Leirskole på Knaben

Knaben leirskole sin logo.
Hentet: Knaben.no

Vi i 6.klasse på Solås skole skal på leirskole i uke 15. Der skal vi blant annet gå på ski, ake og gå inn i en gruve som tyskerne tok over i andre verdenskrig. Vi får ha med oss 200 kr til å kjøpe snop og brus i kiosken. Det er begrenset mobilbruk. Det betyr at vi kun kan bruke mobilen ved visse tidspunkt hver dag.

Vi valgte å intervjue rektor på Solås skole som er Kirsti Sævik, og sjefen for leirskolen, Jan Rob. For å få vite mer om leirskolen

Kirsti Sævik
Hentet: Google

Grunnen til at vi reiser på leirskole i 6.klasse er fordi det danner så mange gode relasjoner, og at vi blir så godt kjent med hverandre. Og i sjette får du være med de du har blitt så godt kjent med i lang tid. Grunnen til at Solås skole reiser til knaben for å ha leirskole er at de har en så god avtale og gir så gode tilbud. Det er mange mål og noen av dem er å lære om friluftslivet, områder de ikke har vært på før, å gå på ski, bli venner , ha annerledes skole og selvfølgelig å være sosial. PÅ leirskole får man lære mer av og å ta hensyn, respektere andre, å samarbeide og å være i aktivitet. Det er fantastisk at alle får reise på leirskole. Det som er best med leirskole er at vi lærer å ta ansvar, være med hverandre og vise omsorg. Det er viktig å reise på leirskole for der lærer man å ta vare på hverandre.

Bilde av leirskolen
Hentet: Knaben.no

Jan Rob – sjef på Knaben leirskole

Jan Rob har mange oppgaver før og etter , mens klassene er der. Før klassene kommer må han avtaletidspunktet med skolen for oppholdet. Han pleier som oftest å besøke skolene før de kommer til Knaben. Da får han vite om det er noen spesielle behov blant elevene, for eksempel mat. Og etterpå skal personalet på leirskolen informeres om dette, og sammen planlegger de slik at elevene skal få best mulig opphold. Når klassene er på Knaben er Jan Rob ute med dem hele tiden. Og i tillegg har elevene noe undervisning inne. I tillegg er han sammen med personalet for å tilrettelegge slik at gjestene har det fint når de er hos dem. Jan forteller at de aller fleste barna liker nok best å være ute, fordi der kan de få utfolde seg etter eget nivå. I hvert fall hvis været er fint ute. Det gjelder på ski eller å ake. Mange skoleelever synes det er gøy å få besøke gruva på Knaben. De fleste liker også å være i svømmebassenget de har på Knaben. For mange er høydepunktet å få komme i butikken for å kjøpe snop til kvelden. Alle årstidene har sine gode sider sier.  På høsten har leirskolen et mer variert innhold. Da bruker de kano, de fisker og av og til har de overnattingstur. Jan Rob synes det er gøy å se på hvordan elever beveger seg fra å si at de ikke liker fisk, til å se dem nesten ikke slutte å spise den fisken vi fikk i garn. Og på vinteren er det gøy å se på når elevene gjør store framskritt på ski. -Det å se at mange på slutten av uka mestre dette mye bedre enn i begynnelsen av uka er veldig gøy, sier Jan Rob. De har også mange elever som er flinke fra før. Det er gjelder spesielt elever fra Gjesdal, der skimiljøet er stort og godt. Jan Rob har jobbet på Knaben leirskolen i snart 35 år. – Og da sier det vel seg selv at det er veldig gøy å holde på?, sier Jan Rob. De jobber mye og har veldig lange dager i sesongene, men de får igjen med mye fritid utenom sesongene. På en plass som Knaben er det viktig å skaffe arbeidsplasser. For å få det til er det kjempeviktig at de får skoler og andre gjester på besøk. Det Jan Rob synes er gøyest er å få lov til å være med så mange hyggelige elever og lærere. Og slagordet for Knaben leirskole er “OLL INNARST”.

Gruvebyen på knaben
Hentet fra: Knaben.no

Skrevet av: Lea-Michelle og Natalie.