De 100 beste i 2015

I år som i fjor har jeg kåret og rangert det jeg mener er de 100 beste mannlige fotballspillerne fostret opp i lokale klubber.

Det er ingen enkel jobb å plukke ut de 100 beste fotballspillerne fra vår region, og det er tilnærmet umulig å rangere dem. Likevel har jeg gjort et ærlig forsøk. Jeg våger påstå at nivået på årets liste er mye høyere enn tidligere år. Fremdeles finnes det drøssevis av gode fotballspillere som ikke er med her, men jeg har vurdert alle aktuelle spillere etter de samme kriteriene. Det er selvsagt lov å være uenig.

For å bli vurdert må spilleren være hankjønn og ha spilt mesteparten av sine barne- og ungdomsår i en fotballklubb på Nord-Jæren, Jæren, Dalane eller Ryfylke – altså det området som lokalfotball-bloggen vanligvis skriver om. Tidligere meritter, årets prestasjoner, karrierekurve og potensial er vurdert, men klasse slår form i enhver vurdering.

Her er fjorårets liste.

100. Petter Olsen Haukali, Brodd (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Viking.
Enorme ferdigheter offensivt. Et voldsomt driv med ball, våger å utfordre og skaper sjanser for andre. Har forbedringspotensiale defensivt, og det totale potensialet er større enn årets prestasjoner tilsier, men var sterkt delaktig i Brodds finfine sesongavslutning som endte med at klubben beholdt plassen i 3. divisjon. Seks scoringer på 25 kamper er bra fra midtbaneposisjon, men sju gule kort og én utvisning imponerer ingen. På prøvespill i Sandnes Ulf denne uken.

99. Christoffer Bigseth Olsen (80)
Født: 1988. Oppvekst: Vardeneset.
Har ikke vært like god i år som han har vært foregående sesonger, men er en stabilt bra midtbanespiller, som er god i de fleste av spillets faser. Den vakre, TV 2-sendte frisparkscoringen mot Brodd på Midjord i vår er sesongens desiderte høydepunkt.

98. Kittinan Kaeophu, Sola (ny)
IMG_6846 2 (Foto: Charlotte Mæland / Solabladet).
Født: 1995. Oppvekst: Sola.
Ung, eksplosiv og talentfull back som er bedre offensivt enn defensivt. Har vært mer ut enn inn av Sola-laget, men har potensial til å bli en meget solid 2. divisjonsspiller. Trenger litt taktisk skolering, og lære å ta kloke valg i pressede situasjoner. Pådrar seg for mange kort.

97. Daniel Håland, Siddis (ny)
Født: 1990. Oppvekst: Sunde.
Både i fjor og i forfjor scoret Siddis-spissen direkte fra avspark. Denne sesongen har han scoret på alle andre måter. Bøttet inn hele 27 mål i 4. divisjon, og scoret alle lagets tre mål da Siddis tapte 3-10 for selveste Viking i en treningskamp i oktober. 191 centimeter lang og en trussel både langs bakken og i luften. Er opprinnelig fra Kvernavik, og har foruten moderklubben Sunde også vært innom SIF, samt Donn fra Kristiansand en periode. Dersom han mangler noe av det som skal til for å spille høyere oppe i divisjonene må det i så fall være lysten. Allerede har flere 3. divisjons-klubber vært på banen etter sesongslutt.

96. Joakim Berg Holter, Randaberg (ny)
Født: 1996. Oppvekst: Randaberg
Har spilt fast i 3. divisjon i to sesonger, og tatt nye steg hele tiden. Fysisk sterk, god med ball og målfarlig midtbanespiller som er ambisiøs og treningsvillig. Randabergs toppscorer i år med åtte mål. Kommer til å spille på høyere nivå enn 3. divisjon, og hvis ikke Randaberg klarer ta steget bør Berg Holter snarlig se seg om etter nye utfordringer.

95. Fabian Calderon, Sola (ny)
Født: 1995. Oppvekst: Tasta.
Startet sesongen på kontrakt med Viking, men fikk kun prøve seg i én treningskamp med A-laget. Ble derfor enig med klubben om å avslutte kontrakten i juli. Ferden gikk til Sola i 2. divisjon der han har spilt 11 kamper og scoret ett mål i høst. En god, offensiv spiller som fremdeles er ung, og kan ha mange gode år foran seg like under Tippeliga-nivå.

94. Erling Braut Håland, Bryne (ny)
erling braut haaland (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 2000. Oppvekst: Bryne.
For et steg og for et tempo. Er også målfarlig og i tillegg flere hakk mer ballsikker enn sin meritterte far, Alf Inge Håland. Har både spilt og scoret for Bryne 2 i 3. divisjon i en alder av 15 år. Yngstemann på listen kommer til å bli en stor fotballspiller.

93. Fredrik Deilkås, Vard (91)
Født: 1994. Oppvekst: Sand og Suldal.
Har vært mer ut enn inn av årets sterke Vard-lag, men konkurransen om de offensive plassene på laget er også steinhard. Hadde trolig vært bankers på alle de øvrige 2. divisjonslagene. Liten, kjapp og teknisk god ving som kommer til å ta nye steg neste år.

92. Julian Veen Uldal, Viking (77)
Født: 1997. Oppvekst: Tasta og Viking.
Fikk ett innhopp i Tippeligaen i år som i fjor, men har ikke tatt de forventede steg denne sesongen. Har periodevis prioritert skole vel så sterkt som fotball. Er kun 18 år, fremdeles svært talentfull, og henger med på aldersbestemte landslag. Kan fremdeles bli etablert Tippeliga-spiller, men da må det skje noe over vinteren.

91. Simen Berntsen, Sola (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Havdur.
Bøttet inn mål for Havdur i 4. divisjon i fjor, men ingen hadde vel forventet at han skulle takle overgangen til 2. divisjon så bra. 10 mål er meget bra av 21-åringen som med det ble Solas toppscorer. Har ikke allverdens til ekstremferdigheter, men spisskompetansen «nese for mål» er aldri feil for en spiss.

90. David Eie, Frigg (ny)
eie(Foto: John Sandvik / Strandbuen).
Født: 1993. Oppvekst: Fiskå IF og Midtbygden.
Målsnik fra Fiskå i Ryfylke som har scoret sju mål på 15 kamper for Frigg i 3. divisjon avdeling 3. Laget hans rykket opp til 2. divisjon, men Eie knakk beinet i sommer, og mistet mange kamper i år. Sterkt å være en av nøkkelspillerne i et opprykkslag i Oslo, og kommer til å bli spennende å følge i 2. divisjon neste sesong.

