Cupheltene som skal til Ullevaal

15687(Foto: Charlotte Mæland / Solabladet)

Det er en smått historisk begivenhet når Vidar for andre gang møter Vålerenga på Ullevaal i cupens 4. runde. Her er heltene fra Lassa som skal gjøre det bedre enn gjengen som spilte for 16 år siden.

Det er ingen tilfeldighet at dette laget er i fjerde runde i cupen, og kun har tapt én seriekamp (borte mot Vard) hittil i år. De fleste spillerne holder høyt 2. divisjonsnivå, og flere av de unge har potensial til å spille høyere oppe i divisjonene, mens flere av de etablerte har erfaring fra nivå 1 og 2. Har en fin miks av unge og rutinerte, samt av kontinuitet og nytt blod.

Jeg var tidlig i vinter skeptisk til Vidars framtid som 2. divisjonsklubb, og om klubbledelsen makter å ivareta den meget gunstige posisjonen som nummer to-klubb i Stavanger. Det er jeg for så vidt fremdeles, men smellen kommer hvert fall ikke i år. Jeg tippet før sesongstart laget på en fjerdeplass i 2. divisjon avdeling 3. Nå ser det ut til at Vard endelig har fått kjenne på det generasjonsskiftet de går gjennom, og at Vidar kan være et av få lag som kjemper om plassen bak hittil suverene Nest Sotra.  Spiller for spiller er Vidar-troppen god nok til å slå alle konkurrentene i divisjonen i enkeltkamp.

Seieren mot Viking viser at de er gode nok til å slå Vålerenga også, men på Lassa hadde selvsagt sjansen for avansement vært mye større enn på et stort og tomt Ullevaal.

Vidar stiller trolig i sin vante 4-5-1 (4-1-4-1)-formasjon. Influensa har herjet laget den siste uken, og sørget for at både Eirik Jakobsen, Carl-Henrik Refvik og Sander Flåte har vært syke. Jeg tar ut det laget som er mest sannsynlig 24 timer før avspark.

Her kommer guttene:

Bjarte Egeland (26)
Keeper. Er i sin tredje sesong for Vidar etter å ha vært meget god for Vardeneset i 3. divisjon i 2013, og mestret umiddelbart nivået ett skritt opp. Har levert på jevnt, høyt nivå over lang tid. Ble den store helten da han reddet det avgjørende straffesparket i andrerundekampen mot Bryne. Har prøvespilt for Sandnes Ulf, og hospitert på Viking-trening. Holder minst Obosliga-nivå, og kan ha potensial for enda høyere.

Sondre Bjørshol (22)
Høyreback, og den neste store fra Vidar. Kommer til å spille på et høyere nivå dersom han holder kroppen skadefri. Var på prøvespill i Åsane like før sesongstart. Er, om ikke født, så hvert fall oppvokst på Lassa, og slo gjennom på A-laget i 2014. Litt «late bloomer.» Strålende back med strikkmotor og uendelige bidrag offensivt. Her må større klubber være våkne. Var skadet mot Sola sist, men skal være klar igjen nå.

Daniel Berntsen (28)
Midtstopper og kaptein. Har Adeccoliga-erfaring med Randaberg fra 2011, men det er først og fremst som spiller, strateg, leder og stjerne i 2.- og 3. divisjon både i Vidar og Buøy han vil bli husket. Opprinnelig midtbanespiller som har vokst inn i stopperrollen over tid. Mangler litt på tempo.

Rogvi Baldvinsson (26)
Midtstopper. En av lagets mest meritterte spillere, og spilte så sent som i fjor høst for Fredericia på nivå 2 i Danmark. Har også én sesong bak seg i Bryne i 2013 da han også var med på å sende Viking ut av cupen i tredje runde, men tapte borte for Lillestrøm på Åråsen runden etter. I Danmark i fjor spilte han også fjerde runde i cupen mot selveste FC København. Begge de to kampene har endt med tap i ekstraomgangene. Kan også spille sentralt på midtbanen, eller back i nøden. Spillende type med slepent venstrebein, og kan score på frispark fra utenfor 16 meter med begge bein.

Alexander Ranck (20)
Venstreback. Fyller 21 år dagen etter VIF-kampen. Er høyrebeint, og har mest erfaring som høyreback, men etter overgangen fra 3. divisjonslaget Randaberg i vinter har han kjempet seg til fast plass på Vidars venstreback. Som 16-åring fikk han to innhopp i Adeccoligaen. Var solid mot Viking forrige runde, og har tatt overgangen til 2. divisjon overraskende bra.

