Før kampen: Ålgård – Nærbø

Ålgård blir bedre og bedre om dagen, mens Nærbø ønsker å forsegle kontrakten som gir dem retten til en ny sesong i divisjonen. I kveld møtes de to lagene til dyst på Solås.

Hvor: Nye Ålgård stadion
Når: I kveld kl. 19.00
Dommer: Sigbjørn Paulsen (Austrått)
Tropp: Her
Forrige møte: Nærbø – Ålgård 6-1, 09.06.17

Statistikk: Ålgård ligger på 7. plass med 32 poeng. Status på hjemmebane er 3-4-4 og 16-14 i målforskjell. Status for de siste 7 kampene er 2-2-3 og 10-11 i målforskjell. Nærbø ligger på 8. plass med 26 poeng. Status på bortebane er 4-0-6 og 19-22 i målforskjell. Status for de siste 7 kampene er 3-1-3 og 20-16 i målforskjell.


Begynner å sette seg
Siden sist innlegg har Ålgård rukket å spille tre kamper. Det har endt med seier borte mot Skjold, uavgjort borte mot Vaulen og tap hjemme mot Kopervik. Men til tross for bare fire poeng, har Ålgård spilt bra – opp mot årsbeste rapporteres det om – i alle kampene. Og de offensive utfordringene som tidligere har stått i veien for sjanseskaping, mål og poengsanking ser endelig ut til å være beseiret.

– De siste kampene har det offensive virkelig løsnet, vi spiller fin fotball og kommer til flere store sjanser, skriver en fornøyd Andreas Ravndal til lokalfotball.no.

Ålgård-treneren påpeker at laget fortsatt kan bli mer effektive, og at det faktum at det nå endelig har begynt å løsne, viser at det tar så lang tid som nesten en hel sesong for et helt nytt lag å finne skikkelig ut av hverandre, for igjen å kunne fremstå slik de ønsker.

Selv om det har blitt en del baklengs og det har vært stadige endringer i den bakre fireren, har ÅFK fremstått bra defensivt i store deler av sesongen. Ravndal peker også her på at det er forbedringspotensial, men at det og er viktig å tenke på at det ofte er en ung gjeng som danner forsvaret, en gjeng som forhåpentligvis kan bidra for laget mange år fremover.

– Vi kan bli enda mer kyniske når det er nødvendig. Har gitt bort litt for enkle mål noen ganger. I tillegg kan vi bli tøffere i duellspillet. Men vi skal huske at vi spiller normalt med en ganske ung forsvarsfirer som kun vil bli bedre på disse tingene. Flere av spillerne er fremtidige bautaer for ÅFK, men trenger erfaring for å bli det.

B – U – B
Ålgård spilte godt og skapte mange sjanser i hjemmemøtet med opprykssultne Kopervik for to uker siden. Til Gjesdalbuen sa trener Jonas Vølstad Fjeldsbø etter kampen blant annet at dette var en av de beste 90-minutterne laget har spilt i år og at det var mye å bygge videre på. Dessverre ble det en del sjansesløsing, og Hans Olav Bråtås scoring for bortelaget tidlig i kampen ble dermed avgjørende.

Borte mot Vaulen ble det også spilt bra. Men selv om Ålgård snudde 1-0 til 1-2, og igjen tok ledelsen 2-3 langt inne på overtiden, glapp to poeng på spektakulært vis etter 95 minutter, mot formsvake strandløver. Etter Ålgårds ledermålet på overtid, skjøt like så greit Vaulen direkte fra avspark og fikk hjørnespark. Dette scoret de da på, og dermed var det en skuffet gjeng som måtte ta turen oppover til Ålgård.

I den utsatte kampen mot Skjold på mandag (skulle vært spilt i august) ble det endelig tre fortjente poeng. Ett mål av Sven Næsse og to ganger Espen Nygaard, sørget for at Ålgård ledet med tre mål etter en times spill. Etter dette slakket muligens ÅFK litt av, og Skjold reduserte to ganger på tampen etter å ha byttet inn hele seks spillere. Men alle tre poengene ble med hjem, og spillemessig var det nok en oppløftende kveld.

