Avdelingsoppsett 2015

Norges Fotballforbund offentliggjorde lørdag avdelingsoppsettet for 2.- og 3. divisjon herrer sesongen 2015. Her følger min vurdering av lagene i 2. divisjon avdeling 3, 3. divisjon avdeling 5 og 3. divisjon avdeling 6:

3. divisjon avdeling 5

BE-ravndal
Andreas Ravndal, Ålgård. (Foto: Bjarte Espedokken / Gjesdalbuen)

Pors skiller seg ut i toppen, og tre lag skiller seg ut i bunnen. Men for flesteparten av lagene i avdelingen kommer fotballsesongen 2015 til å handle mye om reising og nye motstandere. 

14 lag fra fire forskjellige fylker. Det er tøff kost, men det er visst prisen å betale for å være med i norsk 3. divisjon. Hei og Express er de mest ubeskrevne bladene i denne avdelingen, og ser ut til å bli noen artige bekjentskap utfra det jeg har lett fram.

Med så mye reising kommer også noen av resultatene til preges av hvem som tåler reisebelastningen best. Hvilket reiseopplegg man velger, og hvor profesjonelle man er med tanke på kost og hvile på reisen. Til syvende og sist er det imidlertid på banen det skal avgjøres, og med unntak av Sandnes Ulf 2 synes jeg det ser bra ut for de lokale lagene.

Opprykkskandidaten:

Pors: Mangeårig 1. divisjonsklubb som nå er inne i en bølgedal, og rykket ned fra 2. divisjon avdeling 1 med tre poengs margin i høst. Trener Brede Halvorsen er et kjent navn fra tiden i Notodden, og er nå inne i sin andre periode i Porsgrunn-klubben. Det tidligere så idylliske samarbeidet med Odd, også kalt telemarksmodellen, slo sprekker i høst da Halvorsen kritiserte eliteserieklubben for å ikke vise nok vilje til å sende spillere deres vei. Ifølge lokalavisen Porsgrunns Dagblad er Pors i full gang med spillerjakten, og ønsker seg Odd-guttene Jonas Sandnes og Erik Rosland, samt Kenneth Kristiansen fra Urædd.  Anders Haugseth, Eirik Øvrum og Jonas Langeland har forlatt klubben etter nedrykket, mens Bjørn Naustdal og svenske Michel Adzic er i tenkeboksen. Med sin sentrale posisjon i Telemark-fotballen gjennom mange år bør Pors være attraktive for de beste spillerne også blant divisjonskollegene, og med mindre de opplever massiv spillerflukt i vinter skal dette være avdelingens ubestridte opprykksfavoritt.

Utfordrerne:

Ålgård: Jeg får litt vondt av klubbens mange trofaste supportere. Nedrykket etter 13 år i 2. divisjon skulle gi flere kamper mot lokale lag, og kortere reisevei for både spillere og supportere, og så ble det i stedet en skikkelig melkerute også neste år. Den troppen som rykket ned fra 2. divisjon i høst hadde vært god nok til å gå rett opp igjen, men selv om ingen spillere utenom Kristian Høvring (Vardeneset) har signert for nye klubber er det en kjennsgjerning at mange forsvinner. Klubben håper at flere av de lokale guttene vil være med å spille laget tilbake igjen til 2. divisjon, men det spørs om dem som har jobb og/eller familie ble veldig motiverte da lagets nye trener, Geir Midtsian, nylig gikk ut i Gjesdalbuen og snakket om morgentrening klokken 07.00. Juniorlaget rykket opp til eliteserien i Rogaland neste sesong, og ironisk nok skaffet klubben seg et lite dobbeltproblem der ettersom mange av de beste juniorene nok vil få det travelt nok med spill på A-laget, og dermed ikke kan bidra like mye på juniorlaget som i år. Det positive, sett med Ålgård-øyne, er at det er mange gode, unge spillere i klubben som kan slå ut i full blomst i 3. divisjon. Det må de også gjøre dersom ÅFK skal være med blant lagene bak Pors.

Frøyland: Det er ingen signaler om annet enn at trenerveteran Asgeir Kleppa går på en ny sesong med klubben som vel gjorde sin beste sesong noen sinne i år. Rune Pedersen Bore og Vetle Salte har begge trent med Bryne i henholdsvis hele år og i høst, og hvert fall Pedersen Bore vil bli sterkt savnet om han forsvinner. Klarer klubben å beholde alle de gode spillerne de har, inkludert en toppmotivert Ragnvald Soma, ser det bra ut foran neste sesong. Ryktene vil ha det til at keeper Bjørn Magne Bakken ønsker å gi seg, og i så fall må han erstattes. Jeg mener Frøyland underpresterte i år, og tror de vil være med enda høyere neste sesong.

