Før kampen: Ålgård FK – Varhaug

Vaulen trampet Ålgård enda lengre ned i bunnstriden da de fredag vant 4-1 på Nye Ålgård stadion. Kan revansjen, og en etterlengtet opptur, komme for ÅFK mot Varhaug i kveld?

Bunnen er nådd

Da Fredrik Stray Tjaum banket inn 3-0 til Vaulen før halve første omgang var spilt, var skaden så stor at Ålgård aldri maktet å reise seg igjen.

De fikk riktignok en redusering, hjemmelaget, i andre omgang. Men da Vaulen scoret på et selvmål like etter, var i bunn og grunn alle involverte ferdige for kvelden.

Stort sett det eneste som skjedde i løpet av de resterende 30 minuttene var en spillerbytte-aktivitet som gjorde at det hele minnet mer om en guttekamp på Norway Cup (noe også alderen på de fleste utpå gjorde), hvor utfallet av kampen ikke spilte noen rolle og alle skulle få prøve seg.

Vetle Birkedal var en av mange Ålgård-spillere som skrek ut i skuffelse etter tapet for Bogafjell. FOTO: Lars Fisketjøn
(Vetle Birkedal og lagkameratene er inne i en frustrerende tid. Foto: Lars Fisketjøn/Gjesdalbuen)

Med en sol som hang akkurat lenge nok på himmelen til at de fremmøtte på tribunen holdt seg varme kampen gjennom, med et hjemmelag som ønsket å slå tilbake etter den leie kampen mot Bogafjell og med en duell mellom gamle kjente i Vaulen og Bo Andersen, lå mye til rette for en underholdende kveld.

Men det ble en kjip start på helgen for alle som følger Ålgård. Etter tre hjemmekamper, mot Vardeneset i cupen og rekruttlagene til Sola og Bryne i serien, hvor man hadde sett spor av potensiale, glimt av god fotball og innsats av den helhjertede sorten, viste Ålgård seg dessverre som det bunnlaget de for øyeblikket er mot gjestene fra Vaulen.

For det som skulle bli en tett og jevn kamp, ble i stedet en påminnelse om at det er et godt stykke arbeid som ligger foran Bo Andersen og klubben før de er i nærheten av å nå sin målsetting om å komme tilbake til tredjedivisjon.

Ti minutter ut i oppgjøret var den hurtige angriperen til Ålgård, Vetle Birkedal, på farten, og var nære ved å komme alene gjennom med keeper. Pasningen i bakrom ble akkurat litt for lang, og i stedet for å havne i beina til ÅFKs angriper, rullet ballen inn i klypene til Endre Lien, som voktet buret for Vaulen denne kvelden.

Han dro så til med et langt utspill som falt ned i beina til Vegard Natland, en gave sendt fra oven, og Natland, som mottok ballen litt utenfor Ålgårds sekstenmeter, fikk det deretter fryktelig enkelt med tre ÅFK-forsvarere rundt seg, smøyg gjennom og smalt inn 1-0 for gjestene.

To minutter etter fikk Ålgård frispark. Halldor Broddi Thorsteinsson slo inn i feltet. Ballen gikk over alle, falt ned og smatt mellom beina på keeper som prøvde å plukke opp, og i mål. Dessverre for hjemmelaget sto linjemannen med flagget oppe, og scoringen ble annullert for offside.

Mål nummer to kom etter 20 minutter. En av Vaulens ungutter, 15 år gamle Oskar Moe, avsluttet herlig fra like utenfor sekstenmeteren, og ballen suste ned inn bak Ålgård-keeper Marius Halvorsen. Skal sies at Moe fikk all den tid han trengte, da det var null press fra passive spillere i sort. De så ut som saltstøtter, som far min ville sagt.

Fredrik Stray Tjaum punkterte mer eller mindre kampen to minutt senere med et skudd fra kanten av sekstenmeteren som gikk via stolpen og inn. En pen scoring av bortelagets kaptein.

Etter at halvtimen var unnagjort, fikk Zabi Habibullah to gigantiske sjanser til å redusere for hjemmelaget. Først avsluttet han med hodet, uforstyrret fra kloss hold, men keeper reddet. På returen avsluttet Zabi igjen, men nok en gang reddet Endre Lien i Vaulen-målet.

Så ble samme man spilt gjennom med en strøken pasning (så ikke av hvem), men nok en gang ble avslutningen for dårlig, og reduseringen uteble.

Like før pause satte Oliver Henneberg Bech opp Amir Habibi i god posisjon, men Ålgårds nummer ti fikk elendig treff, og ballen trillet til side for mål.

Førsteomgangen var jevnere enn resultatet tilsa, og Ålgård kom mye bedre med etter at de skiftet fra tre bak til fire, underveis. Likevel lå de under med tre mål til pause, hjemme, så veldig imponerende var ikke det som ble vist første førtifem.