89. Andreas Ravndal, Ålgård (83)
Født: 1990. Oppvekst: Ålgård.
Brukte lang tid på å komme i gang i år, men har vært drivende god fra sommeren og ut. Hurtig og klok uten ball, og flink til å komme til målsjanser. Var med sine mange matchvinnende scoringer helt avgjørende for at Ålgård hang med i teten nesten ut sesongen. Endte på 14 mål totalt. Hans beste sesong siden 2010, men også den første i 3. divisjon.

88. Arve Omdal, Donn (ny)
Cato Hansen (t. v.), Arve Omdal (t. h.)
 (Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende).
Født: 1983. Oppvekst: EIK.
En habil 2. divisjonsspiller som ble tatt opp i A-stallen til EIK allerede midt i tenårene. Etter flere år i 3. divisjon rykket han opp med Donn i fjor, og har i år spilt hele 21 kamper i 2. divisjon. Bidro med god fotballforståelse og rolig ballbehandling i et nyopprykket lag som hele sesongen slet i bunnen av tabellen – og til slutt rykket ned.

87. Sondre Bjørshol, Vidar (89)
Født: 1994. Oppvekst: Vidar.
Fikk hele vårsesongen spolert av skader, men kom tilbake på høsten, og leverte akkurat som i fjorårssesongen. Stabilt godt backspill. God førsteforsvarer, løpsvillig offensiv og enkle valg med ball. En mann for framtiden.

86. Ingvald Halgunset, Vidar (ny)
Født: 1996. Oppvekst: Suldal.
Etter oppveksten i Suldal kom han til Stavanger som 16-åring da han begynte på fotballinjen til Wang. Har fulgt Bo Andersen fra SIF til Vaulen, der han var kaptein i vår før han gikk videre til Vidar i sommer. Har fått 12 kamper og scoret ett mål i 2. divisjon, og selv om han fremdeles er litt for lett i denne tungvekterligaen, har han vist at han holder nivået – og har potensial til å ta enda et steg.

85. Andreas W. Holst, Madla (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Madla.
En av Madlas mange, lovende unggutter. At han var en god fotballspiller visste vi, men at han var så målfarlig tror jeg de færreste var forberedt på. 26 mål på 28 kamper totalt, og derav 22 i 3. divisjon avdeling 6 er helt enormt for et lag som har slitt såpass kraftig i år. Flink til både å gå på de rette løpene, samt å time dem riktig, og har en egen evne til alltid å få en fot på ballen. Følges av Sola.

84. Rune Pedersen Bore, Frøyland (78)
filnett2 (Foto: Trine Selvikvåg / Jærbladet).
Født: 1994. Oppvekst: Frøyland.
Ny stor sesong i 3. divisjon. Løpssterk og pasningssterk spiller. Har flyttet til Leeds for studier og kommer til å finne en engelsk amatørklubb å spille for. For god, og på for oppadgående kurve, til å gi seg nå. Dukker stadig vekk opp på Brynes liste over interessante lokalfotballspillere.

83. Marius Andersen, Fløy (44)
Født: 1991. Oppvekst: Eiger.
Har spilt 26 kamper og scoret to mål for Fløy som havnet på 9. plass i 2. divisjon avdeling 3. Solid spiller på det nivået, og helt klart en spiller som bør være interessant både for EIK og andre Rogalands-klubber når studiene i Kristiansand er over til våren.

82. Kristoffer Rasmussen, Sola (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Sola.
Debuterte som 14-åring på dispensasjon for Sola da laget rykket ned fra 3. divisjon i 2012. Var god i 4. divisjon i 2013, men fikk fjoråret ødelagt av skader. Har kommet fryktelig tilbake i år, og periodevis herjet i 2. divisjon med blant annet åtte scoringer fra sin kantrolle før fylte 18 år. Lynrask, og meget god uten ball. Skaper farligheter og er målfarlig. Kan ha en stor framtid foran seg.

81. Preben Hellvik, Frøyland (82)
Født: 1992. Oppvekst: Bryne.
Målfarlig spiller som har fortsatt å score fra sin kantposisjon i år. Endte til slutt på 15 mål i 3. divisjon avdeling 5. Nøkkelspiller for Frøyland, og holder selvsagt 2. divisjonsnivå.

80. Eirik Bjørnø, Vardeneset (54)
Født: 1990. Oppvekst: Randaberg.
Hjemme fra USA-studier, og har tatt en viktig rolle på årets meget gode Vardeneset-lag. Spiller midtstopper, og med sin kløkt har han vært meget bra i tospann med Kristian Høvring. De to har vært hjertet i VBK-laget.

79. Petter Midbøe Lunde, Brodd (61)
Født: 1989. Oppvekst: Viking.
Kom til Brodd før sesongen, og selv om han har vært blants Brodds desidert beste har han sluppet seg ned flere hakk sammenliknet med sine beste sesonger i Vidar til og med 2013-sesongen. En strålende førsteforsvarer og knalltøff duellspiller som på sitt beste holder høyt 2. divisjon.

78. Christoffer Talge, Madla (ny)
Født: 1995. Oppvekst: Buøy og Viking.
Offensiv spiller med masse kraft, tempo og mot. Er også målfarlig, og står med 12 mål i 3. divisjon avdeling 6 i år tross nedrykk. Har vært i Vikings talentgruppe fra han var 13 år, og kunne nok spilt på høyere nivå også i år dersom han ønsket.

77. Herman Kleppa, Viking (ny)
Født: 1996. Oppvekst: SIF.
Litt late-bloomer som først har slått ut som sisteårsjunior. Allerede i vinter så vi konturen av en spiller i fin utvikling, og gjennom godt spill for Viking 2 i 3. divisjon fikk han debuten i Tippeligaen borte mot Start i sommer. Skrev kontrakt med Viking like etter sesongslutt.

76. Ådne Vevatne, Sola (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Tjensvoll og Viking.
Har gjort kometkarriere i 2. divisjon i år. Etter å ha fått sporadiske sjanser i 3. divisjon i fjor har han i år spilt fast i 2. divisjon som 18-åring, og levert varene. Kan spille både back og stopper, og bør ha en stor framtid foran seg.

75. Espen Rasmussen, EIK (58)
Espen S. rasmussen passerte 300 A-kamper for EIK da laget møtte Sola. Før siste hjemmekamp mot Donn fikk han blomster av daglig leder i EIK fotballk, Kenneth Andersen. 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende).
Født: 1987. Oppvekst: Eiger og EIK.
Har fått langt mindre tillit i år enn foregående sesonger. Presterer for ujevnt til å spille seg til fast plass på Magnus Powells stjernespekkede mannskap. Drivende og underholdende å se på på sitt beste, men også helt anonym på svakere dager. Har scoret to mål i år, begge matchvinnende scoringer i begge kampene mot opprykkslaget Ull/Kisa.

