimot potensial i unggutten denne sommeren, og der fikk han i høst sin debut i eliteserien. Tross størrelsen tar han mye plass på banen både fysisk og verbalt, og han var tidvis svært god på Sandnes Ulf-treninger i sommermånedene.

35. Niklas Sandberg, Sandnes Ulf (ny)
Født: 1995. Oppvekst: Lura.
Ny drivende midtbanespiller med elegant steg og høyt tempo på de første meterne. Med fire kamper for Sandnes Ulf i år, og derav kun én fra start, kan han ha godt av ett år i 1. divisjon for å vise hvor han står i toppfotballen. Spennende type med uforløst potensial.

36. Truls Vagle, Bryne (ny)
trulsvagle 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1996. Oppvekst: Bryne.
Lav, spillende stabilisator som har fått seks kamper, derav tre fra start, i 1. divisjon i år. Trygg med ball, og velger enkle løsninger. Må spille mer neste år for å bevise at han tar nivået i divisjonen.

37. Andreas Westlye, Vidar (ny)
bilde
Født: 1986. Oppvekst: Sandved.
Hardtarbeidende ballsentral med stort arbeidsområde. Toveisspiller som la opp da han ikke fikk fornyet kontrakt i Sandnes Ulf i eliteserien etter 2012-sesongen, men gjorde comeback for Vidar i 2. divisjon foran årets sesong, og har vært meget god for de røde.

38. Robert Undheim, Bryne (ny)
Undheim-2 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1992. Oppvekst: Undheim og Bryne.
Kjapp, teknisk ving med Cristiano Ronaldo-sveis. Kom fra Frøyland i 3. divisjon foran denne sesongen, men fikk likevel mye tillit med sju starter og seks innhopp fram til hele høstsesongen plutselig ble spolert av skade. Gjorde comeback i helgens siste seriekamp, og gikk rett inn i startelleveren. En spiller man garantert får se mer til i sesongene som kommer.

39. Cato Hansen, Sandefjord (ny)
cato hansen 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1988. Oppvekst: Bryne.
Angriperen er helt ute i kulden i Sandefjord der det kun har blitt 38 minutter 1. divisjonsfotball fordelt på fire innhopp i år. Må finne seg en ny klubb, og restarte karrieren snarest. Har langt mer inne, men er ikke talent lengre. Det kan være 2015 eller aldri.

40. Nils Petter Andersen, Fløy (ny)
Født: 1986. Oppvekst: Eiger.
Midtstopperen fikk fjorårssesongen ødelagt av skade, og fikk ikke ny kontrakt i Sandnes Ulf foran årets sesong. Dermed bar det tilbake til Fløy i 2. divisjon, og der har han som vanlig vært en nøkkelspiller. Holder minst 1. divisjonsnivå.

41. Daniel Berntsen, Vidar (20)
Født: 1987. Oppvekst: Hundvåg.
Den mest elegante spilleren på denne liste. Har spilt på høyere nivå, og kunne fortsatt gjort det, om han hadde gamblet og tatt sjansen. Omskolert fra midtbanespiller til midtstopper, og er en helt naturlig kaptein og lederskikkelse i Vidar.

42. Kenneth Grande, EIK (ny)
29ooeikfyllingsdalen4 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1991. Oppvekst: Orre og Bryne.
Spillende og elegent ballsentral på EIKs midtbane, og klubbens kanskje beste, lokale spiller. Mange mener han hadde fortjent flere sjanser i Bryne, og nå har han fått muligheten igjen ettersom han er invitert på trening fra 10. november, men det spekuleres i at han heller signerer ny kontrakt med EIK framfor å prøve Bryne igjen.

43. Martin Hummervoll, Viking (ny)
Født: 1996. Oppvekst: Øyane og Hundvåg.
Rapp, målfarlig spiss som fikk sin eliteseriedebut da han startet Vikings hjemmekamp mot Start i høst. Fikk erfare at nivåforskjellen er stor fra eliteserien til 3. divisjon der han normalt herjer med motspillerne. U-landslagsspiller som kan bli akkurat så god han bare vil.

44. Marius Andersen, Fløy (ny)
30ooeikarendal4 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1991. Oppvekst: Eiger.
Lillebror av Nils Petter Andersen, og har valgt å spille sammen med broren i Fløy etter å ha spilt halve sesongen i EIK. Duellsterk og spillende allroundstopper uten veldig synlige svakheter. God spiller.