Carl-Henrik Refvik (21)
Høyrekant. Skulle bli Vidars neste stjerne, og som 14-åring var han aktuell for tre engelske eliteserieklubber, samt var på prøvespill i Manchester Citys ungdomsakademi. Han har erfaring både fra G15-, G16- og G17-landslaget, og spilte tilnærmet fast i 2. divisjon fra han var 15 år. Signerte en toårskontrakt med Viking tidlig i 2014, var på lån i Vidar ut vårsesongen, og sluttet seg til Tippeliga-troppen på sommeren. Kom tilbake til Vidar i fjor sommer etter ett innhopp i eliteserien. Er en stor, hurtig og målhungrig spiller som kan bekle flere offensive posisjoner. Står med tre seriescoringer på fem kamper hittil i år. Sto over lørdagens seriekamp mot Sola på grunn av sykdom, men skal være frisk til denne.

Ingvald Halgunset (19)
Sentral midtbane. Oppvokst i den lille bygda Erfjord i Suldal kommune, og den eldste av to lovende brødre i Vidar. Seriedebuterte for Suldal IL i 6. divisjon som 14-åring, og har siden tatt steg for steg i SIF i 4. divisjon, Vaulen i 3. divisjon og etter overgangen til Vidar i fjor sommer har han nå i år etablert seg som en stabil 2. divisjonsspiller. Ble den store helten med målgivende pasning til 1-1 og matchvinnerscoring på 2-1 mot Viking i tredje runde. God med ball, god fysikk og fin fot. Har potensial til å spille på høyere nivå.

Andreas Westlye (29)
Defensiv midtbane. Lagets mest meritterte spiller. Spilte fast da Sandnes Ulf rykket opp fra Adeccoligaen i 2011, og fikk fire innhopp samt én kamp fra start i Tippeligaen sesongen etter. Resten av 2012 ble spolert av skader, og han fikk ikke kontrakt med de lyseblå året etter. Etter et prøvespill i Stabæk ble det fotballfritt år for advokaten. Er nå inne i sin tredje sesong i Vidar, og spiller en stor rolle i laget og klubben. Svært medvirkende til at klubben i år er i fjerde runde i cupen ettersom han scoret både i ordinær tid og i straffesparkkonkurransen mot Bryne, samt utliknet til 1-1 mot Viking.

Sander Flåte (20)
Sentral midtbane. Var god for Viking 2 i 3. divisjon i fjor, men var ikke blant førsteårsseniorene som fikk proffkontrakt i vinter. Prøvde seg både i Bryne og Nest Sotra, men endte i Vidar. Det kan fort være perfekt match for både klubb og spiller. Har fint driv, og er teknisk god med ballen. Har allerede fire års erfaring fra 3. divisjonsspill med Randaberg og Viking 2. Fikk én privatkamp for Vikings A-lag mot Aberdeen i september i fjor.

Eirik Jakobsen (23)
Venstrekant. #Feedthejak er den offisielle emneknaggen når denne målsniken løper inn scoringer. Er nok best som spiss, men kan forstå at det blir kant denne gang. Sliter ofte med skader, og pådro seg også sykdom i begynnelsen av uken, men blir trolig klar til kamp. Startet karrieren i Vardeneset der han var et stort talent på klubbens gode 92-kull, og både spilte fast og scoret på A-laget i tospann med spillende trener Richard Enge allerede som 15-åring. Ble hentet til Viking samme sesong, og gikk gradene på juniorlaget der. Scoret sitt eneste A-lagsmål i ekstraomgangene da Viking slo Jerv i Grimstad i en thriller av en cupkamp i 2012. Gikk til Bryne like etter, og med fire scoringer på høsten (tre på de siste fem serierundene), var han svært delaktig i at jærlaget beholdt plassen i Adeccoligaen den sesongen. Vinteren etter hentet Bryne inn Oddbjørn Skartun og Aram Khalili, som begge bøttet inn mål, og dermed ble Jakobsen innbytter. Sommeren 2014 var det slutt på tålmodigheten, og han valgte å gå til Vidar i 2. divisjon. Scoret ti mål den første høstsen, men skadeplaget nøyde han seg med 11 i hele fjor, og står med kun to seriescoringer i år. Er hurtig, bevegelig og flink til å komme til målsjanser, men har ikke vært kald nok foran mål.

Sigve Kleppa Christensen (25)
Spiss. Hjelmelandsbussen herjet for Staal i mange sesonger, og da ikke bare i 3. divisjon. Var stor både da de slo ut Bryne i 2011 og Sandnes Ulf i 2012. Stor var han også da han kom inn i pausen mot Viking i tredje runde nå i mai, og nærmest snudde kampen alene. Pådro seg mange frispark, men likevel klarte aldri Viking-spillerne å få tak på ham. Råsterk i kroppen, og selv om han ser seig ut i bevegelsene går det mer enn fort nok når bussen øker gir. Det så vi blant annet da han sto for hele forspillet til 2-1-scoringen. Har vært aktuell for både Bryne og Viking tidligere, men det har aldri resultert i noen overgang. Foran forrige sesong valgte han spill i Vidar, og tok 2. divisjon på direkten. Kan spille i alle posisjoner, men starter trolig som spiss her, og det virker som et klokt valg. Er en spiller som kan utrette mye på egenhånd. Har slitt med en ryggskade i vår, men er på stigende form.

