Før kampen: Riska – Ålgård

Ålgård fikk verken med seg robbel eller rakje fra sesongens siste tur over Boknafjorden, og greide heller ikke sette strek over Åkras ørsmå opprykksmuligheter. På Hommersåk venter nok en motstander som kjenner litt på eimen av tredjedivisjon, og som ikke har tapt siden 4. mai.

Når: Fredag (21.10.17) kl. 14.00

Hvor: Riska stadion

Dommer: Henning Furu Verstegen (Varhaug IL)

Tropp: Her

Siste møter: Ålgård – Riska 1-1 23.06.17, Riska – Ålgård 0-2 01.09.16, Ålgård – Riska 1-3 12.05.16

Statistikk: Ålgård ligger på 7.plass med 35 poeng. Status på bortebane er 6-1-5 og 27-32 i målforskjell. Totalt på de 6 siste kampene er status for Ålgård 3-1-2 og 15-11 i målforskjell. Riska ligger på 2.plass med 52 poeng. Status på hjemmebane er 6-5-1 og 37-14 i målforskjell. Totalt på de 6 siste kampene er status for Riska 4-2-0 og 19-4 i målforskjell.


God motstand på Åkra.

Det ble som ventet tøft for Ålgård i forrige helgs kamp på Åkra. Og laget fra Karmøy, som plutselig fikk tent håpet om opprykk igjen etter at VBK ikke greide slå Djerv 1919 dagen i forveien, tok tre oppskriftsmessige poeng hjemme. Åkra tok ledelsen tidlig ved ÅFK-dødaren Mats Kvalvågnes. Den tidligere Vard-spilleren har etter denne kampen seks mål mot ÅFK denne sesongen, og er nå oppe i 23 mål i serien totalt i år, noe som gjør ham til den med nest flest scoringer i pulja.

Christer Bauge Sivertsen scoret så i sin andre kamp på rad for Ålgård da han fullførte et flott angrep og utlignet til 1-1 et kvarter senere, før Åkra igjen tok ledelsen før pause ved Audun Olsen. 3-1, også det ved Mats Kvalvågnes, kom like etter hvilen og ble sluttresultatet. I andre omgang viste også Åkra spillemessig hvorfor de er helt i toppen av tabellen og hadde etter rapportene å dømme full kontroll ut kampen.

Ålgård-trener Andreas Ravndal beskriver en kamp som var preget av at ingen av lagene hadde noe å spille for (enten visste ikke Åkra at de fortsatt har sjansen på opprykk eller så tror de bare ikke på det selv), og skriver til Lokalfotball.no at det var lavt tempo og lite energi mesteparten av oppgjøret, før Åkra viste at de er et bedre fotballag utover i andre omgang.

Lagets andre trener, Jonas Vølstad Fjeldsbø, sa til Gjesdalbuen etter kampen at han savnet litt av fandenivolskheten som ÅFK har vist i høst, og at han håper de finner tilbake til krigeren de har inni seg til de resterende to kampene i årets sesong.

Ålgård har hatt et par gode kamper før denne mot Åkra, og spesielt angrepsspillet har virkelig begynt å sitte i det siste. Åkra er både det beste og mest gjerrige hjemmelaget i pulja, så at det skulle bli tap her betyr på ingen måte at Ålgård har vært grisedårlige og må begynne helt på nytt igjen. Det er også verdt å nevne at laget hadde tre spillere ute med karantene, i tillegg til Alexander Viland som var bortreist, så det var en noe amputert tropp som dro over fjorden.

Men slik har sesongen vært for Ålgård. Skader, suspensjoner og ikke minst prioriteringer har ført til at Ålgårds to trenere har måttet klø seg i hodet mer enn én gang for å få spillerkabelen til å gå opp.

Heldigvis finnes det mange unge som liker å spille fotball på Ålgård ennå. Og da ÅFK i kampen mot Åkra satt inn tre spillere som er så unge at de ikke var født sist det norske landslaget var i et mesterskap og som kun prater om portugiseren når de omtaler Ronaldo, så tyder det på at det finnes håp for fotballflaggskipet i kommunen – og ikke minst at det jobbes godt nedover i rekkene.