45. Kim Robert Nyborg, EIK (ny)
EIK - Vindbjart Kim Robert Nyborg og Jostein K. Salvesen 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1988. Oppvekst: Eiger.
Ruvende spiller, sterk fysisk og med god ballkontroll. Midtbanespiller med stor aksjonsradius, og viste i cupkampen mot Viking at han kan hamle opp med spillere fra høyt nivå. Var EIKs beste da, og har vært blant de beste store deler av sesongen.

46. Torger Motland, Ålgård (19)
D8E3E21B-FB41-48CD-8285-F752FF6B4C6F@lyse.net 
(Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Født: 1985. Oppvekst: Riska.
Har i mine øyne alltid vært litt undervurdert tidligere år, men nå ser det ut til at karrieren er litt på hell. Som kaptein og nøkkelspiller må han ta sin del av skylden for at Ålgård rykket ned med et brak i år. Ryktene sier at Riska i 3. divisjon blir neste stopp.

47. Geir Dahle Høyland, Ålgård (ny)
OS-Geir Dahle-ny 
(Foto: Øyvind Sandsmark / Gjesdalbuen)
Født: 1991. Oppvekst: Bryne
Etter en svak vår har han vært et friskt pust på et tidvis svakt Ålgård-lag i høst. Skaper sjanser både for seg selv og for andre, og har scoret seks mål fra sin tilbaketrukne spissrolle. Det blir spennende å se hvor ferden går videre nå som Ålgård rykket ned, men Frøyland er et hett tips.

48. Carl-Henrik Refvik, Viking (41)
Født: 1995. Oppvekst: Vidar.
Anvendelig angriper med gode avslutningsegenskaper. Viking har snust på spilleren i mange år, men hentet ham ikke før i år. Var utlånt til Vidar i vår, og gjorde sine saker bra der. Etter overgangen i høst kom eliteseriedebuten mot selveste Rosenborg, men Refvik har på ingen måte slått gjennom i eliteserien på direkten.

49. Kristian Høvring, Ålgård (27)
DSC_0023 
(Foto: Sigbjørn Berentsen / Bygdebladet)
Født: 1986. Oppvekst: Hundvåg.
Anvendelig spiller som kan brukes både på back, stopper og kant. Hurtig og aggressiv spillertype. Har nok vært gjennom karrierens vanskeligste sesong med langtidsskade på våren og nedrykk på høsten. Har åpnet for å bli med Ålgård ned i 3. divisjon. Storhetstiden hadde han som 1. divisjonsspiller i Mjøndalen for noen år tilbake. Fra Ålgård ryktes det at Vardeneset Ballklubb i 3. divisjon kan bli neste stopp.

50. Vetle Tønne Estensen, Vardeneset (ny)
Født: 1993. Oppvekst: Tasta og Viking.
Var en av de talentfulle Viking-spillerne som akkurat ikke kom gjennom nåløyet. Tok til og med ett år ekstra på lærlingekontrakt etter fullført aldersbestemt fotball. I år har han vært Vardenesets beste spiller, og gitt laget et skikkelig løft. Blant banens beste også for Folkets lag mot Viking. Er sterkt ønsket både av Vidar og Sola, og blir uansett 2. divisjonsspiller neste sesong.

51. Vetle Myhre, Vidar (21)
Født: 1991. Oppvekst: Riska.
Naturlig målscorer som ikke har scoret like mye som forventet for Vidar i 2. divisjon i år. 6 mål  imponerer ikke for en spiss som har erfaring både fra eliteserien og 1. divisjon. Gjorde det langt bedre da han gikk fra Sandnes Ulf til Vard i fjor. Er ennå ung, og kan få en kanonsesong i 2015. Ønsket hjem til det nyopprykkede 3. divisjonslaget Riska.

52. Vegard Skjørestad, Sandnes Ulf (ny)
Født: 1995. Oppvekst: Hana.
Godt skolert høyreback som har fått én start og ett innhopp i eliteserien i år. Taktisk klok, god med ball, god førsteforsvarer. Mangler spisskompetanse, og det lille ekstra som skiller ham fra mengden. Viktig sesong i 1. divisjon neste år.

