Før kampen: Ålgård – Kopervik

To mål på overtid sørget for at Ålgård fikk med seg alle poengene fra «Iden» forrige runde. På fredag kommer en gjeng koperviksbuer til Solås for å lage leven.

Hvor: Nye Ålgård stadion

Når: Fredag 22.09 kl. 18.45

Dommer: Olaf Andre Frøyland (Frøyland)

Tropp: Her

Forrige møte: Kopervik – Ålgård 3-1, 29.05.2017

Statistikk: Ålgård ligger på 7. plass med 28 poeng. Status på hjemmebane er 3-4-3 og 16-13 i målforskjell. Totalt på de 6 siste kampene er status for Ålgård 3-1-2 og 10-7 i målforskjell. Kopervik ligger på 4. plass med 41 poeng. Status på bortebane er 5-2-1 og 24-10 i målforskjell. Totalt på de 6 siste kampene er status for Kopervik 5-1-0 og 19-6 i målforskjell.


Jæren levert med en gang, Ålgård nesten for sent.

Det er få ting som er så vakkert – når man først må kjøre bil et stykke – som å kjøre riksvei 44 over Jæren. Kjøreturen forrige fredag, var intet unntak. Etter hvert som landskapet ble flatere jo lengre sør jeg kom, føltes det nærmest som at jeg kjørte rett inn i den skyfri himmelen som lå foran meg (som senere denne kvelden ble dekorert av nordlys).

Og synet av et helikopter, sannsynligvis med oljearbeidere, som flydde av sted i det fjerne, samt konturen av Obrestad fyr der ute i horisonten, var med på å gjøre det hele til et fantastisk skue. Jæren viste seg fra sin beste side, og akkurat der og da var jeg svært fornøyd med valget om å ta turen fra Tasta til Varhaug for å se 4. divisjons-fotball i stedet for å gjøre hva enn normale folk måtte gjør en fredagskveld.

Vi, ca. hundre, som møtte opp ble vitne til en jevnspilt kamp på «Iden». Som vanlig var det en del startvansker for Ålgård, som de siste kampene har hatt problemer med å etablere noe offensivt spill de første førtifem. Det var vertene Varhaug som tok kommando og kom best i gang, og det høye presset de grønnkledde startet med resulterte etter hvert i et par halvsjanser og én stor sjanse.

Et – nok en gang – nykomponert forsvar, med Gunnar Valsson inne på stopperplass, gjorde en solid jobb gjennom hele kampen. Og det som kom forbi dem, tok en meget god Kenneth Espedal i målet seg av. Fremover prøvde Ålgård å spille direkte og å slå den lange opp i bakrommet på Espen Nygaard og Ezekiel Bala, men problemet med dette var at den siste pasningen stort sett kom for sent, og dermed greide aldri Ålgård å «ta» Varhaug i ubalanse.

 

NygaardAlene
Espen Nygaard ble tidvis litt alene på topp. Her med en god del skuelystne rundt seg. Foto: Dag Atle Svendsen

Et stykke ut i omgangen la Ålgård om til et lavere press, gjorde et spillerbytte og begynte å trille litt mer ball i stedet for å slå langt. Dette gjorde at de ble seende mer og mer komfortable ut etter hvert som mørket kom snikende over matta. Det førte likevel ikke til masseproduksjon av sjanser, og Ålgårds eneste farlighet denne omgangen kom på et skudd fra Sven Næsse.

DSC_0217
Sven Næsse spilte en meget god kamp på Ålgårds midtbane. Foto: Dag Atle Svendsen

I løpet av kampen – og spesielt i pausen – må jeg ærlig innrømme at det fristet å ta turen innom bobiltreffet som holdt til like ved (og da mener jeg like ved) stadion. Her ble det spilt livemusikk av typen danseband, og jeg kan ikke annet enn anta at folk nøt de herligste hjemmebryggede drinker og de tørreste av svenskkjøpte sigaretter mens de sang med på den ene grove visen etter den andre. Stemning fra «festivalområdet» minnet oss kanskje også litt på at det tross alt var fredag.

