Er det for dyrt å drive med idrett i Gjesdal?

Skrevet av : Adine Paulsen og Ane Grønstad

Er det egentlig for dyrt å drive med idrett? Burde vi hatt en felles medlemsavgift for idrettslag på Ålgård? Vi har intervjuet noen ledere fra forskjellige idrettsklubber her i Gjesdal, for å finne ut hvor mye det koster å være medlem i klubben, og hva medlemsavgiften blir brukt til.

ÅFK – Terje Tjetland

I ÅFK varierer medlemsavgiften alt etter hvor gammel du er. 6-12 år må man betale 1050 kr, og 13-16 år og junior- og seniorlag koster 1600 kroner. Mens A-lag og junior-elite er 2200 kr pr. sesong/år. – Medlemsavgiften går til veldig mye forskjellig, forteller Terje Tjetland. Det koster å ha anlegg, strøm og alle vanlige ting som vi betaler hjemme. Han forteller at det å melde på lag koster faktisk en del. Lagene trenger nytt utstyr, som baller, kjegler, vester osv. Alle som er medlem i ÅFK, må også bidra med å selge julekalendere, dopapir og i tillegg må foreldrene hjelpe til på dugnad i Kongeparken, når det er russetreff. Han forteller at det hadde vært kjempebra hvis det hadde vært gratis, og han skulle ønske det. – Men vi må få inn penger, for at klubben skal kunne drifte, så sånn  har det dessverre bare blitt, sier han. Terje synes selv at denne idretten er billig, fordi du kan spille fotball hele året med ÅFK. – Dette med denne felles medlemskontingenten, har vi både tenkt på og snakket om. Det å kunne ha tilgang til alle idrettene i Gjesdal, hadde vært veldig bra, for da kunne du fått prøvd mange forskjellige idretter. Det kan være en veldig fornuftig vei å gå, men om det kan la seg gjøre er en annen ting, sier han. Han er helt enig i at det kan bli dyrt hvis du går på flere idretter, det blir jo en prioritering hvis du velger å gå på alt. – Da er vi kanskje inne på dette med en felles medlemskontingent igjen, sier han som en liten oppsummering.

ÅHK- Kristine Jøntvedt

I ÅHK varierer det også etter alder. 6-8 år koster det 500, 9-10 år koster det 750, 11-14 koster det 950, 15- 18 koster det 1300, HC lag 950, senior 1600 kroner. – Medlemsavgiften går til melde på lag til serier. Det koster mye, så det meste går til det, men så går selvfølgelig resten av pengene til baller, vester, kjegler og diverse utstyr, sier Kristine. Medlemmene må også bidra med lodd 2 ganger i året (Julelotteriet og vårlotteriet). Kristine synes at det helst skulle vært gratis for barn under 12 år å drive med idrett. Men da hadde håndballklubben ikke hatt mulighet til å drifte. – Så vi prøver å holde avgiften minst mulig, sier hun. – Men vi må dessverre ta inn litt penger for at klubben skal kunne drifte. I tillegg har barn under 12 år forsikring, hvis de f.eks faller og brekker ei tann, forteller Kristine. – Håndball er ikke den dyreste idretten å gå på, sier hun. – Og for all den treningen de får,  koster det ikke mye for en sesong. Flere voksne går jo faktisk på treningssentre og betaler flere tusen. Mens barn som går på en idrett, og får mye trening, slipper å betale så mye. – Dette med felles medlemsavgift i Gjesdal hadde egentlig vært helt fantastisk, for da kunne du fått prøvd så mange forskjellige idretter. Og det er veldig bra, samtidig som jeg har sagt før, må nesten klubben få inn nok penger for å kunne drifte.

Gjesdal IL – Marianne Tjetland       

Marianne Tjetland er leder for Gjesdal IL. I Gjesdal IL koster det 300 kroner for barn under 12 år, og 12 og over 12 år koster det 500 kroner. Du kan også få familietilbud på 1000 kroner. Gjesdal IL består jo av ski, volleyball og friidrett. Medlemsavgiften i Gjesdal IL går til å lønne trenere og opplegg rundt treningene. Det å delta på stevner, volleyballkamper og melde på lag, bruker de også pengene til. – Utstyr, som drakter og sånt koster også, sier Marianne. Hun forteller at alle som er medlem, må selge loddbøker, og de oppfordrer foreldrene til å være med på stevner, være tidtakere, stå i kiosk og sånt. Marianne skulle ønske det hadde vært gratis tilbud, men det koster å drive klubben, så vi hadde ikke hatt mulighet uten penger. – Da måtte vi hatt en bedre støtteordning og mer penger fra staten og kommunen. Men hun synes at det er veldig billig i forhold til andre idretter. – Det med en felles medlemsavgift hadde fungert bra,tror jeg. – Men ikke lenger opp enn til 10-års alderen. Fordi da hadde de fått vært innom mange flere idretter da de er mindre, før de blir eldre og bestemmer seg for en idrett de vil satse på, svarer hun. – For hvis du velger å gå på mange idretter, kan det bli dyrt, sier hun helt til slutt.

Vi i Gjesdal er heldige som har et bredt idrettstilbud. Men idrettslig aktivitet koster og vi syns det hadde vært bra med en felles medlemsavgift for idrettene. Da tror vi enda flere hadde blitt aktive og at idretten ikke styres av den enkelte familie sin økonomi.