53. Pål Vestly Heigre, Viking (42)
Født: 1995. Oppvekst: Hana.
Så virkelig ikke ut som noen potensiell keeperstjerne da han ble hentet til Viking som 16-åring, men treningen med Kurt Hegre og Rune Almenning Jarstein har løftet ham flere hakk. Debuterte på U21-landslaget i høst, og mangler bare eliteseriedebuten. Har vært utlånt til Start i høst, men måtte slite benken der også.

54. Eirik Bjørnø, Orlando City (ny)
Født: 1990. Oppvekst: Randaberg.
Glem studenter og collegespillere i USA; Eirik Bjørnø er proff i Orlando City, klubben som er tildelt plass i Major League Soccer fra januar 2015. Har gjort sine saker bra som ferierende midtbanespiller i Vardeneset foregående sesonger, men er nå omskolert til back, og på vei mot en toppidrettskarriere i mulighetenes land.

55. Sverre Larshus Larsen, EIK (ny)
brynetrening juniorer 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1990. Oppvekst: Eiger.
Midtbanespiller som skulle vært nøkkelspiller for EIK i år, men ble stygt skadet allerede i første seriekamp mot Florø, og dermed ikke fikk vist seg fram i det hele tatt. Neste år blir nøkkelsesong for en spiller som helt klart har potensial til å spille i 1. divisjon igjen.

56. Sigve Kleppa Christensen, Staal (ny)
sigve christensen kleppa 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1990. Oppvekst: Hjelm og Staal.
Anvendelig spiller som kan spille i alle posisjoner ute på banen. Har vært en klippe i Staal i flere sesonger nå, og vært på flere prøvespill i større klubber uten å komme gjennom nåløyet. Fantastisk spillertype som det er veldig synd ingen toppklubber har våget ta sjansen på. Ønsket i Vidar og Sola nå.

57. Rogvi Baldvinsson, Ålgård (ny)
BE-RogviB-2 
(Foto: Eugen Hammer / Gjesdalbuen)
Født: 1989. Oppvekst: Ålgård.
Klarte aldri etablere seg i Bryne, og ble leid ut til moderklubben foran denne sesongen. Møter topp internasjonal motstand gjennom jevnlig spill for det færøyske landslaget, men trenger bedre matching enn det Ålgård kan gi i 3. divisjon for få være med internasjonalt i framtiden.

58. Espen Rasmussen, EIK (ny)
EIK - Stabæk 2 4-2 Espen S. Rasmussen 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1987. Oppvekst: Eiger og EIK.
Rask, driblesterk angrepsspiller som har scoret sju mål for EIK i år. Der andre stopper opp og slår en støttepasning, krummer Rasmussen nakken og utfordrer. Det er deilig å se på når det lykkes, men frustrerende når det ikke går. Svinger enormt i prestasjonene, men veldig god på sitt beste.

59. Steffen Haugland, Randaberg (23)
Født: 1987. Oppvekst: Randaberg.
En lang rundreise via Bodø/Glimt, Fauske-Sprint og Sandnes Ulf har brakt den venstrebeinte midtstopperen hjem igjen til persillebygda. Spillende midtstopper som passer perfekt sammen med Krister Aunan, og har gjort en veldig god sesong for et lag som fant formen litt for sent på året.

60. Jonas Høidahl, EIK (ny)
Født: 1992. Oppvekst: Vigrestad og Bryne.
Kanskje den beste keeperen i 2. divisjon avdeling 3, og han slapp Bryne fra seg uten å mukke. Har vært matchavgjørende for EIK flere ganger i år, og har det meste en god keeper trenger. Bankers på Folkets lag mot Viking. Bryne vil hente inn en tredje keeper foran neste sesong, og Høidahl er blant kandidatene.

61. Petter Midbøe Lunde, Vidar (26)
Født: 1989. Oppvekst: Viking.
Har vært en bærebjelke for Vidar i flere år, men valgt å trappe ned i Sola denne sesongen. Etter halvspilt sesong kom han imidlertid hjem til Lassa, og har spilt seg inn igjen på laget. Duellsterkt og hardtarbeidende stopper eller back, som kan dominere i 2. divisjon i mange år framover.

62. Edwin Kjeldner, Ålgård (ny)
OS-5-Edwin Kjeldner 
(Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Født: 1990. Oppvekst: Ålgård.
Var i Lyn da klubben spilte i eliteserien, men var for ung til å slå gjennom på det nivået. Nå er han en av de mer spennende typene på et litt grått Ålgård-lag. Skapende og løpssterk ving, som også klarer seg bra på backplass.