Bobil
«Festivalområdet» lå som man ser like ved stadion. Foto: Dag Atle Svendsen

 

Andre omgang var også jevn, men nå var Ålgård mye mer med. Varhaug på sin side hadde også i denne omgangen en del å komme med, blant annet to gigantiske sjanser som de ikke greide å omsette. Torben Dvergsdal sto for den ene, da han uforstyrret satte en heading utenfor, mens en av hans lagkamerater, usikker på hvem, sto for den andre som var en god avslutning fra kloss hold som Kenneth Espedal nærmest på mirakuløst vis reddet.

For Ålgård hadde Bala et skudd utenfor og Sindre Karlsen en stuss på corner som strøk stolpen, som de to største mulighetene i ordinær tid. Men etter hvert som klokken tikket mot 90 minutter så det mer og mer ut som det kom til å ende med poengdeling – noe som for så vidt hadde vært helt greit.

Men så, på overtid litt ut av ingenting, kriget Zabi Habibullah til seg ballen inne i sekstenmeteren til Varhaug og fikk lagt inn foran mål langs bakken. Der sto innbytter Henrik Kommedal og bare dyttet ballen inn i det åpne buret, til stor jubel i Ålgård-leiren, og ditto stor skuffelse hos hjemmelaget. Publikum innså at nok et slag på hjemmebane var tapt, reiste seg og gikk. Men før de hadde nådd bil, traktor og moped, var Ålgård frempå igjen. Målscorer Kommedal, eller Zabi Habibullah, litt usikker, avsluttet i stolpen og toppscorer Ezekiel Bala var på plass og satte returen.

Andreas Ravndal var nok mest lettet etter at tre poeng var sikret.

– Vi visste at sjansene kom til å komme og det var viktig at vi ikke lot oss stresse, men fortsatte tålmodig med det som funket. All ære til gutta for troen og jobben som ble lagt ned til dommeren blåste, vi fikk heldigvis betalt for det til slutt.

Opprykksjokeren.

Kopervik har kanskje gått litt under radaren når det kommer til opprykksprat denne sesongen, men er for alvor med i racet. Laget som holdt på å rykke ned til 5. divisjon i fjor, og som av både Haugesunds Avis og lokalfotball.no ble tippet på en tiendeplass, har virkelig bit mer fra seg enn mange forventet. Lagets trener, Ståle Hetland, uttalte før sesongen at målet var å holde seg, og kanskje er det akkurat denne beskjedne målsetningen som har gjort at «Kilane» har fått jobbet i fred og nå ligger der de gjør.

Etter et noe overraskende hjemmetap for Varhaug i første kamp etter sommerferien, har det blitt en uavgjort og fem seire for Kopervik. KIL-trener Ståle Hetland skriver til lokalfotball.no at laget har fått satt et forsvar som funker bra sammen, og at de nå er solide bakover. Når man så legger til at de har målmaskinen Kjetil Vatland Olsen på topp og et par rutinerte herremenn i Son van Vo og Lars Eirik Austevik på midtbanen, kan vi skimte konturen av en aldri så liten «dark horse» i oppløpet ved siden av VBK, Åkra og Riska.

Gjestene fra Karmøy kommer til Nye Ålgård stadion for første gang på fredag. Forrige gang laget var på Ålgård, i 2010, gikk kampen på gamle Stadion nede i sentrum – da spilte lagene i 2. divisjon. Den gang endte det 2-1 til KIL, etter to scoringer av tidligere Start- og FKH-legende Bala Garba. Av spillere som var med for Kopervik den gang, er kun tidligere nevnte Son van Yo og Lars Eirik Austevik med nå. For Ålgård spilte begge dagens trenere, Andreas Ravndal og Jonas Vølstad Fjeldsbø, i tillegg til Gunnar Valsson som i kveld står over.

«Kilane» har både Riska og VBK (nummer 1 og nummer 3 på tabellen) igjen på programmet, og kan med nok «stang inn» stå med alt i egne hender før siste serierunde. Fra et nøytralt ståsted er det ikke mye som hadde vært bedre enn hvis Koperviks bortemøte med VBK i siste serierunde hadde blitt en ren opprykksfinale. Det skal holde hardt, blant annet fordi KILs tre siste kamper alle er borte, men drømmen om å snyte Åkra for opprykket lever fortsatt hos koperviksbuen, og første mulighet til å ta et nytt steg i den retningen kommer nå mot Ålgård.

Kortstokken.