74. Lasse Ihle, Vidar (43)
Født: 1988. Oppvekst: Viking.
Et skikkelig rivjern, som løper mye, duellerer mye og river og sliter i motstanderne. Det ser vi også igjen i hans åtte gule kort, pluss én utvisning. Er farlig på offensive dødballer, og har scoret fire mål i 2. divisjon avdeling 3 denne sesongen. Blir spillende hovedtrener for Madla i 4. divisjon neste sesong.

73. Snorre Fløysvik, Donn (94)
Født: 1992. Oppvekst: Brodd.
Som kaptein har han hatt fast plass i midtforsvaret hos Kristiansand-klubben i 2. divisjon avdeling 3, og gjort sine saker bra. Sesongen endte med nedrykk, men Fløysvik har tatt et stort steg som fotballspiller, og får gode rapporter fra Sørlandet.

72. Birk Risa, Køln (79)
Født: 1998. Oppvekst: Sola.
Har en sentral rolle i den tyske storklubben Kølns U19-lag, og scorer mye mål fremdeles. Stadig med på aldersbestemte landslag.

71. Truls Vagle, Bryne (36)
truls sv (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1996. Oppvekst: Bryne.
Tre innhopp og én kamp fra start i Obosligaen i år er selvsagt ikke nok. Er i ferd med å få talentet sitt skuslet bort, og dominerer heller ikke tilstrekkelig i 3. divisjon. Bør restarte karrieren i en 2. divisjonsklubb, og gjennom tillit og selvtillit spille seg tilbake på høyere nivå. Er ønsket i Sola.

70. Carl-Henrik Refvik, Vidar (48)
Født: 1995. Oppvekst: Vidar.
Av ulike årsaker endte Viking-karrieren etter totalt ett år fra sommeren 2014 til sommeren 2015. Det ble totalt én Tippeliga-kamp for de mørkeblå. Er nå tilbake i moderklubben, og selv om 2. divisjon er et steg tilbake er han fremdeles bare 20 år, og stadig en talentfull fotballspiller. Hurtig, sterk og målkåt. Endte med sju mål på 16 kamper for Vidar i høst.

69. Tord Johnsen Salte, Lyon (98)
Født: 1999. Oppvekst: Bryne.
Har tatt et spennende valg med overgangen fra Bryne til ungdomsakademiet i den franske storklubben Lyon. Fast inventar på G16-landslaget. Kanskje det største talentet under senioralder i vår del av Rogaland. Prøvespill og landslagsoppdrag forhindret at han fikk debuten i Obosligaen før avreise til Frankrike.

68. Emil Randulff, Vidar (87)
Født: 1995. Oppvekst: Vidar.
Har fått sitt definitive gjennombrudd for Vidar etter flere sesonger i klubbens A-stall. Fantastisk spennende type. Meget god førsteforsvarer, og fin ballbehandling. Fremdeles bare 20 år.

67. Torger Motland, Riska (46)
Født: 1985. Oppvekst: Riska.
Tilbake i moderklubben og for første gang i 3. divisjon som A-lagsspiller. Har vært den bautaen han måtte være, og en svært viktig årsak til at Hommersåk-laget har hatt et fantastisk gjensyn med lokalfotballens indrefilet i år.

66. Vegard Maldal, Sola (74)
Vegard Maldal1 (Foto: Charlotte Mæland / Solabladet).
Født: 1989. Oppvekst: Våganes.
Leverer jevnt over solid stopperspill, slik han har gjort det i flere sesonger tidligere i 2. divisjon. Oppofrende i stilen, hurtig og sterk, men har litt å gå på på den offensive biten.

65. Lars-Edvard Danielsen, Vidar (84)
Født: 1992. Oppvekst: Staal.
Gikk fra Staal til Vidar i vinter, men skadet seg stygt før sesongstart og mistet hele vårsesongen. Kom tilbake på høsten, og men trengte naturlig nok tid på å finne toppformen. Endte det med to mål på ni kamper i debutsesongen i 2. divisjon. Er meget god feilvendt, og en naturlig målscorer. Returnerer til Staal neste sesong, og kommer til å score mye i 3. divisjon i 2016-sesongen.

64. Vegard Aasen, Sandnes Ulf (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Lura.
Tok Sandnes Ulf med storm i vår, og ble belønnet med fire Obosliga-kamper, én seriescoring og ikke minst proffkontrakt i mai. Ble deretter rammet av kyssesyken, og satt veldig tilbake. Måtte starte på ny etter sommerpausen, og fikk en vei å gå. Skorter ikke på verken talent eller ferdigheter, så det skal bli spennende å se hva et sykdomsfritt 2016 kan bringe.

63. Abdi Huka, Sola/Sandnes Ulf (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Lura.
Powerforward, targetman og goalgetter i en og samme person. Scoret 17 mål på litt over en halv sesong for Sandnes Ulf 2 i 3. divisjon, og rakk også å få debuten i Obosligaen før han gikk til Sola på lån i begynnelsen av september. I 2. divisjon ble det kun ett mål på seks kamper. Har ikke proffkontrakt, så her er det første klubb til mølla. Den utdanningskompensasjonen kommer til å la seg tilbakebetale.

62. Stian Michaelsen, Viking (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Tasta.
Allerede i vinter så han ut som et stortalent på vei mot et brakgjennombrudd, men skader ødela store deler av sesongen. Står ikke på ferdighetene, men nå gjelder det å holde seg skadefri og få ut potensialet. Kom tilbake på slutten av høsten, og viste umiddelbart hvor god han er på sitt beste. Kan bli klassespiller for Vikings A-lag, men kan også bli til ingenting.

61. Cato Hansen, EIK (39)
Treningskamp: EIK - Arendal 5-2 Cato Hansen 
(Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende).
Født: 1988. Oppvekst: Bryne.
Etter å ha spilt hele sin seniorkarriere for klubber i landets to øverste divisjoner, med stadig svakere prestasjoner, tok han steget ned til EIK for å restarte karrieren der. Det gikk ikke som planlagt med tanke på at han ofte har startet kampene på innbytterbenken. Har likevel scoret ni mål, og det er jo bra med tanke på spilletiden, selv om fire av dem kom i en og samme kamp mot dumpekandidat Odda. Ferdighetene og tempoet ligger der, men det mangler noe kynisme foran mål.

60. Mathias Perttamo, EIK (67)
Født: 1992. Oppvekst: EIK.
14 scoringer er dessverre ikke nok for toppscoreren på et lag som skal jakte opprykk. Fire av scoringene kom sågar i samme kamp, og den ene scoringen mot Sola kom med hånden. Er selvfølgelig en god spiller, som er flink til å komme i scoringsposisjon.