63. Tor Omar Sande, Vidar (36)
tor omar sande
 (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1989. Oppvekst: Randaberg.
Spillende back med erfaring fra 1. divisjon i Randaberg og Notodden. Skadeutsatt, men har spilt mye og vært god for Vidar i år. Spiller med stor innsats begge veier.

64. Henning Romslo, EIK (ny)
Født: 1991. Oppvekst: Eiger.
Elegant venstrebeint back som også kan bekle kantrolle. Presis venstrefot, og fin nærteknikk. Har 39 1. divisjonskamper på CVen fra tiden i Bryne.

65. Kristian Rinaldo Pedersen, Ørn Horten (ny)
Født: 1993. Oppvekst: Vidar.
Forlot SIF i 3. divisjon for å satse på Moldes akademi sommeren 2012, men endte kort tid etter i Vestfold. Etter en sesong i FK Tønsberg i fjor er den offensive spilleren med fin fot og voldsom løpskapasitet i år fast på Ørn Horten. 26 kamper og seks mål for bruntrøyene som berget plassen i 2. divisjon avdeling 1 med et nødskrik.

66. Bjarte Egeland, Vidar (40)
Født: 1990. Oppvekst: Vardeneset.
Tok steget fra Vardeneset til Vidar foran årets sesong, og har klart overgangen mesterlig. Fortjent tatt ut på Folkets lag etter strålende keeperspill hele sesongen. Har tidligere vært på blokken til både Viking og Sandnes Ulf.

67. Mathias Perttamo, EIK (ny)
Mathias K. Perttamo 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1992. Oppvekst: EIK.
Talentfull spiller, som har måttet sitte en del på benken i år, og ikke fått spille så mye som antatt etter at danskene inntok klubben. Ni mål ble fasiten. Var med Sandnes Ulf til La Manga før fjorårssesongen, men fikk ikke kontrakt.

68. Krister Aunan, Randaberg (16)
Født: 1987. Oppvekst: Madla og Randaberg.
Pilen har stort sett pekt nedover for den tidligere norgesmesteren etter at han ikke fikk forlenget kontrakt med Strømsgodset foran fjorårssesongen. Oppholdet i Vidar i fjor ble ikke det helt store, men i år har han hvert fall vært bra for Randaberg i 3. divisjon.

69. Aleksander Idland, Vidar (31)
Født: 1989. Oppvekst: Buøy.
Har vært en strålende offensiv høyreback for Vidar i mange år, men i år har han plutselig blitt vraket flere ganger. Både Tor Omar Sande, Sondre Flem Bjørshol og Petter Midbøe Lunde har startet kamper på høyrebacken, mens Idland har vært benket. Virker som en håpløs situasjon for en spiller som for få år siden ble ansett for å være god nok for høyere divisjoner.

70. Lars Thomas Hummervoll, Sola (ny)
IMGA0097
 (Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Født: 1993. Oppvekst: Hundvåg.
Stor, sterk og målfarlig spiss som scorer både med hode og føtter. Mens alle snakket om Preben Erland i Hundvåg fikk Hummervoll utvikle seg stille og rolig til en kvalitetsspiller som kommer til å bli viktig for Sola neste år. Startet sesongen i Ålgård, men fikk lite tillit der, og forsvant under lettere dramatiske omstendigheter etter to mål på 12 kamper (11 som innbytter) i vårsesongen.

71. Tom Erik Maldal, Sola (32)
Født: 1982. Oppvekst: Våganes.
Etter eventyret med Sandnes Ulf er han nå, som spillende assistent, i gang med et nytt eventyr med Sola. Har vært en del av seniorfotballen i Rogaland i 16 sesonger nå, og knapt spilt en skikkelig dårlig kamp. Holder fortsatt koken, og tar forhåpentligvis nok et gjensyn med 2. divisjon.

72. Lasse Ihle, Vidar (43)
Født: 1988. Oppvekst: Viking.
Har vært fast på Vidars midtbane i en årrekke, og passer perfekt inn i et topplag i 2. divisjon. Stor løpskraft, og god med ballen. Flink til å komme i scoringsposisjon gjennom dype løp. Sistemann som kom med på Folkets lag, men slo til med to scoringer mot klubben han vokste opp i.

