Figgjos stolthet

Figgjos stolthet

Figgjo A.S er en porselensfabrikk som er kjent i mange land på grunn av at de selger porselen til flere steder i verden. Du kan faktisk finne porselen fra Figgjo i for eksempel Saudi Arabia og Amerika. Alle vi som bor på Figgjo er stolte av å ha porselensfabrikken her.

Historien

I 1918 ble Figved elektrisitet startet, men dessverre hadde kraftverket økonomiske problemer. Høyland elektrisitet tok over i 1937. I 1939 ble det kjøpt igjen av Sigurd Figved, Harald Lima og Sigvard Torgersen,de så mulighetene. I 1941 ble Figgjo kraftselskap startet. Figgjo kraftselskap visste ikke hva de skulle ha i bygningen. Ideer var produksjon av knekkebrød, flatbrød og tørrmelk. Til slutt fant de ut at du skulle ha lokal keramikk og lokal leire produksjon i bygningen. I 1949 ble fabrikken bygd på. Strømtilførselen ble bedre. Flere maskiner som utførte arbeide som før  var håndverk. Det var 100 tilsatte.

9. April 1947 bestemte styret at de skulle starte med fajanse produksjon. Så salg privatmarkedet ble avviklet på nittitallet. nå går det i hovedsak til profesjonelle kjøkken. I 2001 omsatte bedriften for 75 millioner og eksport på 45%

I dag

Vi intervjuet Greta Holsvik som jobber i butikken til Figgjo A.S, for å finne ut hvordan Figgjo A.S blir drevet i dag. Vi fikk se hvordan de lager porselenet og hvordan de former alt, veldig spennende. Figgjo A.S, kjent for å ha god kvalitet og raskt salg. Det er ca. 125 ansatte som jobber i Figgjo A.S, men bare 3 av dem jobber i butikken/museet. De selger mest til private kunder. De produserer masse porselen. Trenden på Figgjo A.S er talerkner med skygge av farger. Porselenet de bruker er laget av leire, leiren er laget av pulver som de blander med vann. Alle oppgavene i Figgjo A.S er like viktige. En normal arbeidsdag på butikken er: selge, hente inn varer og holde butikken ordentlig. Det er litt varierende når det er travelt. De selger mest av tallerkener nå for tiden. De sender varene rundt i verden med expeditions firma.

Her lager de kopper. De tar fyll for oppi formene og så presser en maskin leiren sånn at leiren blir til en koppform.                                                 

                                                              

Dette er trenden nå for tiden på Figgjo A.S