59. Kristian Høvring, Vardeneset (49)
Født: 1986. Oppvekst: Hundvåg.
Tidligere toppspiller som etter hvert har fått en del sesonger i breddefotballen. Kom til Vardeneset fra Ålgård i vinter, og har sammen med makker Eirik Bjørnø vært meget god – spesielt i sesongens andre halvdel.

58. Vegard Skjørestad, Sandnes Ulf (52)
Født: 1995. Oppvekst: Hana.
Har fått tre kamper i Obosligaen i år, og det er ikke i nærheten av nok for en førsteårssenior med ambisjoner. Må nok belage seg på å ta steget ned i 2. divisjon for eventuelt å komme tilbake på dette nivået senere. Solid back som sjelden er best og aldri dårligst.

57. Simen Melhus, Sola (75)
Født: 1990. Oppvekst: Ganddal, Bryne og Viking.
Klubbnomaden ser ut til å ha stabilisert seg på Solas midtbane i tospann med Tom Erik Maldal, og selv om den tidligere U-landslagsspilleren på langt nær har fått det fulle potensial utav sin karriere har han bevist i år igjen at han holder stabilt høyt 2. divisjonsnivå. Meget god førsteforsvarer, og trygg med ball, men ikke veldig kreativ.

56. Henning Romslo, EIK (64)
Født: 1991. Oppvekst: Eiger.
Har blomstret med ny trener og enda bedre lagkamerater, og ikke minst med posisjonsbytte fra venstreback til dyp, sentral midtbane. Flink når han får rom til å strø baller med sin presise venstrefot.

55. Tom Erik Maldal, Sola (71)
Født: 1982. Oppvekst: Våganes.
En av de virkelig store profilene i lokalfotballen siste 15 år. Tilbake i 2. divisjon nå, og langt fra ferdig på dette nivået tross et par sesonger i lavere divisjoner. Er akkurat den rolige stabilisatoren, ballvinneren og rutinerte ringreven hans mange, unge lagkamerater trenger.

54. Geir Dahle Høyland, Frøyland (47)
geir scorer aalgaard (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1991. Oppvekst: Bryne.
Som ventet god i 3. divisjon, men overraskende anvendelig også. Selvsagt god i offensive roller både sentralt og på høyrekanten han hater å bekle, men også meget bra i en litt utvidet, dyp midtbanerolle i år. Flott blikk for spillet, fin pasningsfot og kommer til mange avslutninger.

53. Kim Robert Nyborg, EIK (45)
Født: 1988. Oppvekst: Eiger.
Klassisk 2. divisjonsspiller med sterk fysikk. Solid og stabil i alle situasjoner, men sjelden outstanding. Scoret seks mål fra sin venstrekant. Jeg tror han kunne levert enda bedre om han ble brukt i en mer sentral posisjon.

52. Vetle Tønne Estensen, Vidar (50)
Født: 1993. Oppvekst: Tasta og Viking.
Etter en fantastisk sesong i Vardeneset i fjor meldte han overgang til Vidar i vinter. Slet litt med å ta nivåforskjellen i starten av sesongen, men fikk tid og tålmodighet, og fant raskt seg selv igjen. Fysisk robust spiller med en meget spennende pasningsfot. Søker den lange pasningen litt for ofte etter min smak, men er samtidig strålende de gangene han mottar en kort pasning fra backen, vender og spiller fri motsatt ving på bare to touch.

51. Bjarte Egeland, Vidar (66)
Født: 1990.  Oppvekst: Vardeneset.
En av de beste keeperne i 2. divisjon, og stadig på nippet til å ta neste steg. Toppnivået har vært høyt i flere år, men nå er han også mer stabil fra kamp til kamp. Jeg regner med at både Bryne og Sandnes Ulf, og kanskje til og med Viking, vurderer ham inn mot neste sesong.

50. Jonas Høidahl, Bryne (60)
jonas hoeidahl stroemmen (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1992. Oppvekst: Vigrestad og Bryne.
Ble ikke enige med EIK før sesongen, og tok steget ned til Frøyland i 3. divisjon i vår. Storspill der ga ham muligheten i Bryne fra sommeren av. Fikk med seg to kamper i Obosligaen, og gjorde seg absolutt ikke bort. Har potensial til å spille fast på dette nivået, og får en alle tiders mulighet nå som Anders Kristiansen er borte. Ekstremt god på streken, men som de fleste keeperne fra Rogaland mangler han litt på størrelsen.

49. Rogvi Baldvinsson, FC Fredericia (57)
Født: 1989. Oppvekst: Ålgård.
Strålende vårsesong i 3. divisjon med Ålgård, samt godt agentarbeid, gjorde ham aktuell for flere klubber i utlandet. Endte på sensommeren i dansk 1. divisjon. Debuterte i cupkamp mot OB fra Superligaen, og spilte hele kampen sentralt på midtbanen i det som endte med en overraskende 2-1-seier. Er inne i førsteelleveren i skrivende stund, og står nå med fire seriekamper og to cupkamper, deriblant 120 minutter i det knepne cuptapet for Ståle Solbakkens FC København. Kontrakten går ut til nyttår, men for hver kamp han starter øker sjansen for forlengelse.

48. Robert Undheim, Bryne (38)
Født: 1992. Oppvekst: Undheim og Bryne.
Mellomsesong preget av skader og manglende stabilitet. Ønsket å forlate Bryne i sommer til fordel for Frøyland, men fikk ikke lov. Har startet 12 kamper, og kommet innpå i ni, men ikke klart å etablere seg i Obosligaen. Maksnivået er høyt nok, men prestasjonene er ikke jevne nok.

47. Sverre Larshus Larsen, EIK (55)
Født: 1990. Oppvekst: Eiger.
Imponerende comeback i år etter å ha fått hele fjoråret ødelagt av skade. Er kaptein, stabilisator og ledertype for et av landets beste 2. divisjonslag. Toveis midtbanespiller som er god nok for Obosligaen, slik han var det da han spilte for Bryne.

46. Niklas Sandberg, Sola/Sandnes Ulf (35)
Født: 1995. Oppvekst: Lura.
Fikk aldri sjansen i Sandnes Ulf verken under Asle Andersen, Tom Nordlie eller Bengt Sæternes, men har bevist i Sola at han er for god for 2. divisjon. Fantastisk steg, fin ballbehandling, strøken venstrefot – og attpåtil målfarlig. Bør vurdere framtiden i lyseblått, for denne høstsesongen har bevist at spill på rekruttlaget i 3. divisjon ikke er et alternativ.