Tollnes: Ble nummer tre i 3. divisjon avdeling 5 i fjor, seks poeng bak Donn som rykket opp, men var sammen med FK Tønsberg med i opprykkskampen langt utpå høsten. Klubben fra Skien spilte i 1. divisjon i 2002, da med blant annet den nederlandske veteranen Edwin van Ankeren og flere andre tidligere Odd-spillere på laget, men har nå spilt i 3. divisjon siden 2006. Har tidligere Odd-spillere Chris Joyce på laget, og kan være en av utfordrerne bak Pors fra nabobyen.

Vigør: Sist jeg så Vigør, i 2012, framsto de som et veldig spillende lag med mange teknisk gode spillere, og en giftig spiss i spillende trener Leif Otto Paulsen (29). Den tidligere Starts-spilleren er fremdeles trener i klubben, men ble tidligere i høst koblet opp mot den ledige trenerjobben i 2. divisjonslaget Fløy. Vigør ble nummer seks i avdeling 5 i år, og nummer fire i avdeling 6 de to foregående sesonger. Beholder de Paulsen er det ingenting som tilsier at bydelsklubben fra Kristiansand ikke skal være med der oppe også neste år, men det er heller ingenting som tyder på at de skal ta steget opp i den absolutte opprykksstrid.

Middelhavsfarerne:

Randesund: Trenes av tidligere Start-, Sandefjord- og Lyn-spiller Frode Fredriksen som var assistenttrener i Start i flere sesonger inntil Mons Ivar Mjelde hentet inn Robert Hauge i 2011. Også han er nevnt i Fløy-diskusjon. Randesund, som er en bydelsklubb i Kristiansand, havnet helt oppe på en overraskende femteplass i avdeling 5 i fjor etter å ha rykket opp fra 4. divisjon i fjor. Har få kjente spillere, men er sørlandets nest største idrettslag, og har fostret opp mange spillere som siden har fått flotte karrierer i andre klubber. Det skal bli spennende om laget som spiller sine hjemmekamper på Sukkevann kunstgras kan fortsette framgangen neste sesong, men noen opprykksutfordrer blir de uansett ikke.

Mandalskameratene: Den tidligere 1. divisjonsklubben har et uttalt mål om å rykke opp til 2. divisjon i løpet av to år. Jeg tror ikke det skjer neste år, hvert fall. Ble nummer ni i 3. divisjon avdeling 5 i år. Viking-keeper Amund Wichne (17) utgjør 25 prosent av de talentfulle firlingene som alle spilte for A-laget i år, men hvert fall den ene broren (Erik) forsvinner enten til Start eller Jerv, og da står maks halvparten av dem igjen i grønt. I retur kan Start-talentet Behrouz Habib (16) komme. Ellers er det kun tidligere Bryne-spiller Inge Nilsen igjen fra det som var klubbens storhetstid i 1. divisjon. Trener er mangeårig spillerutvikler i Start, Morten Halvorsen, og hans klare mandat er å utvikle klubbens mange unge spillere til 2. divisjonsspillere.

Odd 3: All honnør til Odd som greier å holde tre lag i de fire øverste divisjonene. Viking ønsket for tre sesonger siden å sette sitt juniorlag inn i 4. divisjon i et forsøk på å gjøre som Odd, men Rogaland fotballkrets satte foten ned og krevde at lagets startet bakerst i seriesystemet som alle andre, og da var det selvsagt ikke interessant for Viking lengre. Rekruttlaget til Odds rekruttlag ble i år nummer fire i 3. divisjon avdeling 4, noe som selvsagt er veldig sterkt. Ble kun slått av Drammen, Jevnaker og Lommedalen. Jeg tror imidlertid 2015 blir tøffere enn 2014 for hele Odds Ballklubb, og at vi får en følgefeil som kan gå utover tredjelaget.

Lyngdal: Den tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Thomas Gill er hentet inn som ny trener. Han tar over etter Jan Sanden som har trent både Lyngdal og MK de seneste årene. Stortalentet Eman Markovic (15) som blant annet scoret hat-trick i sin 3. divisjonsdebut i år forsvinner til Molde etter drakamp mellom dem og Start. Han scoret 6 mål på 11 kamper, og vil bli savnet. Lyngdølene nummer 10 i årets 3. divisjon avdeling 5, seks poeng over nedrykkslagene som alle var fra Telemark. Tidligere Bryne-spiller Espen Hægeland, sist sett i Rogaland som svært temperamentsfull spillende trener for Hana, er lagets mest meritterte spiller.

