Før kampen: Ålgård FK – Eiger FK

Selv om fotball-VM er i gang og vi den neste måneden skal blendes av det som utøverne i Russland leverer hjem til TV-skjermene våre – i hvert fall er det det Putin håper på – ruller lokalfotballen fortsatt i to-tre uker til, og det er mye snadder i vente for de som liker spenning rett utenfor stuevinduet. Her er litt om Ålgårds kamp mot Eiger og en liten statusoppdatering på begge puljen i fjerdedivisjon. God lokalfotball-helg!

Kveldens kamp på Solås

Eiger kjemper i toppen av tabellen og blir en tøff nøtt å knekke for Ålgård. Laget har så langt vunnet alle sin fem hjemmekamper, men har slitt litt mer på bortebane. For to uker siden kom lagets første borteseire siden august i fjor da de slo Bryne 2, som jo må sies å være en god prestasjon. Forrige kamp banket de Bogafjell 4-1 hjemme, etter blant annet en fantastisk scoring av tidligere EIK-spiller Elion Shatri. Lagets to toppscorere er Matias Leidland Løyning og Hans Marius Aakre Slettebø, som begge står med seks mål. Slettebø scoret forøvrig et aldeles nydelig mål på brassespark hjemme mot Frøyland for en stund siden. Om Eiger skal henge med helt inn må de begynne å ta poeng hyppigere på bortebane, og tre poeng kan fort komme i kveld, selv om Ålgård leverte bra og tok med seg en viktig seier hjem fra Moi forrige fredag.

Dette var faktisk ÅFKs første seier borte denne sesongen, og at den kom mot bunnrival Moi smakte ekstra godt. Hjemme på Solås er status to seire, to tap og én uavgjort hittil. Skulle Ålgård få seg en seier i kveld, vil laget klatre opp til 9. plass og ta et viktig steg i bunnstriden før møte med Lura, som i skrivende stund ligger på plassen foran med ett poeng mer. Men det er som nevnt ingen enkel oppgave som venter ÅFK, og det gjelder å være påskrudd fra start.

En kjapp, langt fra skuddsikker analyse av Eiger, basert på et par Youtube-klipp, forteller oss at de er aggressive, presser høyt og er gode til å utnytte bakrom.

Vetle Birkedal og Henrik Kommedal er toppscorere for Ålgård, med fem mål hver, og forhåpentligvis har begge stilt inn siktet til kampstart i kveld. Også kjekt å se at Oliver Henneberg Bech fikk to scoringer sist. Vi satser på litt dansk dynamitt også i kveld.

Christer Bauge Sivertsen er skadet og ikke med, men utenom det ser troppen bra ut.

Elion Shatri kronet en god kamp med seiersmålet på overtid.
(Elion Shatri er en spiller ÅFK må passe seg for. Scoret et fantastisk mål mot Bogafjell sist og senket Bryne 2 på overtid kampen før det. Foto: Dalane Tidene)

Eiger rykket ned fra tredjedivisjon i 2016, som også Ålgård gjorde, og kom på fjerdeplass i 4. div. avd. 1 i fjor. I 2014 møttes Eiger og Ålgård 2 på Solås, i en kamp hjemmelaget vant 1-0. Marius Halvorsen, Sindre Abrahamsen Karlsen, Vikar Valsson og Zabi Habibullah, viktige spillere for dagens A-lag, var alle med i troppen den gang. Vi håper de greier å gjenskape dette resultatet i kveld.

Sak fra Gjesdalbuen: Bech skapte dansk målfest på Moi

Referat fra ÅFK: Seier på Moi

Sak i Dalane Tidene: Moi felt på hjemmebane

SMERTEFULLT: Ålgård sto igjen som seierherrer etter at de nedkjempet Moi på Moi stadion fredag kveld. Foto: Kristian Nygård Digre
Det skal gjøre vondt å møte Vikar Valsson og Ålgård. (Foto: Kristian Nygård Digre/Dalane Tidene)

Kortstokken

Vikar Valsson, Einar Øvstebø og Markus Egelandsdal Sælevik med tre gule kort hver. Totalt har Ålgård 19 gule og 1 rødt kort hittil i sesongen.

For Eiger har Elion Shatri og Jan Terje Søyland tre gule. Totalt har Eiger 16 gule kort.

Litt om fjerdedivisjon

I avdeling 1 kan man så vidt begynne å skimte et skille i topp og bunn. Det er fortsatt jevnt, men mye tyder på at de fem lagene som nå ligger øverst, blir der ut sesongen. Det samme kan sies om de i bunn. Bogafjell og Moi begynner så smått å miste fotfeste, i tillegg har verken Ålgård eller Lura vist stabilitet så langt, og Nærbø er fryktelige på bortebane, så også disse lagene kan gå en nervepirrende høst i møte. Men det er foreløpig kort vei opp, og snart er det sommerferie hvor mye kan skje, blant annet på spillerfronten.