Vegard Aasen (18)
Utfordrer: Har startet ni kamper hittil i år, og scoret tre mål, men har slitt med smerter i en fot den siste uka, og er derfor tvilsom hvert fall fra start. Slo gjennom som en komet i Sandnes Ulf i fjor vår, og fikk fire innhopp og én scoring i Obosligaen før han ble satt ut av sykdom. Like før sesongstart i år ble han lånt ut til Vidar, og har gjort sine saker bra. God motor, god basisteknikk og bra driv. Flink til å komme til sjanser med smarte løp. Opprinnelig fra Lura, talentfabrikken i Sandnes.

Benken:
Gaute Johannessen (49) 
– hovedtrener. Er inne i sin ellevte sesong som hovedtrener i Vidar, den tiende strake. Har også en bra spillerkarriere bak seg med seriemesterskap for Viking (personlig husker jeg ham best fra den gangen han knallet inn to mål mot Tromsø på Alfheim), spill i Bryne og mange sesonger i Vidar. Avsluttet i 2000 da han, ifølge en RA-artikkel denne uken, satt på benken forrige gang Vidar møtte Vålerenga på Ullevaal i cupens fjerde runde. Jeg er ambivalent i mine tanker om Johannessen som trener. På den ene siden opplever jeg ham som litt traust og gammeldags i dagens fotball, at det er litt lite tak i ham som trenertype. På den andre siden er man nødt til å hylle den jobben han har gjort med Vidar gjennom de årene han har vært trener. Klubben var nede i en bølgedal, og lå i 3. divisjon da han gikk på sin siste trenerperiode i 2007. I 2009 rykket Vidar opp til 2. divisjon etter en fantastisk kvalifiseringsfinale over to kamper mot Viking 2. Etter det har laget stabilisert seg på øvre halvdel i 2. divisjon. Johannessen står for en skikkelig god treningskultur, og vil kun ha spillere som virkelig ønsker seg til Vidar, og som er villige til å legge ned den jobben som kreves for å være en topp 2. divisjonsspiller. Han har også fått opp flere gode spillere fra egen ungdomsavdeling, gitt dem tillit, og utviklet dem videre. Og han har fått resultater. For all ettertid kommer hans navn til å stå med gullskrift i klubbens historiebøker. Er også Norges desidert beste til å sitte på huk, og må ha en setemuskulatur få toppidrettsutøvere kan matche.

Kjell Petter Schou Andreassen – asssistenttrener. Kom inn som Johannessens hjelper før 2014-sesongen, og har fått sin del av æren for at Vidar har stabilisert seg på et enda høyere nivå de siste sesongene. Spillergruppen er veldig fornøyde med ham. Jeg mener vi har sett en klar tendens til at laget spiller mer direkte, og slår mer langt enn tidligere, uten at det trenger være en ulempe (laget slapp inn 66 seriemål i 2013-sesongen). En stund siden han har vært hovedtrener nå, men har bred erfaring som assistent blant annet fra eventyret i Sandnes Ulf. Skulle han en dag bli hovedtrener igjen, kommer vel alt han gjør til å bli målt opp mot hans legendariske trenerfar?

Eivind Meling (25) – keeper. Står med to A-kamper fra 2014. Ekte Vidar-gutt, men oppvokst på Sunde.

Emil Randulff (21) – kan spille back og stopper. Har to kamper og én scoring for G17-landslaget fra 2012, men har slitt med å spille seg til fast plass på Vidar. Til tross for at han var god i fjor, virker han å være langt unna laget nå som Kristian Høvring ble signert inn denne uken. Spiller nok mot Vålerenga dersom skaden til Bjørshol holder ham ute.

Eden Zormah (19) – ekte Vidar-gutt som var het i vinter, men har fått begrenset spilletid etter sesongstart. Stor, sterk og tar mye plass.

Petter Larsen Stolsmo (24) – solid back som fikk mye spilletid i fjor, men har vært ute av laget i år. Trønder som har spilt ungdomsfotball i Rosenborg og seniorfotball i Nardo. Kom til Vidar i 2012.

Martin Håland (30) – egersunder som kom fra Ålgård i vinter. Klok spiller med gode nøkkelpasninger og avslutteregenskaper. Offensiv spiller med mange års erfaring fra EIKs A-lag. Lagets eldste.

Per Henrik Nag (19) – lang Peter Crouch-kopi som har vært lovende noen sesonger nå. Sliter litt med å få spilletid i tøff konkurranse, men har et uforløst potensial som han er ung nok til å få ut ennå.

Kristian Tande Klepaker (23) – lynhurtig spiss som slo gjennom for Vidar i 2011. Gikk til Sandefjord, men fikk det ikke til å stemme der, og nøyde seg med én scoring i en privatkamp mot Leeds. Har en spisskompetanse på fart som kan gjøre ham høyaktuell for innbytte i passende kampbilde.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.