Bryne 2: Ledes av Even Sel (25), et ungt, lokalt trenertalent som har fått mye ansvar i Bryne. Laget består i hovedsak av et par supertalent, noen helt greie unggutter, og de nest beste fra A-laget. Det var i år godt nok til å bli nummer åtte i 3. divisjon avdeling 6, og jeg forventer at Bryne-rekruttene holder seg omtrent der også neste sesong. Var til slutt bare tre poeng over nedrykk, men hadde kontroll da toget gikk for flere av lagene bak seg på tabellen.

Start 2: Ble nummer fire i 3. division avdeling 5 i år, men var hele 20 poeng bak opprykkslaget Donn. Magefølelsen sier at neste års avdeling er tøffere enn årets. Situasjonen er for dem, som for de fleste rekruttlagene, at de er avhengige av hva de får tilgjengelig fra A-laget. Flesteparten av spillerne er selvsagt talentfulle unggutter, men juniorlagets resultater i fjor var ikke det store.

Dumpekandidatene:

Hei: Først; hvem er Hei? Hei idrettslag er et fleridrettslag fra Porsgrunn stiftet i 1931. Klubben har aktivitet innen både ski, håndball og turn, samt en fotballavdeling der A-laget rykket opp til 3. divisjon for første gang på 21 år da de vant 4. divisjon i Telemark med ni poengs margin ned til Skotfoss på andreplass. A-laget består i all hovedsak av lokale spillere fra klubbens del av Porsgrunn, og hjemmebanen, som egentlig heter Mortens Plass, kalles på folkemunne Heibury med klar referanse til hjemmelagen til et noe mer kjent fotballag fra London. I motsetning til på Highbury er det kunstgras i Porsgrunn, og med 10-1-0 fra i fjor er det tydelig at det er på hjemmebane Hei må ta poengene om de ikke skal bli spist levende i 3. divisjon. Treneren hetter Sverre Sveen, og laget har ingen spillere jeg kjenner igjen navnet på. Det kan selvsagt være gode spillere der likevel, men for meg er dette en soleklar nedrykkskandidat. Hei då!

Sandnes Ulf 2: Berget plassen i 3. divisjon avdeling 6 da de slo Viking 2 i siste serierunde i år. Da stilte Viking med et langt yngre og mer reservepreget Sandnes Ulf-lag. Det blir nok ikke lettere å beholde plassen neste år med A-lag i 1. divisjon. Sandnes Ulf har hatt veldig framgang i ungdomsfotballen de senere årene, men kommer trolig til å få behov for de beste ungdommene på A-laget neste år. Det går utover 3. divisjonslaget.

Express: Det andre eksotiske innslaget i denne avdelingen. Klubb fra Fevik i Aust-Agder, og ble stiftet i 1919. Også dette er et fleridrettslag med alt fra innebandy og basketball til friidrett og orientering. Og altså et fotballag i 3. divisjon i 2015. Rykket opp etter å ha vunnet 4. divisjon foran Jerv 2 og Flekkefjord som kom henholdsvis seks og sju poeng bak. Også B-laget rykket opp til 5. divisjon, og uten å lese for mye i det kan vi konstatere at det er et idrettslag i frammarsj. A-laget består av spillere fra Grimstad, Arendal og Fevik, og har rotet mye rundt nede i 5. divisjon, men etter å ha fått orden og struktur på klubbdriften har de plutselig tatt seg opp i 3. divisjon for første gang siden 1991. Keeper Hugo Larsen (44!) la opp da opprykket var sikret. Klubbledelsen har allerede begynt å signere inn nye spillere foran neste år, men navn som Daniel Møller Stray (26, keeper) fra Torridal og Arve Listaul (19, midtbane) fra Seljord skremmer vel ikke veldig. Trener Roy Harry Ludvigsen er en engasjert nordlending som kjenner Ole Martin Aarst, og var proff i svenske Degersfors i 1990. Etter mange år i dvale er fotballen i Aust-Agder på solid opptur med Jerv i 1. divisjon, Arendal i 2. divisjon og Express i 3. divisjon neste år, men mye skal skje i Fevik om ikke dette laget går ned igjen i ekspressfart.

 

3. divisjon avdeling 6

Morten Bjørlo EMK-2
Morten Bjørlo, Staal. (Foto: Elin Moen Karlsen / Strandbuen

Norges Fotballforbund sendte to lag fra Hordaland ned til oss. Det kan fort bli de to lagene som stikker kjepper i hjulene for Staals opprykksdrøm i 2015. I bunnen spår jeg fem lag, derav fire lokale.

