2.div – Deilige oppgjør i PostNord-ligaen!

Både Bryne, EIK og Vidar har fått en god start på sesongen. Vi tar tempen på lagene før helgens toppkamper i PostNord-ligaen.

Etter en noe forsinket seriepremiere har PostNord-ligaen avdeling 2 nå unnagjort to runder og vi kan begynne å se konturene av hva de lokale lagene har jobbet med i vinter. Både Bryne og Vidar står med full pott mens EIK har fire poeng på sine to kamper mot sterk motstand.

Med dette har altså de lokale lagene representert fotballfylket Rogaland på en fortreffelig måte, i det som er en rekordsterk 2. divisjon etter omleggingen som ble gjort før denne sesongen. Nå skal det riktignok spilles 24 runder til før vi gjør opp i oktober, en at de lokale lagene biter godt i fra seg gjør meg ikke overrassket. Jeg skal forsøke å forklare dere under. Ser man på runden som skal spilles er det to kamper som blinker seg ut for meg som lokalfotball-patriot.

Egersunds IK – Vidar søndag 30. april kl. 15:00
Dette oppgjøret har de siste årene utviklet seg til å bli rene klassikere. Begge kampene i fjor endte med 2-0-seier til hjemmelaget. Det kokte godt på Lassa når Mads Madsen ble utvist etter 14 minutt i det som var seriepremieren i fjor. Det var ikke akkurat det Maurice Ross ønsket seg i gjensynet med Lassa og tidligere lagkamerater.

(Foto: Ole Kristian Larsen, Dalane Tidende.)

 

Bryne – Hødd søndag 30. april kl. 18:00
Her møtes to av lagene som gikk ned fra OBOS-ligaen i fjor. Dette var kanskje det første oppgjøret jeg så etter når terminlisten kom ut før sesongen. Hødd har et godt lag å stille med, men jeg tror fort at tapet av Robin Shroot minst frem til sommeren kan koste dem opprykket.

(Foto: Tarjei Sel, Jærbladet).

 

En fellesnevner er forandringer! 

Bryne FK:
For første gang på 45 år rykket Jærens superlag ned til nivå tre i det som til slutt ble en spennende avslutning på sesongen. Brorparten av spillerne som spilte sesongen i fjor er av forskjellige grunner borte fra klubben. Lønnsbudsjettet er nærmere halvert og profilerte navn som Holmvik, Ajeti, Kastrati og Knezovic, samt lokale spillere som Aamodt, Norheim og Helle har blitt erstattet av nytt, friskt blod.

Bryne har underprestert over lang tid nå. Både på banen og med de økonomiske problemene som det har vært fokus på. Likevel må det være få klubber på nivå to som har levert flere spillere til Eliteserien de siste sesongene.

Jeg mener Bryne, med forholdene tatt i betraktning har gjort en god jobb på overgangsmarkedet i år. Spillere som Jacobsen, Dahle Høyland, Langeland og Næss begynner etterhvert å opparbeide seg mye erfaring fra nivået. I tillegg er det selvsagt svært gledelig for oss som følger lokalfotballen å se navn som Bore og Magnusson få oppfylle guttedrømmen med å spille for Bryne.

Trener Hjelmhaug har tidligere uttalt at det skal bety noe å spille for Bryne.  Det kan se ut som årets tropp består av langt flere ydmyke spillere som er stolte av å spille for de røde og hvite.

En annen faktor til det som kan bli suksess er systemet Bryne nå spiller. Etter omleggingen av 3-5-2 har Bryne opptredd som et lag som henger bra sammen.

Spillerne spiller der de passer best og får brukt sine ferdigheter på en god måte. Det er klare retningslinjer og ofte masse folk i boks, når de berømte ving-backene kommer til innlegg. I tillegg er en Aram Khalili tilbake i scorings-humør, etter to år med nærmest kronisk måltørke.

(Foto: Tarjei Sel, Jærbladet).