45. Vetle Myhre, Riska (51)
MYhre (Foto: Ole Aarre / Sandnesposten).
Født: 1991. Oppvekst: Riska.
Hjemme igjen i moderklubben. Karrierepilen har pekt nedover, men den en gang så lovende spissen ser ut til å ha funnet både fotballgleden og målformen igjen i 3. divisjon. Kontinuerlig halvskadet, men har scoret 21 mål, mange av dem både flotte og viktige, og har vært meget viktig for Riskas suksess i år.

44. Martin Hummervoll, Keflavik / Viking (43)
Født: 1996. Oppvekst: Øyane og Hundvåg.
Naturlig målscorer som scoret 12 mål for Viking 2 i 3. divisjon før sommeren. Ble utlånt til tabelljumboen i islandsk eliteserie etter halvspilt sesong, og endte der med tre mål på ni kamper (sju fra start). Det er helt greit forutsetningene tatt i betraktning. Kan bli en storscorer på toppnivå, men er seniorspiller neste år og må da spille på høyere nivå enn Vikings rekruttlag i 3. divisjon.

43. Andreas Westlye, Vidar (37)
Født: 1986. Oppvekst: Sandved.
Den skadeutsatte veteranen fikk store deler av vårsesongen ødelagt, men kom tilbake i løpet av sommeren og leverte stabile, gode prestasjoner utover høsten. Løpssterk og ballsikker. Imponerende å kombinere spill for et hardtsatsende 2. divisjonslag med full jobb som advokat. Rykker trolig opp og blir spillende assistenttrener neste sesong.

42. Ole Thomas Herrem, Frøyland (ny)
Født: 1994. Oppvekst: Bryne.
Etter en noe omflakkende tilværelse i Bryne, Viking og EIK har han funnet roen i Frøyland de siste to sesongene, og vist veldig fin framgang. En god sesong i fjor har blitt til en fantastisk sesong i år. Scoret flest mål av alle i de lokale 3. divisjonsavdelingene (5 og 6), og har vært direkte avgjørende for at FIL har gjort tidenes beste sesong. Var på listen til Bryne i sommer, og bør være aktuell for flere klubber fra dette nivået i vinter.

41. Daniel Berntsen, Vidar (41)
Født: 1987. Oppvekst: Hundvåg.
Kaptein, bauta og lederskikkelse. Årets sesong er den beste jeg har sett av ham som midtstopper. En meget god fotballspiller som ryktes å bli spillende assistenttrener i Vidar neste sesong.

40. Magnus Retsius Grødem, Bryne (96)
rets debut sotra (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1998. Oppvekst: Bryne.
To scoringer på tre starter og tolv innhopp i Obosligaen allerede som 17-åring. Den første scoringen kom i hjemmekampen mot Fredrikstad, mens den andre kom på Brann stadion i en kamp som gikk direkte på TV 2. Tenåringen fikk like i forveien en skikkelig trøkk i kragebeinet og nærmest måtte krangle med Branns lege for å få gå utpå og spille videre. Sekunder senere headet han ballen i mål etter et perfekt innløp. Offensivt anlagt, og anvendelig spiller med mange aldersbestemte landskamper. Stort talent som med fordel kunne fått enda mer spilletid i høst.

39. Ole Marius Aasen, Strømmen (33)
Født: 1992. Oppvekst: Riska.
Fire mål på 24 kamper. Startet sesongen som førstevalg, men mistet etter hvert plassen på laget, og har kun startet 12 kamper i år. Holder Obosligaen-nivå på sitt beste, men der er han for sjelden over tid, mye på grunn av stadige skadeproblemer. Er på utgående kontrakt, og det kan bli spennende å se hvor veien går videre.

38. Eirik Jakobsen, Vidar (29)
Født: 1992. Oppvekst: Vardeneset.
Står med 11 mål i år, og klarte aldri følge opp den strålende høstsesongen han hadde på Lassa etter overgangen fra Bryne i fjor sommer. Har vært kontinuerlig halvskadet gjennom hele sesongen, og det er nok en del av årsaken til at prestasjonene ikke har vært som på hans beste. Er et konstant uromoment, men har slitt med å sette ballen i mål. Har definitivt mer inne.

37. Marius Helle, Sandnes Ulf (23)
Født: 1983. Oppvekst: Ålgård.
Har startet 23 kamper i år, og kommet innpå i seks, men kun scoret fire mål. Den tidligere storscoreren har altså blitt altfor ineffektiv med årene. Er på tampen av en innholdsrik karriere. Må nok heve seg flere hakk neste sesong om ikke kontrakten som går ut etter 2016 skal være hans siste i toppfotballen.

36. Kenneth Grande, EIK (42)
Født: 1991. Oppvekst: Orre og Bryne.
Har hatt en mer offensiv rolle i årets stjernespekkede EIK-lag enn foregående sesonger. Har tidvis vært litt anonym i banespillet, men likevel ofte involvert i de avgjørende situasjonene offensivt. Sikker straffeskytter og slår målgivende pasninger.

35. Sigve Kleppa Christensen, Vidar (56)
sigve (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1990. Oppvekst: Hjelm og Staal.
Prestasjonskurven i Staal var nedadgående de siste sesongene, men har etter overgangen til Vidar vist hvorfor han tidligere år har stått på listen til de aller største klubbene i kretsen. Tok nivået i divisjonen med en gang, men må vel også sies å være en spillertype som er som skapt for akkurat norsk 2. divisjon. Råsterk fysisk, og presterer enten han blir brukt som midtstopper, midtbanespiller eller spiss. Åtte mål er sterkt i debutsesongen på dette nivået. Vurderer nå retur til Staal grunnet jobbsituasjon.

34. Kenneth Sola, Sandnes Ulf (22)
Født: 1985. Oppvekst: Havdur og Sola.
Har spilt både back og stopper, og gjør som regel ok opptredener uten å dominere. Har vært litt inn og ut av laget, og kun fått med seg 21 kamper fra start. Det er ikke mye for en rutinert herremann som har rundet 30 år, men er tilbudt ny kontrakt med Sandnes Ulf.

33. Pål Fjelde, Bryne (31)
Født: 1994. Oppvekst: Staal.
Meldte overgang fra Viking i vinter, og startet sesongen som førstevalg i tospann med Marius Lode i Brynes midtforsvar. Ble ofret utpå våren da baklengsmålene som vanlig rullet inn på Bryne stadion, og spilte seg først tilbake til fast plass i de siste fem rundene. Endte med å starte halvparten av kampene i debutsesongen på dette nivået, og bør bli en bærebjelke i neste års Bryne-lag.