3. divisjon avdeling 6 er nok den mest spennende avdelingen sett med lokale øyne. Ikke bare er det her det er flest lokale lag, men det er også her de tetteste derbyene kommer. 12 lag fra Rogaland, derav fire fra nordfylket, og kun to lag fra Hordaland danner et perfekt utgangspunkt for en spennende sesong, selv om det selvsagt hadde vært kjekkest å bytte ut hordalendingene med jærlag.

Kun noen få lag ser ut til å være gode nok til å kjempe om opprykk, men jeg tror det kan bli desto jevnere i bunn der fem lag kan komme til å fighte for å unngå de tre nederste plassene som i utgangspunktet betyr nedrykk. Fremdeles er det uhyre tidlig å spå ettersom aktiviteten på overgangsmarkedet er ekstremt høy, og kan gi store utslag på styrkeforholdet mellom lagene fram mot sesongstart.

Opprykksfavorittene:

Stord: Rykket ned fra 2. divisjon avdeling 3 i høst med ganske klar margin (fem poeng) etter kun én sesong i divisjonen. Flere lag i neste års avdeling fikk merke hva Stord var gode for da de rykket opp fra 3. divisjon i fjor, men etter høstens nedrykk blir laget naturligvis litt svekket. Keeper Chriss Olav Severinsen trapper ned, og brødrene Erlend og Simen Grov ryktes være på vei tilbake til Vard, men det er ingenting som tyder på noen spillerflukt å snakke om. Så lenge Stord beholder stammen i laget er de en knallsterk opprykkskandidat. Toppscorer Morten Hillestad har vært lenket til både Brann og Bryne, men enn så lenge er han Stord-spiller, og i så fall kommer han til å dunke inn mål i 3. divisjon slik han gjorde det for to sesonger siden. Ny trener av året er tidligere eliteserienomade Tommy Knarvik. Han har en bra spillerkarriere bak seg, men er et ubeskrevet blad som trener med kun én sesongs erfaring som assistenttrener i Nest Sotra i år på sin CV.

Os: Hordalands-lag nummer to som spås i toppen. Har fått inn årets spillende assistenttrener i Brann, Hassan el Fakiri, som ny hovedtrener, og har et sponsorlaug i ryggen som har bidratt både til trener- og spillersignering. Ble nummer seks i 3. divisjon avdeling 7 i år, og nummer sju i fjor, i en avdeling som var til forveksling lik neste års oppsett. Klubben satser imidlertid på opprykk, og er allerede igang med spillershoppingen. Har hentet den tidligere Island-proffen Endre Brenne, samt Marius Mikkelsen fra Øystese og spissen Kristoffer Østervold fra Austevoll. Ut har imidlertid tidligere Bryne-spiller Mats Cato Moldskred gått. Kommer til å fortsette å signere spillere, og blir å regne med i toppen.

Staal: Jørpelendingene fortsetter med Oddbjørn Fiskå som trener på andre året, men neste års opprykksmuligheter avhenger i stor grad av hva som skjer med lagets beste spillere. Flere 2. divisjonsklubber har følere ute etter både anvendelige Sigve Kleppa Christensen og toppscorer Lars Edvard Danielsen. Klarer noen å lokke dem ut av Ryfylke blir de veldig vanskelige å erstatte.  Beholder derimot Staal sine beste menn, samtidig som ungguttene på laget blir ett år eldre og sterkere, ja da kan det endelig være duket for 2. divisjonsspill i Ryfylke i 2016.

Utfordrerne:

Haugesund 2: Ligger år etter år stabilt plassert på øvre halvdel uten å blande seg inn i den absolutte opprykksstrid. Har masse unge talent i klubben, og har vært gode til å utvikle egne unggutter. FKHs A-lag fikk det tøft i år, men uten at det påvirket rekruttenes prestasjoner nevneverdig.

Kopervik: Ble nummer tre i avdeling 6 i fjor, men var fem poeng bak mellomfornøyde Staal og hele 16 bak suverene Sola. Trener Tore Emberland har nettopp signert ny toårskontrakt. Forsøker å hente spissen Tim Batigov fra Åkra, noe som tyder på fortsatt ambisjoner om å være med i toppen for klubben som har flere sesonger bak seg i 2. divisjon. Må nok ha flere forsterkninger inn for å være med helt i toppen.

Randaberg: Ble nummer seks i 3. divisjon avdeling 6 i år, men fulltidstrener Erik Fuglestad har alle ambisjoner om å ta klubben nærmere opprykksstrid neste år. Har en god tropp med mange spillere med erfaring fra høyere nivå, og har også følere ute etter spillere hos flere av divisjonskollegene. Erik Nevland nylig ansatt som daglig leder i klubben, men det spørs om det får særlig effekt for A-lagets prestsjoner.