Tvillingene Oliver (som allerede har scoret for A-laget i år) og Markus Sælevik samt Bjerkreimsbuen Klaus Merkesdal, fikk alle spilletid på Karmøynå. Marius Fardan, også en meget ung herremann, er enda en som har fått spille litt for A-laget i årets fjerdedivisjon. Og det kan se ut som at spesielt 2001-årgangen kan ha en del spillere som med tiden vil være med å sparke ÅFK oppover i divisjonene igjen – hvis de da ikke blir altfor gode.

Dette er en god del av ÅFK’s 2001 årgang. Tre av de som er med på bildet har fått debutere på A-laget i år. Foto: Eugen Hammer, Gjesdalbuen

For en som sitter med et bilde dynket i nostalgi foran seg, et bilde av en bygd hvor «alle» som vokste opp spilte fotball og A-laget bestod av spillere som samtlige hadde gått på Gjesdal ungdomskole, er det gøy å se at ting er på vei tilbake til «normalen» etter en god del år med litt av hvert.

Og selv om det fortsatt svir at stadion – som kun var en litt dårlig slått corner unna der jeg vokste opp – er flyttet ut av sentrum, og opplesing av lagoppstillinger og lyden av den velkjente «Mål, mål og mere mål» ikke er en del av by(gd)larmen nede i Ålgård lengre, er det ingen tvil om at «kidsa» har fått et anlegg som sportslig sett er på et helt annet nivå enn det som var, og med det har fått enda bedre forutsetninger for å lykkes enn den generasjonen som lekte i gjørmå bak tribunen på den gamle stadion. Så får det heller være at de aldri får oppleve det å stupe ut i den iskalde Figgjoelva etter fotballer som har blitt offer for mislykkede frispark og sinnsyke klareringer.

For dagens A-lag venter nå uansett Riska i nok en en vanskelig bortekamp. Ålgårds trener er klar over utfordringen som venter, men øyner sjansen for poeng.

– Riska-kampen blir meget tøff. De er i mine øyne et av de beste lagene i puljen, med kun Åkra som bedre. Vi skal gjøre det vi kan for å skape trøbbel for dem, og med noe av samme medisinen som i vår er poeng absolutt innen rekkevidde, skriver Ravndal.

Borte bra, men hjemme; ikke fullt så bra.

Forhåndsfavoritt Riska har holdt seg i toppen gjennom hele sesongen. For to uker siden så det ut som håpet om opprykk var kjørt, men etter at VBK ikke vant «opprykkskampen» forrige fredag, er det fortsatt et bittelite håp – selv om opprykk kanskje ikke var det direkte målet før sesongen.

– I skrivende stund ligger vi på 2.plass på tabellen og hadde vi avsluttet årets sesong nå hadde vi vært fornøyd med det. Opprykk har ikke vært en direkte målsetning for oss i år. Vi spiller som alle andre for å vinne fotballkamper, så får vi se om det blir 4.div også neste år eller om VBK snubler og vi tar opprykket på tampen, skriver Riskas trener Simen Egeland til Lokalfotball.no, og legger til at målsetningen før sesongen var topp 3 – noe de da altså ligger godt an til å greie.

Laget fra Hommersåk har nå spilt 19 (!) kamper på rad uten tap. Ikke siden Åkra slo dem 4. mai har de gått av banen uten poeng, noe som må sies å være svært imponerende.

De påførte også Vardeneset deres eneste tap denne sesongen da de slo dem 3-0 på Tasta tidligere i høst – i en kamp de dominerte. Men selv om laget har dominert spillemessig i veldig mange kamper, har det ikke alltid blitt tre poeng. Og kanskje spesielt på hjemmebane har det vært noe som har skurret litt, noe laget ikke helt har greid å finne grunnen til.

– Vi har slitt altfor ofte med å avgjøre kamper som vi har dominert, noe som har resultert i for mange uavgjortkamper, som kampen borte mot Ålgård i vår.

– Vi har alltid sett på kampene på hjemmebane som en fordel og en styrke, men i år har det lugget litt. Vi har en fin ramme rundt kampene med mye folk på tribunen, så vi ønsker helt klart å heve nivået på hjemmebane!, skriver Egeland

Selv om Riska har gjort det bedre enn de aller fleste lagene i pulja på hjemmebane, og strengt tatt bare har ett tap (hvis vi ser bort fra cup-tapet mot Viking, som må sies å være en ripe i lakken tatt Siddisenes sesong i betraktning), har de tatt seks poeng færre hjemme enn de to konkurrenten i toppen – noe man jo ser nå at gir utslag (ligger fem poeng bak VBK).