Fem minutter ut i andre omgang kom endelig reduseringen til Ålgård. Amir Habibi sendte en fin ball i mellomrommet til Vetle Birkedal. ÅFK-spissen mottok ballen med ryggen mot mål, vendte pent opp og skjøt ned i nærmeste hjørne, hvor ballen snek seg inn langs bakken og via stolpen.

De mest optimistiske øynet da håp om en opphenting … i cirka to minutter.

For det tok ikke lenger før alt håp var ute. Valuen-spiller Ceu Lian Khar, som var god, kom seg fri på venstrekanten og la inn. Der kom en uheldig Markus Sælevik og skled ballen i eget mål. En situasjon som i grunn så helt ufarlig ut, ble altså nådestøtet.

Derfra og ut var det stort sett bare bytter, i tillegg til et tverrliggertreff fra Vaulen og en suser like utenfor fra Ålgårds Halldor Broddi Thorsteinsson.

Fyldig sak i Gjesdalbuen: Bo ofret 16-åring for å rette opp i egne feil

Referat fra Ålgård FK: Ålgård – Vaulen 1-4

Referat fra Vaulen: Borteseier i debutantenes aften

Det finnes mye man kan si om det som ble vist av Ålgård på fredag. Og for de som ønsker å gå hardt til verks, finnes nok av skyts. Men skal man først finne frem slipestein og slaktekniv, kan det være greit å huske på et par ting.

For man må ikke glemme at det nok en gang er et nytt ÅFK-lag som skal sette seg. En nærmest ny spillergruppe som skal formes, utvikle relasjoner og ikke minst smake på nivået.

A-laget til Ålgård FK har i flere år har vært et lappeteppe, med løse tråder hit og dit. Nå har de startet på et helt nytt et, som etter planen skal veves sammen av en sort tråd. Derfor har i hvert fall jeg skrudd opp tålmodigheten.

Og man skal ikke lenger tilbake enn til i fjor før man finner et ÅFK som slet voldsomt i deler av sesongen. Så dette er sånn sett ikke noe nytt.

Det som er nytt er hvor få spillere det er i troppen som har erfaring fra dette nivået. Noe som blir tydelig i fravær av de som faktisk har litt rutine i ryggsekken. På fredag var snittalderen under 19 år, og mange av spillerne har omtrent hoppet bukk over juniorfotball og gått direkte opp til A-laget.

Hvor smart det er å stille med et nærmest rent juniorlag i fjerdedivisjon, er nok ikke jeg rett mann til å vurdere. Men fra mitt ståsted virker det som spill med høy risiko. Dette er tross alt ikke et rekruttlag hvor spillerne har erfarne, langt bedre medspillere å strekke seg etter, enten via kamp eller i trening. Dette er et A-lag – klubbens eneste lag på seniornivå – og dette skal være de antatt beste spillerne klubben har til rådighet.

Men når alternativet er at man ikke har noe A-lag i klubben, er for så vidt valget enkelt. Dette er en risiko klubben har valgt å ta. Derfor ser jeg heller ingen grunn til å gyve løs på spillerne og laget, de er tross alt bare resultatet av flere år med prøving og feiling, og sånn sett helt uskyldige oppi det hele. Da er det bedre å støtte dem, synes jeg.

Og la det være sagt: det er mange bra unggutter i dette ÅFK-laget, som publikum på Solås forhåpentligvis får gleden av i mange år fremover. Sånn sett ser det lyst ut. Jeg er bare usikker på hva det gjør med motivasjonen å bli «kastet til ulvene» slik de gjør nå, om det vipper unge gutter rett vei. Forhåpentligvis smaker det, og gjør dem bedre, mer tente.

I går kunne vi lese at Sven Næsse gir seg med umiddelbar virkning. Synd. En god fotballspiller som dette laget hadde hatt behov for, og som tilførte laget sårt tiltrengt erfaring. Men han hadde gode, private grunner.

Verken Næsse, Henrik Kommedal, Sindre Karlsen eller Christer Bauge Sivertsen, «de med erfaring», om du vil, var med mot Vaulen. Det er også verdt å ha i tankene for de som måtte se seg blinde på resultat.

Så istedenfor å la seg forføre av tanken på at et møte med Gjesdal FK i seriesammenheng kanskje ikke er så urealistisk som man først trodde, oppfordrer jeg alle som er litt glad i ÅFK til å ta turen opp på Solås i kveld og støtte laget – om det så bare er for å nyte en is eller en pølse fra kiosken. Det er nå det trengs, mer enn noen gang. Og er det noe de har unge ÅFK’erne har vist oss tidligere, så er det at de kan overraske.

For å dra frem et lyspunkt fra fredagens ubehag, var Torben Nysted bra. Han kom inn til sin A-lagsdebut, og viste mye positivt, blant annet ved å være rolig og spillbar nærmest til enhver tid. Nok en ung herremann det blir spennende å følge med på, altså.

En midt på treet åpning

Også i fjor kom Varhaug på besøk til Solås i syvende serierunde. Da hadde gjestene bare sanket tre poeng, mens Ålgård sto med ti. Denne gang har Varhaug skrapt sammen ni poeng, mens Ålgård står med fem. Utgangspunktet er altså snudd på hodet.