Middelhavsfarerne:

Vard 2: Disse rekruttlagene er aldri lette å spå. Havnet midt på tabellen i 3. divisjon avdeling 7 i år, og hvordan Vard 2 blir neste sesong avhenger selvsagt veldig av hvordan A-laget i 2. divisjon blir seende ut. Haugesundsklubben har imidlertid de regjerende kretsmesterne i juniorklassen, og selv om ikke alle lagene legger like mye i akkurat den konkurransen, betyr det at det gror veldig godt i klubben.

Vardeneset: Trenerduoen Kjetil Stensland og Kjetil Vestbø gir seg, sistnevnte etter mange, mange år i A-lagets trenerteam. Inn kommer klubblegenden Richard Enge tilbake som hovedtrener etter noen år i Sandnes Ulf. Det må være lov å forvente at Enge har utviklet seg under tiden i eliteserieklubben, og blitt en enda bedre trener enn da han dro. Klubben har allerede mistet sin desidert beste spiller fra i år, Vetle Tønne, til Vidar. Inn kommer hans kompis fra tiden i Viking, Mikal Hebnes Olsen. Kjell Inge Olsens sønn har masse erfaring fra 2. divisjon med både Viking 2 og Vidar, men det spørs om han kan gå rett inn å erstatte Tønne nå. Som i så mange andre klubber er det flere aktuelle spillere som verserer på ryktebørsen, men ingenting annet er signert eller bekreftet. Kristian Høvring representerte klubben under Pol-turneringen, men det er uvisst om han fortsatt er Vardeneset-spiller når 2015-sesongen blåses i gang. Ble nummer sju i avdeling 6 i år, og enn så lenge ser midten av tabellen mest realistisk ut også neste år.

Viking 2: Først og fremst blir det spennende å se om det er den nye assistenttreneren Ian Burchnall som skal ha ansvaret for rekruttlaget neste sesong, og om han bringer inn noen nye tanker rundt hvordan laget skal brukes for best mulig spillerutvikling. Viking 2 har kjørt mye heis mellom 2. og 3. divisjon, men var ikke i nærheten av opprykkskampen i år til tross for en godkjent fjerdeplass. A-troppen er tynnere enn på særs lenge, og det gjør at rekruttlaget får stadig yngre gjennomsnittsalder. Fortsetter det slik er ikke Viking opprykkskandidat, for selv om det finnes mye talent er 3. divisjon for sterk nå til at man kan hevde seg med bare jyplinger.

Dumpekandidatene:

Åkra: Var innblandet i nedrykksstrid i avdeling 6 til langt utpå høsten i år, og har mistet trener Espen Bull-Tornøe til FK Haugesund. Inn kommer Geir Egil Høvring fra rollen som rekruttlagstrener i Avaldsnes sin gode dameavdeling, og han får med seg Eirik Sandstad som spillende assistenttrener. Stopperkjempen Ingvar Karlsen er på vei tilbake til Vedavåg, mens spissen Tim Batigov er ønsket av Kopervik. Disse avgangene vil eventuelt svekke Åkra betraktelig. Må enten forsterke laget, eller belage seg på en kamp mot å unngå nedrykk.

Vaulen: Var, som Åkra, kun tre poeng over nedrykksstreken i avdeling 6. Nå er sentrale spillere som Fredrik Stray Tjaum (Viking og Vidar), Ingvald Halgunset (Sandnes Ulf) og Amar Kotlica (Vidar) aktuelle for lag i høyere divisjoner. Særlig Stray Tjaum er viktig for dette laget, og Kotlica var Vaulens toppscorer i år. Veteranen Jon Nessa gir seg, men operasjon overtalelse er iverksatt overfor eks-kaptein Marius Fossmark. Bo Andersen er ofte rundt og kikker på lokalfotballarenaer, og bør ha kontroll på aktuelle spillere inn – noe han også ha vist gjennom mange signeringer både i SIF og Vaulen. Står overfor trenerkarrierens første virkelige test neste sesong.

Madla, Brodd og Riska: Viser til denne bloggen fra forrige uke, der de tre opprykkslagene fra 4. divisjon er viet mye oppmerksomhet. Utover det kan det legges til at Madla har signert egersunderen Thomas Leidland (20) som har spilt 2. divisjon for EIK og Vidar i år, og blir en forsterkning. Klubbledelsen sier til RA at de er i dialog med flere spillere, og håper på ytterligere signeringer innen kort tid. Brodd er i dialog med Bjarte Lunde Aarsheim om den ledige trenerjobben i klubben. Får de ham vil det selvsagt være et scoop som både hever lagets kvalitet og gjør dem mer attraktive for spillere utenfra. Riska har signert målsniken Vetle Myhre, kanskje klubbens største signering i moderne tid, og jakter også Torger Motland.