Søndag kommer laget som sammen med Bryne gikk ned fra fjorårets OBOS-liga, Hødd til Bryne. Heldigvis uten Richard Enge, Einar Braut og Kenneth Giske men med brødrene Andreas og Henrik Breimyr. Hødd har nok som Bryne ambisjoner om å gå opp denne sesongen, men laget fra Ulsteinvik har slitt i starten av sesongen. De står nå med to poeng, etter uavgjort mot Fram og Vard Haugesund.

For Bryne sin del handler det om å gjenskape de gode prestasjonene som er levert til nå. Utfordringen har vært å holde det oppe i 90 minutter. Mot Brodd leverte de etter rapportene en dårlig første omgang. Mot Odd 2 ledet de komfortabelt 4-0 før de nærmest ga Odd 2, to mål mot slutten av kampen. I bortekampen mot Fana forrige helg, var finspillet lagt vekk og dem gikk i krigen. Jeg tror det blir mange slike kamper for seriefavorittene Bryne.

3-5-2: Devaux – Jacobsen, Wemberg, Addo – Landro, Bøgild, Byskata, Langeland, Undheim – Khalili, Næss.

Egersunds I.K
På Husabø har det vært roligere en tidligere vintre når det kommer til overganger. Selv om sportslig leder Kenneth Andersen vil ha det til, at kun Philip Lund fra fjorårets ellever er borte, så er faktum at Kim Robert Nyborg, som kanskje har vært EIK sin viktigste spiller de siste årene gått til Levanger.

Andreas Jacobsen var visstnok også et andrevalg, selv om han spilte samtlige av kampene på høsten i fjor. Når det er sagt, har EIK gjort et scoop med å få tak i Bob Sumareh fra Vard Haugesund. Mangelen på en spiss som scorer 20 mål, har etter mitt syn vært EIK sin akilleshæl de siste sesongene. Med det på plass, kan det gå mot en stor sesong oppe på Husabø. Spillere som Marceli Wawrzynkiewicz, Dennis Nilsen, Mads Madsen, Morten Bjørlo og Kenneth Grande holder høy klasse i PostNord.

Vi må heller ikke glemme Henning Romslo og kaptein Sverre Larshus Larsen som binder midtbanen sammen på fortreffelig vis. Selv om de to sistnevnte nok satt hjemme, i hver sin sofa med Eiger-drakten på seg, når EIK 2 smadret Eiger på fredag.

På trenerfronten har det vært forandringer. Maurice Ross kom i fjor til julebyen, med Morten Bjørlo under armen og skyhøye forventninger.

Selv om det endte opp med en ganske sterk tredje plass, så tror jeg de færreste i Egersund var fornøyd med fjoråret.

En fryktelig, fryktelig avslutning på sesongen, gjorde at tigrene endte hele 24 poeng bak Florø som rykket opp. 18 poeng bak nummer to Nest-Sotra, gjorde nok til at det ene poenget i seriepremieren varmet. Selv om snøen fikk lagt seg i det som etterhvert utviklet seg til en farse av en kamp.

(Foto: Ole Kristian Larsen, Dalane Tidende)

Rapportene fra Egersund forteller at den nye treneren, Olafur Ørn Bjarnarsson angriper garderoben på en litt anderledes måte en forgjengeren fra Dundee. Den sindige islendingen som gikk ned fra divisjonen med Fyllingsdalen i fjor, prøver å få det beste ut av hver spiller, og tilpasser systemet etter det.

Kenneth Grande er tilbake i varmen, og har faktisk operert som spiss i noen av kampene. Grande mister kampen mot Vidar, grunnet skade. Inn kommer nok Mathias Perttamo som også har endel mål i seg, om han klarer å finne formen. Til oppgjøret mot Vidar er flere av viktige spillere, som Wawrzynkiewicz, Madsen, Bjørlo og Rasmussen usikre. Vi som ønsker oss et best mulig oppgjør, får håpe de alle er klar til dyst i morgen. Derfor har jeg tatt ut det, som jeg tror blir de elleve, som løper ut på banen på søndag, klokken 15.00.