Vaulen, Vard 2 og Frøyland er alle lag Riska er mer enn gode nok til å slå, men har måttet dele poeng med hjemme. På lørdag må det bli tre poeng skal de fortsatt ha heng på opprykket, og da nytter det ikke å sløse med sjansene slik de har gjort tidligere – blant annet i bortemøtet med Ålgård.

– På lørdag er vi revansjesugne. Et surt uavgjortresultat i en frustrerende kamp på Ålgård i vår sitter godt i minne. Vi går «all in» for å vinne og avslutte sesongen på en fin måte. Riska-publikumet fortjener en god seier i sesongens siste hjemmekamp, skriver Egeland.

Men treneren tror nødvendigvis ikke det blir lettere i morgen enn forrige gang, og må i tillegg klare seg uten et par sentrale spillere.

– Jeg forventer en tøff og fysisk kamp. Ålgård er uten tvil et hardtkjempende lag som står distansen, det fikk vi kjenne på i vårsesongen. Da spilte vi en kamp vi burde avgjort, og reist hjem med 3 poeng i bagasjen. Troppen er langt i fra komplett til helgens kamp, men mange spillere som har ventet på sjansen står klar til og vise seg frem, og forhåpentligvis får vi samme kampbilde som i vår. Vi vet også at vi kommer til og bli satt på prøve av hardtkjempende Ålgårdspillere. Så gjelder det å holde hode kaldt og spille vårt spill, forhåpentligvis løsner det foran mål denne gang, avslutter Egeland.
Ålgård-spiller Sven Næsse omringet av Riskas Joachim Knutsen og Geir André Aasen, mens Runar Fløysvik ligger nede på bakken. Foto: Frode Olsen, Sandnesposten

Kortstokken.

Ålgård har ingen spillere ute med karantene, men har seks stykker som må passe seg og er ett gult unna soning. Espen Nygaard, Henrik Kommedal og Christer Reinertsen er tilbake fra pallespikring forrige kamp. Riska har tidligere Ålgård-spiller Geir André Aasen ute med karantene og har fire spillere i faresonen.

Se opp for.

Riska har mange gode spillere, men den aller farligste er selvfølgelig Vetle Myhre. Det finnes en spiller i Løten, én i Trøndelag og to stykker i Troms som har scoret flere mål enn Myhre i fjerdedivisjon denne sesongen. Men hvis vi lar lokalpatriotismen blende oss og går ut i fra at fjerdedivisjon i Rogaland er det absolutt ypperste nivå fem i Norge har å by på, er Vetle Myhre uten tvil den beste spissen i landet på dette nivået.

31 mål på 18 seriekamper har det blitt på toppscoreren med fortid i Sandnes Ulf, Vard Haugesund, Vidar og Sola. Noe som betyr at han står med 9 flere scoringer enn tabelljumbo Avaldsnes denne sesongen. Han scoret selvsagt også Riskas mål på Ålgård tidligere i år.

Alexander Viland og de andre Ålgård-spillerne bør ikke snu ræva til Vetle Myhre, da kan det fort ende opp med baklengs. Foto: Frode Olsen, Gjesdalbuen

Tanker rundt kampen.

Forrige gang lagene møttes kom Ålgård fra to strake 1-6 tap og total ydmykelse, og jeg beskrev mulighetene deres mot Riska slik:

«Dessverre er jeg redd selv ikke alle Ålgårds menigheter samlet har nok tro til å flytte det fjellet som står på motsatt banehalvdel denne runden».

Selv om laget kanskje ikke greide å flytte fjellet, lot de hvert fall ikke Riska rase over dem. Tvert om viste de seg fra en meget god side, og kjempet til seg et velfortjent poeng mot et frustrert bortelag. Nå om dagen er Ålgård i bedre slag enn da, og jeg er mye mer optimistisk med tanke på poeng foran dette møtet. Men de må likevel finne frem til den fandenivolskheten Jonas Vølstad Fjeldsbø etterlyste samt stille med samme heroiske innsats som i forrige møte, skal de få med seg noen ønskede poeng hjem i morgen.