 

2. divisjon avdeling 3

bilde Andreas Westlye, Vidar.

2. divisjon avdeling 3 blir som vanlig en sterk pulje der det blir knalltøft å rykke opp, og en desperat kamp for å unngå nedrykk. Ved første øyekast spår jeg Vidar og EIK bak de beste, og Sola i nedrykksstrid.

Hovedinntrykket er at oppsettet for 2. divisjon avdeling 3 er fornuftig. Lagene er spredt over seks fylker, men når man er med i norsk 2. divisjon må man regne med en del reising. Det er fem måneder til sesongstart, og mye kommer til å skje i de fleste klubbene. Likevel har jeg tatt en grytidlig kikk på avdelingen, med tanke på å presentere klubbene, samt kikke litt på hvem som antakelig kommer til å kjempe i topp og bunn av sine tabeller neste sesong.

Tidligere har det vært vanlig at lag både fra Hordaland, Rogaland og Agder har møttes i 2. divisjon avdeling 3, men foran årets sesong ble det gjort endringer i form av at egdene ble sendt til østlandet. Neste sesong er de fire lagene fra Agder tilbake i avdeling 3, noe som betyr mye for underholdningsverdien i avdelingen. I tillegg er det tre lag fra Østlandet, tre fra Hordaland og fire fra Rogaland. Mange lag med ambisjoner om 1. divisjonsspill gjør dette til en tøff pulje. Flere lag har imidlertid slitt med å innfri egne målsettinger foregående sesonger, og med mange lag som er gode, men ikke helt der oppe i den absolutte opprykksstrid, får vi en veldig åpen pulje der bare noen få lag skiller seg ut i topp og bunn.

Opprykksfavorittene: 

Ull/Kisa: Rykket ned fra 1. divisjon med god margin i år etter tre år på neste høyeste nivå, men har allerede uttalt at de skal rett opp igjen der de kom fra. Det har imidlertid gått jevnt nedover siden klubben tapte kvalikfinale om opprykk til eliteserien for Sandnes Ulf høsten 2012. Den tidligere Lyn-kjempen Tommy Berntsen fortsetter som trener, og har allerede forsterket laget med Espen Standal fra Hødd, som sikkert vil være bra på dette nivået. Ellers står nok mye på om de klarer å få med seg noen av de rutinerte videre. Pål Steffen Andresen, Rasmus Christiansen, Viktor Adebahr og John Anders Rise er alle spillere som vurderer å bli værende, men foreløpig sitter på gjerdet.

Arendal: Kaster formelig penger etter gode spillere, og har allerede sikret seg målgarantist Wilhem Pepa og midtstopperkjempe Sven Fredrik Stray som begge var veldig viktige da Jerv rykket opp til 1. divisjon i år. Flere signeringer kommer til å komme, og så handler det vel mest om å spille sammen et kollektiv. Havnet helt nede på åttendeplass i avdeling 1 i år, men har store ambisjoner, penger å bruke og en meget god trener i Knut Tørum. Tidligere Randaberg-spiss Petar Rnkovic og tidligere SIF-spiller Jeamil Fearrington er begge allerede ferdige i klubben.

Utfordrerne:

Vidar: Hadde et stykke opp til toppen i år, men kommer til å fortsette samme satsing med samme treningsmengde også i 2015. Mister Vetle Myhre (Riska) og Thomas Leidland (Madla), men forsterket med Vetle Tønne (Vardeneset), re-signert kontrakter med viktige Bjarte Egeland, Daniel Berntsen og Lasse Ihle. Har en lang liste av gode spillere som er ønsket til klubben, og er avhengig av å få napp hos noen solide forsterkninger for å være helt oppe i teten. Hver høst snakkes det om at Gaute Johannessen vil trappe ned, men det ser ut til at trenerveteranen fortsetter med samme team rundt seg.

EIK: Fikk et skikkelig skudd for baugen da Bengt Sæternes forsvant til Sandnes Ulf forrige helg, og om han nå tar med seg både Jonas Høidahl, Nicolai Geertsen og Kenneth Grande ser det plutselig helsvart ut. På trenerfronten ryktes det at to kandidater har skilt seg ut; den tidligere landslagskjempen André Bergdølmo skal være den ene, mens årets unge trener i Norge i fjor, Bodø/Glimt 2 sin hovedtrener Julian Madsen, skal være den andre. Bergdølmo fikk sparken i Kongsvinger i høst, mot spillernes vilje, etter svake resultater. Likevel vil han med sitt navn kunne være med å trekke spillere til klubben. Madsen er en uhyre spennende kandidat, men da må man forvente at det tar enda litt lenger tid å bygge opp et 1. divisjonslag i Egersund. Uansett har daglig leder Kenneth Andersen nå skaffet seg så gode kontakter i Danmark at EIK kommer til å fortsette å erstatte lokale spillere med dansk import.