73. Kai Ove Stokkeland, EIK (ny)
kai ove ?rets 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1978. Oppvekst: EIK.
Det har kun blitt seks kamper for Kong Kai i årets 2. divisjon. Skader er i ferd med å ødelegge hjemkomsten til moderklubben. Det går vel mot slutten på en lang karriere for det som kanskje har vært den beste 1. divisjonsspilleren i historien, men skadefri og i form er det så mye fotball i denne kroppen at han glatt fortjener en plass på listen.

74. Vegard Maldal, Sola (37)
Født: 1989. Oppvekst: Våganes.
Lillebror Maldal er tilbake i hjemkommunen, og har vært en viktig brikke for Solas opprykkslag i hele år. Tilbake til 2. divisjon neste år, der har han spilt mange sesonger tidligere, og vist at han holder nivået – og vel så det.

75. Simen Melhus, Sola (44)
OS-Vidar-?FK 
(Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Født: 1990. Oppvekst. Ganddal, Bryne og Viking.
Forlot Ålgård i sommer etter halvannet år der. Var god i fjor, men svak i vår. Fikk en liten oppsving i Sola i høst, men neste år blir avgjørende for om det blir noen karriere å snakke om for Melhus. Var U-landslagsspiller og hospiterte på Vikings A-lag i 2009 og 2010, men siden har han ikke fått helt dreis på karrieren sin.

76. Atem Kwer Aguer, Ålgård (45)
Født: 1985. Oppvekst: Jarl og Viking.
Var med på store deler av både opp- og nedturen med SIF før han havnet i Ålgård i fjor. Har stort sett vært fast på laget der oppe, og gjort sine saker bra. Hardtarbeidende, god sideback som ryktes å trappe ned med Jarl i 5. divisjon neste sesong.

77. Julian Veen Uldal, Viking (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Tasta og Viking.
Liten, teknisk briljant tenåring som er på aldersbestemte landslag og hospiterer med Vikings A-lag. En av dem Kjell Jonevret og Arne Larsen Økland forventer mye av i årene som kommer. Er midtbanespiller, men blir brukt på backen på landslaget, og det er kanskje der potensialet er størst.

78. Rune Pedersen Bore, Frøyland (ny)
rune pedersen bore 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1994. Oppvekst: Frøyland.
Var på prøvespill i Bryne foran årets sesong, men ble regnet som for lik Truls Vagle, og fikk ikke kontrakt. Likevel har han trent jevnlig med Brynes A-lag det siste året, og storspilt for Frøyland i 3. divisjon i år igjen. Ble dessverre skadet på tampen av sesongen, og måtte takke nei til den fortjente plassen han fikk på Folkets lag.

79. Birk Risa, Køln (ny)
Født: 1998. Oppvekst: Sola.
Fikk sin første A-kamp for Sandnes Ulf i en treningskamp mot Vidar i vinter, men rakk ikke å debutere i offisiell kamp før han ble snappet opp av Bundesliga-laget Køln. Nå spiller og trener angriperen ved ungdomsakademiet i den tradisjonsrike tyske storklubben, og spiller på G16-landslaget. Har slitt litt med skader etter overgangen, men er på gang nå.

80. Christoffer Bigseth Olsen, Vardeneset (ny)
Født: 1987. Oppvekst: Vardeneset.
En av de beste midtbanespillerne i 3. divisjon. God i alle spillets faser, og selvsagt en viktig brikke for VBK. Har spilt både 2. divisjon og 1. divisjon tidligere, og har det nivået inne.

81. Hugo Waaland, Klepp (ny)
IMG_7709
Født: 1992. Oppvekst: Klepp.
Noe så sjeldent som en jærsk fotballbohem. Før Sandnes Ulfs debutsesong i eliteserien i 2012 var de veldig interessert i å se om Klepp-stopperen var en spiller for dem. Han prøvespilte, men da han ble tilbudt å tilbringe en helg med treningskamper i Bergen var han lunken. Talentet har det aldri vært noe i veien med, ble blant annet kåret til finalens beste spiller da han vant den nasjonale junioreliteturneringen (JET) som Viking-hospitant for fem sesonger siden. En av få spillere som får godkjent på et bedrøvelig Klepp-lag i år.

82. Preben Hellvik, Frøyland (ny)
Født: 1992. Oppvekst: Bryne.
Sønn av Nils Ove Hellvik har virkelig funnet veien til nettmaskene denne sesongen. 18 mål i 3. divisjon avdeling 6 er meget imponerende. Sterk goalgetter.