32. Rasmus Martinsen, Viking (30)
Født: 1996. Oppvekst: Hinna.
Skulle slå gjennom i år, som sisteårsjunior, men fikk i stedet store deler av sesongen rasert av skade. Med sitt ene, korte Tippeliga-innhopp fikk ikke høyrebacken vist hva han er god for, men har utvilsomt mye talent, og kontrakt også i 2016. Må slå tilbake da, eller finne seg en klubb i Obosligaen.

31. Axel Kryger, Sandnes Ulf (ny)
Født: 1997. Oppvekst: Sandnes Ulf.
Gaukenes nye wonderboy. Forlot Sandnes Ulf til fordel for Lura foran fjorårssesongen, men fant tilbake fotballgleden i 4. divisjon og kom tilbake til moderklubben i vinter. Har vært fantastisk i 3. divisjon, og fått sju kamper i Obosligaen (fem fra start). Det kresne TV-publikum husker nok marerittkampen borte mot Kristiansund, men unggutten er sterk mentalt, slo raskt tilbake, og har gjort flere gode kamper for A-laget både før og etterpå. Kommer trolig til å bli en sentral skikkelse i norsk fotball i årene som kommer. Plukket inn på G18-landslaget, og takket nei til treningsopphold i Sporting Lisboa i vår.

30. Mads Bøgild, Bryne (27)
mads boegild (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1988. Oppvekst: SIF og Viking.
Strålende vårsesong i Vidar med gode prestasjoner og ni scoringer gjorde at han ble hentet til Bryne. Til tross for mye tillit, og 13 kamper (sju fra start), klarte han aldri sette sitt preg på laget eller Obosligaen før i siste serierunde. Nå var også høsten 2015 et uhyre vanskelig tidspunkt å bli Bryne-spiller på, men siddisen ble den store helten på Jæren da han i sluttminuttene av den siste hjemmekampen mot Bærum scoret målet som der og da så ut til å berge plassen i divisjonen. Bøgild har dette nivået inne, og kan bli en nøkkelspiller for Bryne i 2016.

29. Morten Bjørlo, Sola (90)
Født: 1995. Oppvekst: Staal.
Teknisk briljant spiller som bruker sin lekre ballbehandling svært effektivt. Mottak og dribling etterfulgt av en nøkkelpasning som åpner motstandernes forsvar er svært underholdende å se på. Står på listen til flere av de største klubbene i landet, og kommer til å bli Tippeliga-spiller. Fikk høstsesongen ødelagt av skade, men er operert, og kan bruke hele vinterhalvåret på å finne matchformen igjen.

28. Marius Lode, Bryne (26)
Født: 1993. Oppvekst: Frøyland.
Har alle de fysiske forutsetningene som skal til for å bli en norsk toppstopper, men mangler nødvendig ro, konsentrasjon og vurderingsevne. Har vært skyld i mange baklengsmål i år, men likevel beholdt sitt klippekort på laget. Er fremdeles ung, og kan fremdeles bli veldig god, men trenger en mentor ved sin side, og er ikke moden nok til å være selve forsvarssjefen slik han har måttet være i Bryne. Ble tatt i doping i vår, og straffet i høst, etter uryddig omgang med medisiner – og blir borte fra fotballen til oktober 2016.

27. Vegard Aanestad, Sandnes Ulf (9)
Født: 1987. Oppvekst: Randaberg.
Ny sesong ødelagt av skader. Endte på kun 14 kamper i år, og står med totalt 32 starter på de to siste sesongene. Var i ferd med å bli en av Tippeligaens beste høyrebacker, men med så få kamper over så lang tid er det vanskelig å prestere. Har fått nytt kontraktstilbud, men må holde seg skadefri for å komme tilbake på sitt høyeste nivå igjen.

26. Nils Petter Andersen, Jerv (40)
Født: 1986. Oppvekst: Eiger.
Har endelig fått gjennombruddet i norsk toppfotball etter den karrieretruende skaden som ødela oppholdet i Sandnes Ulf etter kun én kamp i Tippeligaen i 2013. Har hele sesongen spilt fast for Obosligaens overraskelseslag, Jerv, og gjort sine saker meget bra. Spiller med pondus og rutine, og hadde selvsagt vært god nok for Sandnes Ulf fremdeles. Kristiansund og Start er de to hindrene som står igjen før Jerv og Andersen spiller Tippeliga-fotball i 2016.

25. Viljar Vevatne, Brann (21)
viljar helland vevatne (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1994. Oppvekst: Tjensvoll og Viking.
Gjorde en ny fin vårsesong i Bryne med blant annet fem scoringer og to assister på 16 kamper, og ble hentet til Brann i sommerpausen. Har ikke klart å slå gjennom i Bergen, og står med kun to kamper i høst. Brann hentet Ruben Kristiansen fra Vålerenga like etter at Vevatne var signert, og jeg er meget spent på hva slags plan klubben har for Tjensvoll-karen. I verste fall kan dette klubbvalget forringe hele karrieren.

24. Trond Erik Bertelsen, Sandnes Ulf (19)
Født: 1984. Oppvekst: Lura.
Svært god venstreback i Obosligaen, spesielt defensivt. Har vært en viktig spiller for Sandnes Ulf så lenge han har vært frisk og spilleklar, og overtok også kapteinsbindet underveis i sesongen. 25 kamper fra start, og alltid solid, men innleggene offensivt er fremdeles like varierende som de var da han spilte i Tippeligaen.

23. Aslak Falch, Hødd (32)
Født: 1992. Oppvekst: Hundvåg.
Førstevalg i en av Obosligaens beste klubber, ble kåret til årets spiller i klubben, og har etablert seg som en av de beste keeperne på dette nivået. Toårskontrakten han skrev før fjorårssesongen går ut nå, og Falch ønsker å spille i Tippeligaen neste sesong. Usikker på om det er riktig å haste oppover allerede nå, for med tiden kommer han uansett til å bli god nok til å spille på høyeste nivå igjen. Tapte første kvalikkamp mot Jerv etter straffekonkurranse, og rykker dermed ikke opp med Hødd.

22. Geir André Herrem, Åsane/Fyllingen (24)
Født: 1988. Oppvekst: Bryne.
Tilbake på nest høyeste nivå igjen da han ble hentet fra Fyllingsdalen på lån i høst. Beviste at han er god nok fremdeles, og var en viktig årsak til at Åsane berget plassen. Sju mål på 13 starter er bra for et såpass dårlig lag. Har mange av de ferdighetene som skal til for å lykkes på dette nivået, og er god nok for spill i Obosligaen, men kan med fordel bli enda kaldere foran mål.