4-1-2-1-2: Spiridonov – Wawrzynkiewicz, Nielsen, Skogsrud, Madsen – Romslo – Larshus Larsen, Zagurskas – Bjørlo – Perttamo, Sumareh

FK Vidar:
Før siste runde i fotballsesongen 2016 hadde Vidar kniven på strupen, da de møtte Stord på Lassa. Ved tap risikerte laget å rykke ned fra divisjonen klubben har vært i siden opprykket i 2009. Det endte med 6-0 seier til de helrøde, og dermed sikret klubben seg retten til å spille i den nye og forsterkede PostNord-ligaen.

Dette er selvsagt kjekt for klubben. Det er også veldig viktig for Stavanger og fotballfylket Rogaland, at Vidar er på nivå tre i norsk fotball.

(Foto: Charlotte Mæland, Solabladet).

Kontinuiteten selv, Gaute Johannessen ga seg før sesongen. Inn kom tidligere lokalfotball-legende, Havørn-trener og 3-5-2-forkjemper; Morten Jensen. Det Jensen mangler på erfaring, tar han igjen på karisma, lagbygging og passion. Jensen har også via sine kontakter, muligheten til å hente impulser fra de beste.

Kompisen Brede Hangeland, har vært med i kulissene i oppkjøringen, og Vidar har etter rapportene følgt oppkjørings-programmet til Crystal Palace, for å finne formen til seriestart. Vidar har satset på en av sine egne som arvtaker etter Johannesen. Hvem kan vel glemme de fantastiske scenene av nåværende trener, Jensen etter at Vidar knuste Viking 2 i kvalikken til 2.divisjon i 2009? Rød champis på gressmatten inne på Viking Stadion. Slike scener inne i Jåttåvågen har vi ikke sett, hverken før eller siden.

Også i Vidar har det vært litt forandringer på spillersiden. Rogvi Baldvinsson har gått til Bryne, og Carl Henrik Refvik har sluttet å pendle fra studenttilværelse i Bergen, til kamper for Vidar. Vegard Skjørestad var også aktuell, men endte opp i Nybergsund. Vidar har vært ganske så aktive på overgangsmarkedet i år, og inn har det kommet flere spennende navn. Bjørnar Holmvik blir med sin rutine svært viktig.

Ellers har Jarle Madland, Vetle Tønne, Jostein Ekeland, Sanel Bojadzic, Erik Steen og Martin Hummervoll meldt overgang til bydelsklubben. Dessuten har de klart å beholde Eirik Kampenes, som er i Stavanger for å bli fysioterapaut. Slik det har sett ut til nå, er vel Holmvik og Ekeland de som er nærmest laget, når Vidar vender snuten sørover mot Egersund. Selv om jeg ikke blir sjokkert, om luringen Jensen har noen overraskelser på laget, tror jeg han sender ut de samme som slo Hønefoss 4-1 på Lassa forrige helg.

Bredden i troppen til Vidar er ganske bra. Det er ikke det at de har de beste spillerne, men forskjellen mellom de 11 beste og de 4-5 på benken er ikke stor. Det gir Jensen muligheter om noen er formsvake, skadet eller ikke står godt til motstanderen. Dette vil gi full effekt når flere spillere kommer tilbake fra skade.

3-5-2: Egeland – Høvring, Berntsen, Holmvik – Kleppa Christensen, Westlye, Halgunset, Flåte, Haaland – Kampenes, Ekeland.

Bryne/EIK/Vidar-XI:
Siden bloggen denne gang har handlet om de lokale lagene på nivå tre, samt at jeg har gitt dere «mine» lagoppstillinger til i morgen, synes jeg det er på sin plass å sette opp min Bryne/EIK/Vidar-XI.

3-5-2: Igor Spiridonov – Dennis Nielsen, Krister Wemberg, Daniel Berntsen – Marceli Wawrzynkiewicz, Mads Bøgild, Sverre L. Larsen, Bjarne Langeland, Sigve Kleppa Christensen – Aram Khalili, Bob Sumareh.

Benken: Bjarte Egeland, Kristian Høvring, Einar T. Lye, Ingvald Halgunset, Andreas Westlye, Kristian Magnusson.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top