I avdeling 2 har Åkra et lite forsprang på «gulgyttane» Djerv 1919 helt i toppen, og det spørs om noen av de andre lagene greier å utfordre disse to i kampen om opprykk, selv om Voll har hatt en knallsterk sesong og det aldri er godt å vite hvilke vurderinger Rogalands beste lag, FK Haugesund, gjør rundt sitt rekruttlag i høst. I bunn ser Vedavåg Karmøy ut til å ha rykket ned allerede, mens de syv lagene over dem alle kan bli en del av nedrykksstriden.

Etter spissingen som førte til omlegging av de fleste divisjonene for to år siden, har mange pekt på nivåforskjellen mellom tredje- og fjerdedivisjon og sagt at det er der det største gapet er. Dette kan for all del hende, og det finnes eksempler på at det er et langt steg å ta opp fra den lokale fjerdedivisjon til den regionale tredje.

Men jeg registrere også at nivåforskjellen mellom fjerde- og femtedivisjon ser ut til å være stor. I hvert fall i Rogaland. Moi, som var suverene i 5. div avdeling 1 i fjor, og snittet på over fire mål per kamp, står nå med fem strake tap uten scoring i fjerdedivisjon. Også Bogafjell, som rykket opp fra 5. div avdeling 2, kan se ut som de begynner å kjenne på hverdagen høyere oppe, med fire tap på de fem siste.

Ser vi over til den andre pulja, 4. div. avdeling 2, «nordpuljå», «ferjeavdelingen», ser vi det enda tydeligere da alt håp om spill i fjerdedivisjon i 2019 ser ut til å være ute allerede for «Sabbane». Vedavåg Karmøy står med null – 0 – poeng på de elleve første kampene og 11-54 i målforskjell. Med andre ord ser de sjanseløse ut i fjerdedivisjon. Vidar 2, som også er nyopprykket, gjør det riktignok litt bedre, men så lever rekruttlagene litt i sin egen lille verden, så vanskelig å spå så altfor mye der før det nærmer seg slutt.

Selv om skillet i topp og bunn begynner å bli tydeligere, er det fortsatt jevnt og meget spennende. Vi er heller ikke kommet halvveis ennå, så mye kan skje, det vet vi som fulgte 4. div. avd. 2 i fjor. Det er to og tre kamper igjen før ferien, så det er bare å komme seg ut og få med seg spenning, temperatur, gode prestasjoner, dårlige prestasjoner, gode pølser, dårlige pølser og den generelle stemningen rundt forbi.

Begynn gjerne på Ålgård i kveld.

 

ÅFK-Eiger.jpg

Info

Hvor: Nye Ålgård stadion

Når: I kveld kl. 19.00

Dommer:  Svein Axel Johannessen (Hidra FK-Fotball)

Tidligere møter: ÅFK-Eiger 1-4 (2002), Eiger-ÅFK 1-5 (2002), Eiger-ÅFK 2-3 (2000), ÅFK-Eiger 1-2 (2000)

Form (siste fem): Ålgård FK: S-T-T-T-S, Eiger: S-T-S-S-S

Tabellen 4. divisjon avdeling 1 (10 kamper):

 1. Bryne 2 – 20
 2. Riska (11 kamper) – 20
 3. Frøyland – 19
 4. Eiger – 19
 5. Klepp – 18
 6. Varhaug (11 kamper) – 18
 7. Vaulen (11 kamper) – 16
 8. Midtbygdens (9 kamper) – 15
 9. Nærbø (11 kamper) – 13
 10. Lura (11 kamper) – 12
 11. Ålgård – 11
 12. Sola 2 – 10
 13. Bogafjell – 9
 14. Moi – 9

Runde 11:

Vaulen- Sola 2 6-2
Varhaug – Moi 3-0
Riska – Nærbø 4-0
Bogafjell – Lura 1-2
Ålgård – Eiger (fredag)
Midtbygdens – Frøyland (fredag)
Bryne 2 – Klepp (mandag)

Toppscorerne:

 1. Vetle Myhre (Riska) – 18
 2. Sven André Kyvik (Klepp) og Martin Skeie (Nærbø) – 10
 3. Torben Dvergsdal (Varhaug) – 9

Tabellen 4. divisjon avdeling 2 (10 kamper):

 1. Åkra – 27
 2. Djerv 1919 (11 kamper) – 26
 3. Voll – 22
 4. FKH 2 – 20
 5. Hinna – 18
 6. Randaberg – 15
 7. Rosseland (11 kamper) – 13
 8. Kopervik – 12
 9. Vidar 2 – 12
 10. Skjold (11 kamper) – 11
 11. Sandnes Ulf 2 – 10
 12. Hana – 10
 13. Hundvåg (11 kamper) – 9
 14. Vedavåg Karmøy (11 kamper) – 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.