21. Pål Vestly Heigre, Tromsø/Viking (53)
Født: 1995. Oppvekst: Hana.
Har svært overraskende vært Tromsøs førstekeeper i år til tross for skarp konkurranse fra to etablerte Tippeliga-keepere. Har variert fra det komisk dårlige til det helt fantastiske, men har uansett bevist at han holder nivået på sitt beste, og det var det ingen som kunne være sikre på før denne sesongen. 20 år er svært ungt for en Tippeliga-keeper. Både låneavtalen i Nord-Norge og kontrakten med Viking går ut nå, og den neste avtalen Vestly Heigre skriver under på kan bli helt karrieredefinerende.

20. Arild Østbø, Viking (18)
Født: 1991. Oppvekst: Buøy og Viking.
Har sittet hele sesongen på benken, og er et soleklart andrevalg bak Iven Austbø. Tiden da han var landets mest lovende keeper virker plutselig veldig fjern. Skal spille for Sarpsborg 08 neste sesong, og må få tillit over tid, slik at han kan spille på seg nok selvtillit til å komme tilbake og bevise at han kan bli en så god keeper som Viking og mange andre trodde han kom til å bli.

19. Anders Kristiansen, Bryne (16)
anders kristiansen-2 (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1990. Oppvekst: Øyane og Viking.
Ny sesong med mye baklengsmål, og ei heller Kristiansens beste sesong i Bryne. Er fremdeles ung til keeper å være, men virket mett i vår. Er selvsagt en god keeper fremdeles, men må vise det fram mye oftere. Mistet plassen på laget til Jonas Høidahl to kamper i sommer, men fikk den tilbake like plutselig som han mistet den, og hevet seg etter det. Var blant annet stor i den TV-sendte kampen borte mot Brann. Følger Arild Østbø til Sarpsborg neste sesong, og trenger trolig et miljøskifte nå for å ta neste steg.

18. Jon-Helge Tveita, Bryne (14)
Født: 1992. Oppvekst: Forus og Gausel.
Nok en gang blant Brynes aller beste spillere i første halvdel av sesongen, til tross for at han ikke spiller i sin beste posisjon. Løpssterk og målfarlig, og står med fem mål på 30 kamper. Har hatt en fryktelig høstsesong, men kommer trolig tilbake på langt høyere nivå med et klubbskifte.

17. Alexander Gabrielsen, Sandefjord (15)
Født: 1985. Oppvekst: Randaberg.
Spilte 11 kamper på de første 12 serierundene, og beviste at han fremdeles holder Tippeliga-klasse til tross for flere sesonger på nest høyeste nivå. Rakk å være med på to av Sandefjords totalt fire seirer denne sesongen, og scoret også to mål før en lyskeskade ødela sesongen. Skrev nylig ny ettårskontrakt med Sandefjord.

16. Christian Landu Landu, Tromsø (13)
Født: 1992. Oppvekst: Tasta og Viking.
Har vært solid, og blant de beste spillerne på et svakt Tromsø-lag. Misset de ni første kampene på grunn av skade, men har siden startet hver eneste kamp foruten den ene da han var suspendert for tre gule kort. Turbulent sesong for Tromsø med trenerbytte og bunnkamp, men for Landu Landu ble målet om å spille fast i Tippeligaen oppnådd. 2015 har vært et steg i riktig retning.

15. Kristoffer Haugen, Viking (12)
kristoffer haugen (Foto: Tarjei Sel / Jærbladet).
Født: 1994. Oppvekst: Voll og Viking.
Har etablert seg i Tippeligaen som en av de mest lovende backene i Norge, og har vært ønsket av blant andre Molde. Brukbar defensivt, solid offensivt og en god venstrefot – men er sjelden blant banens dominerende spillere. Er fremdeles ung og i utvikling, og har variert i prestasjonene, men kan bli en markant skikkelse i norsk fotball i mange år framover.

14. Vidar Nisja, Viking (10)
Født: 1986. Oppvekst: Vigrestad.
Har fått lite tillit i år, og derfor også scoret færre mål enn foregående sesonger. To mål på åtte starter er ikke Nisja-standard. En perle mot Start og matchvinner mot Bodø/Glimt trekker imidlertid opp. Har vist over flere år at han holder Tippeliga-nivå, og kommer til å gjøre det i noen år til uansett hvilken klubb han velger etter å ha blitt vraket av Viking.

13. Zymer Bytyqi, Viking (28)
Født: 1996. Oppvekst: Lura.
Til tross for mindre tillit enn kanskje fortjent har han fått et lite mini-gjennombrudd i år. Fremdeles ikke i nærheten av å fylle sitt skyhøye potensial, men framstår mer stabil, mer målfarlig og mer samarbeidsvillig enn i Sandnes Ulf. Teknisk og tempomessig står han ikke tilbake for noen. Fire mål på tolv starter er bra. Husk; 19-åringen er fremdeles junior.

12. Fredrik Torsteinbø, Hammarby (20)
Født: 1991. Oppvekst: Hundvåg.
Rykket opp fra Superettan til Allsvenskan i fjor, men delvis grunnet skade brukte han en stund på å spille seg til fast plass på laget denne sesongen. På sommeren kom den første scoringen, og utover ble han tilnærmet fast inventar der han vekslet mellom å spille høyre- og venstre ving i 4-2-3-1-formasjonen. Fem scoringer og seks assister på 14 starter og sju innhopp lar seg høre. Hammerby endte til slutt på 11. plass. Torsteinbø spiller foran 18- 28.000 tilskuere hver hjemmekamp, og den svenske ligaen står hvert fall ikke tilbake for den norske.

11. Iven Austbø, Viking (17)
Født: 1985. Oppvekst: Randaberg.
Det tidligere stortalentet måtte bli 30 år før han fikk ut sitt fulle potensial. Har i år gjort sin desidert beste sesong hittil i karrieren, og vært en viktig bidragsyter til Vikings femteplass. Har framstått, med få unntak, bunnsolid i kamp etter kamp. Signerte ny kontrakt i sommer, og ser ut som en førstekeeper for mange år framover.

10. Tommy Høiland, Molde (8)
IMG_2229 (Foto: Trude Håland / Jærbladet)
Født: 1989. Oppvekst: Bryne.
Er på toppen av sin karriere. Står med ni scoringer på tolv kamper fra start og ni innhopp for et underpresternde Molde i Tippeligaen. Har startet tre av lagets fire kamper i Europa League, og scoret borte mot Fenerbache. Marginer skiller ham fra en posisjon høyere oppe på rankingen. Er kontraktsløs i høst, og det blir spennende å se hva som blir neste utfordring.