Vindbjart: Et av Norges rareste fotballag med en spesiell trenerkarakter i dyktige Steinar Skeie, som kuriøst nok er stesønn av trenerlegenden Karsten Johannessen. Klareringsnekten Skeie har innført hylles av tiki-taka-romantikere, men fungerer strengt tatt ikke optimalt i norsk 2. divisjon selv om det er pent å se på når det lykkes. Langt bedre hjemme i Vennesla enn på fremmed gras. Ble nummer to i avdeling 1 i år, men var hele seks poeng bak opprykkslaget Jerv. Er avhengig av å beholde scoringskongen Øyvind Gausdal som også i år bøttet inn 30 mål.

Vard: Spilte i 1. divisjon så sent som i fjor, men greide aldri blande seg inn i den ypperste opprykksstrid igjen denne høsten. Gjorde det vanskelig for seg selv da de sparket opprykkstrener Steinar Lein underveis i 2013-sesongen, og erstattet ham med danske Flemming Christensen som tross noe resultatforbedring aldri ble noen suksess. Havnet til slutt på tredjeplass 7 poeng bak EIK og 14 bak Åsane i år. Christensen forsvant hjem til Danmark, og inn kommer tidligere HamKam-spiller Knut Erik Forland fra Førde. Andreas Ulland Andersen er i dialog med Vard, og vil bli en stor forsterkning om det går i orden. Det samme vil brødrene Erlend og Simen Grov være om de returnerer etter ett år i Stord. Harald Vindenes har vært i dialog med klubber på andre siden av Boknafjorden, og kan forsvinne ut. Det samme kan Torbjørn Kallevåg, som er på utgående kontrakt. Mye er foreløpig uvisst, men Vard er ikke den klubben der man forventer de største utskiftningene. Kommer til å ha en stabil og sterk tropp som kan kjempe rett bak de beste lagene.

Middelhavsfarerne:

Eidsvold Turn: Trenes av tidligere Bodø/Glimt-kjempe Bent Inge Johnsen, og lagets kaptein er Mats Ingebrigtsen, sønn av Rosenborg-trener Kåre. Mens flere av lagets sentrale spillere sitter på gjerdet og venter på bedre tilbud har «Nevøen» signert ny kontrakt allerede. Det har ikke Ole Andreas Nesset gjort. Lagets toppscorer (15 mål) trente denne uken med Sandnes Ulf, og vil selvsagt bli et tap om han forsvinner fra Eidsvold. Ble nummer fire i 2. divisjon avdeling 4 i fjor, men var ikke i nærheten av opprykkskamp.

Odd 2: Havnet midt på tabellen avdeling 1 i år, men jeg spår en vanskelig sesong for hele Odds Ballklubb neste år. Etter årets kanonsesong kommer eliteserielaget til å miste noen spillere, og ifølge klubbledelsen skal disse for det meste erstattes av egne talenter – altså fjorårets reservelagsspillere. I tillegg spiller Odd 3, som i hovedsak består av klubbens juniorer, i 3. divisjon. Det er litt av en sjonglering av spillere som skal til for å holde tre lag i spill på de fire øverste nivå. Avdeling 3 i 2015 blir trolig også tøffere enn avdeling 1 var i år. Odd 2 kan få problemer i år.

Dumpekandidatene:

Fløy: Har mistet toppscorer Mads Bøgild, i tillegg til viktige brikker som Kai Risholt, Nils Petter Andersen og Tom Nordlie-favoritten Christoffer Myhre. Trener Joey Hardarsson drar også hjem til Island. Igjen står et ribbet Fløy-lag. Eneste forsterkning så langt er Trygve Åse Lunde, som vel har floppet de fleste plassene han har vært, og bare er en blek skygge av den spilleren han tegnet til å bli som ungt Viking-talent. Ifølge Fædrelandsvennen jakter Fløy flere rogalendinger, og selv om det burde være et godt tegn i seg selv, spørs det nok om ikke Davy Wathnes kamerater på øyen utenfor Kristiansand har sine beste år bak seg. Har forsøkt å rykke opp i flere år uten å lykkes, og med mindre de gjør noen gigantsigneringer både på trener- og spillerfront i vinter ser det mørkt ut framover. Havnet blant de tre nederste lagene i fjor, men grunnet Tromsøs nedrykk fra eliteserien og forskyvninger med deres rekruttlag, beholdt Fløy plassen fordi de hadde flest poeng av alle landets 12 nedrykkslag.