83. Andreas Ravndal, Ålgård (ny)
BE-ravndal
 (Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)
Født: 1990. Oppvekst: Ålgård.
Var toneangivende i det forsøket på sluttspurt som Ålgård leverte i høst, men seks mål er selvsagt ikke nok for en spiss over en hel sesong. Har tempo og teft, og kommer til å herje voldsomt i 3. divisjon om han blir med ned.

84. Lars Edvard Danielsen, Staal (ny)
Født: 1992. Oppvekst: Staal.
En fantastisk spiss som kommer til å få muligheten til å spille 2. divisjon allerede neste år om han vil. Jeg vet det finnes interesse. Målscorer som er god både rettvendt, feilvendt og ikke minst foran mål. 23 mål på 24 kamper sier alt, og en nydelig scoring for Folkets lag på Viking stadion toppet en god sesong.

85. Martin Håland, Ålgård (ny)
Født: 1986. Oppvekst: EIK.
Scoret som innbytter i sesongpremieren for EIK, men det ble med den ene scoringen før han forlot klubben til fordel for akterutseilte Ålgård i høst. Der ble han heller ikke den redningsmannen man hadde sett for seg, og alt i alt ble dette i beste fall en mellomsesong. Har mer inne.

86. Thomas Våland, Brodd (35)
Født: 1985. Oppvekst: Viking.
I sin andre periode i Brodd. Var strålende for Randaberg da de rykket opp til 1. divisjon i 2010, strålende for Brodd i forrige periode, og god for Vidar i fjor. Selvsagt nøkkelspiller for Brodd i år, og det skal bli en glede å se ham i lokalfotballens indrefilet i 2015.

87. Emil Randulff, Vidar (ny)
Født: 1995. Oppvekst: Vidar.
Er fremdeles bare 19 år, og har fått endel spilletid for Vidar i år. Var inne på A-laget for to sesonger siden, men hadde en trøblete sesong i fjor, og måtte lånes ut til Randaberg i 3. divisjon for å finne seg selv skikkelig. Har vært innom aldersbestemte landslag tidligere år, og er en talentfull spiller som kan spille en nøkkelrolle for Vidar i mange år framover.

88. Bjørn Erik Taksdal, Nærbø (ny)
bru n?r 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1982. Oppvekst: Bryne.
Har spilt i 1. divisjon for Bryne og 2. divisjon for Ålgård i mange år, men har flyttet til Nærbø der han har spilt for bygdas fotballag siden 2012, og nå er spillende trener. Jeg har ikke selv sett ham spille siden i fjor på denne tiden, men da var han dominerende. Og i hans alder endrer man seg ikke nevneverdig på ett år. Rapportene sier at han nærmest alene er årsaken til at de blå og hvite har kjempet om opprykk til langt utpå høsten i år.

89. Sondre Flem Bjørshol, Vidar (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Vidar.
Ekte Vidar-gutt som plutselig har slått seg inn på laget i år. Har spilt 15 kamper på høyrebacken, og klart seg bra både i seriespill og mot FK Haugesund i cupen. Ikke akkurat den største og sterkeste forsvarsspilleren i divisjonen, men med fart, innsats og god ballbehandling har han kommet godt fra debutsesongen.

90. Morten Bjørlo, Staal (ny)
Morten Bjørlo EMK-2 
(Foto: Elin Moen Karlsen / Strandbuen)
Født: 1995. Oppvekst: Staal.
Fylte 19 år nå i høst, og er sisteårsjunior. Teknisk leken og briljant spiller med lavt tyngdepunkt, og har tidvis herjet i 3. divisjon i år. Det blir viktig for Staal å beholde ham om de skal rykke opp neste sesong.

91. Fredrik Deilkås, Vard (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Sand og Suldal.
Tidenes eneste suldøl som har spilt på øverste nivå i norsk fotball etter at han fikk et innhopp for FK Haugesund i en bortekamp mot Tromsø høsten 2011. Siden ble det ikke flere muligheter, og foran årets sesong gikk han videre til Vard i 2. divisjon, der han har gjort sine saker tålig bra, men vært litt ut og inn av laget. Høyreback og høyrekant som flytter til Bergen i vinter og bør være attraktiv for gode lag i Hordaland neste sesong om han ønsker.