Alexander Viland er tilbake etter å ha stått over med karantene mot Varhaug, mens Gunnar Valsson soner for tre gule. Fem spillere hos Ålgård og fire hos Kopervik, er ett gult kort unna å måtte sone karantene. Ingen av gjestenes spillere er suspenderte denne kampen.

Se opp for toppscorer Kjetil Vatland Olsen. Koperviks nummer 9 scoret 22 mål på 21 seriekamper forrige sesong og er oppe i 21 mål på 18 kamper denne sesongen. Tidligere i sommer trente han med FK Haugesund, hvor KIL-trener Ståle Hetland sier han gjorde en god figur. Hetland håper og tror Vatland Olsen blir i Kopervik, uavhengig av om det bli opprykk eller ei, selv om han tror spissen kunne greid seg både ett og to nivåer opp.

Noen tanker rundt kampen, og Ålgård’s utfordringer.

Ålgård sliter med å skape sjanser og å lage mål – spesielt i første omgangene. Enten det er den lange ballen i bakrommet eller en mer spillende variant, så virker veien frem til motstanderens mål ofte fryktelig lang. Kanskje er det mangelen på en real kraftspiss, en som er sjef i duellene, drar med seg en forsvarer og to for å åpne rom for andre og er livsfarlig på offensiv dødball, som er årsaken. Kanskje er det på midtbanen hele problemet ligger. At kvaliteten på pasningspillet er for dårlig, ettertrykket er for svakt og løpene for få. Eller kanskje alt ordner seg den dagen Aslak Ravndal, Henrik Kommedal og Espen Nygaard endelig får spille sammen igjen*. Tiden vil forhåpentligvis gi oss svar, men akkurat nå er mangelen på gjennombruddskraft tydelig, og slik jeg ser det så er det altså her, offensivt, skoen trykker mest  – noe som også kan komme til å by på utfordringer mot et Kopervik som er gjerrige bakover. Bakover er det derimot bra også hos Ålgård. Med tanke på at det stort sett er utskiftninger – av ulike årsaker – i forsvarsfireren foran hver match, synes jeg forsvaret gjør en god figur i kamp etter kamp. Men de skal få kjørt seg mot angrepsvillige koperviksbuer, og bør være obs på både dødballer imot og en Kjetil Vatland Olsen i scoringsform.

*Trioen Ravndal, Kommedal og Nygaard har grunnet skader kun spilt én kamp sammen på topp denne sesongen. Den endte med 5-1 tap for rivalen Frøyland. Med andre ord er ikke denne angrepsrekka noen garanti for suksess, men det hadde vært gøy å sett det som sannsynligvis er lagets tre beste offensive spillere få prøve seg sammen i et par kamper på tampen av sesongen.

Andreas Ravndal synes kampen på fredag blir vanskelig å spå, men mener Ålgård har muligheter.

– Vi styrte store deler av 1. omgangen i vårens oppgjør og vet at det et mulig å slå dette laget. Men KIL er et bra lag og er i form. Usikker på hvordan de vil angripe kampen på fredag. Vi skal spille vårt spill og satser på tre poeng.

På spørsmål om Ålgård kommer til å ta noe ekstra hensyn til Koperviks storscorer Kjetil Vatland Olsen, svarer Ravndal at de tar hensyn til KIL som lag og at de ikke bruker for mye tid på enkeltspillere.

Ståle Hetland forventer en vanskelig bortekamp hvor laget hans må opp på maksnivå for å ta med seg alle poengene. Samtidig er Kopervik-treneren litt overrasket over at Ålgård ligger der de ligger på tabellen, og ikke høyere.

Ezekiel Bala er Ålgårds toppscorer med åtte mål. Han scoret mot Kopervik i oppgjøret på Åsebøen, og forhåpentligvis banker han inn ett mål eller to også på fredag. Foto: Bjarte Espedokken

Blogger på benken.

Det blir ikke noe innlegg fra denne kanten til kampene mot Vaulen og Skjold. På grunn av en aldri så liten ferie, er det greiest å sette seg på benken for å på best mulig måte prøve å unngå potensielle selvmål. Men, til kampen mot Nærbø er det «på an igjen» – og den samme uken kommer også en ny statusrapport for 4. divisjon avdeling 2, som oppbygging til den meget interessante innspurten.

FYI: Ålgårds neste motstander, strandløvene fra Vaulen, pleier å kjøre bra forhåndsstoff før kampene, så sjekk ut Vaulen.com.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.