Mot fornyet kontrakt
Med fire kamper igjen har Nærbø tatt like mange poeng som de gjorde i første omgang av sesong og er med det på god vei mot å sikre plassen. Laget fra Hå lå til sommerpausen på en 10. plass, men har siden det klatret to plasser og står nå med en poengsum som tilsier at Murphys lov virkelig må brette opp ermene skal dette ende med nedrykk.

– Vi har i høst vunnet mot de riktige motstanderne i forhold til bunnkamp og det gir oss gode kort på hånd foran de siste fire kampene. Vi håper selvsagt å få avgjort så raskt som mulig, og vi har for det meste prestert ganske bra i høst. Dette håper jeg fortsetter, skriver Nærbø-trener Tommy André Velde til lokalfotball.no.

Bjørn Erik Taksdal og resten av Nærbø håper å kunne spille seg ut av nedrykksstriden med seier over Ålgård. Foto: Tarjei Sel, Jærbladet

Forrige møte mellom lagene kan best beskrives som en katastrofe for Ålgård sin del og en gavepakke for Nærbø. 6-1 ble det til de blå- og hvitstripete, mens Ålgård også fikk to mann sendt i garderoben med røde kort.

– Forrige kamp mot Ålgård var meget spesiell. Det var en jevn kamp der vi plutselig ledet 5-1. Vi scoret 2-1 like før pause og tre mål før andre omgang nesten var startet, minnes Velde.

Noen dommerkontroverser var det i oppgjøret, men alt i alt var dette en kamp der Ålgård først og fremst tapte for seg selv, noe Nærbø og Martin Skeie var smarte nok til å utnyttet til det fulle.

16244
En oppgitt Ålgård-benk trodde nesten ikke det de så da lagene møttes tidligere i år. Foto: Frode Olsen, Gjesdalbuen

Kortstokken
Ingen Ålgård-spillere soner karantene denne kampen, men hele syv stykker risikerer å måtte stå over turen til Karmøy om litt over en uke. For Nærbø soner Rune Torland Mjåtveit for tre gule og Leif Arne Brekke for rødt kort i forrige kamp. Seks spillere er ett gult unna karantene.

Både Ålgård og Nærbø har en bra samling kort. Ålgård står med 39 gule og 3 røde kort, mens Nærbø er like bak også her med 38 gule og 2 røde. Men selv om forrige møte mellom lagene endte med 8 gule og 2 røde kort, frykter ikke Tommy André Velde at det skal bli for mye denne gangen.

– At det blir en fysisk kamp med mange dueller frykter jeg ikke så mye. Vi har mange spillere som kan takle slike forhold godt. At det skal være litt temperatur i kamper mellom lokale lag synes jeg er på sin plass.

Det er verdt å nevne at kveldens dommer, Sigbjørn Paulsen, også dømte basketaket mellom Ålgård og Vardeneset tidligere i høst. La oss håpe dommeren slipper lignende tilstander og oppførsel denne gang, samtidig som vi nyter et sitat fra akkurat den kvelden – her formidlet via Twitter av Lars Fisketjøn.

Fisketweet

Nok en gang: Se opp for Martin Skeie. Scoret fire sist lagene møttes og har bare Vetle Myhre foran seg på toppscorer-listen. Han har det høyeste målsnittet i pulja (2,4), og beskrives av treneren som en spiller med ekstremferdigheter som er spennende for nesten et hvert nivå.

– Det er nesten opp til ham hvor mye han eventuelt vil ta det neste steget. Han har i alle fall ferdigheter som vil kunne gjøre seg gjeldende på et høyere nivå, svarer Nærbø-treneren på spørsmål om Skeie er moden for spill på et høyere nivå.