Riska stiller noe redusert, og må greie seg uten Runar Fløysvik og Atle Soma i tillegg til tidligere nevnte Geir André Aasen. Dette er tre spillere som alle hadde startet hadde de vært tilgjengelige. Frafallet kan være en fordel for Ålgård, samtidig som man vet at det også hos Riska jobbes godt med de unge, og at det helt sikkert er mange som «banker på» og vil vise seg frem skulle de få muligheten.

I tillegg kommer man ikke utenom superspiss Vetle Myhre, som må stoppes skal dette gå veien. Og skulle Ålgård komme på noen overganger, må de bryne seg på den meget erfarne juniornorgesmesteren fra 2003 – og ikke minst tidligere Ålgård-spilleren – Torger Motland, som venter i midtforsvaret.

For Ålgård sin del er Christer Bauge Sivertsen, som har scoret i de to siste kampene, usikker. Det samme gjelder Sindre Karlsen. Det som er helt sikkert er at midtbanemann Sven Næsse ikke blir med til ytre (eller blir det strengt tatt indre?) Sandnes. Næsse har vært solid for Ålgård denne sesongen og blir ikke enkel å erstatte. Men det står bra spillere i døren klare til å komme inn og gjøre en innsats, så det kan selvsagt få en positiv effekt også.

Noe som hvert fall er et pluss for Ålgård, er som tidligere nevnt at to av lagets farligste angrepsvåpen er tilbake etter soning. Espen Nygaard, som scoret mot Riska på Ålgård, og Henrik Kommedal blir begge med all sannsynlighet sentrale i jakten på mål og poeng for ÅFK også i denne kampen.

Undertegnede gleder seg og tar turen til Riska stadion i morgen, og jeg regner med at det kommer flere fra Ålgård. Hjemmepublikumet stiller ifølge ryktene alltid mannsterke, så det kan fort bli gøy.

God kamp!

Espen Nygaard er tilbake fra karantene, og kan bli viktig på topp for Ålgård. Foto: Frode Olsen, Gjesdalbuen

Opprykkskampen.

Det har virkelig tettet seg til i toppen, og opprykket som nærmest var delt ut til VBK for en stund tilbake, står nå mellom tre lag igjen. VBK, som har Frøyland borte og Kopervik hjemme i de to gjenstående kampene leder fortsatt med fem poeng. Men skulle de bare greie å ta ett poeng på disse to kampene, mens Åkra (Austrått (b) og Avaldsnes (h) ) og Riska (Ålgård (h) og Skjold (b) ) tar full pott, kan vi faktisk ende opp med et scenario bestående av tre lag som står med lik poengsum etter 26. runder.

Det vil i så tilfelle føre til at opprykket blir avgjort på målforskjell, noe som igjen vil sørge for at VBK faller fra. Dette siden VBK ikke kan ta igjen de to andre sin målforskjell i dette scenarioet ettersom de i beste fall kan ende på 41 plussmål, mens Riska og Åkra vil ende på minimum 45 og 44. Skulle Riska og Åkra ende opp med, si, 45 plussmål hver, vil flest scorede mål slå inn. Da ligger Riska best an siden de minimum vil ha 73 scorede mål ved seier i de to siste kampene, mens Åkra vil ha minimum 65.

Nå skal det sies at hvis vi tar Åkras resterende motstandere i betraktning, så er det fullt mulig å skaffe seg tosifret antall plussmål på disse to kampene, noe som da vil føre til at Åkra stikker av med opprykket hvis ikke også Riska vinner sine kamper med et par mål.

Skulle noe helt sinnsykt skje, og begge lagene ville stått med for eksempel 73-28 i målforskjell etter siste serierunde, vil det bli avgjort på innbyrdes oppgjør, noe Åkra ville gått seirende ut av.

Men, nok spekulering. Uansett hvordan vi vrir og vender på det så er VBK store favoritter, og trenger kun to poeng på de to siste kampene for å sikre opprykket. Men skulle laget fra Tasta ikke greie å vinne mot Frøyland til helgen samtidig som Riska og Åkra tar tre poeng hver, har vi en helt vanvittig siste serierunde foran oss neste helg – så hold lørdag 27. oktober åpen!

1 hendelser på “Før kampen: Riska – Ålgård”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.