– Ikke mer en en midt på treet åpning. Skulle gjerne hatt to-tre poeng til mot Klepp/Bryne, svarer Varhaugs trener Bjørn Erik Taksdal på spørsmål om hvor fornøyde de er med sesongstarten, som har gitt ni poeng og plassert dem midt på tabellen.

Sesongen startet med tap for Klepp. Deretter ble det seier over Nærbø, Bogafjell og Sola 2, før det nå har blitt tap mot Riska og Bryne 2 i lagets to siste kamper.

Ifølge treneren, som har lang fartstid bak seg hos Nærbø, og som også har en liten periode i Ålgård på CV’en, er målet for sesongen øvre halvdel på tabellen. Skulle dette innfris, er det en klar forbedring fra fjoråret, da Varhaug reddet plassen helt på tampen av sesongen i et drama som mangler sidestykke.

Saken var grei: Varhaug måtte slå Frøyland hjemme i siste serierunde i tillegg til at Nærbø måtte ta poeng fra Vards rekruttlag i Haugesund. Da kampuret tikket mot 90 var det uavgjort i begge kampene. Så, på overtid, fikk Varhaug straffe. Dette satte Martin Nord-Varhaug Ånestad i mål, og dermed kunne jubelen slippes løs på Iden.

I tillegg scoret Nærbø i Haugesund, noe som gjorde at det ikke var tvil.

Varhaug måtte likevel ut i kvalifisering, men der ble nabo Vigrestad et par nummer for små.

Nå er det altså et Varhaug med større ambisjoner vi får se, og et par av unguttene som bemerket seg i fjor, både i serien og ikke minst i cupeventyret til juniorlaget, blir spennende å følge med på.

Den nye Varhaug-treneren var til stede under Ålgårds tap fredag.

– Var og så mot Vaulen, og forventer å se en revansjesugen gjeng mot oss, sier Taksdal.

Bjørn Erik Taksdal (i blått og hvitt) var ikke lett å stoppe for Rolf Auestad (f.v.), Jakob Lye Skretting, Narve Bø, Ole Moi og Sondre Dvergsdal fredag kveld. FOTO: Tarjei Sel
(Bjørn Erik Taksdal er ny Varhaug-trener. Her for Nærbø mot Varhaug i fjor. Foto: Tarjei Sel/Jærbladet)

Kortstokken

Både Vikar Valsson og Einar Øvstebø er i faresonen med sine tre gule kort hver.

Varhaug-spiller Martin Nord-Varhaug Ånestad fikk sitt fjerde gule kort mot Bryne 2 og står dermed over (spilte dog juniorkamp mot Ålgård på søndag).

Se opp for 

Torben Dvergsdal. I fjor scoret han ni mål på åtte kamper, til nå i år har han åtte mål på fem.

Den lovende spissen beskrives av sin trener som stor, sterk og målfarlig, med et vanvittig tungt skudd. En spiller som kan bli en veldig god spiss om han er villig til å gjøre jobben som kreves.

(Torben Dvergsdal (nummer to fra høyre av Varhaug-spillerne) gratuleres etter et av hans åtte mål denne sesongen. Foto: Tarjei Sel/Jærbladet)

Spådom

Det har vist seg vanskelig å spå noe rundt dette laget, men vi prøver igjen.

Varhaug blir enda en tøff motstander for ÅFK, men nå bør det bli seier – i hvert fall poeng. Henrik Kommedal, Sindre Karlsen og Christer Bauge Sivertsen er tilbake i troppen, noe vi nok kommer til å merke. Bauge gir og tar i dueller, og starter forhåpentligvis på topp, mens Kommedal, om han spiller, vil bidra med fart, kreativitet og kanskje litt målteft. Å tippe resultat blir som vanlig et skudd i mørket, men jeg prøver meg på 2-2. Det viktigste er at laget får en spillemessig opptur, det tror jeg de gjør. Kall meg gjerne naiv.

 

ÅFK-Varhaug

Når: Tirsdag 15.05.18, kl. 18.00

Hvor: Nye Ålgård stadion

Dommer: Lars Trygve Dahlgren (Vardeneset BK)

Tidligere møter: Varhaug-ÅFK 0-2 (2017), ÅFK-Varhaug 3-0 (2017)

Form (fem siste): Ålgård: S-U-U-T-T, Varhaug: S-S-S-T-T

Tabellen: 

 1. Bryne 2 – 14
 2.  Riska – 10
 3.  Eiger – 10
 4.  Klepp – 10
 5.  Varhaug – 9
 6.  Vaulen – 9
 7.  Moi – 9
 8.  Midtbygdens – 8
 9.  Frøyland – 7
 10.  Nærbø – 7
 11.  Lura – 6
 12.  Sola 2 – 6
 13.  Bogafjell – 6
 14.  Ålgård – 5

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.