NIL-ÅFK
Martin Skeie scorer når han vil. Her med tidligere Ålgård-spiller Kristofer Atli Bjarnason fra oppgjøret i sommer. Foto: Frode Olsen, Gjesdalbuen

Tanker rundt kampen
Ålgård har mildt sagt mye å revansjere etter nederlaget i sommer. Å tape 6-1 for Nærbø er ikke noe som klinger særlig godt mellom fjellene. Og om klubben har hatt problemer med tilliten blant bygdas befolkning tidligere, så gjør ikke akkurat slike kamper at folk går mann av huse for å se laget sitt. Strengt tatt fører vel slike kamper til at skadefryden som har rådet blant mange på Ålgård, får blomstre. Derfor er det heller ikke vanskelig å tro på Andreas Ravndal når han sier at laget nok ikke trenger all verdens til pep talk før kampen i kveld. Samtidig er det akkurat dette, revansjelysten, Nærbøs trener Tommy André Velde frykter.

– Jeg frykter denne kampen og har sett på den som en av de vanskeligste i høst. Grunnen er at jeg tror de er såret etter forrige kamp. De fikk et stygt resultat og mye pes fra folk som følger med på Ålgård. Dette tror jeg de vil revansjere, sier Velde.

– Vi har definitivt noe å revansjere, og vi regner med å se akkurat det fra alle spillerne, sier Ravndal.

Ålgård mønstrer en skadefri tropp, og når heller ingen har pådratt seg karantene til denne kampen har trenerne endelig muligheten til å velge nærmest som de vil. I tillegg har de som nevnt spilt bedre og bedre de siste kampene og også kommet til mange sjanser. Spissen Espen Nygaard banket inn to mål mot Skjold, det ene visstnok en perle av de sjeldne, og hans produktivitet blir viktig. Ønsket mitt om å se Nygaard, Aslak Ravndal og Henrik Kommedal i startoppstillingen sammen, ble også oppfylt forrige kamp – noe som så ut til å funke. Samtidig kom begge backene på scoringslisten mot Vaulen, og med målfarlige spillere som Sven Nesse og Ezekiel Bala på midtbanen, kan det bli en morsom fredagskveld skulle laget fortsette å spille seg til mange sjanser.

Det ble ikke uttelling for backen Halldor Broddi Thorsteinsson mot Kopervik, men mot Vaulen ble det mål. Foto: Kirsten Håland, Gjesdalbuen

Tilbakeblikk
Forrige gang lagene møttes ble det som tidligere nevnt 6-1. Den gang til Nærbø – på Nærbø. Forrige gang lagene møttes i seriesammenheng på Ålgård derimot, ble det 6-1 til Ålgård. Dette var så langt tilbake som for 40 år siden, også den gang i fjerdedivisjon avdeling to, og målscorerne het Vidar Øfsteng (3), Johnny Engstøm, Peder Skårland og Kenneth Egeland. For Nærbø scoret Agnar Ueland. Forskjellene fra da til nå er selvfølgelig mange. Men det kan blant annet nevnes at begge lagene i ’77 kjempet helt i toppen og at Ålgård til slutt rykket opp til tredjedivisjon. Her kan det legges til at tredjedivisjon den gang var nivå tre, nå er det som kjent nivå fire.

«Ålgård viste for en gangs skyld sitt forventningsfulle publikum virkelig toppspill, noe som varmet de ellers hutrende hundrede som var møtt frem.», fra kamprapporten i Stavanger Aftenblad.

At Ålgård-publikummet fortsatt har forventninger den dag i dag, er det ingen tvil om. Noe de som oftest glisne tribunene de siste årene tydelig indikerer. Og at det kommer flere hundre, nærmere sagt tre hundre, slik som den gang også nå på fredag, har jeg dessverre liten tro på.

Men kanskje folk på Ålgård bør våkne litt opp og komme seg på kamp igjen. Jæder-pølsa smaker fortsatt like godt, man sitter behagelig til tross for at det nok blir litt hutring av temperaturmessige årsaker også denne gang, og laget er fullt av Ålgårdsbuer som spiller bra om dagen – og så er det jo selvfølgelig helt gratis.

Så til folk fra både Nærbø og Ålgård: Kom dere på kamp i kveld!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.