92. Runar Høiland, Frøyland (ny)
Født: 1996. Oppvekst: Frøyland.
Talentfull spiller som allerede i en alder av 18 år er en viktig brikke for Frøyland der han har spilt fast på A-laget i flere sesonger allerede. Klar for et nytt steg dersom motivasjonen og ambisjonene er tilstede.

93. Runar Fløysvik, Riska (ny)
Født: 1992. Oppvekst: Riska.
Gikk sammen med Ole Marius Aasen til Viking som 15-åring, men har fått karrieren både i Jåttåvågen og senere Sandnes Ulf ødelagt av skader. Midtbanespilleren med slepen venstrefot har herjet for Riska de to siste sesongene, og står på ønskelisten til klubber høyere oppe i divisjonene.

94. Snorre Fløysvik, Donn (ny)
Født: 1992. Oppvekst: Brodd.
Ble regnet som et stort talent på Midjord, og fikk over 100 A-kamper allerede som tenåring, før han ved sommertider i fjor forlot Stavanger og Brodd til fordel for studier i Kristiansand. Det miljøskiftet har nok gjort ham godt, for rapportene fra Kristiansand sier at Brede Hangeland-kopien presterer på et høyt nivå uke etter uke. Har spilt fast på laget som rykket opp til 2. divisjon, og også tegnet seg på scoringslisten hele åtte ganger.

95. Jonas Vølstad Fjeldsbø, Ålgård (ny)
Født: 1988. Oppvekst: Ålgård
Tidligere aldersbestemt landslagsspiller som imponerte for Ålgård tidlig i karrieren, og ble hentet til Bryne. Det ble med en halv sesong i 1. divisjon i 2012, men har aldri kommet tilbake til det nivået han viste før han dro dit. Helt ordinær på Ålgårds ving i år, men kan komme til å herje i 3. divisjon neste sesong.

96. Magnus R. Grødem (ny)
Født: 1998. Oppvekst: Bryne.
16 år, og gjør allerede en god figur for rekruttlaget i 3. divisjon. Har virkelig tatt store steg på fotballbanen denne sesongen, og spilt seg inn på G16-landslaget denne høsten. Sammen med Salte ett av de største talentene fra Jæren.

97. Ali Kilinc, Brodd (24)
kilinc 
(Foto: Tarjei Sel / Jærbladet)
Født: 1992. Oppvekst: Brodd og SIF.
Ferdighetsmessig et av de største talentene Rogalands-fotballen har sølt bort. Ingen av de store lagene grep sjansen da han var ung nok, og etter en mellomsesong i fjor og en skadesesong i år er nok magien brutt. Jeg håper han kommer sterkt tilbake neste sommer, for Kilinc i form er en fryd å se på.

98. Tord Salte, Bryne (ny)
salte 
(Foto: Privat)
Født: 1999. Oppvekst: Bryne.
Bare 15 år, men kanskje det aller største talentet under junioralder i Rogaland. En konfirmant i en voksen maskins kropp. Debuterte i seniorfotballen i år, og har spilt flere kamper for Bryne 2 i 3. divisjon. Om klubbledelsen våger bør det ikke gå mange sesonger før Leif Rune Saltes sønn spiller 1. divisjonsfotball.

99. Kenneth Monsen, Ålgård (ny)
Født: 1989. Oppvekst: Lye og Bryne.
Tidligere 1. divisjonsspiller som aldri slo skikkelig gjennom i Bryne. Har vært en av få formspillere for Ålgård i høst. En jevnt god fotballspiller med gode allroundferdigheter, men uten særlig spisskompetanse.

100. Chris Sleveland, EIK (ny)
EIK - Stabæk 2 4-2Chris Sleveland, Kenneth Grande 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende)
Født: 1997. Oppvekst: Helleland.
17-åring fra Helleland som kun har spilt fire kamper for EIK i 2. divisjon i år, men hadde fortjent enda mer spilletid. Veldig spedbygd, men med leken, langbeint teknikk. Kom inn som innbytter i tredjerundekampen mot Viking i cupen. Kan bli meget, meget god.

2 hendelser på “Fra Hangeland til Sleveland”

  1. IkkeEspenSkogen

    Bra liste! Hvor nærme var Espen Skogen listen? Skadene har nok tatt sin toll, men han er absolutt fortsatt en habil spiller, på nivå med EIK sine andre lokale spisser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.