9. Yann-Erik de Lanlay, Rosenborg (6)
Født: 1992. Oppvekst: Vaulen.
Sto for historiens kanskje mest kontroversielle Viking-overgang da han i sommer valgte å gå til Rosenborg. Åpnet sin RBK-karriere svakt, men spilte seg opp, og var involvert i viktige scoringer både i cup og serie utover høsten. Slo assisten til Matthias Vilhjalmssons matchvinnende scoring mot Stabæk da Rosenborg tok seg til cupfinale, og scoret selv 3-3-målet mot Strømsgodset som fjernet all teoretisk mulighet for ikke å bli cupmester. Står med seks mål i årets Tippeliga, tre hver på henholdsvis 14 kamper for Viking og 12 for Rosenborg. Rasket med seg et seriemesterskap og mest sannsynlig et cupmesterskap.

8. André Danielsen, Viking (4)
Født: 1985. Oppvekst: SIF og Viking.
Ny bunnsolid sesong på backen. Er i ferd med å bli den første Viking-legenden som aldri vant en tittel. Ligger like bak landslagsklasse, og holder høy Tippeliga-klasse. God førsteforsvarer, god med ball og svært profesjonell. Ser ut til å være kvitt skadeproblemene og, og kan ha mange gode sesonger igjen i mørkeblått. Har falt fire plasser fra i fjor uten å ha blitt svakere, men mange av dem rundt ham har tatt store steg i år. 30 seriekamper er bunnsolid.

7. Johan Lædre Bjørdal, Rosenborg (7)
Født: 1986. Oppvekst: EIK.
Mange rynket på nesen da han gikk fra Viking til AGF Aarhus foran fjorårssesongen, og enda flere hånflirte nok litt da han endte opp med nedrykk fra Superligaen og spill i dansk 1. divisjon. Ble hentet til Rosenborg i sommer, gikk rett inn på laget og har vært en av Tippeligaens desidert beste forsvarsspillere i andre halvdel av sesongen. Norsk seriemester og trolig også cupmester av året. Har startet 13 av 14 kamper etter han kom til Trondheim, og scoret to mål.

6. Birger Meling, Stabæk (34)
OWS_1333 (Foto: Ole Walter Sundlo / Stabæk Fotball).
Født: 1994. Oppvekst: Viking.
For en sesong han har hatt i Tippeligaen. Fikk debuten på tampen av fjoråret, men slo gjennom for alvor i år. Har vært fantastisk på et strålende Stabæk-lag. Holder høy Tippeliga-klasse, og er årets norske komet. En skade spolerte gjensynet med Viking stadion da Viking møtte Stabæk i høst, men endte med 27 Tippeliga-kamper, ett mål og bronse i serien.

5. Jone Samuelsen, Odd (3)
Født: 1984. Oppvekst: Sunde.
Ny sterk sesong på et Odd-lag som fremdeles gjør det bedre enn Viking. Litt inn og ut av landslaget, og gikk fra å starte mot Kroatia i september til å være ute av troppen mot Malta og Italia i oktober. Heller ikke med i playoff-kampene mot Ungarn. Scoringen mot Borussia Dortmund etter to minutt i Europa League-kvalifiseringen er sesongens, og kanskje karrierens, største høydepunkt. Har kontrakt i Skien helt ut 2019. Fire scoringer på 27 kamper i Tippeligaen i år.

4. Valon Berisha, Red Bull Salzburg (5)
Viking-trening i Jåttåvågen Valon Berisha 
(Foto: Ole Kristian Larsen / Dalane Tidende.)
Født: 1993. Oppvekst: EIK.
Har startet 13 av 15 kamper i østerriksk eliteserie denne sesoingen, og er i ferd med å spille seg til en stadig større rolle i klubblaget. Er også fast inventar i de norske A-landslagstroppene, men har ikke klart å spille seg inn i førsteelleveren. Ble seriemester i Østerrike i fjor, og spilte også 16-delsfinale mot Espanyol i Europa League. Østerriksk fotball er virkelig på opptur med blant annet et EM-klart landslag, men den østerrikske Bundesligaen er ikke særlig sterkere enn Tippeligaen, og da Red Bull forsvant ut av både CL- og EL-kvalik i høst mangler det litt på utfordringene denne vinteren.

3. Veton Berisha, Greuther Fürth (11)
FORSIKTIG FEIRING: Veton Berisha feiret forsiktig etter 3-0-målet som definitivt avgjorde kampen.
 (Foto: Olaf Omdal / Dalane Tidende.)
Født: 1994. Oppvekst: EIK.
Har startet 13 av 14 kamper i 2. Bundesliga nå i høst, men kun scoret tre mål. Var fantastisk for Viking i vårsesongen med 11 mål på 14 kamper, og valgte å slå til da tilbudet fra Greuther Fürth kom i sommer. Utrolig kjekt for unggutten at han fikk vist i Tippeligaen hvilket enormt potensial han har. Spiller ikke i den tøffeste ligaen i Europa, men på høyere nivå enn Tippeligaen, og har bevist nok i år til å ha kommet seg inn i A-landslagstroppen.

2. Birkir Bjarnason, Basel (2)
BE-Birkir-front-2-2-2 
(Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen).
Født: 1988. Oppvekst: Austrått og Figgjo.
Har startet ni kamper, og fått to innhopp for laget som leder sveitsisk eliteserie etter 15 serierunder. Står også med tre mål. Fast inventar på tidenes beste islandske landslag, og kommer til å spille EM til sommeren. Så ut til å ha gjort et klokt klubbvalg selv om han var ønsket tilbake til Serie A, men da Basel misset i Champions League-kvaliken falt ett av argumentene for å velge Sveits bort. I Europa League har Sandnes-islendingen scoret to mål på fire kamper.

1. Brede Hangeland, Crystal Palace (1)
transport-2 (Foto: Trude Håland / Jærbladet).
Født: 1981. Oppvekst: Vidar.
Til tross for at karrieren er på hell fikk han en ny ettårskontrakt i Premier League før årets sesong. Startet sesongen på tribunen, men det finnes knapt en mer jordnær og profesjonell type, og derfor kjempet han seg stille og rolig tilbake både til førstelaget og i Premier League-klasse. Etter å startet seks strake kamper fra femte til tiende serierunde har han vært på benken i de siste to. Når han jevnlig leverer solide prestasjoner i engelsk eliteserie er det vanskelig å vippe Hangeland ned fra tronen. Spiller dessverre ikke for det norske landslaget, og får dermed ikke vist seg fram på internasjonale arenaer.

 

 

1 hendelser på “De 100 beste i 2015”

  1. Geir Magne Karlsen

    Det undrer meg at du plasserer Nils Petter Andersen såpass langt nede på lista. Han har vært en bauta hele sesongen og er mye av årsaken til at Jerv ble det laget som etter Rosenborg har sluppet inn færrest mål i de to øverste divisjonene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.