Fana: Åpnet fjoråret så bra at de mistet flere spillere allerede før høstsesongen ble sparket i gang. Til slutt ble det derfor en 9. plass i 2. divisjon avdeling 3, men bare ett poeng over nedrykksstreken. Etter sesongens siste kamp uttalte også lagets kaptein og mest rutinerte spiller, Anders Scharffscher Engeset (27) til lokalavisen Fanaposten at han ville ta pause fra fotballen fordi troppen var for ung og urutinert, og klubben satset for mye på talenter. Trener Rune Vindheim får hjelp av Trond Egil Soltvedt neste sesong da den tidligere Viking-spilleren blir assistenttrener for klubben.

Fyllingsdalen: Fusjonslaget mellom Fyllingen og Løv/Ham har store ambisjoner om å komme tilbake i 1. divisjon der Løv/Ham var fra 2005 til 2011, men har måttet se seg forbigått både av Nest Sotra og Åsane fra eget fylke. Driver veldig godt i ungdomsavdelingen, og vant junior-NM i fjor, men har ikke fått ut potensialet på seniornivå i klubbens tre sesonger lange historie. I år var det kun målforskjellen som hindret nedrykk til 3. divisjon. Trenes av den islandske Brann-kjempen Olafur Örn Bjarnason.

Odda: Spilte i 4. divisjon så sent som i fjor, men etter to opprykk på to sesonger skal det plutselig spilles 2. divisjonsfotball i Odda neste sesong. Er på papiret avdelingens svakest lag, og også det laget med minst mulighet for å hente inn forsterkninger. Vant 3. divisjon avdeling 7 med fire poengs margin ned til Sotra. På 90-tallet sto klubben bak en millionsatsing, og hentet blant annet inn Gary Goodchild som trener, men klarte aldri å sette sitt preg på norsk fotball.

Donn: Trenerduoen Kjetil Ruthford Pedersen og Rolf Martin Skonhoft har hatt suksess i Donn, og blir med neste sesong også. Klubben har etablert seg med nytt klubbhus og fin kunstgrasbane på Kongsgård, men må spille hjemmekampene sine i 2. divisjon på gamle Kristiansand stadion. Landets nest beste speaker, Jesper Mathisen, fortsetter i sin rolle. Storhaug-gutten Snorre Fløysvik er en av lagets nøkkelspillere, men han mister sin stoppermakker William Aligo. Donn sier de vil forsterke med tre-fire spillere, men er neppe førstevalget for gode fotballspillere når 2. divisjonsklubbene på Sørlandet begynner å vifte med sjekkheftet. Må nok nøye seg med de spillerne divisjonskollegene ikke vil ha, eller hente et par av de beste fra sørlandslagene i 3. divisjon.

 

Olav Magnus2 (Foto: Charlotte Mæland / Solabladet)
Sola: Har som Odda tatt to opprykk på de to siste sesongene, men stiller i utgangspunktet med en tropp som kan være god nok til å beholde plassen. Målgarantisten Morten Eriksen ser ut til å være den eneste av de viktige brikkene som ikke blir med opp, og ettersom han definitivt blir savnet jobber klubbledelsen iherdig med å forsterke troppen. Som Donn er heller ikke Sola verken lønnsledende eller mest attraktive når gode 2. divisjonsspillere skal velge klubb, det så vi da Vetle Tønne nylig glapp mellom fingrene og valgte Vidar. Den tidligere skotske landslagsspilleren Maurice Ross har hatt braksuksess i sine to første sesonger som trener, og virker ivrig på å fortsette framgangen i 2. divisjon. Virker som det beste laget av de tre nyopprykkede, men skal få jobbe steinhardt for å beholde plassen likevel.

3 hendelser på “Avdelingsoppsett 2015”

  1. Hei, Frode! Takk for ros. Det blir hvert fall en blogg også om lavere divisjoner når dette er klart, håper jeg. Hvordan den blir får jeg heller se litt på etter hvert.

  2. Hei Frode morsom lesing av en Blogg. Skjønner at det er vanskelig å finne ut informasjon ang HEI. Det som skal sies er at Hei leverer Odd spillere på rekke og rad slik at de har planer om å beholde 3 divisjon statusen. Hei spiller likt som i ODD 4-3-3. Det som er natta er at ikke NFF klarer å sette opp divisjonene med minst mulig reise vei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.